Přihlásit
: [1]
   |   
: Realcrypt - běžný uživatel  ( 6011 )
FrantaJ


« : July 13, 2009, 17:42:27 »

Dobrý den,
nevíte někdo, jak používat realcrypt (truecrypt) jako běžný uživatel? R. jsem nainstaloval z rpm balíčku a funguje, akorát ho musím spouštět jako root a co je pro mě horší, že šifrované soubory připojí do adresáře, kam se můžu podívat zase jako root. Je to nepohodlné, kvůli šifrování, spouštět krusader s právy roota.
Pro doplnění uvádím, že používám Mandrivu 2009.

Děkuji za radu.
Franta

P.S.
A co je nejhorší, že v ubuntu to funguje.
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #1 : July 14, 2009, 12:08:22 »

Vcelku nechapu, proc tak slozite.
V Ovladacim centru mandrivy, sprava disku (nebo primo vyvolat prikazem drakdisk) si vyberete oddil, zvolite v dolnim tlacitku Expertni mod, pak vpravo Volby pro pripojeni a tam zaskrtnete Encrypted - pouzit sifrovani na zvoleny diskovy oddil. Vse probiha v realnem case, nic se nemusi slozite nastavovat.
Pro doplneni - pouziva se balicek cryptsetup.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
FrantaJ


« #2 : July 14, 2009, 17:47:00 »

Děkuji za odpověď, ale já jsem nechtěl vytvořit šifrovaný oddíl, ale šifrovat soubory a adresáře sdílené přes dropbox. Nechci, aby mi v práci někdo prohlížel soukromé dokumenty a zároveň chci mít k nim v práci přístup. V práci máme XP. Možná je jiný, lepší způsob, ale v práci mám truecrypt nainstalovaný a stačí zadat heslo a k souborům se dostanu.

Franta
Karel J


« #3 : September 02, 2009, 21:58:58 »

Vcelku nechapu, proc tak slozite.
V Ovladacim centru mandrivy, sprava disku (nebo primo vyvolat prikazem drakdisk) si vyberete oddil, zvolite v dolnim tlacitku Expertni mod, pak vpravo Volby pro pripojeni a tam zaskrtnete Encrypted - pouzit sifrovani na zvoleny diskovy oddil. Vse probiha v realnem case, nic se nemusi slozite nastavovat.
Pro doplneni - pouziva se balicek cryptsetup.
H.

Tak jsem podle tohoto chtěl zašifrovat oddíl /home. Po restartu jsem neměl přístup k datům. Musel jsem to zase zrušit. Můžete napsat, jak to udělat, aby se po restartu oddíl home připojil pomocí toho hesla, které se zadává při nastavování šifrování disku? Jinak jsem zrušil s právy rota enkrypted v drakdisku bez problému, akorát se mi po startu udělal nový uživatel v /. Díky za radu
VietcongCoop
Newbie
*

Karma: 0
: 18


« #4 : October 18, 2009, 21:46:17 »

Místo abych zakládal nové vlákno s podobným dotazem jako FrantaJ, tak se s dovolením vecpu do tohohle.

Řeším obdobnou obtíž, kdy mám TrueCryptem pod WinXP zašifrovaný celý 500GB HDD připojovaný přes USB, ten pod Mandrivou přes RealCrypt úspěšně namountuji (lze provést teprve po zadání hesla roota), ale na samotný obsah disku se již nedostanu. Teprve po spuštění konzole, přihlášení se jako root a spuštění MidnightCommandera můžu se zašifrovanými soubory pracovat. Je to takhle ale dost nepohodlné, kostrbaté, třeba mi někdo poradíte, jak to uživatelsky zpříjemnit.

Děkuji.

PS: Odpověď Hobila se cení, chtěl pomoci, ale došlo k nedorozumění/nepochopení, o co se nám jedná. Tak snad jsem to svým dodatečným dotazem napomohl upřesnit...
gln
Jr. Member
**

Karma: 4
: 65


Mors omnibus communis!


« #5 : October 19, 2009, 09:04:59 »

Řeším obdobnou obtíž, kdy mám TrueCryptem pod WinXP zašifrovaný celý 500GB HDD připojovaný přes USB, ten pod Mandrivou přes RealCrypt úspěšně namountuji (lze provést teprve po zadání hesla roota), ale na samotný obsah disku se již nedostanu. Teprve po spuštění konzole, přihlášení se jako root a spuštění MidnightCommandera můžu se zašifrovanými soubory pracovat. Je to takhle ale dost nepohodlné, kostrbaté, třeba mi někdo poradíte, jak to uživatelsky zpříjemnit.

Ahoj.

Asi by pomohla úprava souboru /etc/sudores. Soubor je potřeba upravit jako root. Koukni na stránku http://www.abclinuxu.cz/clanky/bezpecnost/sifrovani-s-truecrypt  , odstavec Vložka o sudo, tam je to popsané.

J.

HP 550 ‎(Intel Core2Duo T5470 1.60GHz,2GB RAM,250 GB HDD,Intel X3100),Mandriva Linux 2010.0 Free-32bit,KDE4.3.5
HP mini 2140 ‎(Intel Atom N270 1.60GHz,1GB RAM,160 GB HDD,Intel GMA 950),Mandriva Linux 2009 Spring One-32bit,KDE4.2.4
Live Easy Debian na USB Flash LaCie 4 GB
VietcongCoop
Newbie
*

Karma: 0
: 18


« #6 : October 19, 2009, 20:48:27 »

Děkuji za tip, prostuduji a pak dám vědět, jak jsem pochodil.
VietcongCoop
Newbie
*

Karma: 0
: 18


« #7 : October 21, 2009, 22:03:27 »

Tak zatím první nepřekonatelný problém - jak pracovat s editorem visudo. Manuál mi v tomto neporadil, nejspíš se jak ovládání, tak i ukládání dělá nějakou zkratkovou klávesou - jakou? Poradíte, prosím?
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #8 : October 21, 2009, 22:05:32 »

Najdi si, jak pracovat s programem vi či vim. visudo je odvozenina z vi.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
: [1]
   |   
 
: