Přihlásit
: [1] 2
   |   
: DHCP se nespouští  ( 9828 )
medulin
Sr. Member
****

Karma: 0
: 283


« : November 28, 2009, 21:17:39 »

V Mandriva Linuxu 2010 (i v předchozích starších verzích) se nespustí služba dhcpd při startu systému pokud není síťové rozhraní aktivované.
V PC1 mám dvě síťovky eth0 - připojená do internetu a eth1 vnitřní domácí síť nastavená pomocí sdílení internetu a připojená do PC2
Vše funguje dobře pokud první zapnu PC2 a potom PC1. Pokud zapnu první PC1 a potom PC2 tak nedojde ke spuštění služby dhcpd a musím ji ručně zapnout v ovládacím centru.
Chtěl bych aby to fungovalo tak jako router nebo sdílení internetu ve Windows.
V jiných distribucích a ani v linuxových routerech tento problém neexistuje.
Hledal jsem řešení a našel jsem diskuzi kde je popsaný tento problém:
http://forum.pclinuxos.cz/viewtopic.php?pid=8502#p8502
ale problém vyřešili nainstalováním PClinuxos kde to jde nastavit: "vypnout Síťový hotplug".
Prosím o nějaký nápad jak řešit tuto dlouholetou chybu (v předchozích verzích jsem to řešil ručním zapínáním dhcpd) v MandivaLinuxu.
medulin
Sr. Member
****

Karma: 0
: 283


« #1 : November 28, 2009, 21:42:19 »

Že by to bylo toto? https://qa.mandriva.com/show_bug.cgi?id=34691 (Angličtinu moc neovládám a http://translate.google.cz/# ty stránky nechce překládat  . Tak ty texty musím kopírovat a překládat.)
Prosím jde to nějakým způsobem vyřešit?
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #2 : November 28, 2009, 21:49:01 »

Jo, řekl bych, že to je ta chyba, kterou popisuješ. Bohužel, jediné, co asi (zatím) pomůže, je zapínat to ve správném pořadí...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
grapefr
Full Member
***

Karma: 2
: 182



« #3 : November 28, 2009, 22:08:06 »

ja bych si snad uz i kvuli tomuto bugu snad radeji router poridil ... do budoucna umozni krom pc a notebooku pripojit i jina zarizeni do mistni site, trebas pres wifi nejake to psp, TV prehravace, mobily a ja nevim co jeste :-)))
Uz to ze na pc2 mi jde internet pouze kdyz je zaple pc1 by me dohanela k silenstvi  

co dhcp nepouzivat a nastavit vse natvrdo rucne...IP adresy, brany, masky site...?!?
« : November 28, 2009, 22:13:32 grapefr »
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #4 : November 28, 2009, 22:11:29 »

Uz to ze na pc2 mi jde internet pouze kdyz je zaple pc1 by me dohanela k silenstvi  
Ono to je trochu jinak, než píšeš (jsi pochopil ). Jedná se nikoli o pořadí zapnutých počítačů, ale síťových rozhraní v jednom počítači, který má sloužit jako router.

<INTERNET> ---- <ROUTER / PC se 2 sitovkama (tento pripad)> ---------< jine kompy>

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
grapefr
Full Member
***

Karma: 2
: 182



« #5 : November 28, 2009, 22:16:20 »

Ono to je trochu jinak, než píšeš (jsi pochopil ....
no vzdyt spravne ..pc1/router/nasdileni inetu ostatnim pc .... tzn, kdyz pc1 vyple, na pc2-pcx neni internet - o tom jsem psal, ze by me dohanelo k silenstvi  
...a pise o poradi zapinani pc...kdyz zapne prvni pc2 a teprve pote pc1/router ... tak dhcp prideli IP v poradku...v opacnem pripade ne (pochopitelne, protoze pc2 nevidi a pozdejsi pripojeni pc2 uz nebere v potaz)...snad jsem to pochopil spravne.
« : November 28, 2009, 22:23:35 grapefr »
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #6 : November 28, 2009, 22:19:26 »

Že by to bylo toto? https://qa.mandriva.com/show_bug.cgi?id=34691
Prosím jde to nějakým způsobem vyřešit?

Mas overene, kdy je named spousteny? V drakxservices je zaskrtnut spousteni pri startu?

V Mandriva Linuxu 2010 (i v předchozích starších verzích) se nespustí služba dhcpd při startu systému pokud není síťové rozhraní aktivované.

Pokud to nepomaha, udelal bych si jednoduchy skriptik spousteny prikazem z /etc/rc.d/rc.local, ktery by trebas v minutovych intervalech testoval, zda je spusten/pripojen druhy PC (PC2). Pokud ano, restartoval bych kartu a named a skript ukoncil.

