Mandriva Fórum

Hardware v Mandriva Linuxu => Disky, řadiče, CD a DVD => : Sonic X May 08, 2011, 02:06:53



: Vypnutí externího disku?
: Sonic X May 08, 2011, 02:06:53
Zdravím potřeboval bych vymyslet něco, co po odpojení svazku způsobí že disk upadne do stavu stand-by. Prostě když se disk nepoužívá tak aby zbytečně neběžel. Koukal jsem do nastavení a diskdrake, ale tam žádný takový parametr nikde není.
MNV 2009.1 Spring
Disk připojen přes USB 2.0


: Re: Vypnutí externího disku?
: Peťoš May 08, 2011, 10:46:14
umí to laptop-mode pro klasické ATA (SATA) disky. Jestli to umí pro externí přes USB a jestli to umí ta verze, která je ve 2009.1 spring, budeš muset nastudovat z dokumentace.


: Re: Vypnutí externího disku?
: Paur May 08, 2011, 13:17:27
Bude záležet na tom, jak se disk připojuje. Můj externí HDD se připojuje jak /dev/sdb. Záviset bude i na tom, jak bude funkčnost podporována řadičem i vlastním diskem.

Mohl by fungovat příkaz hdparm s parametrem -B. Disk se nemusí ani odpojovat, stačí, že se k němu nebude přistupovat (u mě nefunguje, hlásí HDIO_DRIVE_CMD(identify) failed: Invalid exchange).

Mohl by zafungovat eject /dev/sdx. Můj připojený disk se zastaví, ale opět se rozběhne. Pokud je disk odpojený, zůstane zastavený - to je asi to, o co ti jde.


: Re: Vypnutí externího disku?
: Sonic X May 08, 2011, 13:44:22
Disk se připojuje jako /dev/sdc1 a když dám eject /dev/sdc1 tak disk zůstane běžet.  Jinač když úplně vypnu PC tak disk se taky vypne, tak že to musí jít i při zapnutém PC. to hdparm -B netuším jak použít..


: Re: Vypnutí externího disku?
: jentzek May 08, 2011, 13:46:17
umí to laptop-mode pro klasické ATA (SATA) disky. Jestli to umí pro externí přes USB a jestli to umí ta verze, která je ve 2009.1 spring, budeš muset nastudovat z dokumentace.
V /etc/laptop-mode/laptop-mode.conf V sekci "Hard drive behaviour..."
Lze nastavit v sekundach, kdy dojde k odpojeni sťavy. ( Idle timeout values). Nejsem si jistej, jestli to zahrne i usb. Zkus, budu rad, kdyz napises jak to dopadlo, ja sam bych to upotrebil taky  :)
http://www.samwel.tk/laptop_mode/faq


: Re: Vypnutí externího disku?
: Paur May 08, 2011, 14:28:24
Disk se připojuje jako /dev/sdc1 a když dám eject /dev/sdc1 tak disk zůstane běžet.  Jinač když úplně vypnu PC tak disk se taky vypne, tak že to musí jít i při zapnutém PC. to hdparm -B netuším jak použít..

Musíš použít eject /dev/sdc - t.j. zastavit celý disk, ne jenom jeden jeho oddíl (sdc1)...

Použij příkaz man hdparm a čti. Hodně dokumentace je i na webu.


: Re: Vypnutí externího disku?
: Sonic X May 08, 2011, 14:37:27
No jo, ale ten laptop mode mi odpojí zřejmě všechny disky a pak zase je připojí, zřejmě nebude tak chytrej ten program aby poznal který disk je zrovna potřeba.. Teď jsem zjistil že disk, že disk se po delší nečinnosti vypne sám, ale to nemám já pod kontrolou je to čistě vůle disku..
Musíš použít eject /dev/sdc - t.j. zastavit celý disk, ne jenom jeden jeho oddíl (sdc1)...

Použij příkaz man hdparm a čti. Hodně dokumentace je i na webu.
Ani po eject /dev/sdc se disk nevypne, je to stejný jako když dám v prohlížeci souborů vysunout

A když dám hdparm -B /dev/sdc tak mi to vyplivne tohle:
:
[root@localhost sonic]# hdparm -B /dev/sdc

/dev/sdc:
 HDIO_DRIVE_CMD(identify) failed: Input/output error
Neoprávněný přístup do paměti (SIGSEGV)
[root@localhost sonic]#


: Re: Vypnutí externího disku?
: Sonic X May 08, 2011, 15:19:16
Tak jsem si pohrál s nastavením oprávnění disku a hodilo mi to toto:
:
[root@localhost sonic]# hdparm -B1 /dev/sdc

/dev/sdc:
 setting Advanced Power Management level to 0x01 (1)
 HDIO_DRIVE_CMD failed: Input/output error
 APM_level = not supported
[root@localhost sonic]#



: Re: Vypnutí externího disku?
: Sonic X May 08, 2011, 15:57:25
Tak jsem na to přišel, když dámhdparm -y /dev/sdc tak disk přejde do režimu stand by. Ale příkaz hdparm -S4 /dev/sdc nevím proč nefunguje. Zde kód:
:
[root@localhost sonic]# hdparm -C /dev/sdc

/dev/sdc:
 drive state is:  active/idle
[root@localhost sonic]# hdparm -S2 /dev/sdc

/dev/sdc:
 setting standby to 2 (10 seconds)
[root@localhost sonic]# hdparm -C /dev/sdc

/dev/sdc:
 drive state is:  active/idle
[root@localhost sonic]# hdparm -y /dev/sdc

/dev/sdc:
 issuing standby command
[root@localhost sonic]# hdparm -C /dev/sdc

/dev/sdc:
 drive state is:  standby
[root@localhost sonic]#

Tak že kdybych zařídil, aby se při kliknutí na vysunout vyslal příkaz hdparm -y /dev/sdc byl by problém vyřešen..




: Re: Vypnutí externího disku?
: Paur May 09, 2011, 07:51:46
...Tak že kdybych zařídil, aby se při kliknutí na vysunout vyslal příkaz hdparm -y /dev/sdc byl by problém vyřešen..

Proč si nenapíšeš skriptík obsahující tento příkaz, se kterým si pak můžeš dělat, co chceš - dát do menu, na plochu, do lišty, spouštět klávesovou zkratkou ...?


: Re: Vypnutí externího disku?
: Sonic X May 09, 2011, 18:01:12
Proč si nenapíšeš skriptík obsahující tento příkaz, se kterým si pak můžeš dělat, co chceš - dát do menu, na plochu, do lišty, spouštět klávesovou zkratkou ...?

Protože to neumím ;D :P


: Re: Vypnutí externího disku?
: Paur May 09, 2011, 20:55:02
Hledej, šmudlo!  ;D

Jsi jak vidno šťoura a jednou tě to stejně nemine. Google ti vyhodí spoustu odkazů na návody a základy jsou jednoduché!


: Re: Vypnutí externího disku?
: Sonic X May 10, 2011, 01:57:15
No jo, ale jak dám onomu skriptu práva roota? Nehledě na to, to podle mě může být celkem nebezpečné, je to jako dát klíče od auta do ruky přímo zlodějovi..


: Re: Vypnutí externího disku?
: Paur May 10, 2011, 06:40:52
No jo, ale jak dám onomu skriptu práva roota? Nehledě na to, to podle mě může být celkem nebezpečné, je to jako dát klíče od auta do ruky přímo zlodějovi..
Můžeš skript spustit z konzole, kde jsi přihlášený jako root. Pokud bys vytvářel spouštěč (v menu nebo na ploše), i tam lze nastavit spuštění s právy roota.

Teď mě napadlo, že by to možná šlo spustit jenom jako příkaz s parametrem přímo ve spouštěči.

Nebuď paranoidní - nevím, co je nebezpečného spustit skript, o kterém víš, co dělá, s právy roota. Je to úplně to samé, jako když ho spouštíš z ručně z "rootové" konzole.


: Re: Vypnutí externího disku?
: Hobil May 11, 2011, 21:44:12
No jo, ale jak dám onomu skriptu práva roota? Nehledě na to, to podle mě může být celkem nebezpečné, je to jako dát klíče od auta do ruky přímo zlodějovi..
Pro paranoiky:
dej ho do /sbin a jako vlastnika nastav roota, pravo ke cteni a spusteni dej jen jemu (chmod 500).  Pak to zadny user vubec neuvidi, nenabidne se jim to ani pri dokncovani nazvu pomoci tabu. Skript Only for root.  8)


: Re: Vypnutí externího disku?
: Sonic X May 16, 2011, 00:30:57
Tak jak na to koukám, tak napsání rootovského hesla před použitím skriptu se prostě nevyhnu. Zmáčknout párkrát šipku nahoru a vybrat něco z posledních příkazů mě už nezabije. Ještě se zeptám, pomocí příkazu hdparm -S2 /dev/sdx nastavuji aby se mi vypnul jeden disk v PC. Když to zadám tak to normálně funguje, ale když restartuju PC tak aby to fungovalo znova tak to musím znova zadat, nevíte jak a kam ten příkaz napsat aby se načetl při startu systému? Napadlo mě to vecpat do menu.lst ale radši se dřív zeptám než začnu pokusovat.. Grub jsem si už jednou rozházel a není to nic příjemnýho zrovna..


: Re: Vypnutí externího disku?
: Hobil May 16, 2011, 07:54:54
Tak jak na to koukám, tak napsání rootovského hesla před použitím skriptu se prostě nevyhnu.
pokud delas na kompu sam, nastav si dle potreb sudo, nebudes muset zadavat hesla a nebude to ani nijak nebezpecne
... nevíte jak a kam ten příkaz napsat aby se načetl při startu systému? Napadlo mě to vecpat do menu.lst ale radši se dřív zeptám než začnu pokusovat.. Grub jsem si už jednou rozházel a není to nic příjemnýho zrovna..
menu.lst rozhodne NE
Udelej si skript, a ten nech spoustet (napis odkaz na nej) trebas do souboru:
 /etc/rc.d/rc.local (neni to uplne systemove, ale nejjednodussi a funkcni)
nebo
/etc/rc5.d (predpokladam, ze jedes jen v grafice), pripadne to dat soucasne i do /etc/rc3.d (bude pouzito v textovem rezimu), projdi si ty adresare, system urcite pochopis - S urceno ke spusteni, cislo udava poradi spusteni, K ukonceni, pak nazev skriptu...
Oba tyto zpusoby jsou nezavisle na grafickem prostredi.

Taky muzes zadat skript ke spusteni v grafickem prostredi; bude to platit jen pro ne; jak KDE, tak i GNOME, Xfce a dalsi na to maji v nastaveni nabidky.
H.