Mandriva Fórum

Uživatelské aplikace => Softwarové novinky => : Jakub Šenk January 18, 2009, 23:55:14



: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 18, 2009, 23:55:14
Rozhodl jsem se, že založím toto téma. Snad bude má snaha oceněna.

Intro:
Toto téma by mělo sloužit výhradně k řešení problémů spojených s KDE 4, zláště pak s Peťošovou verzí (4.1.96). Prosím žádné jiné témata zde nezačínat, obzvláště ne flame KDE vs. GNOME, dotazy na KDE 3 a podobně.

Proč:
Sjednocení místa pro řešení problémů s KDE 4 spojených a v konečném důsledku větší čistota fóra, kdy nebude potřeba ke každému problému zakládat nové téma.

Přidání repozitáře a instalace:

urpmi.addmedia Petos-KDE42-i586 http://physics.muni.cz/~petos/mandriva/2009.0/kde4/i586/



: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 19, 2009, 00:10:29
Zjištěné problémy u Peťošovy verze KDE 4.1.96:

1) Špatný font - skoro černý font na černém pozadí -> skoro neviditelné písmo.  Náprava: Musel jsem si stáhnout pomocí integrovaného průvodce jiný vzhled.

2) Nefungující Dolphine - ihned po instalaci se obsah složky otevíral v terminálu. Náprava: V "Nastavení systému" je potřeba nastavit v kartě "Výchozí aplikace" u nabídky "Správce souborů" možnost Dolphin, případně jinou alternativu dle vlastního uvážení.

3) Pokud zvolím, že chci u hodin vidět i sekundy, tak sekundovka se nehýbá. Týká se digitálních hodin v liště. U poslední stabilní verze 4.1.3 to nedělalo. Nápravu jsem neobjevil.

4) Ještě musím říct, že tato verze je, dle mého názoru, trošku náchylná k padání. U mě sem tam padne, když pracuji s Pidginem. Ale po posledním restartu zatím OK.

Tip na závěr: Zkuste si přepnout K-menu na režim Kickoff styl. Získáte tak rychlejší práci v nabídce, za předpokladu, že budete vyzžívat vyhledávacího políčka nahoře, napíšete co chcete spustit - třeba Opera - (už během psaní se objevují možné aplikace) a poté myší vyberete co chcete spustit, případně stačí zmáčknout enter a aplikace běží.

Samozřejmně se nejedná o novinku této verze, jen jsem na to zrovna narazil...


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: lpolk January 19, 2009, 06:16:48
Taky jsem aktualizoval na tuto verzi, více méně ze zvědavosti. Je vidět, že jde KDE4 kupředu. Ovšem nějaký čas to ještě potrvá. Bohužel po aktualizaci nejde spustit Amarok ani Digikam. Vypadá to na nějaký problém s Gstreamem na mém MCP73 Audio (nvidia). Zvuk v jiných aplikacích OK. Dál při pokusu o odeslání pošty padá Thunderbird.


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Peťoš January 19, 2009, 10:15:25
Bohužel po aktualizaci nejde spustit Amarok ani Digikam.
Digikam a amarok je treba odinstalovat a nahrat mou verzi (ma v nazvu pts misto mdv).
Dale jsem pres noc pripravil aktualizace kdebase4 a kdelibs4, tedy dvou nejzakladnejsich baliku. Pak by to melo byt snad stabilnejsi.


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Paur January 19, 2009, 10:50:58
Pilnej jako včelička!  ;D Chlape, taky se trochu vyspi! (a jsou i jiné příjemné a důležité věci ;D )


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 19, 2009, 13:08:53
Takže bych se rád podělil o další chybky, nakonec ty hodiny nefungují, pokud cokoli na nich změním, třeba font a podobně. Také stále nejde změnit přihlašovací obrazovka přes průvodce v KDE 4.

Rád bych se zeptal:

1) Nevíte, jak přesvědčit KDE, aby mi K-Menu otevíralo po stisku WIN klávesy? Když se tomu snažím přiřadit klávesovou zkratku, tak vždy musím nastavit WIN klávesu + nějakou jinou, samotná WIN klávesa nejde :( ....

2) Můžete mi někdo poradit, jestli jde přepnout v této verzi Plochu tak, aby se chovala stejně jako v předešlých verzích KDE, čili abych nemusel mít na ploše widget "Pohled na složku", když chci mít na ploše několik souborů a složek? Pohled na složku se mi vůbec nelíbí a je rušivým elementem dle mého názoru...

Ano vím, že jdou ikony přemístit i na plochu, ale pak se tyto ikony nechovají jako ikony, ale jako widgety a jako takové s nimi nemůžu skoro pracovat...Mám na mysli situaci:

Stáhnu si archív, abych ho měl hned po ruce, tak si ho dám na plochu. Jenže chci jej rozbalit a jedinné co s ním můžu udělat je, že ho otevřu. Ve starších KDE bylo v kontextovém menu k výběru i "Rozbalit sem"....

Asi tohle už nepůjde, co? :( Proto bych se ještě rád zeptal, nevíte někdo, proč to vývojáři udělali právě takto?

KDE 4.1.96, které mám díky Peťošovi nainstalované, je už více méně normálně použitelné, klidně si dá na něj zvyknout a používat jej, leč právě práce s plochou je u mě zásadním důvodem, proč KDE 4.2 asi nebudu moc dlouho využívat (ač nerad, KDE je jinak OK)...


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Hanz January 19, 2009, 14:09:50
Takže bych se rád podělil o další chybky, nakonec ty hodiny nefungují, pokud cokoli na nich změním, třeba font a podobně. Také stále nejde změnit přihlašovací obrazovka přes průvodce v KDE 4.


Čaute u mě ukazují veškeré hodiny čas 00:00 ale to se snad časem poddá (možná to řeší aktualizace nevím), jinak sem to zkusil naistalovat na čistou instalaci s GNOME tak sem si nechal přihlašovací obrazovku GDM a s tím už se dá něco dělat...


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 19, 2009, 15:29:41
...jinak sem to zkusil naistalovat na čistou instalaci s GNOME tak sem si nechal přihlašovací obrazovku GDM a s tím už se dá něco dělat...

jj, to samozřejmně jde, jen mě mrzí, že ač je to RC verze, tak takovou chybu nenašli a neopravili. Snad neděláme něco blbě.

Takže ty hodiny blbnou nejen mě. Mě aspo fungují, ale mají tak malý font... :D

Nakonec jsem si dal Widget na plochu od Googlu(pomocí průvodce KDE) s hodinami a vypadají moc pěkně.


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Peťoš January 19, 2009, 15:50:44
Kluci, musim rict, ze mam radost, ze to takhle tvrde testujete :-) Dneska vecer bude jeste jedna aktualizace, hadam tak kolem desate. KDE4.2 jde fakt dopredu pekelne rychle, takze snad to spravi tohle :)

Pro ty, co nevi, jak si pridat KDE4.1.96, tedy RC verzi noveho KDE4.2:
Otevrete si terminal jako root a napiste:
urpmi.addmedi --updates KDE4.2 http://physics.muni.cz/~petos/mandriva/2009.0/kde4/i586/ with media_info/hdlist.cz
a nasledne:
urpmi task-kde4-4.1.70-1pts2009.0
Dulezite je, aby to byly moje baliky (oznacene pts) nikoli Mandrivy (mdv). S temi to pote zlobi. Stejne tak budete-li mit problem s amarokem nebo digikam-em, tak je odeberte a nainstalujte z meho repozitare (maji ve jmenu pts). Jsou baleny pro tuto verzi KDE4.


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: lpolk January 19, 2009, 16:09:34
Vše mám aktualizované, ale problém je pořád stejný. Nějak z toho nejsem chytrý. Tady je výpis ze spuštění Amaroku, ale v podstatě to samé je i při spuštění Digikamu, Juku ap. Na 4.1.3 jsem měl jiné problémy, ale toto šlo.
bash-3.2$ amarok
amarok(32643)/kdecore (KSycoca) KSycocaPrivate::openDatabase: Trying to open ksycoca from  "/var/tmp/kdecache-lpolk/ksycoca4"                                   
amarok(32643)/kdecore (KLibLoader) kde4Factory: The library "" does not offer a qt_plugin_instance function.                                                   
amarok(32643)/kdecore (KLibLoader) kde3Factory: The library "" does not offer an "init_phonon_gstreamer" function.                                             
amarok(32643) Phonon::KdePlatformPlugin::createBackend: using backend:  "GStreamer"                                                                             
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) "Default ALSA Output (currently PulseAudio Sound Server)"
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) ("default")
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) setProperty(device, "default" ) failed
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) "Default ALSA Output (currently PulseAudio Sound Server)"
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) ("default")
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) setProperty(device, "default" ) failed
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) "HDA NVidia (ALC885 Analog)"
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) ("x-phonon:CARD=0,DEV=0", "plughw:CARD=0,DEV=0")
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) setProperty(device, "x-phonon:CARD=0,DEV=0" ) failed
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) setProperty(device, "plughw:CARD=0,DEV=0" ) failed
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) "PulseAudio Sound Server"
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) ("pulse")
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) setProperty(device, "pulse" ) failed
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) "PulseAudio Sound Server"
<unknown program name>(32642)/: Communication problem with  "amarok" , it probably crashed.
Error message was:  "org.freedesktop.DBus.Error.NoReply" : " "Message did not receive a reply (timeout by message bus)" "

bash-3.2$ KCrash: crashing... crashRecursionCounter = 2
KCrash: Application Name = amarok path = <unknown> pid = 32643
sock_file=/home/lpolk/.kde4/socket-PC_1/kdeinit4__0


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Peťoš January 19, 2009, 16:15:57
zadej do konzole:
rpm -qa | grep amarok
a
rpm -qa | grep digikam

a vystup dej sem


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: lpolk January 19, 2009, 16:30:46
bash-3.2$ rpm -qa | grep amarok
libamarokplasma2-2.0.1.1-2pts2009.0
libamaroklib1-2.0.1.1-2pts2009.0
amarok-2.0.1.1-2pts2009.0
libamarok_taglib1-2.0.1.1-2pts2009.0
libamarokpud1-2.0.1.1-2pts2009.0
amarok-scripts-2.0.1.1-2pts2009.0
bash-3.2$ rpm -qa | grep digikam
digikam-0.10.0-1.beta8.2pts2009.0
libdigikamcore1-0.10.0-1.beta8.2pts2009.0
libdigikamdatabase1-0.10.0-1.beta8.2pts2009.0
bash-3.2$ rpm -qa | grep juk
juk-4.1.96-1pts2009.0


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 19, 2009, 16:31:22
Ještě bych se rád zeptal, zda-li někdo neví, jak pomocí nějakého triku třeba,  "donutit" widget "Upozornit na zařízení" (to je to vedl K-Menu), aby mi zobrazoval i pevné disky a ne jen ty výměnné? :)

Tenhle widget, sem si hodně oblíbil a je škoda, že nezobrazuje i pevné disky.

Díky :)


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: b3da January 19, 2009, 20:40:16
Asi tohle už nepůjde, co? :( Proto bych se ještě rád zeptal, nevíte někdo, proč to vývojáři udělali právě takto?
Někde jsem četl, že v Kde4.2 by měla být volba mezi novou a klasickou verzí plochy. Jestli to bude pravda a jak to bude fungovat nevím.

