Přihlásit
: [1] 2 3 ... 5
   |   
: Spustenie systému Linux - otázka začíatočníka  ( 10318 )
puntoii
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« : August 17, 2009, 11:05:34 »

Ahojte,zdravím Vás

som nováčik/amatér,čo sa týka tohoto fóra aj systémov Linux.Pri prehliadaní internetu som zbadal OS Linux Mandriva 2009 Spring Free na stránke http://www.mandriva.com/en/download/free  .Hladal som nejake informacie o nom a docital som sa,ze by to mohlo byt dajme tomu riesenie pre zaciatocnika s Linuxom,nakolko sa pracovne prostredie velmi podoba Windowsu s ktorym som doteraz pracoval.Nakolko pocitac vyuzivam kazdodenne a nechcel som riskovat,pouzil som program VMWARE-Virtualny pocitac,pre jeho instalovanie.Z hore uvedej www som si stiahol súbor pre moj x86 PC s nazvom : mandriva-linux-free-2009.1-i586 o velkosti 4.4GB.Vytvoril som virtualne PC a zacal instalovat.Instalacia prebehla v poriadku,ale pri bootovani systemu  sa mi ,,start,, zasekol...Presnejsie povedane,nacitalo sa mnozstvo prvkov na konci s hlaskou ,,OK,, a zrazu mi vysla cierna obrazovka a PC sa nepohlo.Ako dalsi boot som skusil ,,BEZPECNY REZIM,, kde som sa /doteraz neviem ako/ dostal k hlaske ,,Vita Vas Linux Mandrake,, a potom som sa dostal do riaku Login...Chcem,ale zdoraznit,ze toto vsetko sa odohravalo v prikazovom riadku,plochu tohoto systemu som este nikdy nevidel.Chcel by som Vas poprosit o Vas nazor,kde som potupoval zle,resp. preco sa mi plocha neobjavila,nespustil system?Teraz som existujuci virtualny pocitac zmazal a vytvoril novy,na zaklade inych parametrov.Instalacia prebieha aj teraz,uvidime ako sa to odzrkadli.

Dakujem Vam vopred za Vasu pomoc

Rony
« : August 17, 2009, 11:09:08 puntoii »
puntoii
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« #1 : August 17, 2009, 11:40:10 »

Takze,instalacia je dokoncena,s uplne rovnakym vysledkom...Cez bezpecnostny rezim sa dostanem do prikazoveho riadku,ale pri klasickom spusteni sa mi po nacitani ,,prvkov,, nezobrazi plocha ale cierna obrazovka s blikajucim ,,kurzorom,, v rohu
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #2 : August 17, 2009, 13:52:53 »

problém s detekcí grafické karty

je tam něco napsané nebo tam je jen blikají kurzor?

pokud tam je napsáno localhost login, tak postupujte podle tohoto návodu http://wiki.mandrivalinux.cz/navody-problemy-grafika-prvni_pomoc

pokud tam je jen kurzor, tak zmáčkněte levý Ctrl + levý Alt + F1, pak postupujte podle výše odkazovaného návodu, ale před zadáním příkazu drakx11 musíte zadat ještě příkaz init 3

edit:
médium bylo staženo v pořádku? odkazy, jak to zjistit najdete zde http://wiki.mandrivalinux.cz/2009.1_download
« : August 17, 2009, 13:59:00 alda81 »

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
puntoii
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« #3 : August 17, 2009, 16:18:28 »

alda - dakujem pekne za odpoved.ak spustim system v normal rezime,tak mi ostane ,,vysiet,, iba blikajuci kurzor.Ak ho spustim v bezpecnostnom rezime,objavi sa mi aj ta hlaska localhost.Nakonfiguroval som graficku kartu na VESA a takisto aj monitor na 640*480 a teraz sa mi spustil system t.j.plocha.Treba ale vediet,ze vlastnim graficku kartu,ktora je v ponukanom zozname,t.j. nVidia GeForce FX 5 a nastavenie monitoru som dal 1440*900pix,ako som to pouzival vo Windowse.Preco potom pri zadani tychto udajov sa mi system nespusti?Mohol by to robit emulator WMVARE?

Dakujem ti
Zirafacek
Jr. Member
**

Karma: 1
: 73



« #4 : August 17, 2009, 16:31:03 »

No pokud instalujes Mandrivu jako virtualni stroj pod VMWare, musis si zvolit grafickou kartu VMWare, nikoli tu kterou mas primo v pocitaci. VMWare dela to, ze HW pocitace "odstini" od operacniho systemu a nabidne mu vlastni "universalni" HW a k nemu svoje ovladace. Tak ze kartu dej VMWare (mela by tam byt) a pak si nainstaluj vmware-tools ktere Ti umozni mnohem lepe pracovat s virtualnim systemem a hlavne doplni poradny ovladac grafiky a muzes si pak nastavit max. co Tvuj monitor utahne.

--
Vsechno spatne, zpatky na stromy !
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #5 : August 17, 2009, 16:51:42 »

Dakujem ti

není za co jinak s odpovědí mě už předběhl Zirafacek

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
puntoii
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« #6 : August 17, 2009, 18:07:29 »

zirafacek,alda - dakujem Vam este raz za odpoved.idem sa pohrat s vmware tools a dam vediet ako som pokrocil.hlavne je,ze uz som v desktope.dakujem este raz za uzitocne rady
puntoii
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« #7 : August 18, 2009, 15:13:12 »

Este jedna otazka na Vas pani,

naistaloval som si VmTools,ako mi tu radili,resp.ako mi to pisalo VmWare.Spustil som subor RPM a nainstaloval som ho.Chcel by som sa spytat,kde najdem ikonu,subor na spustenie VmWare tools.Pravdu povediac,netusim o akz program sa jedna,resp.kde najdem to,co som naistaloval.

Dakujem Vam
Zirafacek
Jr. Member
**

Karma: 1
: 73



« #8 : August 18, 2009, 15:37:14 »

:-) Ikonku to nema. Musis jako root z prikazoveho radku spustit vmware-config.pl nebo podobny prikaz. Mel by jit vygooglit. K tomu musis mit nainstalovany balicek kernel-source k aktualne pouzivanemu kernelu (tak ze bacha na aktualizace kernelu, musis si to pohlidat a znovu preliznout vmtools). Prikazovy radek je v KDE -> tlacitko "Start" > Nástroje > Konzole (Terminál), naskoci (asi) cerne okno s prikazovym radkem. Napis su - (su minus) a oklepni, zepta se na heslo pro uzivatele root a pak spustit ten prikaz vmware-config.pl a pokracul podle pokynu.

--
Vsechno spatne, zpatky na stromy !
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #9 : August 18, 2009, 17:32:34 »

K tomu musis mit nainstalovany balicek kernel-source k aktualne pouzivanemu kernelu
wmware nepoužívám, používám Virtualbox, ale neměl by to být spíše balíček kernel-devel?

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Zirafacek
Jr. Member
**

Karma: 1
: 73



« #10 : August 18, 2009, 20:54:33 »

Ano, mas pravdu, je to kernel-devel. Omlouvam se za mistifackaci. Uz jsem z toho zblblej :-( V Mandrive se driv instaloval balicek kernel-source a ted je to kernel-devel no a kernel-headers je na CentOS ktery mame v praci jako serverovy OS.

--
Vsechno spatne, zpatky na stromy !
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #11 : August 18, 2009, 20:57:35 »

Ano, mas pravdu, je to kernel-devel. Omlouvam se za mistifackaci. Uz jsem z toho zblblej :-( V Mandrive se driv instaloval balicek kernel-source a ted je to kernel-devel no a kernel-headers je na CentOS ktery mame v praci jako serverovy OS.
Dřív byly kernel-source, ted je -devel. -headers jsou balicky obsahujici hlavickove soubory k Cckovym programum. Ackoli je kernel-headers potreba k buildeni vetsiny souboru, nejsou to zdrojaky k jadru a co vic, -headers jsou i v Mandriva Linuxu...
(jen technicka poznamka)

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Vlastimil Ott
Administrator
Full Member
*****

Karma: 6
: 102

šéfredaktor webů Liberixu


« #12 : August 19, 2009, 17:12:59 »

Este jedna otazka na Vas pani,

naistaloval som si VmTools,ako mi tu radili,resp.ako mi to pisalo VmWare.Spustil som subor RPM a nainstaloval som ho.Chcel by som sa spytat,kde najdem ikonu,subor na spustenie VmWare tools.Pravdu povediac,netusim o akz

RPM se nespouští, ale instaluje správcem softwaru. Co přesně jste udělal?

Napadá mě, jestli se náhodou nevěnujete naprosto marginální záležitosti - systém si můžete vyzkoušet i s nízkým rozlišením. Měl byste nejprve zjistit, jak věci fungují a teprve pak něco instalovat nebo nastavovat. Hrozí totiž, že neuspějete a že na MDV neprávem zanevřete.
« : August 19, 2009, 18:47:57 Vlastimil Ott »

redakce portálu
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #13 : August 19, 2009, 17:33:26 »

RPM se nespouští, ale instaluje správcem souboru. Co přesně jste udělal?
IMHO v Dolphinu/Thunaru/Konqueroru/cemkoli dvakrat klepnul na RPM balik, ktery si stahnul z netu na disk

Napadá mě, jestli se náhodou nevěnujete naprosto marginální záležitosti - systém si můžete vyzkoušet i s nízkým rozlišením. Měl byste nejprve zjistit, jak věci fungují a teprve pak něco instalovat nebo nastavovat. Hrozí totiž, že neuspějete a že na MDV neprávem zanevřete.
S tímto souhlasím

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
puntoii
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« #14 : August 20, 2009, 22:21:44 »

IMHO v Dolphinu/Thunaru/Konqueroru/cemkoli dvakrat klepnul na RPM balik, ktery si stahnul z netu na disk
S tímto souhlasím

Ahoj,ahoj

2x som klikol na ikonu RPM  spustila sa instalacia...Sluzbu VMTOOLS som nasiel aj v spravcovy sluzieb...Skusal som postup ako sa pisalo vyssie...Z prikazovho riaku spustit prikaz,ale buhozial vypisalo,ze to nie je spravny prikaz-nic sa nedialo
: [1] 2 3 ... 5
   |   
 
: