Přihlásit
: 1 [2]
   |   
: Bootovani dva HD  ( 7643 )
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #15 : April 18, 2009, 21:01:14 »

jsou tam dva odlišné disky - sata a ata, že? nejsem si příliš jistý jejich řazením (sata a ata disk jsem naráz nikdy neměl), ale u widlí je řádek
:
 root (hd0,0)

zkusil bych jej změnit na
:
 root (hd1,0)

PS: Mandriva je na hd0 viz. výpis z menu.lst

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« #16 : April 18, 2009, 21:12:03 »

Ted nejsem si jist s tema disky sata ata ? Ale Mandriva je na ksande a widli na sata kabel Tak to asi bude. Takze to zmenit v mc v grub menu ? Asi jom jinde to nejde.
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #17 : April 18, 2009, 21:15:54 »

tím jsem myslel řazením, jestli se sata disky řadí v grubu před ata disky nebo naopak - nemám s tím zkušenost, takže pouze sprostě hádám

ano, změnit to v souboru /boot/grub/menu.lst

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« #18 : April 18, 2009, 21:29:14 »

Jinak jsem se podival do toho disku s widli tam je boot loader takto:
boot.ini
boot loader
timeout 30
Default = multi (0) disk (0) rdisk (0) partition (1) /windows
operating szstem multi (0)disk(0)rdisk(0)partition(1)/windows xp home edition /fastdetect/Noexecute=Optin

Jinak jsem to prepsal na hd1m nevim podle toho vyse mozna by melo byt hd1,1
Cekam na odpoved azkousim restartovat a pusti ti zasr... widle ! Tak cekam Dik
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« #19 : April 18, 2009, 22:06:49 »

Tak jsem zkousel vsechny mozny kombinace a nic. hd0 hd0,0 hd0,1 hd1,1 hd1 Nejde to. Jiz nevim. Nastartoval jsem widle pres f12...
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #20 : April 18, 2009, 22:24:52 »

podobnou konfiguraci disků jsem našel zde http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=30591 - poslední příspěvek

ještě mě napadá, zkoušel jste přidat oddíl s widlemi přes grafiku přes Ovládací centrum Mandrivy? neporadí si s tím?

záložka Zavádění systému->Nastavit způsob zavedení systému->tlačítko Další->tlačítko Přidat->Jiný systém windows->tam vybrat oddíl s widlemi - asi /dev/sda1

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« #21 : April 18, 2009, 23:14:26 »

Diky Alda. Podivam se na ten thread. Zkousim take ten posledni navod pred OC. Kdyz ne nevadi. Spoustim to pres F12 pri startu. Tak casto to nepotrebuji, jen kvuli kamere. Ale stve me to z principu... Dekuji moc za namahu. Ale jeste mi vrta v hlave ze jsem widle instaloval dvakrat. Poprve pri bootovani Mandrivy jsem musel udelat pripojeni na mnt. Po druhe ne i kdyz jsem disk formatoval pred instalaci... Ale je pripojen i tak. No nic. Asi to necham tak ale zkousim to co jsi navrhl naposled... Dobrou !
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« #22 : April 18, 2009, 23:22:34 »

Cetl jsem ten odkaz a tak to vypada ze na tom neco by mohlo byt. Je to dost podobne neboli stejne. Ja mam take widle na sata disk ale prvni je ata na ide a na nem je Mandriva. Ted se mi jiz nechce, jiz toho mam dost. Ale zkousim zitra co to udela kdyz se prida ti radky map... a dam vedet. Ale zda se mi ze to hd1,0 by mohl byt. 
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« #23 : April 18, 2009, 23:30:10 »

Tak vlastne ten navod pres ovlad centrum je to co jsem delal z konzole prikazem drakboot --boot. Jo jiz jsem si zvykl na konzoli a docela se mi libi... Stava se se mne pravy linuxak. Pro zasmati: kdyz jsem instaloval widle a programy co jsem potreboval jsem nadaval jak spacek az se manzelka divila... Bodejt... Potreboval jsem na to 3 hodiny ! Zlata Mandriva a rpm balicky s urpmi !
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #24 : April 18, 2009, 23:45:31 »

Tak vlastne ten navod pres ovlad centrum je to co jsem delal z konzole prikazem drakboot --boot.
opět jsem něco přehlíd, nějak stárnu či co

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #25 : April 20, 2009, 18:33:47 »

nikoli
Make active
ale
makeactive
spatne je jak velke pismeno na zacatku, tak mezera ve slove.
Linux je obecne citlivy na velikost pismen. To plati i pro ostatní parametry.
H

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« #26 : April 20, 2009, 20:39:10 »

Moc dekuji Hobile... To jsem ale lama s tym makeactive... Vubec jsem si to nevsiml. Ale ted jsem toho nechal jako windle. Bootoval jsem pres F12. Ted jsem v stare dobre Mandrive a skousim to jindy napsat to spravne a snad to bude chodit ! Zjistil jsem ze bych se mohl obejit (k me velke radosti !) bez widle a pripojit kameru pres firewire IEEE 1394 a snimat filmy s kamery pomoci programu kino. To vse mam instalovane ale kino pise ze mi chybi Modul raw 1394 a prava cist a psat k nemu. Podival jsem se na strycka googla ale moc mi to neni jasne. Skousil jsem urpmi libraw 1394 a vypsalo to :
ádný balíček s názvem libraw
Následující balíčky obsahují: libraw:
libraw1394-devel
libraw1394-static-devel
libraw1394-utils
libraw1394_8
Žádný balíček s názvem 1394
Následující balíčky obsahují: 1394:
gstreamer0.10-raw1394
libavc1394-tools
libavc1394_0
libavc1394_0-devel
libdc1394-devel
libdc1394_12
libdc1394_20-devel
libdc1394_21
libdc1394_21-devel
libdc1394_22
libdc1394_22-devel
libraw1394-devel
libraw1394-static-devel
libraw1394-utils
libraw1394_8
Co s tym ? Nevite ? Vim ze to tady nepratri presne ale vlastne pokracuji v tom problemu s kamerou... Jak rozchodit tu kameru v kine pres IEEE 1394 ? Dik.
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #27 : April 20, 2009, 20:47:24 »

to patri do jineho vlakna, ne sem, ale:
v prikazovem radku plati tahle konvence:
urpmi balicek1 balicek2 balicek3 ...
tedy nazvy instalovanych balicku oddeluje mezera. Ty jsi napsal:
urpmi libraw 1394
tedy rikas systemu, ze chces instalovat 2 ruzne balicky (libraw a 1394)
System se pokusi o napovedu: vypise seznam balicku dostupnych ve zdroji, ktere v nazvu obsahuji libraw a pak seznam balicku obsahujicich v nazvu retezec 1394.
Je tedy na administratorovi, aby se rozhodl, ktery ze balicek to vlastne chce nainstalovat a upravil prikaz k instalaci.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
aslivins
Full Member
***

Karma: 1
: 207


« #28 : April 20, 2009, 21:18:38 »

Dekuji to bootovani chodi kdyz jsem napsal makeactive spravne. Ale stejne musim vyresit to kino a snimani z kamery pres firewire. Dekuji vsem za pomoc s bootovanim dva HD
: 1 [2]
   |   
 
: