Přihlásit
: [1]
   |   
: cache pro cdrom  ( 1392 )
enik
Newbie
*

Karma: 0
: 23


« : April 08, 2009, 20:53:48 »

ahoj da se nekde zmenit velikost pameti cache pro jednotku cd. diky
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #1 : April 08, 2009, 21:12:51 »

CD mechanika ma svou vlastni cache, hardwarovou, vyuziva ji trvale, nelze vypnout
vypalovaci aj. programy mohou data "prednacitat" nebo pripravovat k vypaleni a taky se tomu rika cache. Lze nastavit v prislusnych programech
nektery prehravaci software take umi prednacist data dopredu, velikost pameti se da nastavit.
Zakladni softwarovou cache pro mechaniky zajistuje ovladac (je soucasti kernelu); lisi se podle typu mechaniky a jestli lze nejakymi volbami menit nastaveni soft. cache opravdu nevim.
Zakladni parametry lze nastavit v drakhardware, klepnete na pripojny bod pro CD (asi /dev/sr0), vpravo dole se objevi jedno nebo dve tlacitka s dostupnymi nastavenimi.

Zkuste si projit man k programu hdparm.
H.
« : April 08, 2009, 21:16:56 Hobil »

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #2 : April 09, 2009, 23:24:03 »

ahoj da se nekde zmenit velikost pameti cache pro jednotku cd. diky

Linux používá na jako diskovou cache automaticky veškerou volnou paměť - takže zvětšit už nepůjde .

Jestli chcete pomoci s něčím jiným tak musíte napsat, co (a proč) potřebujete.

: [1]
   |   
 
: