Přihlásit | Registrovat

Stran: [1] 2 3
  Odpověď  |  Poslat téma  |  Tisk  
Autor Téma: Google Chrome pro Mandrivu  (Přečteno 3835 krát)
b3da
Sr. Member

Zobrazit profil
« kdy: Září 09, 2009, 07:19:15 »
Odpověď s citacíCitace

Pokud chce někdo vyzkoušet prohlížeč od Googlu.
http://dodonov.net/blog/2009/08/31/chrome-rpm/
Vyzkoušeno  na 2009, ale měl by fungovat i na 2009.1

* chrome1.jpeg (100.69 KB, 807x625 - prohlédnuto 187 krát.)

* chrome.jpeg (79.17 KB, 807x625 - prohlédnuto 145 krát.)
Nahlásit moderátorovi   Zaznamenáno
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #1 kdy: Září 09, 2009, 11:43:44 »
Odpověď s citacíCitace

Viděl jsem to a chtěl jsem to sem dát mezi upozornění, díky! Sice s mi to hlásilo jako Chromium, ale nějak jsem nepochytil rozdíl a to ani po přečtení vysvětlení Úsměv. Výše uvedené balíčky mají nevýhodu, nejsou pro 64bit. Kdo hledá 64bit balíčky, mohu doporučit toto:

http://www.benkevan.com/blog/tag/google-chrome/

- jsou sice pro openSUSE, ale jedou OK. Používám 32bit balíčky právě odsud a na Firefox jsem za posledních 14 dní ani nesáhl! Chrome je opravdu dělané pro lidi, kteří s webem intenzivně pracují. O rychlosti a odezvě raději ani nemluvím... Jo a kdybyste hledali flashblock, tak ten je tady: http://userscripts.org/scripts/show/46673.

Upraveno: zdroje je mrtvý, neaktualizuje se. Doporučuji použít výše uvedené řešení - zdroj Eugeni.
« Poslední změna: Říjen 21, 2009, 01:29:38 od Ivan Bibr » Nahlásit moderátorovi   Zaznamenáno

strublos
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Září 09, 2009, 14:29:24 »
Odpověď s citacíCitace

Podarilo se nekomu rozjet chrome na 2008.1 (32bit)? Popripade hodi navod? Diky
Jakub Šenk
Hero Member

jabber: jakub_senk@jabbim.cz

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #3 kdy: Září 09, 2009, 16:27:15 »
Odpověď s citacíCitace

Sice s mi to hlásilo jako Chromium, ale nějak jsem nepochytil rozdíl a to ani po přečtení vysvětlení Úsměv.

Google Chrome vs Chromium :

Google Chrome je www prohlížeč od Google. Chromium je pak jeho "komunitním" portem, kdy komunita vezme zdrojáky Google Chrome a zbaví je některých kontroverzních funkcí, třeba toho, že Google Chrome si až přesmíru "povídá" se servery od Googlu, což se paranoidním lidem nelíbí.

Zda-li se je Chromium pouze o očesaný Google Chrome nebo se jedná o zcela novou větev (je dovybaven dalšími funkcemi, které Chrome nemá) to nevím, přiznám se.

Výše uvedené balíčky mají nevýhodu, nejsou pro 64bit. Kdo hledá 64bit balíčky, mohu doporučit toto:

- jsou sice pro openSUSE, ale jedou OK. Používám 32bit balíčky právě odsud a na Firefox jsem za posledních 14 dní ani nesáhl!

Zde si dovolím o mírné rýpnutí, které není myšleno nějak zásadně, jen bych rád na danou věc upozornil.

Když jsem zde na fóru před rokem začínal, vy, Peťoš a další přední postavy tohoto fóra kritizovali za to, že někomu radím, aby něco instaloval z rpm.pbone a podobných serverů a už vůbec nemám dávat RPM pro jiné verze M nebo nedej bože pro jiné distribuce.

Rok se s rokem sešel, já se poučil, už nikomu tak neradím a opět se tu tento nešvar objevuje, dokonce z úst hlavního administrátora fóra.

Mě je to jedno, osobně také instaluji kdejaké RPMka z různých zdrojů, ale už to zde neradím jiným, taky za ten rok a něco, co mám Mandrivu jako výchozí OS a pracuji s ní takřka 100% svého času s PC, jsem Mandrivu nemusel nikdy reinstalovat a to už si prošla hned několika klasickými upgrady.

To co jsem zde teď napsal prosím neberte vůbec jako nějaké peskování nebo něco podobného, jen jsem chtěl na to upozornit, nejedná se o nějaký útok nebo něco podobného, pouze a jen o konstruktivní "kritiku" Mrknutí

Jo a kdybyste hledali flashblock, tak ten je tady: http://userscripts.org/scripts/show/46673.

Já osobně používám Chromium z MIB zdroje, za který jsem opravdu moc rád, protože se tam nachází všelijaký dobrý software.

Za tip na Google Chrome i blokaci flashe moc děkuji. Chromium je opravdu dobrým prohlížečem, trápí mě ten fakt, že na stránkách, kde je hodně flashe, je takřka nepoužitelný.

Naopak s youtube si rozumí nejlépe a dle mého názoru přehrává tamní vide nejplynuleji.

Ač "Operák", pokud se podaří blokovat flash, asi začnu jako výchozí prohlížeč používat Chrome či Chromium, na Opeře mi vadí jen jedno a sice, že si nerozumí moc s Flashem (video je sekané) a Firefox mě nikdy nezaujal.
« Poslední změna: Září 09, 2009, 16:36:10 od Jakub Šenk » Nahlásit moderátorovi   Zaznamenáno

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com

Můj repozitář: zde
strublos
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Září 09, 2009, 16:40:54 »
Odpověď s citacíCitace

OT: V opere vypni zasune moduly globalne a povol jen flash na strankach kde je vitan (youtube) - pravym > upravit mistni nastaveni

V mib pro 2008.1 chrome asi neni ze? nemuzu to tam najit  Co???
Jakub Šenk
Hero Member

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #5 kdy: Září 09, 2009, 16:50:15 »
Odpověď s citacíCitace

OT: V opere vypni zasune moduly globalne a povol jen flash na strankach kde je vitan (youtube) - pravym > upravit mistni nastaveni

Asi jsem to špatně napsal. Otevřu Operu, jsem na youtube. Vyberu jedno je celkem jedno jaké video, a pokud ho dám přes celou obrazovku, video se seká. Totéž udělám v Chromiu či FF a je vše OK.

V mib pro 2008.1 chrome asi neni ze? nemuzu to tam najit  Co???

Chrome tam není vůbec, Chromium je jen pro M2009.1 myslím (nejde jim pořádně titulní stránka zrovna (chyba 500) tak si to nemůžu ověřit.

Pozor! Níže uvedený postup není dobrý, je jen "nouzový", normálně by se to tak dělat nemělo, ale když funguje OpenSUSE RPM na Mandrivě 2009.1, proč by to nemohlo jít:

Čili nahodit MIB repozitář pro M2009.1, nainstalovat chromium, odebrat repozitář.

Samozřejmě ponechaný repozitář pro danou verzi Mandrivy je velmi dobrým krokem. Jak jsem napsal již předtím, rád tohoto zdroje využívám, zatím jsem nenarazil na větší problém, zatím mi ,co si pamatuji, nefungovala jen jedna aplikace - Raw therapee.

Jediné, co mě mrzí, a asi to nebude problém MIBu, ale spíše Mandrivy (fakt nevím, možná to tak ale není) je, že pokud nainstaluji třeba WINE z oficiálního repa a WINE se pak druhý den ukáže i na MIBu, tak se mi WINE přeinstaluje tím z MIBu, ač se jedná o stejnou verzi.
« Poslední změna: Září 09, 2009, 17:00:29 od Jakub Šenk » Nahlásit moderátorovi   Zaznamenáno

b3da
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Září 09, 2009, 18:21:49 »
Odpověď s citacíCitace

Podarilo se nekomu rozjet chrome na 2008.1 (32bit)? Popripade hodi navod? Diky
Postup v prvním příspěvku funguje i pro 2008.1. Vyzkoušeno.
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #7 kdy: Září 10, 2009, 20:59:39 »
Odpověď s citacíCitace

Rok se s rokem sešel, já se poučil, už nikomu tak neradím a opět se tu tento nešvar objevuje, dokonce z úst hlavního administrátora fóra.

Když jako standalone (včetně stažení) běžně doporučuješ instalaci něčeho, co je v repozitářích, je to špatně. Když navíc neřešíš rozdíly mezi verzemi MDV, případně distry a radíš takto běžné i systémové komponenty či balíčky s velkým množstvím závislostí, je to ještě mnohem horší, protože a) nerespektuje to systém správy softwaru; b) přidělává to množství práce; c) uživatelé, kteří nevědí, si takovým postupem zadělávají na velké problémy. Všimni si, jak často se zde podobné věci řeší.

Google Chrome v žádném Mandriva repu není - první, které se objevilo, je zmíněno v tomto vlákně a má chybu, že není pro 64bit.Proto (a jen proto) jsem přidal upozornění na zdroj, kde jsou 64 bitové balíky, navíc kompilované na podobně aktuálním distru (ne přebalené binárky od Google).Všimni si dalších rozdílů oproti předchozímu odstavci - výslovně upozorňuji, že to není nativní balíček, mám jej dlouhodobě a pořádně vyzkoušený, tzn. vím že funguje, navíc nemá žádné problémové závislosti.

Ano, totéž jsem tady udělal  nedávno se Skype 2.1 za stejných podmínek a ze stejného důvodu - neexistují nativní zdroje/balíčky pro Mandriva Linux. Jistě se budu opakovat, když řeknu, že instalace standalone balíčku je pro uživatele druhý nejhorší způsob hned po kompilaci ze zdrojáků. Zrovna s těmito případy to nijak nekoliduje, protože žádný lepší způsob jak ten software získat prostě není. Kdyby byl, našel bys ho tady.

Stačí jako vysvětlení?

Jediné, co mě mrzí, a asi to nebude problém MIBu, ale spíše Mandrivy (fakt nevím, možná to tak ale není) je, že pokud nainstaluji třeba WINE z oficiálního repa a WINE se pak druhý den ukáže i na MIBu, tak se mi WINE přeinstaluje tím z MIBu, ač se jedná o stejnou verzi.

Dělají to balíčky z MIBu - mají nastavenou verzi balíčku 69, aby měly přednost před nativními balíčky od Mandrivy. Tam to je většinou <10, vyšší číslo je lepší a je vyhodnoceno jako aktualizace (v případě, že jde o stejnou verzi softwaru).
« Poslední změna: Září 10, 2009, 21:03:44 od Ivan Bibr » Nahlásit moderátorovi   Zaznamenáno

Jakub Šenk
Hero Member

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #8 kdy: Září 10, 2009, 22:38:40 »
Odpověď s citacíCitace

Samozřejmě stačí Mrknutí. Již si nevzpomínám, čeho všeho se to týkalo a raději to nechci ani vědět, abych se moc nemusel stydět za své tehdejší prohřešky Smích

Ale co si tak pamatuji, mě osobně vždy uvedený postup fungoval, pravda tehdy jsem nevěděl, že se to zrovna takto dělat nemá a tudíž jsem ani nenapsal, že se jedná o experimentální postup.

Taky jsem většinou odkazoval na balíčky, které pro danou verzi Mandrivy nebyly, jednalo se většinou o cooker, a které fungovali.

Ale to je jedno. Co jsme si, to jsme si Mrknutí.

Dělají to balíčky z MIBu - mají nastavenou verzi balíčku 69, aby měly přednost před nativními balíčky od Mandrivy. Tam to je většinou <10, vyšší číslo je lepší a je vyhodnoceno jako aktualizace (v případě, že jde o stejnou verzi softwaru).

Aha. Je škoda, že nejde zdroje lépe konfigurovat, aby se těmto věcem dalo předejít. Třeba že by se dalo nastavit, aby se z daného serveru stahovali a aktualizovali balíčky jen tehdy, pokud je aplikace ve starší verzi (a nehledělo se na verzi balíčku).
« Poslední změna: Září 10, 2009, 22:40:15 od Jakub Šenk » Nahlásit moderátorovi   Zaznamenáno

b3da
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Září 11, 2009, 07:30:01 »
Odpověď s citacíCitace

Nevěděl jsem, že je i nějaké chromium, proto jsem ani nevěděl že je v repu MIBu. Výše zmíněný balíček byl první použitelný pro mě.
Google Chrome v žádném Mandriva repu není - první, které se objevilo, je zmíněno v tomto vlákně a má chybu, že není pro 64bit.
Vypadá to, že v MIBu je i verze pro 64bit, ale jen pro 2009.1
RPM sample rpm list:

Mandriva 2009.1:
google-chromium-4.0.203.0-69.20090824svn24148mib2009.1.i686.rpm

google-chromium-4.0.203.0-69.20090824svn24148mib2009.1.x86_64.rpm

http://mib.pianetalinux.org/mib/en/component/content/article/32-mib-rpms/417-google-chromium-402030.html
jentzek
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Říjen 01, 2009, 10:21:38 »
Odpověď s citacíCitace

Ahoj lidičky  Úsměv
Prohlizec Chromium jsem zkousel, je svizny a rychlejsi nez FF. Zatim jsem ale nucen setrvat u Firefoxu, protoze postrada funkci AutoScroll, cili koleckem mysi kliknu a jejim pohybem roluju po strance. Tato funkce jaksi do nej neni implementovana. Pritom Chrome we Win ji v sobe ma.
Patral jsem, a jelikoz jsou i jini, kteri to povazuji za jeden ze zakladnich zpusobu chovani webovyho prohlizece, nasel jsem na http://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=17689 soubory s potrebnymi upravami. Jakym zpusobem je mam pouzit? Napadl me prikaz diff, ale radeji se ptam, nez neco zprznim.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #11 kdy: Říjen 01, 2009, 10:23:16 »
Odpověď s citacíCitace

spíše než diff, tak patch Mrknutí
diff dělá rozdíly. Patch je dává dohromady Úsměv
« Poslední změna: Říjen 01, 2009, 10:25:09 od Peťoš » Nahlásit moderátorovi   Zaznamenáno

Linux je user-friendly... ale své přátele si vybírá
Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #12 kdy: Říjen 01, 2009, 11:29:33 »
Odpověď s citacíCitace

... protoze postrada funkci AutoScroll, cili koleckem mysi kliknu a jejim pohybem roluju po strance. Tato funkce jaksi do nej neni implementovana. ...

Já ji mám a používám - funguje. Zkuste použít co nejnovější balíčky chrome.

jentzek
Full Member

Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: Říjen 01, 2009, 13:06:04 »
Odpověď s citacíCitace

spíše než diff, tak patch Mrknutí
diff dělá rozdíly. Patch je dává dohromady Úsměv
Jakym zpusobem a kde to pouzit ?  Úsměv
Já ji mám a používám - funguje. Zkuste použít co nejnovější balíčky chrome.
Mám nainstalovaný chrome-0.26436-1eugeni2010.0 Je neco novejsiho ?
b3da
Sr. Member

Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: Říjen 01, 2009, 19:30:05 »
Odpověď s citacíCitace

Jakym zpusobem a kde to pouzit ?  Úsměv Mám nainstalovaný chrome-0.26436-1eugeni2010.0 Je neco novejsiho ?
To bude tím, že Ivan používá Chrome z jiného zdroje.
Stran: [1] 2 3
  Odpověď  |  Poslat téma  |  Tisk  

Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Validní XHTML 1.0! Validní CSS!