Přihlásit | Registrovat

Stran: 1 2 [3] 4 5
  Odpověď  |  Poslat téma  |  Tisk  
Autor Téma: VÝZVA: Určete podobu Mandriva Linuxu 2010.0 CZ!  (Přečteno 5113 krát)
JoE
Host

Email
« Odpověď #30 kdy: Srpen 17, 2009, 14:55:33 »
Odpověď s citacíCitace

to strublos: A co takhle zavést DMS - dárcovskou SMS na podporu MandrivaLinux.cz, knížku teda nechte, jak je :-) Mě stačí ONE médium + přidané repozitáře. Tedy knihu nekoupím. Tak bych mohl alespoň poděkovat SMSkou. A spokojení by byli všichni. Měli byste pak více prostředků na ta videa pro BFU atd. Určitě SMS pošle více lidí. Dobrovolně.
Nahlásit moderátorovi   Zaznamenáno
Vlastimil Ott
Administrator
Jr. Member

šéfredaktor webů Liberixu

Zobrazit profil WWW Email
« Odpověď #31 kdy: Srpen 17, 2009, 16:05:32 »
Odpověď s citacíCitace

To, co říkáš, je nereálné, resp. nerealizovatelné. Nejsou spolehliví lidi produkující kvalitu, není dost peněz na jejich placení a nevím o nikom, kdo by to v českých podmínkách zvládl. Žádné esemesky, žádné předplatné za stovku - nic z toho nefunguje. O kvalitě obsahu 602 ani nepochybuji, vím, že je špatný a že stejné i lepší věci dostanou uživatelé zadarmo na OpenOffice.cz. Tedy - korektně řečeno: si takto kvalitní obsah nepředstavuji.

DMS je určena pouze pro neziskové organizace (a na neziskovou činnost), které z ní dostanou cca 27 Kč. V případě komerční aktivity a podobné služby (typu SMS platba), dostane z odeslaných 30 Kč cca 2 Kč - zkoušeli jsme to na LinuxEXPRESu a něco o tom vím. Dostali jsme za půl roku provozu asi 800 Kč (včetně korun slovenských). Administrace a zavedení do provozu byly dražší.

Z toho i dalších věcí vyplývá, že spokojen byl nebyl téměř nikdo.

Pokud tady nebo i jinde čteš, že se shánějí lidi, je to proto, že těch schopných je málo. Není to jen plané vykřikování - lidi opravdu nejsou. Pro upřesnění: schopný člověk je ten, který něco umí (malovat, spravovat redakční systém, překládat, cizí jazyk, návody v GIMPu, jazykové korektury, radit ostatním, vyhledávat pomocí vyhledávače) a ostatní se na něj mohou spolehnout - že udělá, co dostane jako zadání a že to udělá včas.

Je jich málo.

redakce portálu
Ivko
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #32 kdy: Srpen 18, 2009, 12:31:59 »
Odpověď s citacíCitace

Viete, čo ma mrzí?
To, že tu diskutuje iba pár ľudí, ktorí sa za každú cenu snažia presadiť to svoje. Len tak pre srandu som si pozrel, koľko ľudí je zaregistrovaných na tomto fóre. Zhrozil som sa!!! Keby aspoň 10% z nich napísalo práve k vydaniu NOVEJ VERZIE svoj názor - stačilo by, že je to dobré aké to je, ak nechcú nič meniť (čo je medzi inými aj môj názor), tak by to pomohlo autorom.
Lenže takto to je doslova hádka. Škoda, že účastníci tohto fóra, ktorí vlastne tiež môžu byť tvorcami nového produktu o to nemajú záujem. Potom už bude neskoro sa sťažovať, že to či tamto mohlo byť.
Fakt mi je to ľúto.

Aj tak autorom prajem veľa sily. Poznám to, čo to znamená ísť proti prúdu - hoci by sa zdalo, že si tu chceme pomáhať...
JoE
Host

