Mandriva Fórum

Systém a serverové služby => Aktualizace systému => : Lucie January 05, 2011, 19:07:31



: Opera
: Lucie January 05, 2011, 19:07:31
Ahoj.
Taky se vám stalo to co mně, že vám s posledními aktualizecemi jen z oficiálních zdrojů přišla nová verze Opery, která narozdíl od té starší neumí č, a ě a místo toho dělá obdélníčky?
Vím,  mám Mandrivu zadarmo a říká se "Darovanému koni na zuby nehleď", ale to si to neumí vyzkoušet než to pustí do oficiálních, ne backports aktualizací? Mám pocit, že ti Francouzi se snaží udělat jen to, abych se na ně vykašlala a šla na jiné distro.
Ale otázka, dá se to nějak nakofigurovat aby to zobrazovalo správně? Pokud ano jak?
Dík.
L.


: Re: Opera
: z.pepa January 05, 2011, 19:29:25
Mám taky operu ve verzi 11.00 a problém žádný nemám. Jakou verzi máte vy?


: Re: Opera
: Hobil January 05, 2011, 19:30:01
Proc myslis, ze je to chyba distribuce?

Zmenit chovani se mi nepovedlo - nepomaha ani zmena fontu, ani zmena kodovani... Vypada to, ze Operetka nekde prisla o podporu znaků s nabodenicky.

Vcelku me to netrapi, je o me znamo, ze pouzivam stary dobry FF.  ;)

H.


: Re: Opera
: Peťoš January 05, 2011, 19:30:07
Ahoj.
Taky se vám stalo to co mně, že vám s posledními aktualizecemi jen z oficiálních zdrojů přišla nová verze Opery, která narozdíl od té starší neumí č, a ě a místo toho dělá obdélníčky?
Jedná se nejspíše o špatné přenesení kódování, resp. v nastaveném fontu pro operu nejsou některé české znaky. Dělalo mi to taky, když jsem operu kdysi zkoušel. Opravilo se pro jednoduše -- pouze stačilo změnit použitý font, případně nainstaluj web-core fonty (jsou např. u mě v repu).

Např. http://pc.poradna.net/q/view/219757-opera-cz-v-ubuntu-7-10-problem-s-diakritikou

Vím,  mám Mandrivu zadarmo a říká se "Darovanému koni na zuby nehleď", ale to si to neumí vyzkoušet než to pustí do oficiálních, ne backports aktualizací? Mám pocit, že ti Francouzi se snaží udělat jen to, abych se na ně vykašlala a šla na jiné distro.
Vím, že nemusím nikomu radit a číst to tady, ale štěstí, že jsem dneska psal zkoušku a vzal si hnědé bezpečnostní trenky -- z podobných výroků by se člověk málem pos*al. Místo toho, aby se zamysleli, jestli to není náhodou chyba v nastavení u nich na počítači nebo proto, že ta chyba prostě odstranit nejde (a jako v tvém případě používají proprietární program, který má uzavřené zdrojové kódy, takže jej prostě ti líní frantíci nemohou upravit). Místo toho, aby pohledali, jestli někde někdo neřešil stejný problém, prolezli bugzillu, tak je to chyba vývojářů.
Alibistický na začátek s frází o tom, že to je zdarma, je jen třešinkou na dortu.
Jak jsem dával odkaz výše, tak je to problém (výhradně) použité aplikace, která je (ve výchozím nastavení, které je kvůli uzavřeným kódům zcela neměnné) vázáno na fonty, které se pro změnu šířit nesmí, stejná chyba se vyskytuje v Opeře už dost verzí a to napříč všemi distribucemi!

nemám problém s tím, že se Lucie zeptala, jak změnit ty čtverečky. Mě to taky štvalo a zavrhl jsem kvůli tomu Operu. Mě nakrklo, co napsala za krávoviny pod tím...


: Re: Opera
: Hobil January 05, 2011, 19:33:31
Mám taky operu ve verzi 11.00 a problém žádný nemám. Jakou verzi máte vy?
verze 11.00, sestaveni 1156


: Re: Opera
: z.pepa January 05, 2011, 19:35:25
Tak to mám stejnou,  máte kodování nastaveno na "Automatický výběr"?


: Re: Opera
: Hobil January 05, 2011, 19:48:27
to bylo puvodne, pak jsem zkousel utf-8, 8859-2 i 1250 (na ruznych strankach), problem pretrvava.
Ale opravdu nemam potrebu tohle resit, pockej si na Lucku. Ja s Operou dalsi pokusy delat nebudu.
H.


: Re: Opera
: Lucie January 06, 2011, 00:54:44
Mám verzi 11.00-2mdv21010.0. Přišlo mi to normálníma regulérníma aktualizacema, a ta verze předtím mi ty čtverečky opravdu nedělala. Ale opakuju, že jediný zdroj co není oficiální a mám ho nastavený jako aktualizační je Peťoš, už ani backports ne, a kvůli jejich bugu v 2010.1 kde to nastavení nerespektovalo jsem se raděj vrátila k 2010.0, na opravení tohoto se vykašlali. Nejsem PC maniak a nechci se s tím pořád hádat aby mi to fungovalo, prostě jen chci aby to fungovalo, proto aby to tak bylo jsem utekla od Windows.
Fontama to není, jednak jsem je samozřejmě změnit zkoušela a je to stejné, krom toho, partner má na druhém disku Vistu a jejich fonty jsem přetáhla přesně podle návodu z knížky a všude jinde, třeba na titulky v Avidemuxu v pohodě použít jdou.

To Peťoš:
Nechtěla jsem Tě nakrknout, jen mě nakrklo, že v ofiko aktualizacích pošlou něco co nefunguje, i když to starší fungovalo. No nic, zkusím tam vrátit tu starší verzi, a když to nepůjde, tak ji vyhodím úplně, stejně ji používám jen na jednu věc.


: Re: Opera
: User0 January 06, 2011, 02:25:13
Jedinné čím je pro mě Opera zajímavá je komprimace obrázků, zvlášť výhodné pro pomalá (GPRS) připojení, ničím jiným, k tomuto účelu používá zlib kompresní algorytmus. Pokud je na stránce flash, a já ho chci přehrát stejně musím tuhle vychytávku vypnout a dát znovu načíst stránku aby flash fungoval.

Firefox tohle sice neumí (mohl by) ale i tak ho preferuji. S doplňkama je bez konkurenční umí na rozdíl od Opery blokovat i scripty,elementy nejenom obrázky. Navíc lépe funguje je i zákaz přesměrování na stránky. atd.

Proč chceš Operu, co tě naní láká ?


: Re: Opera
: baltazar January 06, 2011, 08:51:22
Ano,ano-Opera,Firefox-skvělé to prohlížeče.Mám Operu 11,ale ne z ofirepo,z nedočkavosti jsem ji down+inst přímo od opery a uvedený problém neregistruji,zato mne ale sere Chrome 7.0.517.44:Taky se Vám stává,že při pokusu o přidání přílohy do emailu Chrome spadne?Total se vypne.Ne? Mně ano.Bez jakýkoli chybový hlášky.A to memluvě o přetrvávajícím problému při pokusu o přihlášení na tento ctěný web,jak jsem už tady psal...


: Re: Opera
: Peťoš January 06, 2011, 09:59:58
...
Příště se soustřeď na problém a nevymýšlej ptákoviny. Co má s tím, že Opera je debilní program s chybama, společného Mandriva Linux a Frantíci? Všichni dnes pokud vím používají otevřený Firefox či Chromium (a nebo stabilní chrome). Kdyby ji tam nedali, tak bys buďto ty a nebo někdo jiný, to je celkem jedno řvali, "proč nemají Operu"... Takže -- není to chyba Mandriva Linuxu a ani frantíků, že se Ti to rozbilo. Je to vlastnost v Opeře -- jak jsem psal, já tam ty fonty měl rozdrbané taky. Opera to ví (je to chyba známá už pár let) a sere na to - dělalo to i v jiných distrech, jiných verzích... Navíc k tvé otázce, jestli si to neumí zkontrolovat asi takto -- já a supp jsme jediní dva Češi, kteří v Mandrivě makáme a balíme. Jestli to nedělá v jiných znacích, jak na to asi někdo mohl dojít...?
mne ale sere Chrome 7.0.517.44:Taky se Vám stává,že při pokusu o přidání přílohy do emailu Chrome spadne?Total se vypne.Ne? Mně ano
Chrome není v oficiálních repozitářích. Pokud, tak můžu nabídnout build chromium ve verzi 10.0.628 (http://petos.cz/rpms) (tuším). Jinak vzhledem k tomu, že Chrome je browser, tak "při pokusu o přidání přílohy do emailu" se nejspíše jedná o webové rozhraní -- takže pokud nenapíšeš, na jakém serveru se to stává, je to škoda námahy, že jsi to psal.... Obecně doporučuji v takovém případě pustit daný program z terminálu - nějaká chybová hláška se tam objeví.


: Re: Opera
: baltazar January 06, 2011, 12:08:53
Chrome není v oficiálních repozitářích. Pokud, tak můžu nabídnout build chromium ve verzi 10.0.628 (tuším). Jinak vzhledem k tomu, že Chrome je browser, tak "při pokusu o přidání přílohy do emailu" se nejspíše jedná o webové rozhraní -- takže pokud nenapíšeš, na jakém serveru se to stává, je to škoda námahy, že jsi to psal.... Obecně doporučuji v takovém případě pustit daný program z terminálu - nějaká chybová hláška se tam objeví.

Tohle nad tim měla být citace,ale nějak netento,sorry!
Odpo: Seznam.cz,Google.com,Yahoo.com


: Re: Opera
: Peťoš January 06, 2011, 12:20:19
baltazar: založ na to vlastní topic


: Re: Opera
: D.Palamarchuk January 06, 2011, 13:40:43
Pouzivam uz sposustu let Operu a nikdy jsem nemel problem s pismy o kterem tady mluvite!!!!  :D
Je to zvlastni, ze se u nekoho projevuje u nekoho ne. Staci jen nastavit pisma v nastaveni Opery. Zabere to par minut a mate vystarano i na dalsi verzi.


A Firefox je pomaly a zpracovova stranku nekonecne dlouho v porovnani s Operou. Chrome sice je lepsi, ale chtel bych jsem videt jeho rychlost pokud' by umel tolik kolik umi Opera v standardni instalaci.


Nemyslim, ze to je nejaka zavazna chyba Opery. A Opera nezaslouzi takovou kritiku i kdyz je uzavrena se snazi nabidnout nove veci. Spouste skvelych elementu dnesnich prohlizecu prave poprve se obejvily v Opere!!!




: Re: Opera
: _dworkin January 06, 2011, 14:28:07
Stejny problem.

Verze
11.00
Sestavení
1156
Platforma
Linux
Operační systém
x86_64, 2.6.33.7-desktop-2mnb

Dival jsem se na to, a nekdy diakritiku pise a nekdy ne. Tech pismen co ctvereckuje je vic, napr. i "ěřů".

Vadi mu fonty tahoma,verdana, arial, Comic Sans MS, Courier New.
Funkcni jsou Dejavu Sans, Dejavu Sans Mono, Dejavu Serif.

Vypada to ze ty fonty si Opera nekde schovava, nenasel jsem kde. Protoze systemove napr. tahoma,verdana, arial diakritiku zvladaji.

Trosku pomohlo vytvorit user.css a nacpat do nej

* { font-family:sans-serif; }

Je nutny restart opery.

Ale nekdy css autora stranky prebije lokalni a nekdy ne. Nezjistil jsem co nastavit aby byl user.css posledni. Hral jsem si s operou dost dlouho a doporucuji si usetrit praci a naistalovat si starsi verzi, nebo se na ni uplne vybodnout.


: Re: Opera
: _dworkin January 06, 2011, 14:42:22
opera 2mdv2010.2


: Re: Opera
: _dworkin January 06, 2011, 14:43:38
dalsi screen


: Re: Opera
: _dworkin January 06, 2011, 14:44:40
"Maximální velikost přílohy: 256 KB, na příspěvek: 4" a bere to po jednom...


: Re: Opera
: _dworkin January 06, 2011, 14:45:17
posledni nahled.


: Re: Opera
: Lucie January 06, 2011, 14:45:52
Všichni dnes pokud vím používají otevřený Firefox či Chromium (a nebo stabilní chrome).

Chromium od Tebe většinou používám taky, ale má ten problém co už tady někdo zmínil, neumí přidat přílohu k emailu.

Jestli to nedělá v jiných znacích, jak na to asi někdo mohl dojít...? Jednoduše, vyzkoušet to než to pustí do aktualizací. Nastavit jakoukoliv klávesnici přece jde, a poznat písmeno od čtverečku taky, i když tu řeč neznám.

Jinak, vrátila jsem jsem tam verzi 10.61 z repo, a ta funguje jak má.


: Re: Opera
: Peťoš January 06, 2011, 14:49:47
Chromium od Tebe většinou používám taky, ale má ten problém co už tady někdo zmínil, neumí přidat přílohu k emailu.
Ted jsem to zkoušel a funguje to. Doporučuji aktualizaci.


: Re: Opera
: Lucie January 06, 2011, 14:54:53
Ted jsem to zkoušel a funguje to. Doporučuji aktualizaci.

To nejde, pro 2010.0 už to nikdo neaktualituje, ani Ty. Jinak by se mi to přece aktualizovalo samo.


: Re: Opera
: Peťoš January 06, 2011, 14:56:39
To nejde, pro 2010.0
Jo, tak pak se nediv, že v historickém vydání existují chyby...


: Re: Opera
: Jiří Doskočil January 06, 2011, 14:59:10
Jestli to nedělá v jiných znacích, jak na to asi někdo mohl dojít...? Jednoduše, vyzkoušet to než to pustí do aktualizací. Nastavit jakoukoliv klávesnici přece jde, a poznat písmeno od čtverečku taky, i když tu řeč neznám.
Třeba jim to fungovalo, mám operu 11 z repa a funguje ok. Zkoušela jsi smazat adresář .opera ?


: Re: Opera
: Peťoš January 06, 2011, 15:00:52
Třeba jim to fungovalo, mám operu 11 z repa a funguje ok. Zkoušela jsi smazat adresář .opera ?
přesně tak. Mi to taky jede. To, že některým ne, je bohužel smůla. A mezi námi Lucie -- nahlásila jsi tu chybu vývojářům Mandriva Linuxu? Nebo vývojářům Opery? Pokud ne, tak jak to mají zjistit?


: Re: Opera
: Lucie January 06, 2011, 15:05:33
Jo, tak pak se nediv, že v historickém vydání existují chyby...

No, nevím, hihi, ale nevidím důvod k tomu aby v jakémkoli ostrém finálním vydání byly chyby, a ani třeba před 10 lety ani dnes. živím se jako překladatelka, a to proto, že to umím a dělám to dobře. Kdybych to dělala stejně dobře jako programátoři a měla vždycky někde nějakou chybu, nikdo by mi žádnou zakázku už nedal a skončila bych mezi cikánkama co zametají ulice, tam se snad chyba udělat nedá a nic se umět nemusí.

Jo, na operacesky jsem to napsala.

A nechme toho, akorát mě čertíš.


: Re: Opera
: Peťoš January 06, 2011, 15:16:55
No, nevím, hihi, ale nevidím důvod k tomu aby v jakémkoli ostrém finálním vydání byly chyby, a ani třeba před 10 lety ani dnes. živím se jako překladatelka, a to proto, že to umím a dělám to dobře. Kdybych to dělala stejně dobře jako programátoři a měla vždycky někde nějakou chybu, nikdo by mi žádnou zakázku už nedal a skončila bych mezi cikánkama co zametají ulice, tam se snad chyba udělat nedá a nic se umět nemusí.
Lucie promiň, že to takto musím říct, ale tohle může říci pouze ten, kdo ví naprosto kulové o tom, jak se dělá linuxová distribuce, jak probíhá údržba balíčků a jak se programuje. Nemíním už na tebe reagovat, protože je to jako mluvit do zdi -- diskuse s Tebou je zbytečná ztráta času.


: Re: Opera
: _dworkin January 06, 2011, 15:32:34
Tak problem taky vyresen.

Odinstaloval jsem Operu.
Pak jsem se dival kde je a .. nikde :) pridal jsem i 586 zdroje PLF pak i Main pres http://easyurpmi.zarb.org/ a opera porad nikde.. Na http://rpm.pbone.net/ je kupodivu jen 586 verze a pokud nemusim tak se tomuto zdroji vyhybam. Ze bych si ji teda pridal rucne z Opera.com? No uz to tak vypada.

Stahl jsem tu posledni verzi z opera.com a stejny problem, asi to fakt byla ona.
urpme opera
http://www.opera.com/browser/download/?os=linux-x86-64&ver=10.63&local=y
a uz to jede.


: Re: Opera
: Peťoš January 06, 2011, 15:35:57
Opera je v NonFree. Ty se musí implicitně povolit. Viz (druhý) oranžový rámeček zde: http://wiki.mandrivalinux.cz/2010.1:zdroje


: Re: Opera
: baltazar January 06, 2011, 15:49:38
Chromium od Tebe většinou používám taky, ale má ten problém co už tady někdo zmínil, neumí přidat přílohu k emailu
Ano,ano,ale ne Chromium,ale Chrome7.... připomínám,že z Google zdrojů..!! Ofi Google zdroje mi furt nabízej 8. a 9. verze ale test a unstable.


: Re: Opera
: Lucie January 06, 2011, 15:50:59
Lucie promiň, že to takto musím říct, ale tohle může říci pouze ten, kdo ví naprosto kulové o tom, jak se dělá linuxová distribuce, jak probíhá údržba balíčků a jak se programuje. Nemíním už na tebe reagovat, protože je to jako mluvit do zdi -- diskuse s Tebou je zbytečná ztráta času.

Nevím, co jsi tím chtěl říct. To, že nevím nic o tom jak se dělá linuxová distribuce, udržují balíčky a jak se programuje je přece jasné, víš to už dávno a já jsem se tím se tím nikdy netajila. Ale zato vím co to je svou práci udělat pořádně, a pokud nemám na toto půjdu dělat něco jiného. U překladu si to vždycky pečlivě přečtu než to odešlu aby tam nebyl ani překlep, a pokud si nejsem jistá jestli to sedí a je to správně, poradím se s někým kdo to taky umí.
Ale konec Flame, chtěla jsem vyřešit čtverečky místo písmen, a vyřešila návratem ke starší verzi, takže hotovo, přece.


: Re: Opera
: _dworkin January 06, 2011, 15:53:27
Aha, diky. Evidentne je to implicitne vypnuty a ja nedavno menil zdroje z 2010.0 na 2010.2 a tohohle si nevsim.

Tak jsem asi 6x zase naistaloval Operu a odinstaloval. I kdyz se smaze .opera tak bez vysledku. 11 z repozitaru se chova stejne jako primo od opery. 10.10 z repo je v pohode, ale nabizi to aktualizaci na 11. Coz 10.63 instalovana natvrdo nedela .) tak zustanu u ni nez, si vzpomenu ze by to mohlo byt uz opravene.


: Re: Opera
: _dworkin January 06, 2011, 16:04:10
Pro Lucku: Prirovnani k prekladu by asi bylo, kdyby si mela na starosti celou knihovnu a prekladat do vsech jazyku. A poblem by byl, ze nekteri lidi nerozlisi barvu pisma od barvy papiru, cerna je pro ne bila, dalsi ctenari by neznali nektere pismena i kdyz vetsina toho etnika by je znala, dalsi by nevidel vubec, nekteri to chteji zprava doleva a dalsi zvrchu dolu,

....pak by se nektere uzivatelky divily ze ten vzorec z matematicke knizky je spatne (prekladatel to ma prece overit! A ne psat bludy). :)


: Re: Opera
: Ivan Bibr January 06, 2011, 17:29:51
Hádáte se jak malý děcka ... a ještě o takové hovadině.

Já Operu průběžně zkouším a podobné problémy jsem kdysi zaznamenal, nicméně poslední dobou už ne, tak od verze 10 je to podle mne v klidu. Používám však oficiální balíčky z opera.com, nikoliv balíčky z repa. Podle mne tam rozdíl nebude, maximálně tak v přebalení. Podíval bych se v nastavení (Ctrl+F12) a zkusil nastavit jiný default font pro web. Když to nepomůže, vrátil bych se ke staré verzi (osobně mezi 10.6 a 11 moc rozdílů nevidím) a balíček "opera" vyjmul z aktualizací (přidat /^opera/ do /etc/urpmi/skip.list).

Jestli se v tom chce někdo rýpat, může zkusit balíček z opera.com. Když to dělat nebude, je možné hlásit chybu v balíčku MDV, když to dělat bude, půjde na 99 % o nějaký lokální problém daného stroje nebo uživatele (softwarová konfigurace, nastavení atd.).


: Re: Opera
: _dworkin January 06, 2011, 18:56:52
Jestli jsem nekoho nastval tak jsem ochoten si zajit do cajovny Za zrcadlem zahrat s dotycnym nejakou deskovku a urovnat to :)

Jinak prave i ta jedenactkova verze primo z opera.com ma tu chybu ze zobrazenim nekterych fontu. Nema nekdo login na http://my.opera.com/community/forums/forum.dml?id=3 nebo kde se to ma hlasit. Neumim anglicky, ale obrazky jim tam kdyz nebude zbyti hodim. On se s tim stejne nikdo asi zabyvat nebude .) Ke vsemu to ani nemusi byt chyba na strane opery..

10.63 mi zobrazuje fonty v poradku a nic nez verzi opery jsem nemenil.



: Re: Opera
: _dworkin January 06, 2011, 19:26:05
http://my.opera.com/community/forums/topic.dml?id=867082


: Re: Opera
: pert2 January 06, 2011, 20:54:48
Mám Operu 11 nainstalovanou přímo ze stránek Opery, nabízí tam dvě verze - "rpm" a "Mandriva". Vše mi funguje bez problémů na Mandriva 2007 i na Mandriva 2010.0.
Mám nainstalované webcore-fonty na obou systémech.
U těch čtverečků bych si spíše tipnul na tento problém s MDV Control Center, týkající se instalace windows fontů:
http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=6183.0


: Re: Opera
: _dworkin January 06, 2011, 21:20:46
Mozna to ma souvislost, ale  tady se to zobrazuje spatne jen v jednom programu a navic v jen posledni verzi.


: Re: Opera
: _dworkin January 06, 2011, 21:25:49
Prejmenoval jsem /usr/share/opera i ~/.opera a znovu naistaloval 11 a porad nic.


: Re: Opera
: _dworkin January 06, 2011, 21:41:12
Ty webcore-fonty nejsou v repozitarich (zakladnich+PLF) ale jen na http://avi.alkalay.net/software/webcore-fonts/ ?


: Re: Opera
: pert2 January 06, 2011, 21:55:21
Jo, odtud je mám.


: Re: Opera
: D.Palamarchuk January 06, 2011, 22:06:08
No samoremne kdyz budete pouzivat Microsoftovsky pisma Tahoma, Times New Roman a t.d.,  ze to bude v haji (takzvane webcore).
Proc ne pouzviate normalni pisma co jsou defaultne prednastavene v Opere a  je to pak v pohode.

Vic pripojeny obrazek.


: Re: Opera
: _dworkin January 06, 2011, 22:14:20
Jo, odtud je mám.
Bez efektu.
Proc ne pouzviate normalni pisma co jsou defaultne prednastavene v Opere a  je to pak v pohode.
Protoze me to prebije css stranky a kdyz css vypnu tak me to zrusi i pozicovani a mam z toho txt.


: Re: Opera
: _dworkin January 06, 2011, 22:21:44
Neni nahodou Impact ne-windows font? Mam pocit ze je implicitne jako fantasy font v opere 11. Pokud ano, tak mi taky nezobrazuje diakritiku, viz obrazky z toho fora opery.

http://img31.imageshack.us/img31/1307/opera9.png


: Re: Opera
: _dworkin January 06, 2011, 22:26:19
Vypada to, ze je taky distribuovan MS Windows. http://en.wikipedia.org/wiki/Impact_(typeface)
Takze jedine ponizit verzi nebo zrusit vsechny Win fonty i kdyz vsude jinde funguji.


: Re: Opera
: _dworkin January 06, 2011, 22:31:27
Ten odkaz bude muset zkopirovat, jinak to zahodi ukoncujici zavorku.

Pro D.Palamarchuk: Takze tobe to vsechno jede, ale proto, ze nemas jediny Win font?


: Re: Opera
: Lucie January 07, 2011, 00:43:59
Hádáte se jak malý děcka ... a ještě o takové hovadině.

vrátil bych se ke staré verzi (osobně mezi 10.6 a 11 moc rozdílů nevidím) a balíček "opera" vyjmul z aktualizací (přidat /^opera/ do /etc/urpmi/skip.list).

.

Přesně toto jsem udělala, jen jsem zkritizovala že ta nová verze z repa je udělaná blbě. A štve mě když mi oficiální aktualizace vyřadí něco z provozu.


: Re: Opera
: D.Palamarchuk January 07, 2011, 13:40:04
Pro D.Palamarchuk: Takze tobe to vsechno jede, ale proto, ze nemas jediny Win font?
[/quote]

V systemu nenam Win fonty. Nemam tutiz v nich potrebu.
Nezkousel jsem nikdy nastavit v Opere win fonty na zobrazovani stranek.

Pridam jeste,ze vzdy instaluji Operu z oficialnych stranek Opery www.opera.com (http://www.opera.com)


: Re: Opera
: _dworkin January 07, 2011, 13:47:08
O nastavovani win fontu do opery nejde. To nedela nikdo. To si vyzada stranka prece sama.


: Re: Opera
: D.Palamarchuk January 07, 2011, 20:30:29
O nastavovani win fontu do opery nejde. To nedela nikdo. To si vyzada stranka prece sama.

I kdyz stranka to vyzada, tak mam User mode a Opera pouzije fonty v nastaveni prohlizece.


: Re: Opera
: _dworkin January 07, 2011, 22:36:01
Zvlastni ze tohle u me nefunguje. Aspon u facebooku kde jsem to zkousel. Mohl jsem zrusit pisma a bavy v autorskem modu a bez efektu. Pisma se nacitala spolecne s prvnim zatrzitkem, zaroven s rozvrzenim stranky. Jedine, kdyz jsem zrusil vse, tak je to citelne, ale ze stranky je cisty text. Podoba se to pak prohlizeni v lynxu.


: Re: Opera
: Peťoš January 07, 2011, 22:46:23
je to lokální problém -- nejspíše někde v nastavení Opery/fonty/někde se něco s něčím nesnese. Bohužel při používání proprietárních systémů takovéto nebezpečí existuje a nikdo, krom autorů opery, jej neopraví. A protože není nikdo s to vlastně říct, co uvnitř opery je, tak ani nikdo nemůže poslat patch k opravě. Bohužel...

Řešení tedy je:
  • Návrat k Opeře 10
  • Zcela opustit Operu a přejít na jiný (stabilní) browser. Firefox, Midori a nebo, jak jsem už několikrát psal, v mém repozitáři (http://petos.cz/rpms) je chromium v10, který nepadá (ani při přikládání příloh...)


: Re: Opera
: _dworkin January 08, 2011, 11:59:42
Řešení tedy je:
Návrat k Opeře 10
Zcela opustit Operu a přejít na jiný (stabilní) browser. Firefox, Midori a nebo, jak jsem už několikrát psal, v mém repozitáři je chromium v10, který nepadá (ani při přikládání příloh...)

Tretim reseni je nepouzivat ty win fonty. Tady na notebooku mam overeny, ze to funguje (i kdyz nahrada za nektery pisma se ani zdaleka nepodoba tomu co chtel autor stranky, ale je to citelny).

Mozna by tu byla i ctvrta moznost povrtat se v souboru /usr/share/opera/defaults/font.ini a dat ty win fonty na blacklist. Win fonty by pro ostatni programy zustaly a Opera by fungovala stejne jako pri tretim reseni.

Ja Operu temer nepouzivam, resim to uz jen proto ze jsem se nakonec zaregistroval.... na to operi forum a pridal se k jednomu slovinci co se snazi na ten problem upozornit a mozna.... se to dostatne i k nekomu kdo to ma na starosti. A snad by v pristi verzi to pak bezelo.


: Re: Opera
: Lucie January 08, 2011, 12:51:48
    v mém repozitáři[/url] je chromium v10, který nepadá (ani při přikládání příloh...)[/li]
    [/list]

    Koukala jsem tam, pro 2010.0 není.


    : Re: Opera
    : kolemjdouci January 08, 2011, 14:18:36
      Koukala jsem tam, pro 2010.0 není.
    Vsak psal ze pro 2010.0 uz nedela.Pro 2010.1 tam je.A funguje.[/list]


    : Re: Opera
    : Miloslav Havrda January 10, 2011, 15:37:56
    Ahoj.
    Taky se vám stalo to co mně, že vám s posledními aktualizecemi jen z oficiálních zdrojů přišla nová verze Opery, která narozdíl od té starší neumí č, a ě a místo toho dělá obdélníčky?
    Vím,  mám Mandrivu zadarmo a říká se "Darovanému koni na zuby nehleď", ale to si to neumí vyzkoušet než to pustí do oficiálních, ne backports aktualizací? Mám pocit, že ti Francouzi se snaží udělat jen to, abych se na ně vykašlala a šla na jiné distro.
    Ale otázka, dá se to nějak nakofigurovat aby to zobrazovalo správně? Pokud ano jak?
    Dík.
    L.


    Musím se přidat. Mám stejný problém jako Lucie.
    A to mám operu ze stránek výrobce jako rpm balíček.

    Vidím zatím jen jedno řešení. Prostě musíme počkat, až to Opera v další verzi opraví.


    : Re: Opera
    : _dworkin January 10, 2011, 21:37:37
    idím zatím jen jedno řešení. Prostě musíme počkat, až to Opera v další verzi opraví.

    Nanestesti to vypada ze problem je jen pri potkani Mandrivy + Opera 11.00 + MS Fonty + diakritka co maji jen stredoeropane. Minimalne 6 lidi to postihlo.

    Ptal jsem se i na abclinuxu a Archlinux + Opera 11.00 + MS Fonty + diakritka co maji jen stredoeropane bez problemu.

    Sice jsem psal na forum opera.com, ale to asi neni ten spravny adresat, tak to na opravu nevidim, jedine ze by to rozdrbalo i jine znaky.


    : Re: Opera
    : Peťoš January 10, 2011, 21:43:15
    ...Mandrivy +...
    Já našel lidi různě z okolí, kteří měli stejný problém a to napříč distribucemi, ale vždy s Operou... Až na jednoho to všichni vzdali a opustili Operu ve prospěch jiných browserů.


    : Re: Opera
    : Lucie January 10, 2011, 22:45:42
    Až na jednoho to všichni vzdali a opustili Operu ve prospěch jiných browserů.

    Tak na mě prosím ještě jednou zareguj a řekni mi jaký, v 2010.0. V přehrávačích jsem Ti věřila, tvá .src byla a jsou skvělá, budu Ti věřit i teď.


    : Re: Opera
    : D.Palamarchuk January 10, 2011, 23:45:45
    Já našel lidi různě z okolí, kteří měli stejný problém a to napříč distribucemi, ale vždy s Operou... Až na jednoho to všichni vzdali a opustili Operu ve prospěch jiných browserů.

    Od tebe to uz vypada jako zaujatost vuci Opere. Tlacis na to, aby lide ji opustily. Necekal bych jsem to od tebe.  :(
    Promin jestli se mylim.

    Problem je jen Opera+MS Fonty. A neni to problem.

    MS fonty nejsou standardni soucasti zadne distribuce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


    : Re: Opera
    : Peťoš January 11, 2011, 00:07:35
    Od tebe to uz vypada jako zaujatost vuci Opere. Tlacis na to, aby lide ji opustily. Necekal bych jsem to od tebe.  :( Promin jestli se mylim.
    Mýlíš -- je mi celkem jedno, co kdo používá. Na druhou stranu nechápu, proč by se měl někdo držet nefungujícího softu (zvláště, pokud chybu následně svaluje na distribuci.

    Jak jsem psal, Opera mě zklamala a našel jsem lepší s otevřenými kódy.

    FYI: Lucii jsem odpověděl.


    : Re: Opera
    : D.Palamarchuk January 11, 2011, 00:50:23
    Soft je fungujici. Problem jen s fonty MS.
    Se neda rict ze, ze browsery jsou ciste. Zadny browser nelze predstavit bez Flash Pluginu. Zvlast posledni verzi Chrome (Chromium), ktery ho maji zabudovany.


    : Re: Opera
    : Peťoš January 11, 2011, 10:42:52
    Soft je fungujici.
    To nefungující jsem myslel asi takto: když Chromium obsahovalo chybu, že nenabízel možnost ukládání hesla, byl to pro mě v tu chvíli nefungující soft. Bylo mi jedno, že stránky prochází, vše se zobrazuje atd. Nefungoval - byla tam pro mnohé zásadní chyba a já strávil hodiny tím, že jsem hledal, kde byla chyba a než ji nakonec opravil a neposlal patch -- v RPM nyní mám fungující verzi chromia, který toto nabízí a v tomto ohledu funguje tak, jak má.
    Tohle bych prostě v Opeře nemohl. Byl bych se podíval, jak jsou přednastaveny fonty, odkud se berou atd...
    Samozřejmě, že Opera funguje. Na druhou stranu některé (byť drobné) chyby se jiným uživatelům mohou jevit tak, že ten soft zcela deklasují (může to být opravdu drobnost...). Pokud někomu vadí fonty natolik, že ten soft nemůže používat, tak to je nefungující soft. Doufám, že jsem napsal, co myslím, dost jasně.

    Se neda rict ze, ze browsery jsou ciste. Zadny browser nelze predstavit bez Flash Pluginu. Zvlast posledni verzi Chrome (Chromium), ktery ho maji zabudovany.
    Nejsem fanatik otevřeného softu. Nemám problém používat Flash, ačkoli je to uzavřený (gnash je prostě často nefunkční ;) ). Ani hrát hry. Nemám problém s uzavřeným softem, nemám problém s uzavřenými drivery. Nejsem fanatik ;)

    Jak jsem psal -- je mi jedno kdo a co používá.


    : Re: Opera
    : Miloslav Havrda January 28, 2011, 09:11:45
    Tak ani tato verze to nespravila.

    O aplikaci Opera
    Informace o verzi
    Verze: 11.01
    Sestavení: 1190

    Stále se objevují místo některých českých znaků malé čtverečky. I tedy v textu, který píši.


    : Re: Opera
    : _dworkin January 29, 2011, 11:11:52
    Tak ani tato verze to nespravila.

    O aplikaci Opera
    Informace o verzi
    Verze: 11.01
    Sestavení: 1190

    Stále se objevují místo některých českých znaků malé čtverečky. I tedy v textu, který píši.

    Diky, usetril jsi mne praci. Prave jsem aktualizoval, ale na tomhle notebooku nejsou ty win fonty, takze to zobrazuje spravne, jen vsechno stejnym pismem. Nemusim cestovat na druhy konec Brna.


    : Re: Opera
    : Daniel Jan January 30, 2011, 19:21:33
    nechce se mi zakládat zbytečně nové vlákno a tak bych se rád optal pravidelných uživatelé Opery na jedno konkrétní rozšíření.

    Má Opera něco podobného co třeba FF - CoolPreviews a nebo Chrome - ezLinPreview > rychlé náhledy stránek


    : Re: Opera
    : z.pepa January 31, 2011, 18:35:10
    Operu mám, ale nevím co si představit pod pojmem rychlý náhled stránky. Tady máš všechna rozšíření co jsou: https://addons.opera.com/addons/extensions/