Přihlásit
: [1] 2 3 ... 5
   |   
: Skype 2.1  ( 33948 )
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« : August 29, 2009, 15:19:04 »

Zdravím,

tak po dvou letech vyšla další verze Skype pro Linux - zatím jen beta, viz informace na  blogu Skype. Ke stažení je zde: http://www.skype.com/intl/en/download/skype/linux/choose/. Pozor - není tam balíček pro Mandriva Linux. Mám vyzkoušenu instalaci  pro Fedoru 10+ - funguje, ale je problém se závislostmi, je nutné instalovat takto:

urpmi --allow-nodeps skype-2.1.0.47-fc10.i586.rpm

Chcete-li situaci s balíčky pro Mandriva Linux zlepšit, napište tvůrcům o tom, že vám chybí.

Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #1 : August 29, 2009, 15:22:59 »

Není možné! Jdu to zkusit dle tohoto návodu, napíšu zde případně poznámky

Autorovi přidávám Karmu

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Jiří Doskočil
Full Member
***

Karma: 8
: 188


jiridoskocil@jabber.cz


« #2 : August 29, 2009, 20:03:52 »

Skvělé, instalace proběhla bez zádrhele a skype konečně funguje jak má. Zvuky fungují v defaultním nastavení, jen u mikrofonu jsem musel ručně vybrat ovladač [HDA intel, ALC883 Analog (hw:0,0)]. A už telefonuju. 
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #3 : August 29, 2009, 22:06:57 »

Mne napísalo toto:

nie je možné pristúpiť k rpm súboru [skype-2.1.0.47-fc10.i586.rpm]
chyba pri registrácii lokálnych balíkov

A na to mu mám čo povedať???


Ináč všimol som si, že Ubuntu tam má aj 64 bitový balíček. To nie je spravodlivé. Mandrive nedajú žiadny a im dajú aj 64 bit 
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #4 : August 30, 2009, 01:50:45 »

Takže, Skype je i v MIB zdroji (neoficiální zdroj (repozitář) pro Mandrivu), zrovna se mi objevila aktualizace se Skypem pro M2009.1, jinak zde je info:

http://mib.pianetalinux.org/mib/en/component/content/article/32-mib-rpms/414-skype-21047.html

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Jiří Doskočil
Full Member
***

Karma: 8
: 188


jiridoskocil@jabber.cz


« #5 : August 30, 2009, 10:30:31 »

Mne napísalo toto:

nie je možné pristúpiť k rpm súboru [skype-2.1.0.47-fc10.i586.rpm]
chyba pri registrácii lokálnych balíkov

A na to mu mám čo povedať???

Musíš konzoli otevřít v adresáři ve kterém máš uložen balíček a tam provést ten výše uvedený příkaz od Ivana.
Nebo ještě lépe, přidej si zdroje MiB. http://mib.pianetalinux.org/mib/en/repository.html
« : August 30, 2009, 10:35:44 Jiří Doskočil »
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #6 : August 30, 2009, 18:43:43 »

Takže, Skype je i v MIB zdroji (neoficiální zdroj (repozitář) pro Mandrivu), zrovna se mi objevila aktualizace se Skypem pro M2009.1, jinak zde je info:

http://mib.pianetalinux.org/mib/en/component/content/article/32-mib-rpms/414-skype-21047.html

Hmm, jen bych upozornil, že stažení Skype z jiného zdroje než ze skype.com (a obecně smluvních partnerů, jako skype.cz...) stejně tak veřejné vystavení (např. na zdroji MIB) je nelegální: viz. licence Skype a 'Public packaging'...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
starsi
Full Member
***

Karma: -4
: 174


« #7 : August 30, 2009, 21:03:36 »

Skúšal som to podľa návodu a vypísalo mi to toto:
 urpmi --allow-nodeps skype-2.1.0.47-fc10.i586.rpm

instaluji skype-2.1.0.47-fc10.i586.rpm
Instalace selhala:
   qt4-x11 >= 4.2 je potřeba pro skype-2.1.0.47-fc10.i586
Pokusit se o instalaci bez kontroly závislostí? (a/N)



dal som N   

Magea 2 x86_64, KDE, Intel Celeron Dual Core 2GHz, vyrovnávacia pamäť 512 KB, Ram DDR 2GB, matičná doska ASUS PP5B-VM (Green), grafická karta Intel 810 later (82G965 Integrated Graphis Controler), zvukovka integrovaná na karte Intel 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controler, HD
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #8 : August 30, 2009, 21:06:11 »

Skúšal som to podľa návodu a vypísalo mi to toto:
 urpmi --allow-nodeps skype-2.1.0.47-fc10.i586.rpm

instaluji skype-2.1.0.47-fc10.i586.rpm
Instalace selhala:
   qt4-x11 >= 4.2 je potřeba pro skype-2.1.0.47-fc10.i586
Pokusit se o instalaci bez kontroly závislostí? (a/N)

dal som N   

Kdyby jsi dal A, tak se to nainstaluje a bude fungovat.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #9 : August 30, 2009, 21:55:50 »

Hmm, jen bych upozornil, že stažení Skype z jiného zdroje než ze skype.com (a obecně smluvních partnerů, jako skype.cz...) stejně tak veřejné vystavení (např. na zdroji MIB) je nelegální: viz. licence Skype a 'Public packaging'...

Koncovému uživateli to může být jedno, licence je v EN, čili je pro něj nesrozumitelná a dle českých zákonů se tak má uživatel řídit českým právem, který nic takového IMHO nezakazuje, jedná se o freeware, tudíž volně šiřitelný software.

Problém nastává pro MIB....

A osobně nechápu Ebay, která teď vlastní myslím Skype, že zakazuje šíření vlastního produktu.

Ještě dodám, že nejsem právník a nikoho nenabádám, aby se výše uvedeným řídil, je to jen a pouze můj názor.
« : August 30, 2009, 22:02:45 Jakub Šenk »

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Petr1978


« #10 : August 30, 2009, 22:02:53 »

Prosim prosim pro neanglicky rozumiciho. Co je na tehle verzi i v bete tak in ze se ji vypalti nacpat do mandrivy? jiste tam nejake zlepseni je ktere za to stoji a tak jestli se nekomu bude chtit a napise treba i bodove urcite to pomuze ne jen me. Dekuji moc
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #11 : August 30, 2009, 22:14:59 »

Koncovému uživateli to může být jedno, licence je v EN, čili je pro něj nesrozumitelná a dle českých zákonů se tak má uživatel řídit českým právem, který nic takového IMHO nezakazuje, jedná se o freeware, tudíž volně šiřitelný software.
Má poznámka byla myšlena pro ty, kteří si zakládají na 'opravdu absolutně naprosto čistém kompu'. V našem státě (stejně tak v celé EU) v podstatě můžete stáhnout z netu pro osobní potřebu jakékoli audio/video bez toho, že byste se mohli bát perzekucí. Ovšem jak je to se softwarem, to nevím. Licence se píše proto, aby se dodržovala. V tomto případě, jak to popisuje Jakub, si můžu nainstalovat například Matlab či maple stažený z netu už jen proto, že nemají přeloženou licenci do češtiny. A to se mi nezdá pravděpodobné, že toto chování je legální...

Ale Jakub má pravdu v tomto:
Problém nastává pro MIB....
nikoli pro uživatele, který to nainstaluje z MIB zdroje...

Ale já jsem 'jen' teoretický fyzik. Může to být nakonec úplně jinak

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #12 : August 31, 2009, 12:08:53 »

.....Ovšem jak je to se softwarem, to nevím.

Se softwarem se to má tak, že jeho download, pokud není volně šiřitelný, je trestný. Asi bych to řekl takto:

OpenOffice.org má svobodnou licenci, čili jej můžu sdílet a stahovat jak chci.

Matlab je komerční software, který si můžu koupit, případně stáhnout demoverzi, pokud existuje, obojí z jejich stránek či jejich smluvních partnerů. Matlab NEMŮŽU ani stahovat z torrentu ani ze serverů typu rapidshare, ani jej sdílet, samozřejmě myslím plnou, nějak nelegálně upravenou verzi. Jak je to s demoverzí Matlabu, to nevím.

Čili programy s licencí freeware a s otevřenou licencí můžete volně sdílet a stahovat, komerční software můžete jen stahovat a to ještě jen z oficiálních míst, demoverze jsou sporné, ale jelikož se nacházejí třeba na stahuj.cz, slunečnice.cz a podobně, tak asi sdílení demoverzí nevadí. Totéž, co s demoverzemi platí i pro shareware programy si myslím.

Licence se píše proto, aby se dodržovala. V tomto případě, jak to popisuje Jakub, si můžu nainstalovat například Matlab či maple stažený z netu už jen proto, že nemají přeloženou licenci do češtiny. A to se mi nezdá pravděpodobné, že toto chování je legální...
Tys to přehnal do extrémů, a já to možná předtím blbě napsal. Takto jsem to nemyslel, osobně se řídím výše uvedeným.

Ještě jednou, nejsem právník, to co jsem napsal mám jen z různých článků na Internetu, viz:

http://www.zive.cz/clanky/myty-a-povery-rozplette-sit-autorskeho-zakona-i/sc-3-a-146302/default.aspx

http://www.zive.cz/clanky/myty-a-povery-rozplette-sit-autorskeho-zakona-ii/sc-3-a-146422/default.aspx
« : August 31, 2009, 12:47:18 Jakub Šenk »

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
starsi
Full Member
***

Karma: -4
: 174


« #13 : August 31, 2009, 15:12:12 »

Kdyby jsi dal A, tak se to nainstaluje a bude fungovat.

Dal som "A" nefunguje.

Magea 2 x86_64, KDE, Intel Celeron Dual Core 2GHz, vyrovnávacia pamäť 512 KB, Ram DDR 2GB, matičná doska ASUS PP5B-VM (Green), grafická karta Intel 810 later (82G965 Integrated Graphis Controler), zvukovka integrovaná na karte Intel 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controler, HD
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #14 : August 31, 2009, 15:15:00 »

Dal som "A" nefunguje.
To se nenainstalovalo? Nebo nefunguje Skype jako takový. Případně zkus spustit Skype z terminálu (příkazem skype ), případně výpis z té instalace.


Edit: Ty máš 64bitový systém? Chlape, tohle musíš napsat! To totiž může být problém a skype vůbec nemusíš rozchodit...
« : August 31, 2009, 15:38:59 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
: [1] 2 3 ... 5
   |   
 
: