Mandriva Fórum

Různé => Mandriva Linux a Windows => : Ged January 26, 2009, 10:52:00



: rodice a linux
: Ged January 26, 2009, 10:52:00
Tak jsem se rozhodl, ze rodicum nainstaluji na PC linux. Rozhodl jsem se, ze to bude MDV 2009 (az bude oficialni KDE4.2).

Stimto rozhodnutim mam vsak nekolik dotazu a budu rad, kdyz se podelite o sve nazory a reseni.
Jelikoz nebudu o PC fyzicky jde mi o navody pouzitelne i pro bezneho uzivatele.

1. Jak resite spatnou diakritiku v nazvech a obsahu souboru? Nastavujete globalne kodovani cp1250 misto utf8? - situaci casto resim v ruznych prilohach mailu, souborech na flashkach a usb discich. Problem je v tom, ze vetsina souboru bude prichazet od lidi co pouzivaji windows.

2. obcas se mi stane, ze nekorektne odpojim usb disk/flash.... pak u me vetsinou nasleduji prikazy: umount -a, mount -a a kdyz to nepomuze tak ntfs fix. To vsak nemohu po svych rodicich chtit.
Neexistuje nejaky automaticky script fungujici pod userem, ktery by takoveto pripady resil? - Samozrejme jde namitnout, ze se maji zarizeni korektne odpojovat, ale nekdy nejaky proces pouziva zarizeni a v silach mych rodicu neni vyhledat ho a killnout.

3. Bude tento pocitac vykonostne na MDV 2009 s KDE4 stacit (bez compizu): Athlon XP 2200 (1600 MHz), 512 MB RAM, GK GeForce 9600 256 MB RAM?


..

Urcite me jeste neco napadne.

Dekuji za trpelivost a rady.


: Re: rodice a linux
: Peťoš January 26, 2009, 11:15:45
Ahoj.

3.) Stacit to bude, ale nez KDE4 bych volil nejake mene narocne prostredi: mam 1GB ram. Na druhou stranu tam je celkem dobra graficka karta...

1.) Spravne nadefinovane disky resi problem s kodovanim nazvu souboru. Nastavit locale na cp1250 nepomuze, protoze zase v Linuxu je vsechno v utf8. Kodovani souboru neresim, pouzivam emacs, sam rozhoduje o kodovani, zatim ho vzdycky poznal. Na druhou stranu je dost narocny na pouzivani... Kwrite to mozna umi taky sam poznat. Mozna by pomohl nejaky script pouzity s file.

2.) Hmm, tohle je pekny problem. Bohuzel spravne odpojovani je zaklad prace s FileSystemy. Jde o to, ze muzou prijit o vsechna data na te flashce... Kdyz se jim to povede, ze to nejde odpojit, nechť restartuji pocitac...


: Re: rodice a linux
: Ged January 26, 2009, 12:20:34
1. Jasne pevne disky mohu spravne nadefinovat - u flashek ap to je horsi, nebo si s tim automount poradi? Me de spise o to aby kdyz neco rodice dostanou mailem nebo naopak nejakou prilohu dostanou se jim spravne zobrazil nazev.
Co se tyce obsahu souboru tak v kwrite a spol mohu nastavit jako vychozi automaticke rozpoznavani nebo natvrdo cp1250.

2. Co se tyce nekorektniho odpojovani flash ap. tak me pripadne ze windows je v teto oblasti ohodne napred - vetsinou pomuze zarizeni znovu napojit v nejkrajnejsim pripade restartovat PC a je to OK.
Naproti tomu v linuxu restrart casto nepomuze a navic pod userem s tim nic nenadelam (vim, ze je to dobre z bezpecnostniho hlediska, ale to beznemu uzivateli nevysvetlim.)

Kdyz uz jsme u te bezpecnosti trochu me zaujalo, ze v MDV 2009 (mozna i v predchozich verzich) se aplet automaticke aktualizace pta na heslo aktualne prihlaseneho uzivatele a nikoliv roota. Neni to taky bezpecnostni riziko?

