Přihlásit
: [1]
   |   
: Teplota PC  ( 6748 )
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« : February 22, 2009, 18:44:19 »

Dobré odpoledne!
Potřebovala bych poradit, už jsem to tady jednou nakousla. Jde o to, že větráček nad procesorem (nebo snad i chladič pod ním, nevyznám se v tom) je za tu dobu už strašně špinavý a díky tomu se to moc zahřívá a zmenšuje to výkon. V Mandrivě to není tak strašné (MDV to celkově zahřívá míň), ale v té Vistě partnera je to fakt tragické. Dřív to běželo normálně mezi 40-50˚C a při plném výkonu to nikdy nevylezlo na víc než na 69˚, teď to běží normálně 52-63˚ a při plném výkonu to zapíná nějakou ochranu. V BIOSu jsou 2, obě jsou nastavené defaultně, ta první se zapíná při 75˚ a je šílená, testovala jsem to dneska dBpowerAMPem: Při prekročení těch 75˚ sice obě jádra hlásí pořád 100% zatížení, ale výkon drasticky klesá (Encoding speed z 19x na 7x a místo 3 minut to trvá 8 a nakonec to vyleze na 84˚C), a ta druhá ochrana má vypnout CPU při 85˚. Ta první se dá posunout z těch 75 až na 84 nebo vypnout a ta druhá z těch 85 až na 94 nebo vypnout.
Chtěla bych se zeptat:
1) Bude bezpečné (abych ten PC nespálila) některou z těch ochran (nebo obě) vypnout, případně kam až je můžu bez rizika posunout?
2) Jak mám ten větráček (chladič) vyčistit? (Pokud možno podrobně, nikdy jsem to nedělala a nechtěla bych to zničit.)
Jestli je to k tomu důležité, tak MB je Asus P5LD2 SE a procesor Intel Pentium D.
Díky

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : February 22, 2009, 18:52:32 »

Ahoj Lucie
Ty ochrany bych nevypinal, mozna posunul, ale jen o 5-10 stupnu.... Jsou tam prave z duvodu, ze pocitac je hloupy a klidne se uvari. S tim cistenim Ti poradi asi nekdo jiny, protoze ja svuj cistil proste vysavacem, ze jsem prilozil na 'vyfuk' vetracku. Rozhodne to pomohlo. V jinem pripade to chce totiz rozebrat notes do toho se  ja rozhodne poustet neminim.
Jak je to u stolniho kompu, tak tam se da vetracek sundat a pak sprayem vyfoukat spinu z chladice...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Jan Jasmín
Full Member
***

Karma: 1
: 125


« #2 : February 22, 2009, 20:23:44 »

nevím co máte za PC ale většinou se k větráku může špatně,bývá za zdrojem,pokud to nechcete celé rozebrat tak vytahejte kabely,budete tam mít tak víc místa.Hlavně zkuste větrákem zahýbat,vyloučíte tak možnost že došlo k nějaké mechanické poruše a že chladič sedí stopro na procesoru.Pokud máte bednu,kde jde vyklopit ta část na které je základní deska,tak pak stačí vyndat grafiku a ostatní karty a zbytek vyklopíte ven a krásně k tomu můžete,není to nic složitého,jde o poprvé,jinak procesor dost vydrží ale pak odejde během vteřiny tak bych to neodkládal

MDV2010 KDE 4.3,2 Acer Extensa 5220 - Celeron 1,73 GHz, RAM 2 GB, Intel X3100, 80 GB hdd,
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #3 : February 22, 2009, 20:55:50 »

No jo, stará Pentia, to jsou kamna... 
Žádné teplotní limity neposouvej, lepší je vždy odstranit příčinu. Už se to tu řešilo, takže shrnu: Asi nebudeš chtít nic moc rozebírat, tak bych doporučoval koupit spray se stlačeným vzduchem. Tím se dostaneš i do poměrně malých prostor (mezi lopatky ventilátoru) a pěkně to vyfoukáš, ale trochu to bude prášit. Možná by šel jednoduše sundat jenom ventilátor (bývá na 4 šroubky), tím by se to zjednodušilo. Samozřejmě vypnout ze zásuvky a pozor, ať něco mechanicky nepoškodíš. Pokud uvidíš jiné hliníkové chladiče (většinou žebrované odlitky na grafické kartě, čipové sadě atd.), tak taky vyčistit, to jde i štětečkem.
Pokud znáš někoho, kdo PC rozumí po stránce HW, tak by bylo nejlepší svěřit to jemu.

edit: ventilátor bude spíš na zácvaky, asi něco jako http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=1988 Zkusit je s citem odehnout a ventilátor sundat. Ale jestli nic kolem moc nepřekáží, tak se k chladiči dá docela dobře dostat z boku.
« : February 22, 2009, 21:03:32 Paur »

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #4 : February 22, 2009, 23:13:02 »

Nb, to je šroubků, než se k tomu člověk dostane...z mý strany je to tedy Servis,Servis,Servis. Vyčištění je tak na hodinu, nebo ne? Sám bych se doho tedy pustil, ale!

prostý user
...selským rozumem...
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #5 : February 22, 2009, 23:37:35 »

Sám bych se doho tedy pustil, ale!
mluvis mi z duse...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #6 : February 22, 2009, 23:45:30 »

Nb, to je šroubků, než se k tomu člověk dostane...z mý strany je to tedy Servis,Servis,Servis. Vyčištění je tak na hodinu, nebo ne? Sám bych se doho tedy pustil, ale!

Pozor, NEJEDNÁ se o NTB, ale o stolní PC!!! Už minule jsme se tu do toho trochu zamotali. Ovšem i noťas si vyčištění zaslouží - když vidím, co z něj každý zhruba půlrok vymetu...

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #7 : February 23, 2009, 15:54:41 »

Jééé  MB a NB  . tak ten bych vyfoukal.

prostý user
...selským rozumem...
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #8 : February 27, 2009, 17:52:23 »

Děkuju Vám všem. Ten stlačený vzduch sice stál 2 stovky a já jsem neměla odvahu to rozmontovat (Ten větráček je tam na 4 šroubky opravdu) ale tou hadičkou co je v ceně jsem vyfoukala včechno co bylo ve větráčku i pod ním. Test tím stejným programem ve Vistě dopadl takto: Maximální zatížení 52°C, běžné provozní 38°. Do zapínání ochran docela dost daleko... Děkuju moc.
Mandriva (nevím proč, ale ráda bych věděla) ten PC vždycky zahřívala asi o 5° míň než Vista, a taky si ke svému běhu v klidu bere o třetinu RAMky míň než Vista, je to tak správně nebo mám blbě nastavené senzory?

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #9 : February 27, 2009, 18:48:59 »

Tak tak, někdy pomůžou i nejjednodušší metody... 
Dvě stovky nejsou málo, ale snad ti zbylo i na příště a v servisu bys za to dala určitě víc. A navíc sis doma trošku udělala očko, ne???
Není žádný důvod, proč by Mandriva při stejné zátěži zahřívala procesor míň, třeba nešel na 100%? Také mohou být špatně detekované jednotlivé senzory.
Využití paměti různé být může, záleží taky, jak ho daný program detekuje. Část RAM by měla být zabrána systémem plus aplikacemi a maximum zbytku by mělo být použito jako disková cache, která načítá předem data z disku, aby k nim byl rychlejší přístup. Samozřejmě přednost má ta první část, ale ideální by vlastně bylo, kdyby byla paměť pořád obsazená na 100%. Obecně se tvrdí, že linuxové systémy mají správu paměti lepší, alespoň před uvedením Win Vista.
« : February 27, 2009, 19:17:26 Paur »

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #10 : February 27, 2009, 19:28:11 »

No, teď do je to vyčištěné je to v klidu, už i lásce běží jeho win hry takže není zastřelený kvůli tomu že se to sekne a když tu formuli nabourá tak je to znova jeho chyba a ne moje, HW to už díky vám nezpomalije.

To Paur: Jasně že každá aplikace si kousne kousek RAMky, ale
1) Předpokládala bych, že 4x1G je víc než dost, podle mě by to mělo být spokojené a ne se se mnou hádat, a když se to hádá je dle mě chyba v systému a ne u mě, poznat a připojit HW je snad to absolutní minimum pod které není možné jít a myslet to vážně.
2) Zkoušela jsem si s tím i hrát, když zkusíš ve VMware tomu systému dát co nejmíň, dostaneš se k tomu, že Mandriva nerada, ale funguje i na 128 RAM. Jistý pán, který kdysi zakládal jistou firmu, nám všem veřejně slíbil, že nikdo nebude potřebovat víc než 890kb paměti. Na 128MB (což je víc než 100x víc co ten pán sliboval) Mandriva jede, jeho systém ne.
« : February 27, 2009, 19:36:08 Lucie »

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #11 : February 27, 2009, 19:37:43 »

Předpokládala bych, že 4x1G je víc než dost, podle mě by to mělo být spokojené a ne se se mnou hádat, a když se to hádá je dle mě chyba v systému a ne u mě, poznat a připojit HW je snad to absolutní minimum pod které není možné jít a myslet to vážně.
Tak to jsem netušil, že to bylo tak ostré. Tátovi jsem dával MDV 2007.1 na Athlon 1800+, 256 MB RAM, GeForce2 a v pohodě mu to šlape (i 3D akcelerace). A potěšilo mě, že když jsem s ním naposled mluvil, tak už prý používá skoro výhradně Linux.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #12 : February 28, 2009, 02:48:31 »

no hlavně že to fungue, opravdu to pomohlo moc. Takže to má teď o 20 stupnů míň a neseká se to, zkusilaa jsem v té Vistě rozjet tu jeho formuli, první zatáčku jsem vybrala a na druhé jsem vylítla mimo trať ale už se to neseká.
Děkuju znova, fakt to vyfoukání tomu HODNĚ pomohlo, opravdu.

Edit: Já sama používám taky jenom Mandrivu, tu Vistu na sda používá on, jenže, u nás jsem já ta, která se o to stará, já sice dostávám kopřivku když musím kliknout na "Zavést Microsoft Windows" ale on si tam neumí nic, co neudělám já to není.
« : March 01, 2009, 12:54:32 Lucie »

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
: [1]
   |   
 
: