Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Bootovani dva HD  ( 7644 )
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« : April 18, 2009, 15:48:12 »

Mam problem s bootovanim win xp. Mam dva hd. Na hdb1 mam Mandrivu. Na sdb1 mam XP. Pridal jsem do zaznamu grubu pred drakboot -- boot windows. Kdyz dam na sdb1 vypisuje po restartu a vyberu windows vypisuje boot (hd1,0)
Filesystem type unknown, partition type 0x7
chainloader +1
Kdyz dam pridat windows na hdb1 tak vypise v konzole:

[root@localhost dagmar]# drakboot --boot
chyba při čtení informací o službě acpi: není souborem ani adresářem
Zastavuji démona acpi:                                          [  OK  ]
Startuji démona acpi:                                           [  OK  ]


    GNU GRUB  version 0.97  (640K lower / 3072K upper memory)

 [ Minimal BASH-like line editing is supported.  For the first word, TAB
   lists possible command completions.  Anywhere else TAB lists the possible
   completions of a device/filename. ]
grub> root (hd0,0)
 Filesystem type is ext2fs, partition type 0x83
grub> setup --stage2=/boot/grub/stage2 (hd0)
 Checking if "/boot/grub/stage1" exists... yes
 Checking if "/boot/grub/stage2" exists... yes
 Checking if "/boot/grub/e2fs_stage1_5" exists... yes
 Running "embed /boot/grub/e2fs_stage1_5 (hd0)"...  17 sectors are embedded.
succeeded
 Running "install --stage2=/boot/grub/stage2 /boot/grub/stage1 (hd0) (hd0)1+17 p (hd0,0)/boot/grub/stage2 /boot/grub/menu.lst"... succeeded
Done.
grub> quit
[root@localhost dagmar]#   

po restartu pak vypise

Filesystem type is ext2f3m partition  type 0x83
chainloader +1
error 13 : Invalid or unsopported executable format Prs any key to cotinue Udelam a pak vypisuje
root (hd0,0)
chainloader +1

a dal nevim... spise tusim ze muzu upravit grub v tom co je vyse - nabizi to e edit atd ale co tam napsat...

disk s XP - (sdb1) mam v media/hd kde mam jeste media /cd

Jak to udelat abych mohl si vybrat OS ktere chci poustet pri startu pres grub. Jinak vim ze to muzu udelat v biosu ale je to nepohoda. Skousel jsem i virtualbox ale padal a odmital instalovat driver pro kameru. Pro tu potrebuji xp protoze nechodi v linuxu                   
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #1 : April 18, 2009, 18:08:53 »

...Pridal jsem do zaznamu grubu pred drakboot -- boot windows
Smazat byhc vsechny zaznamy o woknech a pridat to tam znovu rucne (je to v souboru /boot/grub/menu.lst).
Pokud doslo ke smazani zavadece, umi ho obnovit instalacni DVD Mandrivy, tak instalator Windows.
Zapis o windows by mel vypadat nejak takhle:
title alt_windows
root (hd0,0)
makeactive
chainloader +1
Pro presnejsi doporuceni sem dej vypis z prikazu
df
, eventuelne vypis z /etc/fstab.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« #2 : April 18, 2009, 20:00:49 »

dobry den

tak posilam vypis df

[dagmar@localhost ~]$ su
Heslo:
[root@localhost dagmar]# df
Souborový systém  Velikost Užito Volno Uži% Připojeno do
/dev/hdb1             7,7G  3,0G  4,4G  41% /
/dev/hdb6             136G  9,9G  126G   8% /home
/dev/sda1             128G  6,9G  122G   6% /media/hd
[root@localhost dagmar]#

nemyslim ze ovladac xp je zmazan protoze xp jde pustit kdyz to meim v biosu kdyz dam bootovat z disku sda1
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« #3 : April 18, 2009, 20:09:49 »

divne nejde mi pustit /etc/fstab ani jako root shell. Stejne /boot/grub/menu.lst. Asi jsem zapomel jak se to pusti !
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #4 : April 18, 2009, 20:12:51 »

grub pouziva odlisne oznacovani disku
viz radek v mem vypisu:
root (hd0,0)
hd0 znamena prvni disk, druha nula za carkou jeho prvni oddil (v linu se proste pocita od nuly)
Takze si to nastav podle sebe; wokna mas na prvnim disku (sdA) a na jeho prvnim oddile (sda1)
v logice grubu by tedy melo byt uvedeno presne to, co jsem uvadel jako priklad
:
 title alt_windows
root (hd0,0)
makeactive
chainloader +1
Kazdy zaznam jednotliveho OS by mel zacinat a koncit volnym radkem.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #5 : April 18, 2009, 20:14:20 »

divne nejde mi pustit /etc/fstab ani jako root shell. Stejne /boot/grub/menu.lst. Asi jsem zapomel jak se to pusti !
to se nespousti, vypis si muzes vyjet napriklad prikazem cat:
:
  cat /boot/grub/menu.lst
a pak zkopirovat a dat sem
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« #6 : April 18, 2009, 20:26:40 »

Neni mi jasny jak to mam udelat v cem nebo kde. Nastaveni aby to pustelo xp jsem delal pomoci drakboot ale tam nezmenim nic jenom muzu vybrat. Tady je vypis co si chtel
[root@localhost dagmar]# cat /boot/grub/menu.lst
timeout 10
color black/cyan yellow/cyan
gfxmenu (hd0,0)/boot/gfxmenu
default 0

title linux
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=bff87d31-eb18-4b66-a36e-4cfe2f29e378 resume=/dev/hdb5 splash=silent vga=788
initrd (hd0,0)/boot/initrd.img

title linux-nonfb
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux-nonfb root=UUID=bff87d31-eb18-4b66-a36e-4cfe2f29e378 resume=/dev/hdb5
initrd (hd0,0)/boot/initrd.img

title failsafe
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=failsafe root=UUID=bff87d31-eb18-4b66-a36e-4cfe2f29e378 failsafe
initrd (hd0,0)/boot/initrd.img

title desktop 2.6.24.4-1mnb
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz-2.6.24.4-desktop-1mnb BOOT_IMAGE=desktop_2.6.24.4-1mnb root=UUID=bff87d31-eb18-4b66-a36e-4cfe2f29e378 resume=/dev/hdb5 splash=silent vga=788
initrd (hd0,0)/boot/initrd-2.6.24.4-desktop-1mnb.img

title desktop 2.6.24.7-2mnb
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz-2.6.24.7-desktop-2mnb BOOT_IMAGE=desktop_2.6.24.7-2mnb root=UUID=bff87d31-eb18-4b66-a36e-4cfe2f29e378 resume=/dev/hdb5 splash=silent vga=788
initrd (hd0,0)/boot/initrd-2.6.24.7-desktop-2mnb.img

title windows
root (hd0,0)
chainloader +1
[root@localhost dagmar]#           
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #7 : April 18, 2009, 20:29:32 »

title windows
root (hd0,0)
chainloader +1
[root@localhost dagmar]#           
V nastaveni chybi radek se slovem
:
  makeactive
, ktery zajisti, ze se oddil nastavi jako aktivni (startovaci). Podivej se do toho meho prikladu.

Pokud si to budes chtit opravit, pouzij konzolu, prihlas se jako root a spust si midnight commander (prikaz mc). Ostatni uz pochopis. Az se doklikas na prislusny soubor, stiskem F4 ho muzes zeditovat (viz stavova lista programu)
H.
« : April 18, 2009, 20:31:29 Hobil »

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« #8 : April 18, 2009, 20:32:26 »

Promin Hobile asi jsem lama . To mi je jasne, ale jak to mam udelat aby to tam bylo Jak to mam nebo kde to mam napsat. Holt se musim jeste ucit, protoze precetl jsem vse mozne ale nevim. Dekuji za pomoc pro blba.
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« #9 : April 18, 2009, 20:33:42 »

Pradooon ! Nejak jsem neprecetl vse cos napsal... Tot blb !

Jinak se mi moc libi ta tva citace  !
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #10 : April 18, 2009, 20:41:26 »

Pradooon ! Nejak jsem neprecetl vse cos napsal... Tot blb !

Hobil ten kulišák to tam dopsal později (zeditoval svůj příspěvek) a mezitím než jsi napsal dotaz, tak to tam vložil - takhle nějak vznikají faux paux 

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« #11 : April 18, 2009, 20:49:41 »

  Cha cha ! Diky Aldo, alespon vim ze nejsem az takovy blb. Ale vazne. Udelal jsem to co Hobil napsal. Dopsal ten radek Make active to grubu v mc ulozil a restartoval vybral Spustit windows a mam toto.

Boot
Filesystem type is ext2f3, partition type 0x83
Make active
Chainloader +1
Error 13 : Invalid or unsupported executable format
Press any key to continue ... Dal jsem any key a nova obrazovka kde je vse co muzu pustit windows nakonec ale kdyz dam enter tak nic . Ale ta polozka windows se da editovat pres "e" a neco jineho jeste. Jem v koncich
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« #12 : April 18, 2009, 20:51:51 »

Jeste neco v grubu device pro windows je hdb1
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« #13 : April 18, 2009, 20:56:56 »

A jeste neco podival jsem se do grub menu pres mc jako predtym a tam je hd0,0. Nemam to prepasat na hd1. Ale tam je Mandriva ?!
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« #14 : April 18, 2009, 20:58:26 »

Jeste v tom predeslem po Boot je rqdek Title windows pak Filesystem atd..
: [1] 2
   |   
 
: