Přihlásit
: [1] 2 3
   |   
: KDE 4.3.0 pro Mandriva Linux 2009.0 a 2009.1  ( 15177 )
sine.nomine[nereg]


« : August 04, 2009, 17:41:42 »

Ač neoznámeno, už se válí na ftp. Jistě nás těší, ze naše oblíbena distribuce má nové KDE ubalené - 2009.0 a 2009.1, 32 a 64b. Níže je uveden postup pro přidání zdrojů v jednotlivých verzích, aktualizaci provedete klasickým urpmi --update --auto-select nebo pomocí Správce softwaru v ovládacím centru Mandriva.

Mandriva Linux 2009.0 i586:
:
 urpmi.addmedia --update KDE43 ftp://ftp.kde.org/pub/kde/stable/4.3.0/Mandriva/2009.0/i586/media/kde43/
urpmi.addmedia --update KDE43-noarch ftp://ftp.kde.org/pub/kde/stable/4.3.0/Mandriva/2009.0/noarch/media/kde43/

Mandriva Linux 2009.0 x86_64:
:
 urpmi.addmedia --update KDE43 ftp://ftp.kde.org/pub/kde/stable/4.3.0/Mandriva/2009.0/x86_64/media/kde43/
urpmi.addmedia --update KDE43-noarch ftp://ftp.kde.org/pub/kde/stable/4.3.0/Mandriva/2009.0/noarch/media/kde43/

Mandriva Linux 2009.1 i586:
:
 urpmi.addmedia --update KDE43 ftp://ftp.kde.org/pub/kde/stable/4.3.0/Mandriva/2009.1/i586/media/kde43/
urpmi.addmedia --update KDE43-noarch ftp://ftp.kde.org/pub/kde/stable/4.3.0/Mandriva/2009.1/noarch/media/kde43/

Mandriva Linux 2009.1 x86_64:
:
 urpmi.addmedia --update KDE43 ftp://ftp.kde.org/pub/kde/stable/4.3.0/Mandriva/2009.1/x86_64/media/kde43/
urpmi.addmedia --update KDE43-noarch ftp://ftp.kde.org/pub/kde/stable/4.3.0/Mandriva/2009.1/noarch/media/kde43/

Známé a ověřené problémy:
  • Podle README je třeba na 64bitových systémech s nainstalovaným Skype povolit i 32bitový zdroj, Skype nemá 64bitovou verzi, je jen 32bitové a používá proto 32bitové KDE knihovny.
  • Nekompletní lokalizaci má na svědomí špatně pojmenovaný balíček, jediné řešení v současnosti je (jako root): rpm -e --nodeps kde4-l10n-cs; urpmi kde-l10n-cs  
  • Nejde nainstalovat balíček akonadi - asi špatné závislosti. Balíček bohužel ještě nebyl opraven a pořád hlásí chybu při aktualizaci. Chcete-li se jí zbavit, přidejte do souboru /etc/urpmi/skip.list řádek "/^akonadi/" (bez uvozovek).
  • Download z ftp.kde.org je zoufale pomalý - doporučujeme použít jiný mirror, nejlépe primární kvůli aktuálnosti balíčků, a adekvátně tomu upravit příkazy!
« : August 28, 2009, 10:53:11 Ivan Bibr »
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #1 : August 04, 2009, 20:13:09 »

Do příspěvku výše jsem doplnil postup přidání zdrojů. Upozorňuji, že nejde o oficiální aktualizaci(!) a je možné očekávat ze začátku s novými balíčky potíže - to říkají zkušenosti z minulých verzí. Jestliže vám systém funguje a nemáte důvod nic měnit, pak nic neměňte!

V této diskusi se podělte o zkušenosti z instalace a provozu nové verze.

Peťan
Newbie
*

Karma: 0
: 10

460119990
« #2 : August 04, 2009, 22:51:43 »

Na KDE asi věděli, proč to ještě nedali veřejně, teď večer (22:48) dost podstatné problémy typu balíčky mají špatné signatury, některé ještě chybí... Doporučuji počkat na oficiální oznámení na kde.org.  Já se s tím už budu prát.
sine.nomine[nereg]


« #3 : August 04, 2009, 22:58:14 »

oficialni oznameni nasledovalo do 20 min. po tom, co jsem to sem postnul. zatim mi nejvetsi problemy delal kdebase4-workspace-devel (konflit, nesel aktualizovat ani smazat behem aktualizace, kvuli tomu chyba aktualizace fury dalsich rpm). odinstalace, zda se, zatim pomaha.
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #4 : August 04, 2009, 23:27:38 »

Oznámení už je venku... Taky jsem měl problémy:

  * Bylo třeba několikrát aktualizovat zdroje, ještě se měnily. Aktualizaci jsem prováděl několikrát, napoprvé se to nepovedlo kvůli chybějícím balíčkům.
  * Neměl jsem nainstalován kde-l10n-cs a ani se nechtěl aktualizovat, nevím proč. Musel jsem starý dát pryč a tento nainstalovat.
  * Nejde nainstalovat akonadi - nějaká špatná závislost.

Používám ten rakouský mirror ze seznamu, jede celkem obstojně (200-300kb/s). Už to mám nahozeno na testovací mašině, na první pohled žádná velká změna. Běžným uživatelům - pokud mermomocí chtějí aktualizovat - doporučuji počkat ještě pár dní než si to sedne (hlavně se vyplatí počkat si na bezproblémovou instalaci).

sine.nomine[nereg]


« #5 : August 05, 2009, 00:49:18 »

takze, doupdatovano...
1) akonadi - asi zmena balickovani, neustale se mi jako aktualizace nabizi akonadi-common z kde 4.2.4, kdyz ho nainstaluju, nabidne se mi aktualizace na akonadi z kde 4.3.0, tak ho nainstaluju a mezi aktualizacema mam zase akonadi-common z 4.2.4
2) musel jsem smazat konfiguraci z 4.2
3) oxygen a ozone kwin dekorace si nerozumi s compizem (nastesti je kwin kompozice uz taky hodne pouzitelna)
4) nejaky problem s lokalizaci, mam podivny mix cs - en

jinak ale spousta drobnych zmen k lepsimu, celkove je to zas o kus dal nez 4.2 (byt to neni takovy skok jako z 4.1 na 4.2). jo a azure je konecne pekny tema pro plazmu. big up. a taky je v kde fura novych peknych tapet
sine.nomine[nereg]


« #6 : August 05, 2009, 08:24:11 »

lokalizace ok, problem byl, ze jsem drda a nepridal jsem si noarch zdroj, kde lokalizace je. musel jsem pak ale stejne 4.2.4 l10n smazat natvrdo (rpm -e --nodeps), protoze s novou mela konflikty. duvod - znejakeho duvodu v 4.3.0 neni lokalizace v balicku kde4-l10n-cs, ale kde-l10n-cs
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #7 : August 05, 2009, 10:52:30 »

Problém s akonadi a lokalizací jsem přidal do známých problémů.

Dneska se objevily aktualizace některých balíčků - jak jsem již psal, normálním uživatelům doporučuji počkat tak týden, než se balíčky doladí a zbaví neobjevených problémů, pak by měla být instalace výrazně jednodušší a spolehlivější (bylo tak i minule).
« : August 05, 2009, 10:57:32 Ivan Bibr »

exotek
Full Member
***

Karma: 4
: 119



« #8 : August 05, 2009, 10:59:12 »

Jaká je tam verze Amaroku? 2.1.1 nebo 2.2?  Jestli 2.1.1, tak instalovat zatím nehodlám.
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #9 : August 05, 2009, 12:06:52 »

Jaká je tam verze Amaroku? 2.1.1 nebo 2.2?  Jestli 2.1.1, tak instalovat zatím nehodlám.

Amarok 2.2 tam není, je to jen KDE a jeho součásti...

David Šindelář
Full Member
***

Karma: 14
: 155


316500139
« #10 : August 06, 2009, 11:05:23 »

Ač jsem byl nějakou dobu mimo - jo, chodit do práce, odpoledne makat kolem baráku a ještě dělat vlastní kšefty, aby byly nějaký ty koruny, je trošku časově náročnější , nové KDE zas trochu přitáhlo moji pozornost. Musím uznat, že od dob, kdy vyšla 2009, kterou jsem si kopuil s knížkou od I. Bíbra (moc fajn věc do začátku s Linuxem), se KDE hodně změnilo k lepšímu.
Aktualizace byla OK, akorát jsem musel ručně doinstalit české překlady, jak je tu už uvedeno. Taky jsem zjistil, že nefunguje Gwenview, a to dost zásadním způsobem: hned po vykreslení obrázku (náhledů nebo jedné fotky, je to jedno) spadne. Kromě pěkného nového tématu pro Plasmu jsem si hned všimnul ještě jedné vychytávky: když podržíte ve widgetu Pohled na složku kurzor nad složkou, zobrazí se obsah podsložky, taky to umí ukázat náhledy na fotky, docela se mi to líbí.
Jo, kdepak widle, tam si můžu o všemožných vychytávkách nechat zdát.

Peťan
Newbie
*

Karma: 0
: 10

460119990
« #11 : August 06, 2009, 12:46:15 »

Já jsem včera večer dokončil v textovém režimu aktualizaci KDE 4.3.0 (předchozí den, když ftp.kde.org jelo rychlostí slimáka jsem to vzdal a ukončil aktualizaci po třech hodinách zhruba v půlce), jen jsem musel odinstalovat ručně několik "kolizních" balíčků. Po pár hodinách práce v novém - zatím vynikající stabilita, žádný pád. Z aplikací KDE jsem zatím nejvíc projel Kopete, dost nových nastavení a hlavně mě začal fungovat přenos souborů s kontakty, kde to ve 4.2.4 nešlo. Jen tak samo od sebe. Jen mírné potíže ze zvukem, nejede Amarok, nejdou systémové zvuky, hudba se ale bez problémů přehrává v mplayeru. Taktéž kwin se zdá být mírně nenažrán (dokáže dát zabrat jednomu jádru na 5000+BE). Jinak první dojmy dobré.
Viktor Mojr
Newbie
*

Karma: 0
: 4


« #12 : August 08, 2009, 11:59:07 »

Mám takový problém: přes plochu se mi zobrazuje nějaká jiná černá plocha, která je nad mou pracovní plochou, ale pod panelem a pod všema aplikacema. Je posunutá dolu, takže v horní části obrazovky je vidět kousek plochy, na kterém se zobrazují ikony i widgety, ale všechno je schované pod tím černým hávem. Nedá se to zabít, nereaguje to na klikání, prostě to zaclání. Nevíte někdo, jak to dát pryč?
Viktor Mojr
Newbie
*

Karma: 0
: 4


« #13 : August 08, 2009, 12:18:23 »

Tak už jsem to vyřešil. Visel mi tam jeden balíček pro plasmu z předchozí verze, stačilo odinstalovat. Jednu otázku bych ale rád ještě položil. Nevíte někdo, jak odnastavit zobrazování tooltipů u všech ikon? Nemám rád, jak mi to nad každou ikonou řekne, že je to ikona :-)
krizak
Full Member
***

Karma: 1
: 216


301550699
« #14 : August 09, 2009, 08:12:43 »

...Jen mírné potíže ze zvukem, nejede Amarok, nejdou systémové zvuky, hudba se ale bez problémů přehrává v mplayeru...

Mám tutéž zkušenost. Navíc jsem zkusil JuK, ten taky nepřehrává. MPlayer ano.

Nikdy nic nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří...
: [1] 2 3
   |   
 
: