Mandriva Fórum

Uživatelské aplikace => Příkazový řádek => : RayCharles December 06, 2008, 10:39:18



: konzola heslo root hlasi ze je spatne
: RayCharles December 06, 2008, 10:39:18
po zapnuti konzoly a zadani su  -l a hesla mi napise ze autorizace je neplatna hesla mam v poradku :-) neco jsem precetl ale to spise ostani uzivatele se nemohly prihlasit atd.diky


: Re: konzola heslo root hlasi ze je spatne
: hajma December 06, 2008, 10:41:35
a za tím '-l' je co?

prosté
su
funguje?


: Re: konzola heslo root hlasi ze je spatne
: RayCharles December 06, 2008, 10:43:01
su -L  se nepise male l? samotne su stejne spatna autorizace,vzdy pri instalaci a nastavovani hesel si davam pozor na capslock atd  nebo je nutna reinstalace?


: Re: konzola heslo root hlasi ze je spatne
: Ivan Bibr December 06, 2008, 13:00:39
po zapnuti konzoly a zadani su  -l a hesla mi napise ze autorizace je neplatna hesla mam v poradku :-)

Na 99 % nemáte.


: Re: konzola heslo root hlasi ze je spatne
: Peťoš December 06, 2008, 13:05:01
Napis jen su a zadej enter. Bez -l...


: Re: konzola heslo root hlasi ze je spatne
: RayCharles December 06, 2008, 18:31:58
diky vyzkousim,hesla mam dobre jelikoz mi root-heslo z niceho nic prestalo fungovat


: Re: konzola heslo root hlasi ze je spatne
: Ivan Bibr December 06, 2008, 19:00:07
diky vyzkousim,hesla mam dobre jelikoz mi root-heslo z niceho nic prestalo fungovat

Tato věta nedává smysl. Buď heslo funguje a pak ho máte dobře, nebo nefunguje, a pak ho máte špatně. Pravděpodobnost, že by z ničeho nic přestalo fungovat ("samo") je nulová. Přemýšlejte proč nefunguje - buď jste něco měnil, nebo máte jinou mapu klávesnice, nebo něco jiného.

Parametr -l příkazu su na to vliv nemá.


: Re: konzola heslo root hlasi ze je spatne
: Hobil December 06, 2008, 19:56:54
Postup je jednoduchy:
:
  bash-3.2$ su /prikaz se potvrdi klavesou enter
Password:  /napise se heslo, na obrazovku se nevypisuje, potvrdi se klavesou enter
[root@nazev_pc jmeno_usera]# /tak nejak se zmeni kurzor po prihlaseni roota v konzole

Z prvniho radku je jasne, ze v Konzoli se lze prihlasit primo, protoze pri spusteni programu Konzola je uzivatel jiz prihlasen
Pokud se prepnete do terminalu pomoci Alt+Ctrl+F1, pak neni uzivatel prihlasen, system zobrazi vyzvu pro vlozeni jmena a hesla. Zde se nejprve musi prihlasit normalni uzivatel (root nemuze), teprve od prihlaseneho uzivatele se muze pomoci su prihlasit user.
H.


: Re: konzola heslo root hlasi ze je spatne
: RayCharles December 07, 2008, 01:01:34
hobil dekuji podle vaseho popisu jsem to vyresil.  nic jsem neaktulizoval,zadnou klavesnici.


Vsem dekuji za pomoc