Mandriva Fórum

Rady a návody => HOWTO - Hardware => : Lucie December 28, 2009, 22:14:22



: Dotaz na router
: Lucie December 28, 2009, 22:14:22
Ahojka!
Potřebovala bych poradit. Máme doma PC, kde je na jednom disku Vista a na druhém Mandriva, a ntb, kde je jenom Mandriva, ale jen jeden kabelový modem od UPC, navíc v podmínkách smlouvy je, že k tomu může být připojený jen jeden počítač. Potřebovala bych takové zařízení (nakonfigurovat to můžu klidně z té Visty, pokud by to nešlo z Mandrivy), které by se pro UPC tvářilo jako jeden PC, ale dokázalo tu linku rozdělit na dvě, přičemž ideální by bylo, aby ten PC byl k tomu připojený drátem (to jinak nejde) a ntb přes wifi (ntb má Atheros) a to tak, aby se ten signál dostal do druhého pokoje (přes 2 zdi z cihel asi 15 metrů daleko) a aby to nestálo moc peněz. Víte někdo o něčem takovém konkrétně?


: Re: Dotaz na router
: grapefr December 28, 2009, 22:23:17
za router si pripoj pocitacu kolik chces...myslim, ze ve smlouve je pouze, ze nesmis poskytovat internet cizi osobe...jestli ja mam 3 notasy, myslim, ze jim to muze byt sumafuk. Ostatne, stejne nevim, jak by mi dokazovali, ze poskytuju net sousedovi pres wifi  ::) ... jo a jeste pripojuju na router psp, mobil, Xtreamer ... no a v budoucnu kdyz pribudou dalsi zarizeni s wi-fi ...napr. automaticka pracka, tak ji k routeru pripojim taky ...at se to UPC libi ci ne  ;D

pouzivam tenhle a spokojenost...
http://www.alza.sk/msi-rg60se-wifi-router-d75920.htm

Dosah / pokrytie:
Vnútri budov:35 - 300 metrov
V otvorenom priestore:100 - 830 metrov


: Re: Dotaz na router
: Peťoš December 28, 2009, 22:39:43
Je to tak, jak pise grapefr. UPC platíš za připojení k netu, nikoli za počítač připojený k netu. Nejlepší zkušenosti mám s routery D-Link, je (na rozdil od MSI) k dispozici a navíc funguje vždy a všude :D
(s MSI mám dost špatné zkušenosti....)


: Re: Dotaz na router
: Lucie December 28, 2009, 22:48:10
Jo, ale já nevím, jestli jste to z toho pochopili, já bych chtěla, aby to fungovalo nějak "paralelně", aby i ten PC i ten ntb mohli být na netu oba najednou. Umí to?


: Re: Dotaz na router
: Peťoš December 28, 2009, 22:50:26
Jo, ale já nevím, jestli jste to z toho pochopili, já bych chtěla, aby to fungovalo nějak "paralelně", aby i ten PC i ten ntb mohli být na netu oba najednou. Umí to?
Ano, umí :) Pochopili :)


: Re: Dotaz na router
: grapefr December 28, 2009, 23:03:12
samozrejme...vsechna zarizeni zapojena do routeru jedou zaroven, akorat rychlost od UPC je samozrejme jedna, tak kdyz download jednoho zarizeni napr pc1 torrent klient vytizi download, tak samozrejme ostatni rychlostne samozrejme omezi...ale to je snad jasny....


: Re: Dotaz na router
: Lucie December 28, 2009, 23:24:15
samozrejme...vsechna zarizeni zapojena do routeru jedou zaroven, akorat rychlost od UPC je samozrejme jedna, tak kdyz download jednoho zarizeni napr pc1 torrent klient vytizi download, tak samozrejme ostatni rychlostne samozrejme omezi...ale to je snad jasny....
To je jasné. A dá se tam nějak nastavit, že pro věc X to MUSÍ nechat xyxy kapacity, i kdyby ta věc Y měla tendenci využít to celé? Nebo aspoň naspoň nastavit že zařízení X má přednost před zařízením Y, pokud se budou o tu kapacitu linky hádat?


: Re: Dotaz na router
: Peťoš December 28, 2009, 23:26:45
To je jasné. A dá se tam nějak nastavit, že pro věc X to MUSÍ nechat xyxy kapacity, i kdyby ta věc Y měla tendenci využít to celé? Nebo aspoň naspoň nastavit že zařízení X má přednost před zařízením Y, pokud se budou o tu kapacitu linky hádat?
Jen u těch nejdražších. Lepší je použít omezení rychlosti netu přímo na kazdem pocitaci.


: Re: Dotaz na router
: grapefr December 28, 2009, 23:47:12
.... pokud se budou o tu kapacitu linky hádat?
oni se o tu kapacitu hadaji tak nejak v prumeru napul...pri dnesnich rychlostech si myslim, ze te to trapit nebude. V nejhorsim pro win netlimiter a v linuchu nevim...ale tobe myslim prinejhorsim bude stacit ten netlimiter na priteluv vista compik  ;D
http://www.stahuj.centrum.cz/internet_a_site/monitoring_site/netlimiter/


: Re: Dotaz na router
: Lucie December 29, 2009, 01:34:20
...ale tobe myslim prinejhorsim bude stacit ten netlimiter na priteluv vista compik  ;D
Jo, díky, přesně toto mi stačit bude.