Jinak mě to naopak vyhovuje. Na ploše mám jen pár widgetů. Ikonek a souborů jsem se zbavil již dávno. Jen tak pro zajímavost dva odkazy proč nemít plochu jako skladiště. Netvrdím, že to vyhovuje všem, ale za přečtení to stojí.
:
http://www.mujmac.cz/art/sw/budte-produktivni-udelejte-si-poradek-na-plose.html
:
http://timemanagement.blog.zive.cz/2008/08/rozbita-okna-a-poradek-na-desktopu/

Nejsem zrovna velký tester. Nemám na to tolik času. Takže jsem vyzkoušel jen Kde, Gnome a Xfce. Posledně jmenované prostředí zavedlo ikony na ploše až nedávno a ostatní tzv. lehká prostředí to neumí dodnes. Viděno v této souvislosti. Není to tak trochu návrat ke kořenům Unixu....?  ;)

Dotaz pro zkušenější Linuxáky. Které prostředí umí a které neumí ikony na ploše? A chybí vám ikony na ploše?


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Peťoš January 19, 2009, 20:50:09
Dotaz na to, ktere 'umi a ktere neumi' je skoro nemozne odpovedet, protoze grafickych prostredi je hafo.
Dle meho na plochu patri jen informace: na KDE3 jsem tam mel superkarambu a kopete. Ted mam plochu cistou a bez ikonek a bez souboru - pouzivam Xfce a Blackbox (BB. takove veci neumi). Programy, ktere pouzivam, si pamatuji a volam z alt+f2, resp. z terminalu. Nejpouzivanejsi programy (terminal, FF, prehravac, kecalka) poustim/zobrazuji pres klavesovou zkratku.
Ale na toto je co jůzr, to názor. Kazdemu jak to vyhovuje :-)


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 19, 2009, 21:34:37
Tak já jsem ,alespoň co se týče PC, pořádný. Snad bude možnost, aby se plocha přepnula do původního konceptu(se zachováním možnosti vkládat widgety), nebo alespoň některé ikonky či soubory měli klasické vlastnosti.

Jaký máte názor na "Pohled na složku"...?


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Peťoš January 19, 2009, 21:53:08
Tak já jsem ,alespoň co se týče PC, pořádný. Snad bude možnost, aby se plocha přepnula do původního konceptu(se zachováním možnosti vkládat widgety), nebo alespoň některé ikonky či soubory měli klasické vlastnosti.

Jaký máte názor na "Pohled na složku"...?

V tomto jsem taky celkem magor (tim nechci rict, ze je Jakub magor, to jen ja ;) ). Z pameti vim, kde mam ktery soubor. Odkladiste mam v ~/tmp, stahuji do ~/Stažené, dokumenty jsou v ~/dokumenty.
Tim jsem taky popsal svuj pohled na ''Pohled na složku'' :-) jinak ls to resi :-)



: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Paur January 20, 2009, 09:23:02
Peťoši, když ty jsi svým způsobem práce tak trochu Marťan... ;D

Jinak ukládání souborů na plochu jsem nikdy nepraktikoval, i když to často vidím (nevím proč, ale zejména u uživatelek). Ukládám rovněž do složky download, pak mám složku prac pro různé kraviny.

Pohled na složku v KDE4 myslím není špatný, ještě bych uvítal možnost minimalizace. Pak by se to blížilo práci s win3.1, které mi osobně vyhovovalo snad nejvíc. Daly se tak krásně sdružit aplikace stejného typu do oken a ty pak mít na ploše, nebo ty míň používané minimalizovat. (už vidím ten flame  ;) )

Plochu používám hodně, mám tam spoustu odkazů na aplikace  i dokumenty. Příjde mi to jako nejjednoduše přístupné (i s použitím klávesových zkratek), takže bych totéž uvítal i v KDE4. Pět nejpoužívanějších aplikací mám i v dolní liště. Když něco dělám, tak to nejpoužívanější přece taky mám na stole, a ne ve čtvrtém šuplíku vlevo vzadu... ;D

Ale kolik uživatelů, tolik různých postupů...


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Peťoš January 20, 2009, 09:38:36
Peťoši, když ty jsi svým způsobem práce tak trochu Marťan... ;D
Jeden psycholog rikal, ze jsem blazen a mel bych se jit lecit. Bohuzel je to zaroven i moje sestra, tak nevim, jestli je to nazor psychologa, nebo sestry (ktera mi to rika, co pamatuji :-D ). Jinak KDE4 se mi fakt libi (ackoli pracuji stale vic v Xfce, ktere je mene narocne a je rychlejsi - mam na takove srandy pomaly stroj; proto jsem moc rad, ze to Jakub a ostatni testuji.
K Jakubove poznamce o spatnem textu... mi se to zobrazuje fakt dobre - mam fakt ciste pridane cele KDE4.1.96, nemel jsem tam ty drivejsi verze. Mozna se Ti tam nekde neco bije...
A jak to tak vidim, tak v KDE4 bude mozne v podstate cokoli si dat kamkoli :-)


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Peťoš January 20, 2009, 11:21:00
Marťan testerum hlasi: aktualizujte :-)


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 20, 2009, 11:47:14
.... Jinak KDE4 se mi fakt libi....

Mě doslova dostalo. Jde vidět, že hodně zapracovali :)

K Jakubove poznamce o spatnem textu... mi se to zobrazuje fakt dobre - mam fakt ciste pridane cele KDE4.1.96, nemel jsem tam ty drivejsi verze. Mozna se Ti tam nekde neco bije...
....

Teď nevím, který špatný text myslíš, ale tipuju, že ten font skoro černý, že? :)

Tak já si nejprve řekl, že to původní KDE (4.1.3) aktualizuji pomocí RPM, co jsem si od tebe stáhnul...leč mi to psalo mnogo chyb ohledně závislostí...

Tak jsem všechno ohledně KDE vymazal, prostě komplet vše, co je v záložce KDE ve správci software, zůstalo mi tak holé GNOME...

Poté jsem postupoval podle tvojeho návodu (urpmi *.rpm), stále to psalo chybu, ale už jen jednu - problém s existencí QT, tak jsem ho smázl a KDE 4.2 RC se nainstalovalo :)

Font už neřeším, stáhl jsem si pomocí toho průvodce jiný vzhled, který se mě osobně líbí ještě více :)+

Ale co řeším je(sumarizace toho všeho, co jsem zde již napsal - pro přehlednost):

1) Hodiny - při změně nastavení zatuhnou
2) Nevíte, jak přesvědčit KDE, aby mi K-Menu otevíralo po stisku WIN klávesy? Když se tomu snažím přiřadit klávesovou zkratku, tak vždy musím nastavit WIN klávesu + nějakou jinou, samotná WIN klávesa nejde  ....
3) Přepnutí na klasickou plochu
4) Ještě bych se rád zeptal, zda-li někdo neví, jak pomocí nějakého triku třeba,  "donutit" widget "Upozornit na zařízení" (to je to vedl K-Menu), aby mi zobrazoval i pevné disky a ne jen ty výměnné?


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Hanz January 20, 2009, 13:10:35

Nakonec jsem si dal Widget na plochu od Googlu(pomocí průvodce KDE) s hodinami a vypadají moc pěkně.

Já sem to teda taky zkusil a dopadlo to docela dobře, jinak kdo by nevěděl tak z teto stranky tam lza použít takřka vše http://desktop.google.com/plugins/?hl=cs
a to se mi začíná líbit...  ;D


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 20, 2009, 17:41:25
Děkuji. Testuji. Používáte někdo ten GMail plugin?


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 21, 2009, 16:52:15
KDE je nejlepší svobodným projektem roku 2008:

http://www.root.cz/zpravicky/kde-nejlepsim-svobodnym-projektem-roku-2008/


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Ivan Bibr January 21, 2009, 21:27:39
V tomto jsem taky celkem magor (tim nechci rict, ze je Jakub magor, to jen ja ;) ). Z pameti vim, kde mam ktery soubor. Odkladiste mam v ~/tmp, stahuji do ~/Stažené, dokumenty jsou v ~/dokumenty.
Tim jsem taky popsal svuj pohled na ''Pohled na složku'' :-) jinak ls to resi :-)

Měl jsem to stejně, ale proto, že klasická plocha je na prd - vše v jednom, bordel.

Pohled na složku to zcela mění - mohu mít na jiné ploše jiné složky, mohu je měnit podle práce a potřeby bez toho, že bych někde čaroval s adresáři a soubory. Tzn. moje stávající adresářová struktura (a ta je!) zůstává zachována, a já s ní pracuji jak jsem zvyklý.

ALE kromě toho mám na jedno kliknutí po ruce všechno, s čím momentálně pracuji - stačí jen nastavit ten plasmoid. V kombinaci s tím, že na dalších plochách jsou další pohledy je to boží vlastnost.  Zvykl jsem si poměrně rychle, je to příjemné a zatraceně pohodlné! Dokumenty, video či obrázky opravdu nemusím otevírat z command lajny.

Kdo má v souborech bordel a má to všechno na ploše, tomu to k ničemu není. Kdo má rozumnou adresářovou strukturu měl by to vyzkoušet, a na 100 % zajásá.


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 22, 2009, 14:30:46
Pokud se tu někdo hodně zajímá o novinky ve vývoji KDE, dovolil bych si uveřejnit odkaz na EN článek právě ohledně vývoje. Je psán Danny Allenem, členem týmu KDE, a dozvíte se v něm co všechno se odehrálo ve vývoji KDE za uplynulý týden.

http://commit-digest.org/issues/2009-01-11/


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Peťoš January 22, 2009, 14:36:54
Měl jsem to stejně, ale proto, že klasická plocha je na prd - vše v jednom, bordel.
No, pri 30 plochach se ani nedivim... :-)
Mi se KDE4 taky libi, to musim uznat. Je fakt pekne (zvlaste v barvach nikoli Ia-Ora, ale originalniho KDE4: Oxygen).


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: b3da January 22, 2009, 16:26:05
Měl jsem to stejně, ale proto, že klasická plocha je na prd - vše v jednom, bordel.

Pohled na složku to zcela mění - mohu mít na jiné ploše jiné složky, mohu je měnit podle práce a potřeby bez toho, že bych někde čaroval s adresáři a soubory. Tzn. moje stávající adresářová struktura (a ta je!) zůstává zachována, a já s ní pracuji jak jsem zvyklý.

ALE kromě toho mám na jedno kliknutí po ruce všechno, s čím momentálně pracuji - stačí jen nastavit ten plasmoid. V kombinaci s tím, že na dalších plochách jsou další pohledy je to boží vlastnost.  Zvykl jsem si poměrně rychle, je to příjemné a zatraceně pohodlné! Dokumenty, video či obrázky opravdu nemusím otevírat z command lajny.

Kdo má v souborech bordel a má to všechno na ploše, tomu to k ničemu není. Kdo má rozumnou adresářovou strukturu měl by to vyzkoušet, a na 100 % zajásá.
+1 Lépe bych to nenapsal.


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 24, 2009, 13:52:59
Další problém:

Taky Vám často padá KDE? Zapnu nějaký program, třeba Pidgin, Pidgin startuje, když v tom se ukáže pouze bílá plocha a až po asi 5-10 sekundách se objeví vše, jak má? Nedělá to u všech programů, ale třeba právě u Pidgina...



: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Peťoš January 24, 2009, 13:55:28
jo. stejny problem. Restartuje se plasma, nevim proc.
Ackoli mi to dela s pustenymi GKT aplikacemi (pidgin, liferea). Kdyz jsem je vypnul, bylo to stabilni...


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 24, 2009, 13:56:58
Aha, takže chyba není na mé straně, to rád slyším :) Snad to opraví :) Jinak, když už tě mám "na drátě", nevyšly nějaké aktualizace na KDE?


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Peťoš January 24, 2009, 15:20:31
Prave delam na kdelibs4, snad to pomuze trochu ustalit...


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Peťoš January 24, 2009, 18:02:40
Reknu to slusne: po 3 hodinach prekladu to spadlo (97 % hotovo) na chybe v kodu nepomuk-u. Dela to i pri prekladu nikoli ze src.rpm, ale cisty preklad ze zdrojaku stazenych z kde.org. Mozna je to tim, ze mam uz fakt rozhozeny system a zraly na reinstal... (spousta RC balicku, balicku z cookeru, abych mohl prelozit KDE4...). Rekl bych, ze s tou špatnou implementaci GTK to vyresi prave nove vydani kdelibs4 (obsahuje prave i onu plasmu), bohuzel... Reinstal pocitace ted fakt delat nebudu...
Na druhou stranu musim rict, ze nova verze je fakt prijemnejsi a hezci na praci. Nastaveni je 'ucesanejsi' a ergonomičtější. Lepší lokalizace. Kdybych se nepotykal s restarty plasmy, uvazoval bych, ze jej i nasadim i pro praci - KDE4 se vyrazne urychlilo!


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 24, 2009, 18:09:34
snaha se cení a moc ti děkuji, že ses snažil ;-). Já osobně kvůli tomu přešel zpět na GNOME. Navíc mi v KDE 4 nefunguje ani Cocinella - Jabber klient s podporou telefonování, v GNOME samozřejmně ano.


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Peťoš January 24, 2009, 18:14:31
Skoda... Ale verim, ze vyvoj se ustali a bude to OK :) Vsak prvni roky KDE3 byly... taky divoke :D


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 27, 2009, 01:19:31
Dneska by měla vyjít stabilní verze KDE 4.2 a root.cz při té příležitosti vydal poměrně pěkný článek:

http://www.root.cz/clanky/kde-4-rozbit-a-zase-slozit/


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Peťoš January 27, 2009, 13:20:52
Jak se pomalu objevuji src.rpmka na netu, prebaluji je. Zatim mam hotovy (a nahrany) phonon, pracuji na kdelibs4 ve verzi 4.2...


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 27, 2009, 13:27:14
Péťo, opět jsem ti musel přidat karmy. Moc ti děkuji, za tvou rychlost :) Snad již opravili ten problém s Plasmou...


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Peťoš January 27, 2009, 13:29:28
No, spis by se to melo rict tak: snad jiz konecne Mandriva udelala src.rpm-ka tak, ze to prelozim i ja... Snazim se, ale jestli mam nekde neco rozhrkane, tak to dohromady nedam... :-\ Ale zkusim to...


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 27, 2009, 13:33:14
No já se ti v tom nevyznám. Ale, jestli to chceš opravdu udělat a nejde to na tvé současné Mandrivě, co takhle to udělat na Live Mandrivě? To by šlo také ne?


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Peťoš January 27, 2009, 13:38:28
Uz jsem nad tim uvazoval, ale uvaz toto:
LiveCD nesaha na disk, pohybuje se pouze po RAM pameti. A ted: abys vetsinu z toho mohl prelozit, potrebujes aktualizovat nektere balicky, mnohe (a ze jich je!!!) doinstalovat. Pak prekladas postupne:
* kde4-macros
* phonon
* kdelibs4
* kde4-l10n-cz
* kdebase4-workspace
* kdebase4-runtimes (nebo naopak s Workspace)
* kdebase4
*a pak zbytek. Mozna jsem zapomnel na kdepimlibs (nebo tan nejak) pred kdebase...
Rekl bych, ze uz pri prekladu phononu bych si dost zaplnil RAMku, natoztak pri preklady kdelibs4... Rekl bych, ze by to ten muj pocitac neustal a pokud, tak by to trvalo tydny... (vis, ze system z LiveCD nepatri mezi nejsvižnější...

Edit: dneska jdu na jednu z poslednich zkousek. Pak budu mit cas dat pocitac dopucu. Navic behem tydne budu mit i novy stroj - rychlejsi, takze to snad bude OK.


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 27, 2009, 13:42:01
Aha, máš pravdu ;) Jako vždy ;)


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 27, 2009, 13:46:12
Jak to? :D


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Ivan Bibr January 27, 2009, 13:52:24
Musím říct, že jsem to nahodil a jsem zatím dost spokojen.

Plasma mi nepadá, po instalaci padal kdenotify, ale to se spravilo po restartu prostředí - asi nějaká blbost nebo něco, příp. někde trčící stará verze knihoven. Nejsem spokojen s aplikací Kontact, ale to jsem nebyl ani v 4.1.3. Doufám, že na ní pořádně zamakají.

Peťoši až to budeš mít hotové dej sem vědět tak, aby si toho všichni všimli. Hlavně by bodlo aby to šlo nainstalovat jednodušeji, pak by to mohlo používat i normální lidi. Já jsem musel urpme task-kde4 --auto orphans, pak urpmi.addmedia, pak urpmi task-kde4, pak změnu toho tvého zdroje na aktualizační a urpmi --update --auto-select (spoustu KDE4 věcí to vzalo z mainu a nevím proč). To je dost krkolomná cesta, pro normální lidi moc nepřijatelná... To je moje jediná současná důležitá připomínka k balíčkům. Jinak za 1 :D.


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Peťoš January 27, 2009, 13:59:22
Musím říct, že jsem to nahodil a jsem zatím dost spokojen.
Ja taky. Libi se mi a doufam, ze tento update vyresi to padani. Jsem rad, ze to je opraveno.

urpme task-kde4 --auto-orphans
Hehe, tento prikaz mi posledne chtel stahnout cely X.org (jmenovitě X11-video-driver* ) :D Od te doby premyslim (jen trochu, na hledani neni cas :D ), jak se zbavit te hlasky, ze tam mam sirotčí X.org :D

task-kde4 se pokusim upravit tak, at to nahodi to, co potrebuje z meho repozitare. Ale doted nebyl moc cas nad tim sedet - zkousky. Ale jak jsem uz psal, jeste se na to vrhnu... Do nedele by to melo byt v poradku.


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Hanz January 27, 2009, 15:19:46
Já musím říct, že u mě to vše jede jak má, jen když restartuju nebo když se odhlašuju tak mi to hodí hlášku o kritické chybě procesu knotify4, ale to je jen kosmetická vada. Jinak plasma 'drží' a za tu dobu co to tam mám (asi týden) tak mi plasma spadla asi 2x. Díky moc Peťošovi.


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Jakub Šenk January 27, 2009, 19:11:43
Tak jsem přišel na způsob, jak aktivovat klasickou plochu.

Stačí v nastavení plochy zvolit zcela nahoře možnost: "Pohled na složku".

Poté se bude chovat plocha přibližně tak, jak jste zvyklí z KDE 3.5.10.



: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: Peťoš January 27, 2009, 19:44:32
Na netu je nahrany kdelibs4 ve verzi 4.2, phonon, kdepimlibs4. Prave pracuji na kdebase4-workspace... Az to bude, napisu.


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: franta851 February 07, 2009, 01:29:37
Tak jsem dnes přešel na Kde4.2.. Krásné prostředí,s instalací problémy nebyli,ale potom to začalo. Po restartu pc nefunguje amarok,digikam a 3d efekty. Před instalací vše fungovalo...  Snad se to časem dořeší. 3d mě tolik nebolí,horší to je s digikam,který potřebuji. Showfoto (součást digikam) jede,alechybí čeština.    ???


: Re: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...
: franta851 February 08, 2009, 20:22:50
Tak dobrá zpráva. Po včerejší aktualizaci se mi povedlo vše rozchodit. Sláva.... Kde 4.2 mi šlape jako hodinky. :D Teď si ještě pohraju s těma 3D efektama... ;)