3. Vykon asi vyresim pridanim 1 GB RAM a pak by to melo byt lepsi.


: Re: rodice a linux
: Peťoš January 26, 2009, 12:37:41
1.) S diakritikou by si mel snad poradit automount. Ja ho nepouzivam, ale myslim, ze s takovymi vecmi si uz poradit umi.
2.) Stejne tak si s tim umi poradit kwrite, kdyz mu nastavis to automaticke rozpoznavani...
3.) Jo, pak to bude naprosto bez problemu.


: Re: rodice a linux
: Ged January 26, 2009, 12:42:24
Dekuji.

4. Jeste se obcas stane, ze prijde archiv rar s heslem a pak je Ark (alespon u me) nahrany. Zkousel jsem hledat nejake reseni ale vse co jsem nasel je cca rok stare a spociva v kompilaci nebo zapracovanim nejakych patchu.
Taky jsem hledal nejaky program s gui, ktery by zapadl do grafickeho rozhrani KDE4 a nic jsem nenasel. Prikaz unrar samozrejme znam, ale pro rodice by jsem potreboval neco s gui.



: Re: rodice a linux
: Peťoš January 26, 2009, 12:44:22
Vyborne funguje xarchiver


: Re: rodice a linux
: alda81 January 26, 2009, 12:57:17
4. Jeste se obcas stane, ze prijde archiv rar s heslem a pak je Ark (alespon u me) nahrany. Zkousel jsem hledat nejake reseni ale vse co jsem nasel je cca rok stare a spociva v kompilaci nebo zapracovanim nejakych patchu.
Taky jsem hledal nejaky program s gui, ktery by zapadl do grafickeho rozhrani KDE4 a nic jsem nenasel. Prikaz unrar samozrejme znam, ale pro rodice by jsem potreboval neco s gui.

přinejhorším použijte WinRAR pod wine, sice tolik nezapadne do grafického prostředí, ale je to alespoň s GUI

k té bezpečnosti a heslu roota - můžete si to přenastavit v Ovládacím centru Mandrivy, záložka Bezpečnost->Nastavit úroveň zabezpečení systému, tam záložka Ověření a u Aktualizace Mandriva nastavte třeba heslo správce systému (roota), případně bez hesla, máte-li dobře nakonfigurované zdroje - psáno z M2008.1, v M2009.0 to je na 99% stejné, nemůžu momentálně přebootovat - mám něco rozdělané


: Re: rodice a linux
: b3da January 26, 2009, 13:14:31
Kdyz uz jsme u te bezpecnosti trochu me zaujalo, ze v MDV 2009 (mozna i v predchozich verzich) se aplet automaticke aktualizace pta na heslo aktualne prihlaseneho uzivatele a nikoliv roota. Neni to taky bezpecnostni riziko?
Jeden z kroků po instalaci je u mě nastavení aktualizace na roota. Je to v MCC. Bezpečnostní riziko to není, ale můžou nastat problémy při aktualizaci kernelu, virtualboxu a podobně. Takže aktualizace by měl provádět jen root. Aspoň mě se to osvědčilo.
V kódování nevidím problém.
I když odpojím zařízení natvrdo (vytažením) s problémem, nebo dokonce ztrátou dat jsem se nesetkal. Ale možná jsem měl zatím jen štěstí :)


: Re: rodice a linux
: Peťoš January 26, 2009, 13:18:21
Zatim jsi mel v tom pripade jen stesti: pokud se data zapisuje na flashku, v prubehu zapisu se muze poskodit FAT (ted myslim vlastni File Alocation Table). Neboli: pokud nic nezapisujes, nic se nestane. Jakmile na flashku neco zapisujes, je bezpecnejsi to odpojit.


: Re: rodice a linux
: Ged January 26, 2009, 14:12:15
Jasne chapu, ze behem zapisu muze nekorektni odpojeni zpusobit poskozeni souboroveho systemu. Mysle jsem spise situaci kdy nejaky program Krusader, nahled na slozku, otevrene okno pripadne jiny proces nechce zarizeni pustit.

Jako takovou nouzovku bych videl nejaky script, ktery by vyhledal vsechny tyto procesy a naskledne by je killnul. Jen me znalosti na vytvoreni tokovehoto scriptu, idealne zakomponovneho do grafickeho rozhrani KDE4, jsou nedostacujici.

Jen nastinim moji predstavu jak by mohl script fungovat:

1. pokusil by se korektne zarizeni odpojit
2. po neuspechu v bode 1. by vyhledal a bez dalsich varovnych hlaskach killnul procesy zavysle na danem zarizeni - idealne bez nutnosti zadani hesla roota.

Jeny bych se chtel zeptat nebude killnuti procesu vyuzivajicich flashku (pominuli ty co na ni zapisuji) stejne jako jeji vytahnuti?


: Re: rodice a linux
: Jakub Šenk January 26, 2009, 14:30:32
Takže WINRAR je zcela zbytečný. Mě osobně v M2009 funguje rozbalování archívů na jedničku. Problém je jen s archívy typu RAR, na které je myslím potřeba stáhnout nějaký balíček nebo použít PeaZip, je zdarma,nativní pro linux(Mandrivu) s gui, umí hodně formátů a v češtině.

Tady je odkaz přímo na RPM z jejich stránek, nevím, jestli je tento program ve zdrojích:

http://downloads.sourceforge.net/peazip/peazip-2.4.1.LINUX.GTK2-1.i586.rpm







: Re: rodice a linux
: Paur January 26, 2009, 14:32:43
Já při používání flashky jenom dávám pozor, abych ji nevytáhnul v době, kdy na ní svítí dioda indikace čtení/zápis. Odpojování neřeším (i když je třeba obsah otevřený v okně krusaderu) a nikdy jsem se nesetkal s problémem.


: Re: rodice a linux
: Peťoš January 26, 2009, 14:35:22
nevím, jestli je tento program ve zdrojích:
resi se to prikazem
urpmq -i jmeno_balicku

Peazip ale v repozitarich fakt neni ;)


: Re: rodice a linux
: Jakub Šenk January 26, 2009, 14:38:50
Já při používání flashky jenom dávám pozor, abych ji nevytáhnul v době, kdy na ní svítí dioda indikace čtení/zápis. Odpojování neřeším (i když je třeba obsah otevřený v okně krusaderu) a nikdy jsem se nesetkal s problémem.

Stejně tak. Jen si je fakt dobré dávat pozor na to, aby nepracovala ;-)

resi se to prikazem
urpmq -i jmeno_balicku

Peazip ale v repozitarich fakt neni ;)

Píšu ze školy = MS only right now :( , čili jsem to nemohl zjistit.


: Re: rodice a linux
: Ged January 26, 2009, 14:41:39
Na ty zaheslovane archivy me napadl Krusader ten to zvlada bez problemu


: Re: rodice a linux
: Jakub Šenk January 26, 2009, 14:43:40
aji RAR archívy? ty mi právě nešli, tak jsem si našel právě PeaZip, který vřele doporučuji :)


: Re: rodice a linux
: Paur January 26, 2009, 14:47:38
Na ty zaheslovane archivy me napadl Krusader ten to zvlada bez problemu
I u *.rar archivů? To mi teda nefunguje... (mám je na stolním PC, tak to zrovna nemůžu vyzkoušet, ale vždycky mi to otevřelo jenom prázdný obsah). Už jsme to tady někde řešili, i vícenásobné archivy, a byl mi taky doboručen xarchiver. Zatím jsem to nepotřeboval, tak jsem to nezkoušel.


: Re: rodice a linux
: Peťoš January 26, 2009, 14:51:18
Píšu ze školy = MS only right now :( , čili jsem to nemohl zjistit.
To je peklo... Pak to chapu. PS: vy nemate na skole pocitace s UNIXem?

byl mi taky doboručen xarchiver
xarchiver neni program, ktery by neco sam rozbaloval nebo zabaloval. Je to pouze graficka nadstavba nad unrar, unzip a unXYZ. Neboli se drzi myslenky: program, co dela jednu vec, ale dela ji poradne (a dodano: graficke klikatko je jen dalsi program nad konzoli;) )


: Re: rodice a linux
: Jakub Šenk January 26, 2009, 14:53:39
I u *.rar archivů? To mi teda nefunguje... (mám je na stolním PC, tak to zrovna nemůžu vyzkoušet, ale vždycky mi to otevřelo jenom prázdný obsah). Už jsme to tady někde řešili, i vícenásobné archivy, a byl mi taky doboručen xarchiver. Zatím jsem to nepotřeboval, tak jsem to nezkoušel.

aha, přehlídl jsem slovíčko "Krusader". Ten já nepoužívám , protože neumí zamknout záložky. Tak jsem si zvykl na Konqueror (snad jsem to napsal OK) a teď na Dolphina...

Co si pamatuji z Krusadera, tak u něj je myslím potřeba nastavit cestu k pakovačům a rozpakovačům daných typů archívu, pokud se nepletu.

To je peklo... Pak to chapu. PS: vy nemate na skole pocitace s UNIXem?

No máme, ale tam nás pustí jen v rámci výuky, v knihovně a volně dostupných prostorách na VŠ je pouze Windows.


: Re: rodice a linux
: Paur January 26, 2009, 15:28:44
xarchiver neni program, ktery by neco sam rozbaloval nebo zabaloval. Je to pouze graficka nadstavba...
Co si pamatuji z Krusadera, tak u něj je myslím potřeba nastavit cestu k pakovačům a rozpakovačům daných typů archívu

...toto je mi jasné, ale zatímco xarchiver si (pravděpodobně - jak jsem psal, nemám to osobně vyzkoušeno) poradí s nastavením parametrů "konzolového" RARu i pro zaheslované a násobné archivy, můj oblíbený krusader to bohužel neumí. Mimochodem cesty k pakovačům si umí najít sám, lze to i ručně (třeba po pozdější instalaci pakovače).

Konzolové příkazy nemám moc rád, hlavně ty s různými parametry, protože si h...o pamatuju a furt to musím někde hledat  >:( Ale to jsou celkem prkotiny, stejně si s tím člověk nějak poradí a najde si to, co mu vyhovuje.


: Re: rodice a linux
: Peťoš January 26, 2009, 18:48:14
Vytvořil jsem scriptik na rozbalovani zabalenych souboru. Staci jej nahrat do /usr/local/bin, pridat prava ke spusteni a pak jen pri pokusu o rozbaleni staci napsat:
rozbal jmeno_souboru
(funguje i
rozbal soubor1 soubor2 soubor3
popř.
rozbal *
Neni treba si delat hlavu s priponami arj ci rar, tar.gz ci bz2... Postara se sam :)
Je treba mit nainstalovane nasledujici balicky:
unrar, unarj, unzip, unace, lha, 7z

A onen script:

:
  #!/bin/bash

for jmenoarchivu in $*
 do
  if [ -f "$jmenoarchivu" ] ; then
      jmeno1=$(file -bi "$jmenoarchivu")
      case $jmeno1 in
  "application/x-bzip2") tar -xvjf "$jmenoarchivu" ;;
  "application/x-gzip") tar -xvzf "$jmenoarchivu" ;;
  "application/x-rar")  unrar e "$jmenoarchivu" ;;
  "application/rar")  unrar e "$jmenoarchivu" ;;
  "application/x-arj") unarj x "$jmenoarchivu"  ;;
  "application/arj") unarj x "$jmenoarchivu"  ;;
  "application/x-ace") unace x "$jmenoarchivu" ;;
  "application/ace") unace x "$jmenoarchivu"  ;;
  "application/x-lha") lha e "$jmenoarchivu" ;;
    "application/lha") lha e "$jmenoarchivu"  ;;
  "application/x-tar, POSIX (GNU)") tar -xvf "$jmenoarchivu"  ;;
  "application/x-tar") tar -xvf "$jmenoarchivu" ;;
  "application/x-zip") unzip "$jmenoarchivu" ;;
  "application/zip") unzip "$jmenoarchivu" ;;
  *) echo "'$jmenoarchivu' nemuze byt rozbalen funkci rozbal" ;;
      esac
  else
      echo "'$jmenoarchivu' neni mozne rozbalit programkem rozbal"
  fi
done

take ke stazeni odtud:    http://physics.muni.cz/~petos/other/linux/rozbal


: Re: rodice a linux
: karel kudrna January 26, 2009, 19:50:26
Pročet jsem to tady celý a musím o tom vyprávět mámě...je jí 62 a má mandrivu 2009 s Xfce. pozadí si snadno změní, na spouštění blbůstek z windous má malej skriptík (ne takovýho macka jako od Peťoše ;)), kódování ji zatím nepotrápilo, odzipovala zatím všechny přílohy z mailů...je spokojená, umí to prej všechno co XP a je to legální :D.


: Re: rodice a linux
: Hobil January 26, 2009, 20:32:02
V xfce mam v horni liste applet, na ktery kdyz kliknu tak ukaze vsechny pripojene disky/oddily. Prostym klepnutim na prislusny radek se nepripojeny pripoji respektive pripojeny se odpoji. Pro flashky idealni.
Predpokladam, ze KDE4 na rodicich testovat nebudes  ;D
H.


: Re: rodice a linux
: Ged January 27, 2009, 09:36:33
No docela jsem o tom KDE4.2 uvazoval, ale s ohledem na hardwarove naroky asi zkusim xfce, nebo MDV 2008.1 s KDE 3.5.


: Re: rodice a linux
: Jakub Šenk January 27, 2009, 12:42:46
Vaše PC Vám bude bohatě stačit na KDE, zvlášť, když nechcete 3D prostředí. Mám horší počítač, než na který chcete nasadit KDE 4.2, jen mám více paměti a jede mi KDE velmi dobře.

Nejdříve vyzkoušejte tedy vyzkoušejte KDE 4.2 ;) Jinak do M2009.0 jde taky nainstalovat KDE 3.5 ;)


: Re: rodice a linux
: Ged January 28, 2009, 10:29:03
S tim KDE 3.5 v MDV 2009 to tak mam zarizene - takovy mysmas kde3/4 aplikaci. A po mesici pouzivani KDE 4 jsem si na nej uz celkem zvyknul.

Jak to vlastne vypada s implementaci KDE 4.2 do mandrivy 2009? Jde nekde najit alespon priblizne terminy oficialniho zacleneni nebo alespon zpravy o tom jak to pokracuje?

Jeste malinkata otazecka: plazmoidy v zakladni instalaci jsou co se tyce vyberu pomerne chude, na www.kde-look.org jsem nasel zdrojove kody plazmoidu, ze kterych si je mohu zkompilovat, coz neni nekdy zcela bez problemu a navic prijdu o jejich aktualizaci.
Neexistuje pro MDV 2009 nejaky zdroj jiz zkompilovanych  a aktualizovanych plazmoidu?


: Re: rodice a linux
: Jakub Šenk January 28, 2009, 14:24:15
ad implementace KDE 4.2 - toto se zrovna začalo řešit tady:

http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=9982


: Re: rodice a linux
: b3da January 28, 2009, 16:19:45
Jeste malinkata otazecka: plazmoidy v zakladni instalaci jsou co se tyce vyberu pomerne chude, na www.kde-look.org jsem nasel zdrojove kody plazmoidu, ze kterych si je mohu zkompilovat, coz neni nekdy zcela bez problemu a navic prijdu o jejich aktualizaci.
Neexistuje pro MDV 2009 nejaky zdroj jiz zkompilovanych  a aktualizovanych plazmoidu?
V Kde 4.2 můžete přidat na plochu i google gadgets. A těch je fakt dost  :)
:
http://desktop.google.com/plugins/


: Re: rodice a linux
: JardaK January 29, 2009, 13:01:49
aji RAR archívy? ty mi právě nešli, tak jsem si našel právě PeaZip, který vřele doporučuji :)
rar, arj, 7zip - všechno jde v Krusaderu - ale je nutné doinstalovat balíčky unrar, unarj z PLF. Krusader je pak najde a používá je stejně jako zip, tar.gz,...
Vlastní několikaletá zkušenost.


: Re: rodice a linux
: Ged January 30, 2009, 11:01:13
Posledni dobou zjistuji, ze pri rozbalovani nekterych archivu v krusaderu to hazi chyby. Pres konzoli to jde rozbalit normalne bez chyb.



: Re: rodice a linux
: Jakub Šenk January 30, 2009, 11:40:12
Zkuste spustit Krusader přes Konzoli, opakovat akci a to, co vypíše Konsole při chybě, zkopírovat sem.



: Re: rodice a linux
: Ged January 30, 2009, 14:34:00
Tak tohle asi moc nerekne:

:
bash-3.2$ krusader
krusader(4895) UserAction::UserAction: Initialisising useractions...
krusader(4895) UserAction::UserAction: 10  useractions read.
QPainter::end: Painter ended with 2 saved states
QPainter::end: Painter ended with 2 saved states
QPainter::end: Painter ended with 2 saved states

Soubory se rozbali jak kdy a nektere maji misto pripony priponu .part

:
bash-3.2$ ls
folder.jpg                12_And A Bottle Of Rum.mp3
01_Incognita.mp3          13_El Bucanero.mp3
02_In The Harbour.mp3     14_Boarding The Enemy Vessel.mp3
03_Quayside Pub.mp3.part  15_Ghost Ship.mp3
04_The Map.mp3            16_The Deep.mp3
05_The Ship.mp3           17_Leviathan.mp3
06_Into The Blue.mp3      18_Treasure Island.mp3
07_The Storm.mp3          19_Gold And Glory.mp3
08_Foreign Waters.mp3     20_Sea Battle.mp3
09_Pirates!.mp3           21_Land In Sight.mp3
10_On Deck.mp3            22_Erdenstern_BrideOfTheOcean.mp3
11_In The Doldrums.mp3    23_Erdenstern_FullSails.mp3
bash-3.2$ ls | grep part
03_Quayside Pub.mp3.part
bash-3.2$

Jeste jsem zapomel zminit ze pouzivam Krusader:
:
Verze 2.0.0-beta2 "SVN TRUNK Space Odyssey"


: Re: rodice a linux
: Paur January 30, 2009, 15:13:01
Přípona *.part je většinou používána pro dočasné/nedokončené soubory třeba při stahování z netu nebo rozbalování archivů. Potom je soubor *.part smazán a je uložen definitivní soubor. Vypadá to, jako kdyby dekomprimace v době tvého výpisu ještě nebyla dokončena, zkus na to dát pozor. Taky by to mohlo být pádem pakovače během rozbalování.

Betaverze mohou přinášet problémy, i když tady se mi to nezdá pravděpodobné, protože vlastní dekomprimace probíhá voláním externího programu.


: Re: rodice a linux
: Ged February 02, 2009, 08:55:50
No tak jsem se stim smiril jelikoz jsem v tom nenasel nejaky system.

Jinak pri pouzivani pri pouzivani krename v krusaderu po prejmenovavani vice souboru dochazi na mem nb s zeleznou pravidelnosti k padu krename. Vyhodou v teto situaci je to, ze prejmenovani probehne korektne, jen holt krename spadne.


: Re: rodice a linux
: erik.aragorn March 02, 2009, 09:54:25
Noo a co tak skusit GNOME???
Ten nie je az tak zravy na RAM


: Re: rodice a linux
: Aminux July 29, 2009, 22:03:11
Co se ještě týče těch archivů, tak Izarc běžel dobře ve WINE.


: Re: rodice a linux
: Peťoš July 29, 2009, 22:05:03
Proč a k čemu wine? já zatím nenarazil na nic, co bych nerozbalil pres xarchiver, stejně tak dobře funguje vetsina dalsich GUI nastroju...