Přihlásit
: [1] 2 3
   |   
: 2009.1 free-zklamání  ( 8475 )
Josef Halada


« : May 23, 2009, 16:40:12 »

Nikam moc nepíšu,ale dnes se svámi podělím o první dojmy po instalaci mandrivy 2009.1.Rozhodně nejsem linuxový guru,ale mandrivu používám čtvrtým rokem tak si myslím,že pár základních úkonů zvládnu.Moje poslední distro bylo 2008.1 a využíval sem jí k plné spokojenosti.Na pár věcí ,ale vzpomenu.Problémy se zvukovou kartou (ATI Technologies Inc|RV610 audio device [Radeon HD 2400 PRO) byli dílem nedokonalého ovladače,špatné zobrazování stavu baterie nebo připojení wifi,kterou jsem musel rozchodit přes ndiswrapper.No prostě drobnosti.Takže sem se pochopitelně těšil na novou verzi a namlsanej z 2008.1 sem si to maloval až moc růžově.On i ten začátek byl supr.Instalace bez problémů.Wifi sem okamžitě rozchodil ,z easy urpmi sem si nastavil zdroje,zaktualizoval sem systém a moje blaho stoupalo pomalu nahoru.Po prvním pořádném přihlášení,a vnoření do KDE4 jsem trochu pohasl protože ono je to opravdu něco nového a chápu ,že to nemusí každého hned oslnit.Pravda je že to není chyba systému,ale jen změna a člověk si musí zvyknout.Jaké bylo moje překvapení když jsem spustil Amarok popisovat nebudu,ale kaffeine mě totálně odrovnal.Nainstaloval se bez ikony(drobnost),chybí funkce ripování cd,nepřehraje ani dvd z časopisu a vizáš? hrůzaNež jsem přišel na to ,že cd lze ripovat v Dolphinu stáhnul jsem  Sound Juicer ,ale ten ani nenajel,zkusil jsem ripovat pomocí k3b-padalo to, až nějaký Grip makal.Další věc kterou sem zkusil bylo přehrávání originálního dvd-bohužel ani v jednom z přehrávačů se nechytil-Mplayer,Kaffeine,Dragon ani Totem.Video v divx přehraju.Zkusil jsem program pro zprávu fotek digiKam a zůstal viset na najíždějící obrazovce.Musel jsem ho odinstalovat a znovu  nainstalovat.Nepodařilo se mi rozchodit 3D akceleraci,přitom na stejnym stroji mandriva 2008.1 v pohodě.Je pravda že karta mobility radeon hd 2400 není asi zrovna moc podporovaná.Ale je pravda,že na minulim systému sem hrál mafii atd.Dneska du od toho protože se znechucenej ale je potřeba vyzkoušet ještě Avidemux kterej používám prakticky denně a mám úplně hrůzu z toho až připojim videokameru.Já vim vyzkoušel sem toho málo,ale myslim si ,že to jsou programy který používá většina uživatelů a bejt úplnej začátečník tak se asi rozbrečim a buďto to  vyhodim nebo budu furt otravovat na fórech.Jinak se s tim samozřejmě ještě pomazlim a zkusim to dát do kupy  ,ale rozčarování tady je protože první  dojem je dost důležitej a ten se Mandrivě 2009.1 aspoň u mně moc nepovedl.Komu z vás to maká v pohodě tak vám to samozřejmě přeju a hned se na mě nezlobte,že to tady hanim když jí mám ještě takovou syrovou.Je to takovej první dojem,za tejden bych to možná už nenapsal.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : May 23, 2009, 16:48:55 »

Amarok je hrůza, proto pořád doporučujeme instalovat starý amarok-kde3. Kaffeine jakbysmet. digiKam jsme tu mám takový pocit taky řešili. K3B není portované do QT4.5, na kterém jede KDE4, takže zlobí. Bohužel, tohle všechno víme, psali jsme to tu na forum uz nekolikrat (mockrat)...
Nerikam, ze to je spravne, nahodit do distra K3B, ktere jeste nefunguje spravne (na druhou stranu Mandriva plati vyvojare pro port K3B do nove QT knihovny). Obejit nefunkcni programy a nahradit je za jine neni problem (Amarok2>Amarok1 | K3B > Brasero ci xfburn | kaffeine > SMPlayer ), horis by to bylo s nefunkcnim HW...
Hlavu vzhuru, vsechno bude Udrzuji repozitar pro KDE 4.3 (ted v Beta verzi) a vypada fakt DOST slusne... (a to bacha, jsem Xfce-ař a tmář )

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Josef Halada


« #2 : May 23, 2009, 17:44:00 »

  Samozřejmě,že to nevzdám,ale myslim si,že by možná mandrivě prospělo kdyby se doba mezi vydávánim verzí protáhla.Nemusí tu přece vybíhat  verze jak na běžícim pásu,ale jednou za rok za dva pustit produkt kterej  by svojí funkčností,stabilitou a jednoduchostí potěšil nejen nás,ale i lidi který maj nutkání opustit widle.Vim že i za programem kterej moc nefunguje je spousta práce kterou obdivuju a sám něco takovýho neumim ,vim že se ti lidi co na tom makaj snažej a že nemůže bejt vždycky všechno in,ale lidi sou dneska pohodlný a nechtěj mít problémy.Na druhou stranu vim od kolegů,že i ta vista má svoje mouchy.
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #3 : May 23, 2009, 18:14:07 »

Mám opačné zkušenosti - mdv2008.1 po instalaci hrůza, v 3D trojúhelníky přes půl displaye, kanály zvuku si dělaly, co chtěly, nefunkční klávesa del atd. atd. Po aktualizacích a mých úpravách nakonec šlapalo vše kromě suspend-to RAM k mé spokojenosti, takže jsem tuto verzi používal až do tohoto týdne.
Teď jsem přešel na mdv2009.1, a žádné podstatné problémy nenastaly. Zvykám si na KDE4, HW funguje, wifi klasicky přes ndiswrapper. Asi třikrát se mi restartoval x-server (zatím jsem nevysledoval, čím by to mohlo být), a při spouštění programů přes horké klávesy se občas spustí asi milión kopií. Zatím jsem nekoukal, jestli je něco k tomu v bugzille, kdyžtak to nahlásím. Kaffeine jsem samorřejmě nainstaloval verzi pro KDE3. Zařazování nějakých pre-alfa verzí tedy taky opravdu nechápu, nedělá to linuxu dobrou službu.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Petra
Newbie
*

Karma: 1
: 16


« #4 : May 23, 2009, 18:36:03 »



Je to velký zážitek ta Free Mandriva Spring 2009 když se mi povedlo otevřít Catalyst zase nemůžu spustit efekty jak je zapnu začne obraz tancovat na monitoru a není k zastavení musí restartovat a vypnout efekty. .Po aktualizacích se mi vypíná samo od sebe připojení na net trvá to asi 3 minuty než se to zase spojí.Mám grafickou kartu ATiRadeon 2600XT je to žůžo a ani AverTv nejde zprovoznit??Takže linux není pro ATIRadeony2600XT vyrobce těch to grafických karet je moc nepodporuje tedy k mé smůle.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #5 : May 23, 2009, 18:41:18 »

Takže linux není pro ATIRadeony2600XT vyrobce těch to grafických karet je moc nepodporuje tedy k mé smůle.
Je to právě naopak. Linux nemá s těmito kartami problém. Problém mají tyto karty s linuxem: ATI je vůbec asi nejméně linux-friendly na poli výrobců grafických karet. Jejich ovladače mají uzavřený kód a navíc jsou napsány v některých chvílích tak nešťastně, že nefungují a kvůli uzavřenému kódu to nikdo neopraví...
AverTV je totéž v bledě modrém. Někdy to jede, někdy ne. Záleží na chipsetu, který tam vrazí...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
exotek
Full Member
***

Karma: 4
: 119



« #6 : May 23, 2009, 18:50:14 »

ATI je vůbec asi nejméně linux-friendly na poli výrobců grafických karet.

Asi jsem vyjímka:) Mám taky ATi a fajčí mi to dobře. Na druhou stranu jsem kamarádovi instalovala Mandrivu - má Nvidii a systém se hned po nainstlování zhroutil. Běhaly tam různy proužky a kdo ví co všechno... Po restartu se radši vůbec   nenastartoval:) Nedivila sem se mu chudákovi 
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #7 : May 23, 2009, 18:52:33 »

Ted je trochu zmena, protoze je nasazena úplně nová verze Xů (X.org serveru). Bohužel ovladače dodané nVidií v době vydání nejedou. Stačí nastavit non-free repozitář, aktualizovat a pojede to.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
exotek
Full Member
***

Karma: 4
: 119



« #8 : May 23, 2009, 19:00:51 »

No zkusím ho když tak ještě přemluvit. Po té zkušenosti, už prý nechce linux ani vidět:-)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #9 : May 23, 2009, 19:02:52 »

At nastartuje s ovladači VESA, pak nastavi repozitare, aktualizuje.
Dale nastaveni driveru nvidia (viz. wiki.mandrivalinux.cz). Restart. Melo by se to chytit...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #10 : May 23, 2009, 19:19:38 »

Samozřejmě,že to nevzdám,ale myslim si,že by možná mandrivě prospělo kdyby se doba mezi vydávánim verzí protáhla.Nemusí tu přece vybíhat  verze jak na běžícim pásu,ale jednou za rok za dva pustit produkt kterej  by svojí funkčností,stabilitou a jednoduchostí potěšil nejen nás,ale i lidi který maj nutkání opustit widle.

Tohle už jsme zkoušeli a nefunguje to, lidi chtějí nejnovější aplikace. Viz verze 2005 s 2006.

Vim že i za programem kterej moc nefunguje je spousta práce kterou obdivuju a sám něco takovýho neumim ,vim že se ti lidi co na tom makaj snažej a že nemůže bejt vždycky všechno in,ale lidi sou dneska pohodlný a nechtěj mít problémy.

Tak to stačí nainstalovat něco, co funguje, třebza nějakou starší verzi.

Josef Halada


« #11 : May 23, 2009, 20:21:30 »

Zůstat u nějaké starší verze dnes docela dobře nejde ,si myslím,protože s tim jak jde hardware dopředu a jak je dostupnej a člověk ho chce maximálně využít když si něco koupí tak musí taky měnit software.Samozřejmě ,že se mohu vrátit k 2008.1 a libovat si,ale co třeba za tři roky až si koupim novej počítač  (samozřejmě čistě hypoteticky).
modraczech
Newbie
*

Karma: 1
: 20



« #12 : May 23, 2009, 22:28:03 »

Samozřejmě,že to nevzdám,ale myslim si,že by možná mandrivě prospělo kdyby se doba mezi vydávánim verzí protáhla.Nemusí tu přece vybíhat  verze jak na běžícim pásu,ale jednou za rok za dva pustit produkt kterej  by svojí funkčností,stabilitou a jednoduchostí potěšil nejen nás,ale i lidi který maj nutkání opustit widle.
Tohle už jsme zkoušeli a nefunguje to, lidi chtějí nejnovější aplikace. Viz verze 2005 s 2006.

No, me by take vyhovoval odladenejsi system a vydavany treba 1x do roka, 2009.0 se mi osobne zda kvalitnejsi nez 2009.1, na druhou stranu, kdo me nuti stahovat a instalovat kazdou verzi, ze .
Celkove vzato ale kvalita jde nahoru. Treba kdyz vzpomenu na sve zacatky pred par lety, kdy rozchozeni wifi ci grafiky bylo oproti dnesku utrpenim....

MDV 2oo9.1 x86_64, GNOME 2.26.1,  ntb compal FL-90 v.2 - IC2D T7500, 4GiB PC2-5300 DDR2, nVIDIA GF 8600M GT 512MiB, seagate momentus 200GiB 7200 S-ATA-II 16MiB 2.5' NCQ G-Force, 15,4" LCD 1440x900

kontakt též na modraczech@jabber.cz
Martin Podhorský
Newbie
*

Karma: 0
: 23


Blbost je subjektivní.


« #13 : May 23, 2009, 23:15:26 »

2009.1 se krute nepovedla. Zacalo to live cedeckem, ktery mi na kompu neslo spustit. Dalsi chyba byla pri instalaci, kdyz instalator nedokazal stahnout aktualizace a po instalaci zase zacalo blaznit KDE.
Tapeta se na plose zobrazila cela jen kdyz se ji zachtelo, ale to se zahadne spravilo po nekolika vypnuti a zapnuti kompu. RSS plasmoid mi vytezuje procesor na maximum, a emailovy plasmoid zase schodi celou plasmu pri pokusu ho nastavit. A vubec, cely KDE 4.2.2 neni zdaleka, tak stabilni jako 4.1.3 v 2009. Navic mi jeste kazdou chvili neco vytizi procesor natolik, ze nezbyde nic jinyho nez natvrdo restartovat. Krome toho vytizeni procesoru, mam obdobny problemy i na netbooku, a jeste k tomu nejde zapinat/vypinat wifi, coz v 2009 fungovalo bez problemu. Zajimavi, ale je, ze po probuzeni z hibernace ji muzu zapinat a vypinat jak chci. Alespon, ze ta hibernace funguje. Ale samozrejme jen na notasu, pocitac se mi neprobudi. Ja bych taky uvital delsi vyvojovy cyklus. Ani by nemuseli vydavat hned novou verzi, klidne by mi stacilo neco jako servispacky ve windows. Nejlepsi na tom je, ze kazdy vydani mandrivy zacne bejt dobre pouzitelny az pul roku po vydani, protoze za tu dobu se opravi spousta chyb. Ale to zase vyjde nova verze, a vsichni na ni zacnou migrovat, takze to je k nicemu. Tentokrat si pockam do vydani 2010.1 a pak nainstaluju 2010, a kazdej pul rok nainstaluju o jedno vydani starsi verzi. Jasne, dostavam ten system zadarmo a nemusim pro to nic delat, ale je treba si uvedomit, ze timhle neposkozuji jen koncove uzivatele ale i dobre jmeno firmy a GNU/Linux jako takovy. Navic novy uzivatele musi takovyhle veci totalne rozhodit! To se pak nedivim, ze se rozcilujou, protoze jim nefungujou ani zakladni veci a vsude kolem, vykrikujou ze Linux je shit!

PC: AMD AthlonXP 2000+, 2 GB RAM, momentálně bez grafické karty + Asus Eee PC 1000H.

OS: Mandriva 2010, KDE 4.4.1 z kde.org
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #14 : May 24, 2009, 11:20:36 »

Omlouvam se za ty duplicitni prispevky, ale forum mi porad hlasilo ze mi vyprselo sezeni a at zadam prispevek znova. Muzete to nekdo smazat?

Jsi registrovaný a přihlášený, takže bys měl u svých příspěvků mít možnost "Odstranit" (vedle nabídek "Změnit" a "Citace").

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
: [1] 2 3
   |   
 
: