Přihlásit
: [1]
   |   
: automaticke pripojeni windows disku  ( 2542 )
alcan
Newbie
*

Karma: 0
: 10


« : August 04, 2009, 22:23:41 »

Dobry den,
jak zajistim aby se mi windows disky pripojili automaticky ? Ted to musim delat tak, ze otevru dolphin a kliknu na prislusny disk. Pote uz je pripojeny a muzu z nej treba prehravat hudbu. Ale ja bych chtel, aby se pripojoval automaticky.
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #1 : August 04, 2009, 22:36:10 »

V ovládacím centru Mandriva je sekce Místní disky->Spravovat diskové oddíly. Tam jde nastavit, aby se oddíl připojoval automaticky při startu systému.

alcan
Newbie
*

Karma: 0
: 10


« #2 : August 04, 2009, 23:29:36 »

Dekuji guru,
ale nefunguje to. Zatrhnu atributy user, nodev, noexec, nosuid a umask. Bohuzel se nic nestane. Respektive kdyz kliknu na ulozit a otevru to okno znovu tak policka jsou opet nezatrzena - nastaveni se neulozi. Asi to nefunguje. A restart nepomaha. Jde to i jinak ?
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #3 : August 05, 2009, 12:00:49 »

Dekuji guru,

Tímto termínem by se opravdu mělo šetřit .

ale nefunguje to. Zatrhnu atributy user, nodev, noexec, nosuid a umask. Bohuzel se nic nestane. Respektive kdyz kliknu na ulozit a otevru to okno znovu tak policka jsou opet nezatrzena - nastaveni se neulozi. Asi to nefunguje. A restart nepomaha. Jde to i jinak ?

Musí to fungovat. Není špatně nadefinovaný přípojný bod - existuje? Není ten oddíl v používání (nejdřív ho odpojit?). Nepíše to nějakou jinou chybu (třeba i v terminálu - stačí to spustit z terminálu).

alcan
Newbie
*

Karma: 0
: 10


« #4 : August 05, 2009, 23:13:17 »

Tak kdyz ho odpojim, a zkusim nastavit - tak se to chova stejne. Jinak kam ho mam pripojit ? Tomuhle ja moc nerozumim, delam to poprve a textove uz vubec ne . Tak jestli sem muzete dat nejaky obsahlejsi info..
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #5 : August 06, 2009, 01:43:47 »

Tak kdyz ho odpojim, a zkusim nastavit - tak se to chova stejne. Jinak kam ho mam pripojit ? Tomuhle ja moc nerozumim, delam to poprve a textove uz vubec ne . Tak jestli sem muzete dat nejaky obsahlejsi info..

Hmm, vypadá to,že si nerozumíme v naprosto základních pojmech. Oddíl se v Linuxu musí připojit do existující adresářové struktury, já mám podobné oddíly např,. jako /mnt/data/ (pro windows se používá /mnt/win/ a podobně). V tomto adresáři pak bude vidět obsah oddílu. Žádné disky jako C: D: tu nejsou.

Teď k praxi - spustím ten diskový nástroj, klepnu na oddíl na disku a tím ho vyberu, dám přípojný bod, napíšu tam /mnt/data, dám OK, potvrdím že chci zapsat změny do fstab a to je všechno. Nosuid a podobné parametry nepůjdou použít, protože tam není linuxový filesystém, takže s tím bych si vůbec hlavu nalámal.

Zápis do fstab zajistí, že se oddíl při příštím startu automaticky připojí a jeho obsah bude viditelný v adresáři /mnt/data/. Je to jednoduché jako abc. Jestli vám to nefunguje, je špatně něco jiného nebo nechápete ten princip a snažíte se udělat něco, co nejde.

alcan
Newbie
*

Karma: 0
: 10


« #6 : August 06, 2009, 08:13:34 »

Tak díky moc. Uz jsem to pochopil a uz to funguje dobre. Zacinam byt na ten linux hrdej
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #7 : August 06, 2009, 14:20:22 »

No tak si k němu něco přečtěte a budete s ním i spokojenej :

http://www.mandrivalinux.cz/dokumentace (použitelná je i pro novější verze)

: [1]
   |   
 
: