Mandriva Fórum

Hardware v Mandriva Linuxu => Grafické a televizní karty => : Iberion April 16, 2012, 23:14:24



: Dva monitory
: Iberion April 16, 2012, 23:14:24
Zdravím, potřeboval bych po lopatě poradit, jak nastavit dva monitory tak, aby to nebyl klon. projel jsem tady vše, nevím, jak se tomu říká odborně, ale snad jsem dobře pochopil, že se jedná o dualhead a twinview. Ale po zadání jsem se nedohrabal výsledku. V XP mi to nešlo taky, ale po aktualizaci ovladače nVidia to pak nabídlo i jinou nabídku, než klon, takže nebyl problém, ale tady mimo klon jsem na nic nenarazil. A ovladač je jiný než v XP a anglicky neumím, abych se v tom vyznal a asi ani to by mi nepomohlo, protože jsou tam údaje, kterým stejně nerozumím. Díky.


: Re: Dva monitory
: Ivko April 17, 2012, 14:29:07
Ak používaš graf. prostredie KDE, tak to je v nastavení prostredia KDE (systemsettings) a v nastavení Obrazovka a monitor je záložka Veľkosť a orientácia. A tam máš výber monitorov. Predpokladám, že ten externý (VGA) je dole. Tak si to rozviň, daj povoliť a vo štvrtom riadku je POZÍCIA. Je to rolovacie menu. A tam si môžeš vybrať - vpravo od, vľavo od, nad, pod hlavným monitorom.
Ináč, volá sa to xinerama.


: Re: Dva monitory
: Iberion April 17, 2012, 16:46:38
Ahoj, díky za radu, ale to jsem už takto zkoušel, než napíšu, projdu vše, co mě napadne. Prostě to zobrazuje pouze defaultní monitor (přes HDMI), ale ten starý (VGA) to nenajde. Ale ovladač nVidia ho ukazuje,že o něm ví, ale nabídka je taky divná. No nic, budu zkoušet dál. Jeětě si zkusím přečíst manual k MDV, na to jsem jaksik zapomněl, ale asi to tam nebude.


: Re: Dva monitory
: D.Palamarchuk April 17, 2012, 19:16:06
V MCC v sekci Hardware->nastaveni Graficke serveru -> Volby povolit clone obrazovky na druhy monitor.
Pak spustit aplikaci nvidia-settings. Alt+F2 nvidia-settings.
Vybrat X server Display Configuration->Zlozka Display->Configuration->Vybrat TwinView a pak nastavit rozliseni a jak se to zobrazovat na druhe obrazovce vpravo, vlevo  a t.d.




: Re: Dva monitory
: Iberion April 17, 2012, 19:37:08
To je přesně to, co jsem potřeboval, to nastavení v ovladači. Díky moc, už to jede :)


: Re: Dva monitory
: Iberion April 21, 2012, 14:24:54
Ač nerad, ale zjistil jsem, že nelze uložit nastavení v ovladači, takže při novém přihlášení musím opět nastavit monitory znovu. Víte někdo, co s tím? píše to toto: Unable to create new X config backup file '/etc/X11/xorg.conf.backup'. To je ve verzi 195.něco, ve verzi 260.něco je ta věta podobná, You do not have adequate permission to open the existing X configuration file '/etc/X11/xorg.conf' for writing. prostě nemám oprávnění to přepsat, ani když jsem jako root. Díky


: Re: Dva monitory
: D.Palamarchuk April 23, 2012, 08:00:39
Zkus' jako spustit jako root. Alt +F2 -> kdesu nvidia-settings. Nebo uloz konfigurcni sobor do domovskeho adresare a pak jako root nakopiruj do /etc/X11


: Re: Dva monitory
: Iberion April 24, 2012, 08:58:44
Díky, zafungovalo, budu si muset ten postup lépe zapamatovat, prostě přes konzoli je to nejlepší. Dík.