Email
« Odpověď #33 kdy: Srpen 18, 2009, 13:32:58 »
Odpověď s citacíCitace

to Ivko: Podívejte se na fórum UBUNTU - téma: Určete podobu UBUNTU 9.10, není to o moc lepší... Úplně stejný úvod... ale co chci vlastně - k věci :-) Každý, kdo vyhodnocuje podobná data typu odezva uživatelů, se nic nedozví... Nejlepší je zkrátka vytvořit formulář formou dotazník, kde bude spousta otázek typu : líbí se vám stávající formát knihy ano/ne/nevím/vlastní názor nebo kolik chcete stran 50/360/800 nebo Má být k dispozici také ONE médium ano/ne/nevím atd. Tím byste odfiltrovali jakékoliv emoce na straně serveru :-) Protože byste nemuseli podrážněně reagovat na výlevy uživatelů, kteří prostě nesouhlasí se stávající formou distribuce :-) Pak byste všechno automatizovaně vyhodnotili a zjistili, jak to vlastně je. Maximálně byste pročetli deset názorů v položce "vlastní názor". Takhle to asi bude lepší, ne?
Ivko
Full Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #34 kdy: Srpen 18, 2009, 19:14:19 »
Odpověď s citacíCitace

Nech sa páči. Môžeš taký formulár vytvoriť.
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #35 kdy: Srpen 18, 2009, 23:38:10 »
Odpověď s citacíCitace

Koukám, že se tady rozjel slušný flame. Všechny diskutující proto prosím, aby se trochu drželi zpět, jinak tato debata postrádá smysl Mrknutí. Nepotřebujeme tady emoce, ale podněty ke zlepšení - proto jsem debatu zakládal. Zároveň prosím ty, kteří chtějí diskutovat, aby si můj příspěvek přečetli důkladně, snažil jsem se všechno poctivě vysvětlit, doplnit odkazy a podobně. Pro nás (tvůrce CZ verze) je důležitý každý podnět, bohužel naše (ne)výhoda je v tom, že už jsme spoustu věci zkusili. První "velkoobjemový" výrobek se objevil v roce 2002 a od té doby se také snažíme sbírat podněty a vydali jsme čtrnáct vydání Mandrivy/Mandrake. Berte to, prosím, v potaz. My prostě o trochu víc tušíme, co funguje a co nefunguje. Dále jsou tu věci které nejdou udělat, nebo je nesmíme udělat, nebo jsou moc drahé a podobně, všechno to popíšu dále v textu. Přesto jsou i podněty, ke kterým se nestavíme souhlasně (na základě předchozích zkušeností) dobré - ukazují nám poptávku. Když jí bude dost, pokusíme se danou věc oživit, zkusit jinak a podobně. Je to myslím jasné, detaily k jednotlivým tématům dodám dále... Nyní už k podnětům, která jsem v tom předchozím flamování našel.

Preference "mandriva obsahu" před obecným obsahem (aplikace): pravda je taková, že velmi častá odezva uživatelů je "mám to všechno pohromadě - média, instalaci, systém, nastavení a aplikace". Toto si můžete dohledat (třeba tady to závěrečné hodnocení), lidi to prostě mají rádi a proto vyrábíme "vše v jednom". Je důležité si uvědomit, že pro začínajícího uživatele Linuxu je problém nejen nainstalovat aplikaci, ale i najít aplikaci. Na Windows každý ví, že DVDčka pálí Nero, ale jak se jmenuje adekvátní aplikace v Linuxu je pro lidi fatální problém. Každý, kdo někde zkoušel dát Linux nějakému svému známému to ví a my to prostě v produktech musíme reflektovat. Když to nebudeme dělat, tak ty lidi k Linuxu nedostaneme, a my je k němu dostat chceme.

V nové knize půjdeme částečně směrem k "mandriva obsahu" a to na úkor aplikací, které se trochu zmenší, a některých starých kapitol, jež půjdou pryč. Potřebujeme se více věnovat prostředím (KDE4), dále MCC (sem patří zmíněné zálohování, draksnapshot apod.). Ale malý počet stran je prostě nereálný. Move byla edice "na vyzkoušení", proto měla malý manuál. Většina dalších požadavků šla směrem "chceme toto + toto", takže knížka kyne a bobtná. Nyní jsme na ~430 stranách, určitě nepůjdeme nad 450, ale dolů také ne. Z praktického hlediska - kapitola o aplikacích je cca 1/4 knihy čili 100 stran, když ji zmenšíme na polovinu, tak těch zbylých 50 stran naprosto bez problémů zaplníme "mandriva obsahem", protože je toho prostě hodně. Dolů se stranami nelze jít a nepůjdeme, ale budeme zvětšovat specifický "mandriva obsah". Mimochodem - toto si můžeme dovolit také proto, že chystáme knihu věnovanou výhradně aplikacím v Linuxu a budeme mít v dalších vydáním Mandrivy možnost říci "podívejte se do ní, tam to všechno je". Nyní tuto možnost nemáme!

Dostačujíce Edice One (1, 2, 3): o One uvažuji už dlouho, protože má svoje výhody (hlavně ovladače). Bohužel není pravda, že je postačující. Edice One má totiž z uživatelského hlediska naprosto fatální nedostatky - nemá třeba system-config-printer, není 64bitová, je zvlášť pro různá prostředí, nemá zdaleka všechno potřebné (Skype, Acroread?), chybí jí slovenština a je velký problém ji tam dostat - pro uživatele je toto naprosto neřešitelné! Většina těch věcí se dá nějak oháčkovat nebo opravit přímo v ISO obrazu, ale to bohužel nemůžeme. Za stávající situace je totiž na úpravu ISO obrazů potřeba taková smlouva s Mandrivou, kterou nelze zaplatit. A přesto vlak nejede. Zásadní problém je i ve vytvoření verze s několika prostředími - KDE/GNOME/LXDE. Takto velké zásahy do systému se hodně, opravdu hodně prodražují, protože vyžadují moc důkladné a rozsáhlé testování. A bez důkladných testů to do prodeje pustit nelze...

Placený přístup (klub a další): zcela zavrhujeme, protože jde o velmi spolehlivý způsob, jak si navěky nasrat uživatele. Tohle zkoušela Mandriva s Mandriva Clubem (ten přístup jsem vždy kritizoval!), pohořela na tom, zadělala si na dost problémů a líže se z nich dodnes! Jen pro informaci, kdyby si to někdo nepamatoval: když měla Mandriva finanční problémy, přišla s nápadem založit placenou službu jako "podporu pro distro". Tenkrát psali, že jim stačí 60.000 klubových členů na to, aby se dostali z finančních potíží. Šlo přitom o směšné částky: 30/60 euro (na západ od nás to není ani oběd), přesto získali pouze 35.000 platících členů - v době, kdy nám hlásili 4-6 miliónů stažení nové verze! Ekonomicky se klub nevyplatil, protože jen jeho provoz pohltil ty peníze. Daleko horší ovšem bylo, že se nasrala participující komunita a utekla od Mandrivy pryč, protože věci, které nabízela Mandriva členům klubu nikde jinde ke stažení nebyly (a participující komunita je zcela logicky chtěla mít přístupné)! Dnes Mandriva Club jako takový neexistuje, všechen software je v repozitářích a Mandriva řeší už několik let nedostatek komunity k testování balíčků, distra a podobně. Děkuji, nechci.

Nyní osobní komentář. Myslím si, že nový soft, ovladače apod. musí být přístupný pro všechny a zdarma. Je to základní úroveň podpory a tu nelze zpoplatnit. Když si vezmu, kolik chyb se takto opravuje, tak je prostě nesmysl chtít za to peníze. Lidé nechtějí chybový software a já jim nebudu vysvětlovat, že za opravu chyb musí platit, to je nesmysl. Věřím tomu, že za některé věci by lidé chtěli platit, ale ty by se musely dělat pořádně, za aušus nikdo platit nebude! S Vlastou v tomto naprosto souhlasím, pokud ano, tak jedině pořádně. Zmíněný 602office.cz mám zaplacený a za ty peníze to nestálo ani náhodou! Druhá věc je ekonomika - tohle chce člověka na plný úvazek, vysoce kvalifikovaného a tudíž drahého. Nezaplatí se. Co se dalších placených věci týče, třeba DMS už bylo vysvětleno. Jestli se něco takového někdy objeví, tak třeba jako podpora pro weby (odměna autorům, lepší obsah a podobně), ale ne za věci, které by měly být samozřejmé. A další věc: kniha/DVD jsou hmotné statky, vydělávání na službách (1, 2, 3) prostě u uživatelů nefunguje. Netýká se to jen Mandrivy a jejího Clubu, zkoušeli jsme v QCM i jiné věci, vím něco i o openSUSE a prodejích podpory, 602office.cz a podobně. Nefunguje to, zatím ne. Proto se tím nyní nezabýváme.

Videonávody: Vlasta mně do nich pořád tlačí, je to výborný nápad, ale jsou drahé na výrobu. Nicméně vedeme to v patrnosti, je pravděpodobné, že se objeví v nějakých dalších vydáních nebo přímo na webu dostupné všem.

Zbytečné DVD (1,2, 3): jak správně podotkl Ivko, ne každý má doma net dostatečně dimenzovaný na stahování několika gigabajtů. To je jedna věc. Druhá věc - strčit DVD do mechaniky a mít všechno po ruce je celkem pohodlné. A za třetí: názor, že jde o Main + Contrib + PLF je dle mého mylný. Tyto repozitáře tam samozřejmě jsou, ale to není všechno. Je tam přidaná dokumentace v PDF a dále to, co "chce každý" - Skype, Adobe Reader, Flash. K tomu aktualizace. Všechno je udělané tak, že stačí dvakrát kliknout a je to hotovo - zdroje se přidají, software se nainstaluje a podobně. Jenže pozor, to zdaleka není všechno!

Podívejme se detailně, co bylo navíc na médiích 2009 CZ... Aktualizace - na ty se čekalo, aby byl systém vůbec použitelný (KDE4). OpenOffice.org 3.0 final, který Mandriva nebyla schopna vydat v opravách několik měsíců + k tomu integrovaná galerie a rozšíření (to Mandriva nemá dodnes). Dále speciální balíček s dostupnou lokalizací KDE4 pro slovenské uživatele, který vůbec nebyl v oficiálních repozitářích (a není dodnes). 100 MB elektronické dokumentace - nehodí se to občas? Skype, Adobe Reader, Flash, Realplayer, Opera, SUNovská Java + vyřešena byla bezproblémová integrace Skype, Flashe a Java pluginu především na 64bitových platformách - na fóru se to řeší snad každý týden! Přidány byly lokalizace pro Skype (cs/sk) přesto, že Skype je oficiálně nenabízí. Balíček task-extra-cz opravoval chybu v MDV balíčcích s OOo (špatná registrace rozšíření způsobovala pád správce rozšíření a nemožnost instalace jiné OOo verze), dále opravoval chybu v oficiálních balíčcích Readeru (špatná práva na ~/.mozilla za jistých okolností), opravoval také chybu s špatnou lokalizaci Kaffeine 0.8, chybějící lokalizaci KDE aplikací a další. Takže já si rozhodně nemyslím, že by DVDčko obsahovalo jen balíčky volně dostupné na netu, to je (bohužel) rozšířený omyl! A podle všeho si to nemyslím sám.

Zbytečná/neaktuální kniha (1, 2): je variace téhož. Není pravda, že se knížky neliší! Ony sice obsahují podobné části, ovšem vždy aktualizované. Jsou tam upravené postupy, upozornění na chyby a problémy, nedodělky Mandrivy, upozornění pro upgradující uživatele a další. Takže tak.

Osobní poznámky: přestože se považuji za celkem pokročilého uživatele, CZ edici používám pro instalaci stanic (třeba kamarádům), protože mi ušetří spoustu času se stahováním a instalací softwaru, což bych stejně udělat musel. Dále mi ušetří spoustu času při hledání chyb, protože zatím vždy všechno jsem v ní našel. Hodně lidí bývá udiveno, že se při instalaci dívám do vlastní knihy, ale já se tam dívám proto, že vím, že tam najdu řešení těch problémů! Ano, samozřejmě, po instalaci nastavím internetové zdroje a DVD založím, ale na instalaci je používám a knihu také! Použití knihy a DVD mi ušetří několik hodin času a pokud jste na tom podobně a ušetříte třeba půlden práce, je tohoto hlediska investice 597 Kč celkem směšná. Nebo se mýlím? Není tohle ta správná přidaná hodnota? Pro mne jako pro pokročilého uživatele ano a také si myslím, že se snižující se pokročilostí uživatele by měla ta přidaná hodnota jen narůstat.

Odělené produkty (DVD, kniha): jednoduchý důvod - ekonomika. Rozdělení produktů totiž stojí peníze a ne málo. Vyrobit knihu a DVD ve velkém množství má tu výhodu, že produkt je levný (opravdu je levný vzhledem k tomu, co obsahuje). Rozdělení produktů jsme zkusili u verze 2006 a nedopadlo dobře. Takže třeba krabice se dvěma knihama, 4xCD+2DVD+bonusy stála 990 Kč, ale uživatelé chtěli jen DVD média, zkusili jsme to. Nabídli jsme knihy, média apod. zvlášť, jenže se toho prodalo velmi velmi málo (šlo o naprosto minoritní množství). Důvodem, jak vyplynulo z odezvy, byla jednoznačně cena! Např DVD edice (2xDVD v krabičce) stálo cca 700 Kč, protože tolik byly náklady na jeho tvorbu a distribuci! Akce nedopadla dobře a z pokusu vyšlo, že jsou pouze dva reálné produkty - kniha + média, a "full krabice". Toto je problém - nevyplatí se to, je to ztrátové, proto produkty nerozdělujeme. Když to uděláme, budou drahé a koupí si je naprosté minimum lidí. Prostředky na jejich tvorbu lze utratit lépe.

Mandriva pod lupou aneb  pokročilá příručka: požadavky se objevují stále, bohužel není na to čas. Týká se to přímo mě osobně, nedám to. Nemyslím si však, že by ve stávající knize bylo málo informací, v odkazu je srovnání s verzí 2006. Jenže od 2006 uplynulo hodně vody - kniha má větší formát, jinou sazbu, optimalizované obrázky apod. Podíval jsem se do zdrojáků a zjistil, že zdrojáky ke knize 2009.0 jsou o trochu větší než k oběma knihám ve verzi 2006 (navíc k tomu se silně optimalizovala - zmenšovala - makra). Důsledek: kniha k verzi 2009.0 má více textu než obě knihy k verzi 2006! Je tu ještě jedna potíž a to s nákladem knihy: drtivá většina Mandrivy pod lupou se prodala v krabicích, zájem o knihu jako takovou byl minimální. Co to znamená nyní, když krabice nejsou, je asi jasné...

to Ivko: Podívejte se na fórum UBUNTU - téma: Určete podobu UBUNTU 9.10, není to o moc lepší... Úplně stejný úvod...

Moje řeč - příklad na Ubuntu.cz krásně demonstruje problém, který máme i zde, stačí se tam podívat. První dva lide (1, 2) přišli s následujícími požadavky: zlepšení podpory flash a stream videa, práce v příkazové řádce, nastrčení uživatele "co dál". Jenže tyto věci jsou už vyřešené! Videa fungují už dvě verze zpět, kapitola o příkazové řádce a kapitola "co dál" tam je. Takže jistě, my nápady vítáme, ale takové, které mají smysl. Smysl má třeba námět "použitý mplayerplugin sucks, lepší na streamování je vlc, protože ...." nebo "v kapitole o příkazové řádce chybí abc a xyz je tam špatně vysvětleno". Tohle může udělat jedině uživatel, který ty produkty má a používá je a to jsem tam také dopsal. Výsledek se dostavil, tohle opravdu potřebujeme a přesně toto chceme.

Protože byste nemuseli podrážděně reagovat na výlevy uživatelů, kteří prostě nesouhlasí se stávající formou distribuce :-) Pak byste všechno automatizovaně vyhodnotili a zjistili, jak to vlastně je. Maximálně byste pročetli deset názorů v položce "vlastní názor". Takhle to asi bude lepší, ne?

Máš pravdu v tom, že bychom odstranili emoce před vydáním (a při diskusi o vydání), ale problém tím nevyřešíme. Prostě tu debatu jen posuneme v čase, protože po vydání se ozve spousta lidí, proč to není tak a onak. Toto je vyzkoušeno z dob, kdy jsme se pokusili debatu vynechat a rozhodovat o produktu sami. Částečně to plyne z toho, že uživatelé nebudou mít vysvětlení, proč jsme některé návrhy použili a některé ne. Navíc já osobně toto vysvětlení uživatelům nerad odpírám, protože podle mne je důležité. Kdyby nebylo, nedal bych si s tímhle textem tolik práce Úsměv. Druhá věc je, že přesně daným formulářem se omezíme jen na naše nápady (my budeme ten formulář dělat) +poznámky, což je cca to, co tady máme teď. Jenže to, co opravdu potřebujeme, je jiný pohled než náš. Na druhou stranu iniciativě se nebráním, pokud to nějak uděláš, hodíme sem odkaz a necháme lidi hlasovat. Žádný problém.

Kdyz si to ctu tak se mi zda ze diskuse jde spatnym smerem. ... Nechte lidi at si fantaziruji a vymysleji moznosti a co se hodi pouzijte.

S tím souhlasím, nechávám fantazii dost prostoru (proto se já osobně ozývám jen jednou za čas). Ty možnosti ale musí mít hlavu a patu a musí se týkat tématu, tedy zlepšení stávající knihy/DVD. Když nemají, upozorníme na to i s vysvětlením, viz ten román výše. Ne všechno prostě jde udělat nebo má smysl udělat, tohle je třeba akceptovat stejně jako my se snažíme akceptovat nápady a požadavky uživatelů. Nic víc v tom není.
« Poslední změna: Srpen 19, 2009, 08:46:56 od Ivan Bibr » Nahlásit moderátorovi   Zaznamenáno

Dom
Full Member

253870340
Zobrazit profil Email
« Odpověď #36 kdy: Srpen 19, 2009, 00:41:24 »
Odpověď s citacíCitace

Ahoj všichni.
Ivane, souhlasím s tím, na co tě ukecává Vlasta - soustředit se na specifické vlastnosti a nastavení pro notebooky. Jak vyplývá z nejnovější ankety, většina uživatelů používá právě tyto "krabičky", ikdyž mi v anketě moc nesedí procenta. Je to i můj případ a se spoustou věcí se potýkám dodnes (bootování, uspávání na disk i do RAM, proprietální ovladače atd.). Věřím, že na stolním PC je podpora HW mnohem lepší a méně problémová, ale notebooky se již opmíjet nesmí.
Souhlasím také s tím, že noví a potencionální uživatelé, potřebují dostatek ekvivalentních programů k těm, které znají z Widlí. Většina z těch, které se snažím "ukecávat na Mandrivu" se ptají, jestli tam je NERO, Adobe Reader, Word, Outlook Express atd. Pro ně prostě slovo NERO znamená v překladu Vypalovací software. Těžko chápou, že mohou mít podobných programů zdarma několik. Dva málem-Mandriváci se znechutili neúspěšnými pokusy o instalaci ovladačů grafických karet, aby si mohli vyzkoušet efekty (myslím, že oba ATI). Zkrátka jim chybí to klikání na *.exe -> Další -> Další -> Další -> Další -> Další -> Další a Restart. Lidé opravdu pro to, aby se nadchli pro jiný systém, potřebují co nejpodobnější rozhranní - v knize je tedy příliš nestrašit příkazovým řádkem a při lokalizaci zbytečně nevymýšlet nové výrazy, když už jsou třeba 15 let zvyklí na určité ustálené. Ano, příkazový řádek je možno používat, ale nutné to v žádném případě není. do bude chtít, naučí se ho posléze. Tyto detaily jsou pro laiky odpuzující a zastrašující. Některým by snad stačilo, kdyby se jim na ploše objevil kopec porostlý travou a hned by jim to nepřipadalo tak cizí.
To jsou mé postřehy z rozhovorů s (zatím) Widláky.
Pavel_
Host

Email
« Odpověď #37 kdy: Srpen 19, 2009, 12:42:48 »
Odpověď s citacíCitace

Tuhle jsem narazil na problém, který možná řeší více lidí. V ovládacím centru si člověk může (bohužel pouze jako root) vytvořit šifrovaný souborový systém na USB flešce. Otázkou však zůstává jak tento systém připojit po zasunutí flešky do USB. V mé Mandrivě 2008.1 se mi to nepovedlo. Možná, že to není zase takový problém ale musí se vědět co s tím. Proto bych se přimlouval za kapitolku věnovanou této problematice.
David Šindelář
Full Member

316500139
Zobrazit profil WWW
« Odpověď #38 kdy: Srpen 22, 2009, 11:25:21 »
Odpověď s citacíCitace

Napriklad: Muze si tam napsat co ma za pocitac nebo notebook jaky typ a jaky hardware. Potom postupy jak zprovoznil ruzny problematictejsi hardware napr. Wifi. Jake pouzil balicky a k cemu slouzi. Nebo ruzne prikazy na ktere narazil a pouzil (obycejne se na to potom zapomene a musi se shanet znovu).

Myslím, že když by si uživatel takovéto zápisky pořídil, byla by škoda, aby se o ně nepodělil s ostatními. A na to tady máme wiki, ne? Jenže ne každý má tolik zkušeností, aby mohl psát do naší oficiální wiki tady na webu. Teď se to netýká přímo CZ verze, ale spíš webu. Jde o to, jestli by nemohl mít každý registrovaný uživatel svoji miniwiki, kam by si zápisky umisťoval.

Pak mám ještě jeden návrh na extra DVD. Mohl by na něm být i skript, který by zkopíroval z DVD připravený soubor místo "~/.mozilla/firefox/xxx.default/bookmarks.html" tak, aby měl uživatel ve Firefoxu už připravené odkazy na české weby a blogy o Mandriva Linuxu a Linuxu obecně(ABC, Root apod.), na naše fórum, wiki apod., usnadnilo by se tak nováčkům vyhledávání informací na webu, co vy na to?
« Poslední změna: Srpen 22, 2009, 11:28:45 od David Šindelář » Nahlásit moderátorovi   Zaznamenáno

alda81
Hero Member

alda81@jabber.cz

Zobrazit profil Email
« Odpověď #39 kdy: Srpen 22, 2009, 11:30:00 »
Odpověď s citacíCitace

přimlouval bych se za rozšíření kapitolky vzdálená zpráva a to za předpokladu, že ani jeden PC nemá veřejnou IP adresu, tzn. s využitím sítě Hamachi, pokud je někdo s noťasem mimo domov, tak může potom řešit problémy doma na PC u rodičů, manželky, ... , návody na webu jsou, ale kniha je kniha

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
pert2
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #40 kdy: Srpen 23, 2009, 01:05:13 »
Odpověď s citacíCitace

Ja v tehle debatě končím. Poslední strana nepřinesla nic užitečného.
Tohle je téma o  MDV CZ 2010.0, nikoli o zavádění nových kartiček, super-účtů, ultra-wiki a podobně. Takže ještě jednou: NIC TAKOVÉHO NEBUDE, není třeba tedy vysvětlovat, proč něco takového dělat.
Pro JoEho: bonusové DVD obsahuje víc, než jen repozitáře main, contrib, non-free a PLF. Například i naše vlastní balíky.

Nemám Mandrivu 2009, ale stalo se mi v předcházející verzi, že na DVD nebyl celý repozitář main, contrib. Uvítal bych kompletní, jinak je to k ničemu.
PetrD
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #41 kdy: Září 02, 2009, 15:13:14 »
Odpověď s citacíCitace

Zdravím,
když už tu bylo zmíněno zálohování, nebylo by marné k tomu dodat možnosti synchronizace dat mezi PC - flash disk (internet) - PC.
fri
Newbie
*

Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: Září 03, 2009, 22:04:44 »
Odpověď s citacíCitace

Rád bych mezi instalovatelnými programy viděl Traverso (poslední verze 0.49.x) a Audex v posledních verzích. A taky ten Bleachbit, abysme spolu s Petrem Šafaříkem zjistili, jestli autoři reagovali na jeho e-mail s mou češtinou někdy z doby před čtyřmi měsíci.

(Sweep (editor zvuku) s češtinou by byl taky fajn, i když nová oficiální stabilní verze nevyšla. Stejně tak ReZound. Myslím, že mě jeho autor zaznamenal, ale nepotvrdil, že přijal poslaný soubor s češtinou. - obojí se, doufám, časem objeví, aby se vidělo, jak to vypadá a co dělat dál.)

Takový SciDAVis... :-)
Lucie
Hero Member

Zobrazit profil Email
« Odpověď #43 kdy: Září 08, 2009, 13:58:43 »
Odpověď s citacíCitace

Když jsem chtěla kamarádce nainstalovat na ntb Mandrivu 2009.1, nešlo mi zprovoznit wifi Broadcom, ovladač nešel nainstalit protože v rozporu s tvrzením nebyla nějaká knihovna ani ve zdrojích ani na One (PWP jsem nekradla, takže nevím, jestli tam ano), přitom ten ovladač existuje, OpenSUSE i Ubuntu mi ho nabídly samy a Sabayon ho měl přímo na placce. Měla jsem Free, takže, darovanému koni na zuby nehleď, ale kdybych si to koupila (ať už free nebo PWP), tak bych čekala, že to bude fungovat a nadávala bych kdyby ne. Takže bych se přimlouvala za to, aby na DVD k CZ verzi byla ta chybějící knihovna.

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #44 kdy: Září 08, 2009, 14:02:53 »
Odpověď s citacíCitace

Takže bych se přimlouvala za to, aby na DVD k CZ verzi byla ta chybějící knihovna.
Nevíš prosím Tě jméno té potřebné knihovny?

Linux je user-friendly... ale své přátele si vybírá
Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com
Stran: 1 2 [3] 4 5
  Odpověď  |  Poslat téma  |  Tisk  

Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Validní XHTML 1.0! Validní CSS!