Přihlásit
: [1]
   |   
: pád plasmy po aktualizaci.  ( 2945 )
Daniel Jan
Full Member
***

Karma: 2
: 145


daniel_j@njs.netlab.cz

242962207
« : September 30, 2009, 18:02:43 »

Mám dotaz.
Instaluji na NB 2009.1 One Lite na CD. Nejprve nechám nabootovat a pak provést instalaci. (DVD mechanika nevezme)
Pote se připojím k netu nastavím zdroje přes "easy urpmi". Dám stáhnout aktualizace = 462 balíčků , na konci mi to nahlásí že kvůli kernelu je třeba restartovat. Restartuji a vše naběhne až po konečnou obrazovku. Ta se na objeví na cca 1s a následně obrazovka nejprve zčerná a následně zbělá a objeví se hláška o kritické chybě : The application Pracovní plocha Plasma (plasma) crashed and caused the signal 11 (SIGSEGV).
A tím je konec , NB reaguje na Alt+F2 a lze spustit cokoliv , net přes mcc taky lze spustit. Jen obrazovka je zářivě bílá a jakýkoliv restart nepomáhá . Po restartu je vždy třeba se ručně připojit k netu.
Je možné že s aktualizacemi se stáhlo něco špatného ?
Sám nevím , neboť s různými obměnami už takhle reinstaluji už po 4 a jsem s toho na prášky zvláště když je to dcery PC .
Předem děkuji za tipy a rady .
b3da
Sr. Member
****

Karma: 7
: 385


« #1 : September 30, 2009, 19:41:01 »

Je možné že s aktualizacemi se stáhlo něco špatného ?
Alt+F2 plasma [entr] vám plasmu nenahodí?

Ještě můžete použít tip od pana Cyroně
V RC1 se mi stávalo, že po instalaci a restartu KDE sice naběhlo, ale pouze jako čistá plocha bez ikon, plasmoidů a panelu. Co teď? Stačí přímo v KDE zobrazit domovskou složku ([Alt+F2], napsat dolphin) a přejmenovat skrytou složku .kde4 na cokoliv. Obratem se vytvoří nová složka .kde4. Extrémně důležité: toto je nutno učinit přímo v běžícím KDE, jinak přijdete o nastavení KDE! Po přehlášení by vše mělo být v pořádku. Ve finální verzi mi to nedělá, ale kdyby náhodou...
Daniel Jan
Full Member
***

Karma: 2
: 145


daniel_j@njs.netlab.cz

242962207
« #2 : September 30, 2009, 19:48:59 »

Tak a naposled instalace + restart + nastavit net + nastavit easy urpmi > restart = OK
urpmi krusader + mc + wine + smplayer >  restart = OK

A teď to na mě řve že jsou k dispozici aktualizace > nějakých 6 (pak bude následovat těch cca 462)

Mám či nemám (z 99% očekávám pád)
a nebo jen něco a nebo se vykašlat na aktualizace ?
Jsem bezradnej ..... a dcera mě už vydědila ... :-( 

tak tedy jdu do aktualizace a použiji výše zmíněné dva tipy ................ a děj se vůle .............
Daniel Jan
Full Member
***

Karma: 2
: 145


daniel_j@njs.netlab.cz

242962207
« #3 : September 30, 2009, 21:25:36 »

Tak nevím , jistý pokrok je ale k jásotu to ještě není .
Nejprve jsem instaloval těch 6 balíčků a restartoval = OK (net naskočil automaticky)
Pak jsem stáhl těch 462 balíčků a restartoval = OK ale bez netu (přes roota nutné spustit)
Pak jsem ještě asi 3 x restartoval a pokaždé systém naběhl ALE vždy bez netu .

Chápete to někdo
Jak donutit systém aby startoval i s netem ??
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #4 : September 30, 2009, 22:16:33 »

Jak donutit systém aby startoval i s netem ??

Zkus znovu projet nastavení sítě, jeden z kroků nabízí spuštění připojení po startu.
Nevím, jaké máš síťové zařízení - můžeš zkontrolovat v Ovládacím centru - Hardware, jestli je správně detekováno. Na výpisu
:
  ifconfig -a
můžeš zkontrolovat aktivní rozhraní.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #5 : September 30, 2009, 22:18:52 »

Otestujte si hardware - speciálně jestli je starší. Podobně "záhadně" se mi projevovaly nafouknuté kondenzátory na základní desce (vyzkoušeno na velkém větším množství PC).

valsoraj


« #6 : September 30, 2009, 22:50:16 »

Mám podobný problém - po aktualizaci BIOSu, nastavení parametrů biosu, restartu - nenaběhne NET, musím provedenou aktualizaci vrátit, ale to asi není Váš problém.
Daniel Jan
Full Member
***

Karma: 2
: 145


daniel_j@njs.netlab.cz

242962207
« #7 : November 14, 2009, 09:39:05 »

Dcery NB je vyloženě zakletej a prokletej.

Definitivní pády KDE4 v 2009,1 jsem částečně odstranil přechodem na XFCE.
Po čase ale nastal problém s naběhnutím grafického prostředí - česky řečeno končil jsem krátce po výběru OS.
Myslel jsem si že si pomohu instalací 2010 s KDE 4 > Instalace proběhla OK i aktualizace Před instalací jsem i smazal komplet nastavení KDE ve složce home. Problém ale přetrvává . Přišel jsem jak ho "obejít" a dostat se do grafického prostředí ale je to šílenost. A tak mám dotaz jestli něco nedělám blbě a nebo někde něco pravidelně opomíjím a z toho vzniká problém.

Takže "šílený a jediný" způsob jak spustit Mandrivu :
- zapnu NB
- vyberu OS (MD 2010) /chvilku to běží hezky modře > pak obrazovka zčerná
- napsat jmeno uživatele (evidentně NB pracuje ale vizuálně není nic vidět) + enter
- počkám než zazní zvuková signalizace přihlášení (opět NB funguje > jen není nic vidět)
- zmáčknu Ctrl+Alt+Delete a potom Enter (přesně to co se dělá při vypnutí > 3 možnosti > odhlášení,vypnutí,restart) -
- system se odhlasí a již se objeví grafické menu s uživatelem (zrušil jsem automatické přihlášení - nefungovalo to ani s automatickým přihlášením)
- pak už stačí kliknout na výběr uživatele a nebo napsat + enter a vše naběhne jak má i s barvičkama .

Postup je šílenej ale jedinej funkční. Prostě se po startu NEOBJEVI možnost přihlášení.

NB jsem i rozebral a vyčistil, všechny kontakty otřel. Zakázal bootovat s DVD (jen HDD)

Vzhledem k tomu že maminy NB a můj PC taky běží na Mandrivě a bez problémů tak s tímhle mám stále noční můru.

Předem děkuji za jakoukoliv radu ...

Ještě doplním že současně je tam i M$(XP) jen se nabootuje okamžitě > ale z nezjištěných příčin se na něm myš seká a "vypadává" a CPU jede aniž je cokoliv zapnuté na 80 % a práce na něm je prakticky nemožná.
Oddíly jsou na HDD tři > skrytý oddíl s obrazem XP , Oddíl s instalovaným XP a oddíl s MD.
Jinak MD po "pracnějším" startu ale jede bez jakýchkoliv problémů a záseků.
Jo a když dám zavést "bezpečně MD" tak se bez problémů přihlásím do konzolového režimu a bez problémů lze využívat příkazy jako mcc či mc.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #8 : November 14, 2009, 14:26:09 »

Zkus doinstalovat balíček gdm. Spust si MCC > Start systému > (ikonka se semaforem, tuším Správce přihlášení nebo tak nejak). Zde zvol GDM a restartuj

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Daniel Jan
Full Member
***

Karma: 2
: 145


daniel_j@njs.netlab.cz

242962207
« #9 : November 14, 2009, 19:14:53 »

nefunguje > fše při starém .... 
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #10 : November 14, 2009, 19:31:13 »

Prijde mi, ze je nejaky problem s diskem. Kolika je tam mista? (vypis z prikazu df)
Zkusil bych otestovat disk
Je mozne i to, ze instalace neprobehla zcela korektne - slo o cistou instalaci se zachovanim /home, nebo aktualizaci? Z vyse uvedeneho prispevku to neni zcela jasne.
Jde o vydani i586, nebo x86_64?
Otestovat live CD s One.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Daniel Jan
Full Member
***

Karma: 2
: 145


daniel_j@njs.netlab.cz

242962207
« #11 : November 14, 2009, 19:58:16 »

Souborový systém  Velikost Užito Volno Uži% Připojeno do
/dev/sda5             7,5G  2,4G  4,8G  34% /
/dev/sda7              26G   24G  2,0G  93% /home
/dev/sda2              36G  9,1G   26G  26% /mnt/windows
none                  473M  4,0K  473M   1% /tmp

jak otestovat disk ?
instalace se zachováním /home (ještě před tím jsem v konzolovém režimu vymazal složky .kde , .kde4 ,.gnome )
vydání i586 > vždy šlo o instalaci z CD s KDE - live (DVD vypálené mechanika nepozře-pouze originál)
"live CD s One" co to je ?
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #12 : November 14, 2009, 20:45:37 »

Program pro kontrolu integrity souboroveho systemu je fsck. Kdyz v konzoli zadas (jako root) fsck a stisknes klavesu tab, vypisou se i symlinky pro prikazy urcene pro konkretni souborove systemy (jde stale o fsck, ale s prislusnym prepinacem). Muze pracovat pouze na odpojenem oddilu, takze se neda pracovat napr. na oddile s /. Proto existuji live distribuce obsahujici kuprikladu partition magic pro opravy diskovych oddilu ci filesystemu. Lze to jen doporucit. Uz se to tu na foru probiralo, tak pohledej.
Pokud fsck chybu nemuze opravit, pomuze jen zaloha (nebo extra dobre znalosti fs a programek debugfs).
Kontrolu vadnych bloku pak provadi badblock. Jeho vystup muze byt vstupem pro fsck, ktery pomuze systemu vyhnout se vadnym blokum. Nasledujici priklad okopiruju z LDP:
:
  badblocks /dev/fd0H1440 1440 > bad-blocks
fsck -t ext2 -l bad-blocks /dev/fd0H1440
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Daniel Jan
Full Member
***

Karma: 2
: 145


daniel_j@njs.netlab.cz

242962207
« #13 : November 15, 2009, 21:21:34 »

Program pro kontrolu integrity souboroveho systemu je fsck.

Obávám se že tohle je nad mé síly, do toho nepůjdu a ani tomu moc nerozumim > nerad bych udělal větší botu než je ted ....
: [1]
   |   
 
: