Přihlásit
: [1]
   |   
: konzole, co s ní?  ( 3491 )
Sonic X
Sr. Member
****

Karma: -8
: 374


276224191
« : February 03, 2009, 22:40:07 »

Co to je pracovní adresář? Zde se na něj pořád odkazuje http://wiki.mandrivalinux.cz/prikazovy-radek-soubory-a-adresare#cd
Jak se kopírují soubory? Vždy mne to napíše že to není souborem ani adresářem, při tom ten adresář existuje.. Díky moc

Nejčastější chyba na Linuxu je chyba 909 - selhání mezi klávesnicí a židlí..
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : February 03, 2009, 22:44:49 »

Domovsky adresar je Tvuj... domovsky adresar. /home/tvuj_login/  obcas se oznacuje vlnovkou.
kopiruje se pomoci prikazu cp
Nejspise mas v nazvech souboru ci adresaru mezery ci specialni znaky ( zavorky, |, \,/, & adalsi). Pred kazdym z techto specialnich znaku musis napsat \ zpetne lomitko, popr. uzavrit do uvozovek.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Sonic X
Sr. Member
****

Karma: -8
: 374


276224191
« #2 : February 03, 2009, 22:55:48 »

mno jak se zdá není mi souzeno přátelství s počítači, koupím si kalkulačku..

[root@localhost ma-ta]# cd ~ma-ta/Obrázky
[root@localhost Obrázky]# cp dir/* .
cp: nelze získat informace o „dir/*“: není souborem ani adresářem

 

Nejčastější chyba na Linuxu je chyba 909 - selhání mezi klávesnicí a židlí..
Sonic X
Sr. Member
****

Karma: -8
: 374


276224191
« #3 : February 03, 2009, 23:01:48 »

nevím proč to nefunguje, ale vyřešil to mc

Nejčastější chyba na Linuxu je chyba 909 - selhání mezi klávesnicí a židlí..
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #4 : February 03, 2009, 23:03:27 »

A proč proboha nepoužiješ něco grafického, tam uděláš to samé a budeš to mít názorné (krusader, konqueror, nautilus, dolphin, midnightcommander... - podle toho, jaké používáš grafické prostředí).
Konzole je pěkná věc, ale je třeba dávat velký pozor na překlepy, velikost písmen...

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Sonic X
Sr. Member
****

Karma: -8
: 374


276224191
« #5 : February 03, 2009, 23:21:32 »

říkám že jsem použil mc, jen mi vrtá hlavou proč mi to nefachá

Nejčastější chyba na Linuxu je chyba 909 - selhání mezi klávesnicí a židlí..
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #6 : February 03, 2009, 23:47:11 »

proti překlepům v konsoli dobře funguje tabulátor.

Napište prvních pár písmen a zmáčkněte tabulátor, zbytek by se měl doplnit sám. Pro lepší funkcionalitu nainstalujte balíček: bash-completion.

Jak?

v konzoli proveďte toto:

su [enter] napište root heslo

urpmi bash-completion [enter]
 
Instalace započne. Tabulátor toho bude poté umět doplňovat více, třeba jména balíčků....

Ihned po nainstalování balíčku se nezapomeňte odhlásit z root účtu pomocí příkazu exit

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #7 : February 03, 2009, 23:48:08 »

nevím proč to nefunguje, ale vyřešil to mc
nefachá to proto, že to máš blbě...
[root@localhost ma-ta]# cd ~ma-ta/Obrázky
[root@localhost Obrázky]# cp dir/* .
bych napsal jinak...
:
 mkdir /home/sonic/zaloha
:
  cd /home /ma-ta
:
  cp /home/ma-ta/Obrázky /home/sonic/zaloha

čili copy /CO /KAM!!!!!
« : February 03, 2009, 23:50:20 karel kudrna »

prostý user
...selským rozumem...
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #8 : February 03, 2009, 23:51:49 »

su [enter] napište root heslo
on JE root

prostý user
...selským rozumem...
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #9 : February 03, 2009, 23:53:36 »

Aha, ani jsem si nevšiml

To je základní bezpečnostní chyba. ROOT používat jen když to je potřeba...
« : February 04, 2009, 00:07:36 Jakub Šenk »

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #10 : February 04, 2009, 13:20:15 »

říkám že jsem použil mc, jen mi vrtá hlavou proč mi to nefachá
... no jo byl jsi rychlejší, než moje odpověď... 
mc používám jenom tehdy, když mám problémy se spuštěním grafiky, ono bez myši to není ono, zaplaťpánbůh aspoň za klávesové zkratky. Existuje spousta správců souborů, kde se dá vše provádět intuitivně a ergonomicky (včetně např. změn oprávnění atd.), já používám krusader. Konzole je fajn, ale pro práci se soubory mi to přijde nešikovné a zdlouhavé.
Už vidím, jak nějaký zájemce o vyzkoušení linuxu po přečtení tohoto vlákna (a některých jiných) zajásá: Jo, ono se dá kopírovat v konzoli, to fakt chci! 

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
: [1]
   |   
 
: