Mandriva Fórum

Systém a serverové služby => Instalace Mandriva Linuxu => : Robix November 25, 2008, 22:33:56



: Jak na Grub
: Robix November 25, 2008, 22:33:56
Chtěl bych nainstalovat Mandriva Linux 2009 na HDD, který ještě nemám v PC a jinak používám Windows Vista. A chci mít dual boot Windows Vista + Mandriva Linux 2009. No a nevím kdy přesně nainstalovat ten grub  ??? . Jako jestli před instalací Mandriva Linux 2009, nebo až po. Jinak ještě mám problém v tom, že mi PC bootuje prvně z disku zapojeného přes rozhraní IDE a přes rozhraní SATA, jen když je zapojen jen disk přes rozhraní SATA. (No a v Biosu to nejde nastavit, flash nejnovější verze  :( ). Takže mám prázdný HDD 120GB co běží přes IDE, na něj chci nainstalovat Mandriva Linux 2009. Druhý HDD 500GB běží přes SATA a na něm mám data a Windows Vistu. A jak ještě ten grub mám nastavit? No a dá se dat do toho Grubu nějakej obrázek, co se bude ukazovat při spuštění?  :)

No a při té instalaci Mandriva Linux 2009, měl bych si odpojit HDD 500GB nebo ho tam nechat? Poraďte postup prosím.  ::)


: Re: Jak na Grub
: Hobil November 25, 2008, 22:37:58
nechat oba disky, instalovat na ten prazdny, behem instalace se instaluje i grub, hodte si ho do zavadeciho oddilu toho noveho disku a pak v biosu zmente bootovani na nej.
pri startu pocitace se zobrazi nabidka dostupnych operacnich systemu.
K instalaci jsou informace na wiki
http://wiki.mandrivalinux.cz/#instalace_systemu_mandriva_linux
H.


: Re: Jak na Grub
: Peťoš November 25, 2008, 22:38:11
V prubehu instalace MDV je i instalace GRUBu. O zbytek se postara samotny instalator mandrivy.
http://wiki.mandrivalinux.cz/instalace-mandriva-linuxu-20090-z-installdvd
precti si tohle, je tam zaklad.


: Re: Jak na Grub
: Robix November 25, 2008, 23:07:25
Díky za info, to jsem netušil že Grub je v instalaci Mandriva Linuxu 2009. :)


: Re: Jak na Grub
: Peťoš November 25, 2008, 23:10:28
Grub (nebo LiLO) je soucasti kazdeho UNIX-like systemu (?-BSD, Linux...). Nic si z toho nedelej, zes to nevedel. Za to muze spatna vychova od spolecnosti M$, ktera cloveku spoustu zajimavych a podstatnych veci neprozradi...


: Re: Jak na Grub
: karel kudrna November 26, 2008, 22:07:23
Dokonce Miloš Gates nabízí prográmek, kterej ti umožní spuštění více systémů ;D


: Re: Jak na Grub
: Robix November 30, 2008, 16:02:27
Tak jsem se dnes odhodlal a pustil se do té instalace Mandriva Linuxu 2009. No a jak to dopadlo? Blbě! Pak už mi nešel spustit ani jeden operační systém.  >:(

Nastavil jsem zaváděč do prvního sektoru prvního disku 120GB na kterým mám Mandriva Linuxu 2009, dobu 5 sek. Ale jako výchozí jsem nastavil Windows Vista.

Toto se děje když zapnu počítač: zkontróluje se operační paměť a pevné disky atd. a pak se objeví GRUB loading stage 1.5 za chvilku o dva řádky níž GRUB loading, please wait... a tak jsem to nechal čtvrt hodiny kdyby náhodou. Ale bohužel nic. Na tomto bodě se to vždycky zastaví.

Zkusil jsem tedy odpojit HDD 500GB na kterém mám Windows Vistu, z které teď píšu. No a psalo to totéž. Pak jsem zkoušel záchranný režim z instalačky Mandriva Linuxu 2009, tam jsem dal tuším volbu reinstall load boot linux. To taky nepomohlo. Pak jsem ještě spustil konzoli a tam jsem nevěděl co dělat. Ani startx mi nefungoval, tak jak kdysi ve starší verzi Mandriva Linuxu.

Tak teď mám zapojený jen HDD z Windows Vista, ten druhý HDD s Mandriva Linuxem 2009(a GRUBEm) připojím, až mi poradíte jak to zprovoznit.  ;)


: Re: Jak na Grub
: Hobil November 30, 2008, 16:17:33
rozumím tomu dobře, že po fyzickém odpojení disku s Mandrivou windowsy normálně nastartuji? A po pripojení druhého disku nenastartuje nic?
Pokud ano, pak fyzicky pripojit druhy disk a v biosu nastavit startovani z disku, kde jsou wokna.
Tak by mela wokna nastartovat uplne normalne
pak budeme pokracovat dal.
H.


: Re: Jak na Grub
: Robix November 30, 2008, 17:45:03
Jo, teď mi jdou jen wokna. Jak jsem již psal, viz. na vrchu, disk s OS Windows Vista nabootuje jen když je tam sám. A když je tam ten druhý, tak vždy bere ten druhý zapojený přes IDE.

Já bych si dobře potřeboval nakonfigurovat GRUP. A ještě mám problém se dostat do grafického rozhraní v záchranném režimu.


: Re: Jak na Grub
: Hobil November 30, 2008, 18:47:20
je na biosu, ktery disk bude jako startovaci
takze pri startu se musite dostat do biosu a tam natvrdo nastavit z kteryho disku ma pocitac spustit OS. Nastavte tam ten wokenni. Co se tyce poradi, melo by tam byt nastaveno nejprve bootovani z CD/DVD, teprve pak harddisk.
Tak je mozne spoustet live systemy z CD, bez instalace.
Takze doporucuju stahnout live cd mandrivy nazvane ONE, viz odkazy ve wiki
http://wiki.mandrivalinux.cz/2009.0_download
vypalit a spustit mandrivu z neho (v pripade uspechu se da i nainstalovat)
uvidi se, zda jde o hardwarove kompatibilni kombinaci s Mandrivou (One verze v sobe obsahuje vsechny potrebne ovladace)
H.


: Re: Jak na Grub
: karel kudrna November 30, 2008, 19:04:23
Případně po nastavení biosu použijte supergrubdisk, je tam i slovenská lokalizace...
http://www.supergrubdisk.org/
pomocí něho nainstalovat Grub do mbr prvního disku. je to poměrně intuitivní záležitost.


: Re: Jak na Grub
: Robix November 30, 2008, 22:47:58
Takže co se týče live CD Mandriva ONE, tak ta mi před půl rokem v pohodě běžela byla to 2008. Takže hardwerová kompatibilita bude určitě dobrá. Takže edici ONE nehodlám stahovat.

Jinak jsem zkusil i ten Super Grub Disk, stahl jem si verzi pro USB. Nastavil jsem bootování z USB a hurá naběhlo mi okno. Akorát, že tam nebyly na výběr žádné operační systémy. Pouze jen Default. A dole se odpočítával čas. Vypadalo to, že to je udělané pro Ubuntu. Takže se mi zas nic nespustilo  :-\ .

Dále jsem nastavil bootování z CD-ROM a vložil instalačku Mandriva Linuxu 2009 a dal záchraný režim, toto okno mi po chvíli naběhlo:

(http://imb.lide.cz/big/4932F11B262C9B4E976A0000.jpg)

Dal jsem první možnost a naběhlo mi toto:

(http://imb.lide.cz/big/4932F13C36C07FDA61AF0000.jpg)

Pak jsem dal Enter a naběhlo toto:

(http://imb.lide.cz/big/4932F18621D3EA800FD80000.jpg)

No ja anglicky moc neumím, ale z tohoto obrázku jsem vydedukoval, že Grub se přeinstaloval.

No a když jsem dal třetí možnost Mount your partitions under /mnt, tak se mi toto vypsalo:

/mnt is already mouunted (according to /proc/mounts)
<press Enter to return to Rescue menu>

Pak jsem ještě zkoušel možnost Go to console a zobrazilo se mi toto:

(http://imb.lide.cz/big/4932F1A636A394C825740000.jpg)

V tomto jsem si opět nevěděl rady. Je možné se pomocí této konzole dostat do grafického rozhraní?

A s tím grubem opravdu nevím jak si poradím.  :-[


: Re: Jak na Grub
: Hobil November 30, 2008, 22:54:49
Pri zachrannem rezimu se spusti minimalni system, neni urcen k normalnimu behu, ale jen k zakladnim servisnim ukonum.
Takze po reinstalaci grubu je zapotrebi cd vyjmout a spustit system z hdd, pokud vse probehlo korektne, mel by nabehnout, at jiz v grafice, nebo do konzoly.
Pokud nabehne alespon do konzoly, je temer vyhrano, protoze system bezi a dalsi upravy jsou mozne.
H.


: Re: Jak na Grub
: Robix November 30, 2008, 23:52:02
No to se právě nestalo. Toto naběhlo jen z instalačního DVD. A čerstvě nainstalovaná Mandriva se nechce spustit. Ještě si vzpomínám, že při té instalaci jsem nastavil zaváděč, aby se spouštěl v grafickém rozhraní. Ale to si myslím, že jsem chybu neudělal. Tak teda nevím co dál. A šlo by nějak upravit ten Super Grub Disk pro tu Mandrivu 2009. Jako, že bych změnil ten soubor co v sobě obsahuje cestu spuštění pro Ubuntu. Ale nevím, jaký přesně soubor to je co spustí Mandrivu.  :(


: Re: Jak na Grub
: Peťoš December 01, 2008, 00:14:26
No to se právě nestalo. Toto naběhlo jen z instalačního DVD. A čerstvě nainstalovaná Mandriva se nechce spustit.

A vytahl jsi pred tim z mechaniky placku (DVD) ?


: Re: Jak na Grub
: Robix December 01, 2008, 15:54:55
Samozřejmě, že jsem po instalaci vytáhl DVD. A pak nastavil bootování z HDD. A OS nenaběhl ani jeden (jen seklej GRUB). No pak jsem zas nastavil bootování z CD-ROM, znovu vložil instalačku Mandriva Linuxu 2009, abych to nějak ještě pořešil. Bohužel bezúspěšně.

Tak bych prosil nějakou rozumnou radu, která vyřeší můj problém.  ;)


: Re: Jak na Grub
: karel kudrna December 01, 2008, 19:49:47
SGB používám už nějakej pátek a jeho úspěšnost hodnotím tak na 85%. Ještě nikdy jsem ale nepoužil USB verzi...zkus CD, stačí malinkatý 8cm.
A neřvi na mě, já to mám vyzkoušený! ;D


: Re: Jak na Grub
: Robix December 01, 2008, 23:35:40
Tak jsem si stáhl super_grub_disk_0.9766.iso, ten Grub už se choval jinak. Zkoušel jsem hodně možností. Ale opět se mi nepodařilo spustit ani jeden OS. A když jsem dal opravit grub na daném HDD tak se mi to opět seklo a nic se neudělalo. Tak já už fakt nevím jak to spustím tu Mandrivu.  :-\


: Re: Jak na Grub
: karel kudrna December 02, 2008, 00:03:19
dej sem prosím výpis
:
  fdisk -l
lépe jako root


: Re: Jak na Grub
: Robix December 03, 2008, 20:27:22
Tak tady je ten výpis:

(http://imb.lide.cz/big/4936CDF390125387339D0000.jpg)

A tady je ještě další info:

(http://imb.lide.cz/big/4936CE0F6D39300C52550000.jpg)

Sice nevím, jestli toto budou užitečné informace, ale když mi to pomůže budu rád.  :)


: Re: Jak na Grub
: karel kudrna December 03, 2008, 20:37:24
no tak já tam vidím boot flag na obou discích, takže podle mě si s tím ta mašina neví rady...zkusil bych
:
  fdisk /dev/sda
potom volbou
:
  m
vypsat nápovědu a tam to uvidíš.

P.S. a počkej až na to ještě někdo koukne, ať v tom nejsem sám ;D


jo a potom to bude startovat z disku s Wídlema...takže nastav bios, případně do toho znovu pust SGD.


: Re: Jak na Grub
: Hobil December 03, 2008, 20:48:26
no tak já tam vidím boot flag na obou discích, takže podle mě si s tím ta mašina neví
jj, tohle muze byt problem, pokud to bios neumi spravne obhospodarit.
V biosu by melo byt mozne urcit, ktery disk ma startovat system, uz jsem to tady myslim psal.
takze u disku s mandrivou zrusit priznak pro bootovani (jak pise Karel), startovat by pak mely jen wokna.
H.


: Re: Jak na Grub
: karel kudrna December 03, 2008, 21:39:55
no tak já tam vidím boot flag na obou discích, takže podle mě si s tím ta mašina neví
jj, tohle muze byt problem, pokud to bios neumi spravne obhospodarit.
V biosu by melo byt mozne urcit, ktery disk ma startovat system, uz jsem to tady myslim psal.
takze u disku s mandrivou zrusit priznak pro bootovani (jak pise Karel), startovat by pak mely jen wokna.
H.
Nee, pak by měl naběhnout Grub na disku Widlebach ;) páč už tam je...


: Re: Jak na Grub
: Hobil December 03, 2008, 21:46:40
ja jsem to pochopil tak, ze grub je na lin disku; kdyz ho odpoji, startuji rovnou wokna, kdyz pripoji, pak grub -> problemy.
H.


: Re: Jak na Grub
: karel kudrna December 03, 2008, 22:05:47
jj, pročet jsem to zpátky i to je možný. Ovšem po úpravě boot flagu uvidíme, o jakou úpravu se pokusil pomocí SGB, jedna z prvních je tam umístit grub do mbr. Konečné řešení si ještě vyžádá trošku pozornosti...protože taky logicky v grubu možná nebude obsažena volba "jiný OS". Navíc jsou ty disky obráceně, master by měl být ten sdb asi...


: Re: Jak na Grub
: Hobil December 03, 2008, 22:24:25
jj, muze to tak byt.
ale ja uz budu muset koncit, zitra vstavam v 5...
Takze ahoj, H.


: Re: Jak na Grub
: Robix December 03, 2008, 22:46:52
Ano Hobil to pochopil správně:
ja jsem to pochopil tak, ze grub je na lin disku; kdyz ho odpoji, startuji rovnou wokna, kdyz pripoji, pak grub -> problemy.
H.
Jen mám strach, si dávat GRUB na disk s Windows Vista. Takhle mám pořád záruku, že mi OS naběhne. Jinak, když odstraním GRUB(což nevím jak bych udělal) z disku kde mám Linux. Tak Linux nebude mít možnost se spustit nebo jo? I když o tuto možnost asi přišel už při instalaci :( .

Pomůže mi v řešení nějak ten Super Grub Disk, co mám na CD-RW?



: Re: Jak na Grub
: Hobil December 03, 2008, 23:09:19
jeste posledni odpoved: grub na windows system rozhodne ne
dejte ho na linuxovy disk (do mbr).
funguje (nebo ma to fungovat) tak, ze pri startu se spusti grub a podle vyberu OS predhodi biosu ke spusteni prislusny oddil/disk jako startovaci a umozni tak spustit prislusny OS. Vlastni zavadec windows se nesmi poskodit.
H.


: Re: Jak na Grub
: karel kudrna December 03, 2008, 23:26:09
hm, je to ještě k diskusi. V tom případě by asi bylo lepší odstranit boot flag z sdb. Já mám už rok jenom linux, tak tohle neřeším...v případě, že systém nenaběhne je i tak možnost pomocí SGD buď obnovit boot flag, nebo zavaděč windows...otázka jaký používáš systém jako hlavní.


: Re: Jak na Grub
: Robix December 04, 2008, 20:17:17
Jako hlavní OS používám Windows Vistu. Ale když odstraním nebo přepíšu Grub z Linuxového disku opět Grubem, jak bude vědět které OS bude moc spouštět? A co když mám nějaké špatné nastavení a ten nový Grub ho vezme a zase se žádný OS nespustí.  ???


: Re: Jak na Grub
: Hobil December 04, 2008, 20:25:17
kdyz bude dobre nastaveny grub, nema problem s prepinanim "startovacich" disku/oddilu.
Takze pak normalne spusti wokna, linux, xBSD...
Problem by mohl snad delat jeste sata disk, se kterym by si nevedel rady.
H.


: Re: Jak na Grub
: karel kudrna December 04, 2008, 21:29:54
Jako hlavní OS používám Windows Vistu. Ale když odstraním nebo přepíšu Grub z Linuxového disku opět Grubem, jak bude vědět které OS bude moc spouštět? A co když mám nějaké špatné nastavení a ten nový Grub ho vezme a zase se žádný OS nespustí.  ???
grub tam zůstane, jestli jsi instaloval standartně, bude dobře vědět, co má dělat. Až to naběhne, snadno upravíš pořadí bootování, které je uloženo v /boot/grub/menu.lst ale jde to i přes klikátko. jinak SGD to opraví zodpovědně, neměj strach


: Re: Jak na Grub
: Robix December 05, 2008, 11:02:20
No když jsem instaloval Mandriva Linux 2009, tak tam jsem (v zaváděči) zadával parametry, které byly na výběr pro spuštění. Takže Grub byl určitě nainstalován standartně.

No nevím, kdybych se dostal k tomu soboru /boot/grub/menu.lst , jestli bych ho dokázal správně upravit.

Opět jsem použil SGB z CD-RW, nastavil slovenský jazyk a v tomto okně:

(http://imb.lide.cz/big/4938E8A330BBBE55CD850000.jpg)

jsem spustil první možnost Gnu/Linux , pak jsem přešel jsem:

(http://imb.lide.cz/big/4938E890E3BB2BCF22900000.jpg)

A tam jsem dal tu možnost co mám podbarvenou. A pak mi naběhlo toto:

  Booting 'trying /grub/stage1 /boot/grub/stage1'

selectfile /grub/stage1 /boot/grub/stage1

_

Tak jsem to nechal běžet ještě 5 min. Bohužel nic víc se nestalo. Nebo jsem měl dát jinou možnost?  ???




: Re: Jak na Grub
: karel kudrna December 05, 2008, 13:23:38
nemůžu to přečíst, ale dal bych tu poslední možnost...ještě předtím bych zkusil spustit linux, jestli je instalace v pořádku.
No nevím, kdybych se dostal k tomu soboru /boot/grub/menu.lst , jestli bych ho dokázal správně upravit
:) určitě ano, jen změníš pořadí...
večer, až děti usnou nastartuju SGD a pokusím se o howto.


: Re: Jak na Grub
: karel kudrna December 05, 2008, 21:12:16
Tak jsem nastartoval SGD a Howto vytvářet nebudu...je to tak intuitivní, že blbuvzdornost je rovných 100%, postupoval jsi úplně správně. Přečetl jsem i nějaký návody a tak a na ledasco se rozvzpomněl...
Takže: vlož sem ještě jednou výpis
:
  fdisk -l
aby byla jistota, že jsi opravil boot flag. Potom otevři case a zkontroluj jumpery na discích, jestli jsou správně nastaveny master/slave (záměrně ne cable select). jestli ne, oprav to.
pokud bylo všechno v pořádku, nezoufej a fyzicky odpoj jeden disk...restartni, všechno je ok?
odpoj druhej disk...restartni, všechno je ok?
pokud to takhle nějak proběhne, sázím to na poškozenej řadič na desce, což mám i já ve svým stroji a proto druhý disk připojuji přes USB (ovšem mám ho na data...windows fakt nemám)
pozkoumej to a napiš.


: Re: Jak na Grub
: Robix December 06, 2008, 21:49:19
No tak jsem opět vlezl do konzole a zadal: "fdisk -l". Ten výsledek jsem si vyfotil, porovnal s tím prvním a neshledal jsem žádnou změnu. Tudíž by bylo zbytečné ho zde znovu ukazovat.

Jinak jumper mám jen na disku co běží přes IDE a je nastaven jako Master. Jinak žádná změna se nekoná co se týče startování systému. To je, že když jsou zapojeny oba HDD nenastartuje ani jeden OS. Když je zapojen jen HDD s Linuxem, také nenastartuje. Jen když mám HDD s Vistama, nastartuje.

Jinak jsem ještě spustil SGD a v něm dal možnost instalovat Grub na oddíl, pak mi naběhlo toto:

(http://imb.lide.cz/big/493ACD563232DD704E880000.jpg)

Když jsem zadal první možnost, což je ten řádak začínající NATURAL, vypsalo mi to:

pause Nothing to do
Nothing to do

Pak jsem dal Enter a vrátilo mě to zas na výběr, viz obrázek výš. No tak jsem dal tu druhou možnost, to je ten řádek co začíná s jedničkou. Toto mi to vypsalo:

(http://imb.lide.cz/big/493ACD45B9E40C8BFF3C0000.jpg)

A na tom to, to zatuhlo. Po zmáčknutí Esc, backspace a mezerníku už jen pípal PC speaker.

Opět jsem šel zas do záchraného režimu. A v konzoli jsem šel do složky Grub:

(http://imb.lide.cz/big/493ACD71C4A98538B5350000.jpg)

Zde je vidět, že nějaké změny byly provedeny. A přád to stále neběží. Tak teď mi ještě zbývá editovat ten menu.lst . Poradí někdo jak? Nebo bych ten menu.lst mohl umístit na server. Ale možná problém bude v jiném souboru. Těžko říct na tohle jsem Lama.  :-[



: Re: Jak na Grub
: karel kudrna December 06, 2008, 23:53:11
já jsem lamka taky a problém vidím v HW. možná jsem to přehlédl, to je jeden disk IDE a druhej SATA?
a jestli není v těch výpisech rozdíl, znamená to, že jsi boot flag neopravil...je to ta hvězdička za jménem disku...a na master a slave MUSÍ bejt jumpery dva...


: Re: Jak na Grub
: Robix December 07, 2008, 00:05:56
Ano ten druhý je SATA a nepotřebuje jumper ani jeden. Já se ten GRUB snažil opravit, jenom ty programy jak si správně nefungovali, viz minulé příspěvky. Šlo by teda nějak editovat ten menu.lst nebo jiný soubor s nadějí na úspěch?


: Re: Jak na Grub
: karel kudrna December 07, 2008, 10:24:19
no, pokud budou bootflagy upraveny, bude jistota, že jsme zkusili všechno, začíná to tu zavánět...jelikož je linux na prvním oddíle (ide), naskočit by měl, když je zapojenej sám. na ábíčku jsem našel http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/147150
a tohle
http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/198764
koukni taky...večer se na to podíváme...


: Re: Jak na Grub
: Robix December 07, 2008, 18:25:26
No moc mi to neřeklo. Stále nevím co dělat dál.  :(


: Re: Jak na Grub
: Robix December 13, 2008, 20:52:46
No. Vidím, že diskuze k mému tématu upadá. Asi to není jednoduché vyřešit můj problém. Ale mám další indície. Ale napřed se zmíním, co jsem dělal. Vypálil jsem Mandriva linux 2009 ONE, ta se mi nechtěla spustit(skončilo to u tmy). Stáhl jsem jí ještě jednou opět vypálil a nechtěla se mi spustit. Pro jistotu jsem si i ověřil kontrólní součet pomocí md5check. Pak jsem ISO zkoušel ve VMware Workstation 6.5 a tam mi to běželo. No tak jsem sáhl po Mandriva linux 2008 ONE, kterou jsem ještě měl od minulé zimy. Ta mi bezproblémů naběhla. V ní jsem vyfotil, složku boot:

(http://imb.lide.cz/big/4943D814146F1A61A4660000.jpg)

No počítal jsem s tím, že někteří z vás špatně vidí, tak pro ně je tu i detail:

(http://imb.lide.cz/big/4943D9637C950156D6570000.jpg)

Dále jsem vyfotil i složku grub:

(http://imb.lide.cz/big/4943D80194574142AB9C0000.jpg)

A detail  :D :

(http://imb.lide.cz/big/4943D94BA8B25483D1640000.jpg)

No a ještě se mi podařilo ukořistit složku grub. Kterou jsem zabalil do zipu: www.lovely-dream.wz.cz/grub.zip (http://www.lovely-dream.wz.cz/grub.zip) 121 kB.
To pro případ, kdyby se mezi vámy našel odborník a poznal tam nějakou krpu. Byl bych velice rád kdyby mi to sem i napsal  ::) .


: Re: Jak na Grub
: Hobil December 13, 2008, 22:06:09
Proberu vas menu.lst z adresare /boot/grub/
timeout 5 #ceka na uzivatele pri startu (mozno zvolit jiny nez defaultni system)
color black/cyan yellow/cyan
gfxmenu (hd0,0)/boot/gfxmenu #nastaveno graficke zobrazeni
default 3 # spousti po uplynuti doby uvedene v timeoutu system uvedeny jako ctvrty (pocita se od nuly), tedy windows

title linux #nazev prvniho systemu (pri defaultnim nastaveni vyse by mel oznaceni "0")
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd  resume=UUID=4f17ec2c-b0d8-4191-a908-02bedf4e7f5c splash=silent vga=788b #kernel by mel byt na prvnim oddile prvniho hdd; protoze to dela chybu, zkusil bych tam napsat (hd0,5), protoze dalsi linuxovy oddil mate na /dev/sda6.
Dale v mem menu.lst je u tohoto radku parametr edd=off, je umisten temer na konci pred parametrem vga=788. Vas parametr splash=silent tam naopak nemam.

initrd (hd0,0)/boot/initrd.img
....

title windows #wokenni oddil
root (hd1,0) #startovaci disk by mel byt sdb1
map (0x81) (0x80) #tenhle parametr u meho menu.lst nemam
map (0x80) (0x81) #tenhle parametr u meho menu.lst nemam
makeactive
chainloader +1


H.


: Re: Jak na Grub
: Robix December 13, 2008, 23:46:30
No tak jsem něco zkusil, vymazal jsem parametry map (0x81) (0x80) a map (0x80) (0x81) a (hd0,0) jsem nahradil (hd0,5). Takto to vypadá:

"timeout 5
color black/cyan yellow/cyan
gfxmenu (hd0,5)/boot/gfxmenu
default 3

title linux
kernel (hd0,5)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd  resume=UUID=4f17ec2c-b0d8-4191-a908-02bedf4e7f5c splash=silent vga=788
initrd (hd0,5)/boot/initrd.img

title linux-nonfb
kernel (hd0,5)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux-nonfb root=UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd  resume=UUID=4f17ec2c-b0d8-4191-a908-02bedf4e7f5c
initrd (hd0,5)/boot/initrd.img

title failsafe
kernel (hd0,5)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=failsafe root=UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd  failsafe
initrd (hd0,5)/boot/initrd.img

title windows
root (hd1,0)
 
makeactive
chainloader +1"

Jinak na výsledku se nezměnilo nic:

Objeví se GRUB loading stage 1.5 za chvilku o dva řádky níž GRUB loading, please wait...

Tak co by mi ještě mohlo pomoct?  :(


: Re: Jak na Grub
: Hobil December 13, 2008, 23:51:19
zkousel jste take (sipkami) vybrat linux, nebo jen nechate automat dobehnout a spousti se windows?

V parametrech zadneho ze systemu nesmi byt prazdne radky! Ty oddeluji systemy mezi sebou.
Takze nikoli:
title windows
root (hd1,0)
 
makeactive
chainloader +1"


ale jen

title windows
root (hd1,0)
makeactive
chainloader +1"


H.


: Re: Jak na Grub
: Robix December 14, 2008, 00:25:40
Ono totiž na výběr nic nebylo. A jinak tam prázdné řádky nemám:

(http://imb.lide.cz/big/4944350EAFE6000733710000.jpg)

Když jsem to sem zkopíroval tak se to rozlezlo  ;D .


: Re: Jak na Grub
: Hobil December 14, 2008, 00:48:46
pro kopirovani souboru s textovym obsahem (typicky konfiguraky), napriklad:
gedit nazev_souboru

pak pomoci leve mysi zatrhnout, co chces zkopirovat
nasledne pomoci prostredniho kliknuti tlacitka/kolecka vlozit do prohlizece

nebo popripade Ctrl+c (copy) Ctrl+v (vlozit)

Taky je mozny ten soubor hodit sem jako prilohu (viz rozsirene moznosti dole pod oknem pro pridavani prispevku)

No a kdyz chces zachytit chybove hlaseni z nejake akce, tak v konzoli napises:
script

to je programek, ktery zacne zaznamenavat vsechny vystupy, co se zobrazujou v konzoli

a nasledne v konzoli spustis prikaz, ktery chces zkoumat

nebo
script -c spustitelny_program_nebo_prikaz

Vysledky najdes v souboru typescript v pracovnim adresari (to je ten, ve kterym jsi program spustil) nebo pri spusteni s parametrem:
script -c spustitelny_program_nebo_prikaz nazev_logovaciho_souboru
se vypis ulozi v logovacim_souboru
viz man script

H.


: Re: Jak na Grub
: karel kudrna December 14, 2008, 10:54:12
title linux
kernel (hd0,5)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd  resume=UUID=4f17ec2c-b0d8-4191-a908-02bedf4e7f5c splash=silent vga=788
initrd (hd0,5)/boot/initrd.img

title windows
root (hd1,0)
Koukal jsem do toho výpisu z fdisku a skoro by se mi zdálo, že by v tomhle výpisu mělo byt
:
  kernel (hd0,0) 
protože spouštění je na první části prvního disku...šel by sem dát ještě výpis toho souboru device map?


: Re: Jak na Grub
: Robix December 14, 2008, 11:51:21
Ale ovšem, device map: (fd0) /dev/fd0(hd0) /dev/sda (hd1) /dev/sdb

A jinak ten kernel (hd0,0) jsem na doporučení Hobila přepsal schválně na kernel (hd0,5), zmiňuji se o tom viz minulé příspěvky.




: Re: Jak na Grub
: Hobil December 14, 2008, 12:09:44
byl to jen pokus zjistit, jestli neni bootovaci oddil nastaveny spatne. Porad mi tu chybi vypis z /etc/fstab, aby se dalo rict neco presnejsiho.
H.


: Re: Jak na Grub
: Robix December 14, 2008, 13:41:23
Tak tady (vlastně v příloze) je ten výpis /etc/fstab  ;)


: Re: Jak na Grub
: Hobil December 14, 2008, 14:45:24
Takze tvuj /etc/fstab:
:
  # Entry for /dev/sda1 :
UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd / ext3 relatime 1 1
# Entry for /dev/sda6 :
UUID=505313fd-4366-4e42-83d8-256032ea22c6 /home ext3 relatime 1 2
/dev/cdrom /media/cdrom auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0
/dev/fd0 /media/floppy auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,exec,flush 0 0
# Entry for /dev/sdb1 :
UUID=CEC09C45C09C35A5 /mnt/win_c2 ntfs-3g defaults 0 0
# Entry for /dev/sdb5 :
UUID=DAFC8BB7FC8B8C87 /mnt/win_d ntfs-3g defaults 0 0
# Entry for /dev/sdb6 :
UUID=01C84599A1FBB681 /mnt/win_e ntfs-3g defaults 0 0
none /proc proc defaults 0 0
# Entry for /dev/sda5 :
UUID=4f17ec2c-b0d8-4191-a908-02bedf4e7f5c swap swap defaults 0 0
Takze startovaci oddil pro linux by mel opravdu byt /dev/sda1, v grubu se to znaci jako hd0,0
startovaci oddil pro windows je sdb1, pro grub hd1,0
ten dalsi linuxovy oddil je /home (to byl ten pokus hd0,5), takze se to musi v /boot/grub/menu.lst prepsat na hd0,0

Zkuste pri startu vybrat linux
jeste me napada, jestli neni chyba v uuid disku, to by taky mohlo generovat tyhle potize.
H.


: Re: Jak na Grub
: Robix December 14, 2008, 16:48:40
Tak jsem opět změnil menu.lst a to z původního. Místo 5 sekund jsem nastavil 10 a vymazal map (0x81) (0x80) a map (0x80) (0x81), takto to vypadá:
:
timeout 10color black/cyan yellow/cyangfxmenu (hd0,0)/boot/gfxmenudefault 3title linuxkernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd  resume=UUID=4f17ec2c-b0d8-4191-a908-02bedf4e7f5c splash=silent vga=788initrd (hd0,0)/boot/initrd.imgtitle linux-nonfbkernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux-nonfb root=UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd  resume=UUID=4f17ec2c-b0d8-4191-a908-02bedf4e7f5c
initrd (hd0,0)/boot/initrd.imgtitle failsafekernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=failsafe root=UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd  failsafe
initrd (hd0,0)/boot/initrd.imgtitle windowsroot makeactivechainloader +1

A to taky nepomohlo. Ješte by mě zajímala ta chyba uuid disku.  ???

Jinak tu mám ještě video: www.lovely-dream.wz.cz/start.avi (http://www.lovely-dream.wz.cz/start.avi) 15,2 MB, které ukazuje jak se mi spouští PC až po GRUB. Po tom co video skončí, tak si můžete představit, že by to tam bylo tak dlouho, než by zas někdy za pár dní vyplivla elektřina. Takže jsem opět tam, kde jsem už od začátku. Nějaké jiné rady?  :-\


: Re: Jak na Grub
: karel kudrna December 14, 2008, 22:22:17
jeste me napada, jestli neni chyba v uuid disku, to by taky mohlo generovat tyhle potize.
H.
UUID disku v fstabu není podstatné, znám i funkční fstaby kde je použito linuxové značení hdaXX....
mám v hlavě, že problém je v device map...jen to nemůžu najít, natož si vzpomenout....to je součástek, který je třeba opravit...mám z toho husí kůži, snad se mi podaří objevit správný návod.


: Re: Jak na Grub
: Hobil December 14, 2008, 22:30:16
o uuid je zminka napr. zde:
http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=8711.msg52235#msg52235
H.


: Re: Jak na Grub
: Robix December 21, 2008, 21:09:16
No co se týče UUID je vše OK. Podkud stačí porovnání obsahu menu.lst a fstab. Jinak co jsem podnikl, v menu.lst jsem dal místo trojky jedničku, aby mi bootoval LINUX. A ve fstab jsem NTFS-3G přepsal na NTFS, někde jsem čet, že to pomohlo. No výsledek byl stejný viz video:
www.lovely-dream.wz.cz/start.avi (http://www.lovely-dream.wz.cz/start.avi) 15,2 MB
No to už mě fakt dost dopálilo, tak jsem vymazal složku grub. Znova zapínám PC a opět to samé, viz video výš. Tak teda fakt nevím co dál dělat. Njespíš si pořídím jiný Linux, třeba openSUSE 11.1  ::).


: Re: Jak na Grub
: Hobil December 21, 2008, 22:51:14
dneska jsem u jednoho znameho taky bojoval s grubem.
Nakonec jsem to vyresil tak, ze jsem znovu spustil z DVD instalaci, dal failsafe mod a vybral Obnovit zavadec windows.
Kdyz to probehlo, vyzkousel jsem to a wokna bezely.
Pak jsem znovu spustil instalaci z DVD a dal aktualizovat. Instalator si zkontroloval stavajici instalaci, nic neinstaloval a vyhodil na obrazovku Zaverecna nastaveni, kde jsem mohl grub znovu nastavit.
Dal jsem ho do mbr disku, na kterym nebyl OS windows, ale jen datovy ntfs oddil. Nasledne jsem v biosu prehodil poradi disku tak, aby pocitac startoval z toho, kam jsem ulozil grub. Bylo to hotovy za 10 minut i s tou "instalaci/neinstalaci".
H.


: Re: Jak na Grub
: Robix January 03, 2009, 21:37:19
Už mi to konečně funguje  :) .

Ale ještě napíšu, co jsem dělal a čím to bylo. Takže jsem si stáhl openSUSE 11.1 ONE, tento OS mi fakt nesedl. Takže jsem znovu vypálil Mandriva Linux 2009 na DVD-RW. Tu "instalaci/neinstalaci", jsem ani nezkoušel (stejně by nepomohla). A jako hlavní věc co jsem udělal byla výměna HDD, místo 120GB HDD jsem použil 200GB HDD. Nainstaloval jsem Mandriva Linux 2009 a všechno běželo jak má.

Takže je jasné, že chyba byla v HDD. Jen teda nevím jaká  ??? . No to už je stejně jedno, protože ten 120GB HDD dám do skříně(dřevěné), protože 3 HDD v PC - to by topilo jak topení  :D .

A všem co jste se podíleli na řešení mého problému děkuji.  ;)