H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #7 : November 28, 2009, 22:26:13 »

no vzdyt spravne ..pc1/router/nasdileni inetu ostatnim pc .... tzn, kdyz pc1 vyple, na pc2-pcx neni internet - o tom jsem psal, ze by me dohanelo k silenstvi  
Pochopil jsem, ze jsi to pochopil jinak. Má chyba, má veliká chyba...
já to mám doma tak, ze routovací komp poskytuje hafo dalších služeb: DNS, NFS, NIS, (v testovacím provozu Kerberos5) Samba, FTP, Tiskový server CUPS, NTP a pak pár dalších. No, a pak mi komp vyhořel (starý noteobok se zaneseným chlazením a upekl se ) takze mám ted klasický router, který neumí vůbec nic. Jakmile sezenu tak za kilo další Eee, tak budu mít zpátky komp místo jednoúčelné krabičky.

Pokud to nepomaha, udelal bych si jednoduchy skriptik spousteny prikazem z /etc/rc.d/rc.local,
To spíš do /etc/cron.hourly nebo /etc/cron.d/

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
grapefr
Full Member
***

Karma: 2
: 182



« #8 : November 28, 2009, 22:33:03 »

já to mám doma tak, ze routovací komp poskytuje hafo dalších služeb: DNS, NFS, NIS, (v testovacím provozu Kerberos5) Samba, FTP, Tiskový server CUPS, NTP a pak pár dalších. ...
....ale tyto sluzby muzes provozovat-mit spustene i na lokalnim pc v mistni siti za routerem (akorat router spravne nastavit, aby spravne smeroval pozadavky z venku -viz ma diskuse Transmission-UPnP ... to je to samy jako smerovat na routeru FTP port 21 na napr. pc3 v mistni siti, kde bezi FTP server a je pak FTP pristupne i zvenku)....
« : November 28, 2009, 22:46:23 grapefr »
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #9 : November 28, 2009, 22:37:51 »

....ale tyto sluzby muzes provozovat-mit spustene i na lokalnim pc v mistni siti za routerem....
Ano, ale nedostanu se k nim z vnejšího netu, nebo to musím nastavit na routeru a na počítači, na kterém tyto služby běží pak filtr dle MAC adresy. Dále krabičky neumí pracovat na základě port-knockingu atd  atd atd... Je jednodušší mít tedy jeden počítač, který bude sloužit jako FW a i jako brána, vnitřní síť zahalí do NATu a nedovolí vlést dovnitř vetřelcům. A nakonec pokud mám tyto služby doma spuštěné, tak chci, aby byly k dispozici pořád, takže ten počítač stejně musí běžet. Například jsem měl takto k dispozici svůj balící stroj, ted mám smůlu a jsem-li například na víkend pryč, je to horší. Neopravím chyby, nové verze.... a tak vůbec

Ale je fakt, že pokud tohle všechno nechceš/nepotřebuješ, je "out of box working" krabička nejideálnějším řešením...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
grapefr
Full Member
***

Karma: 2
: 182



« #10 : November 28, 2009, 22:41:13 »

ok..je to asi o volbe konkretniho uzivatele...abychom moc neodbocili od tematu. 
medulin
Sr. Member
****

Karma: 0
: 283


« #11 : November 28, 2009, 22:43:45 »

Pochopil jsem, ze jsi to pochopil jinak. Má chyba, má veliká chyba...
já to mám doma tak, ze routovací komp poskytuje hafo dalších služeb: DNS, NFS, NIS, (v testovacím provozu Kerberos5) Samba, FTP, Tiskový server CUPS, NTP a pak pár dalších. No, a pak mi komp vyhořel (starý noteobok se zaneseným chlazením a upekl se ) takze mám ted klasický router, který neumí vůbec nic. Jakmile sezenu tak za kilo další Eee, tak budu mít zpátky komp místo jednoúčelné krabičky.
To spíš do /etc/cron.hourly nebo /etc/cron.d/

Snažím se o to abych to měl tak jak píšeš. Jako PC1 mám Eee PC 900A a jako eth1 je v USB toto:
http://www.abclinuxu.cz/hardware/pripojeni-na-sit/sitove-karty/usb-2/delock-konvertor-usb-2.0-ethernet-rj-45-10-100
Funguje to dobře až na to DHCP. Ještě bych to Eee chtěl nastavit jako VoIP telefon a časem snad i domácí automatizace: http://quattro.haje.cz/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=16&Itemid=26
Klasický router nechci.
« : November 28, 2009, 23:14:28 medulin »
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #12 : November 28, 2009, 22:52:37 »

Na druhou stranu bych ani sebe a ani Tebe nezaředil do kategorie běžného uživatele

(to jsi psal Ty?)

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
medulin
Sr. Member
****

Karma: 0
: 283


« #13 : November 28, 2009, 23:02:32 »

Mas overene, kdy je named spousteny? V drakxservices je zaskrtnut spousteni pri startu?

Pokud to nepomaha, udelal bych si jednoduchy skriptik spousteny prikazem z /etc/rc.d/rc.local, ktery by trebas v minutovych intervalech testoval, zda je spusten/pripojen druhy PC (PC2). Pokud ano, restartoval bych kartu a named a skript ukoncil.

H.

Děkuji za radu.
named i dhcpd je zaškrtnut jako spouštění při startu.

Skriptík asi nezvládnu a ani se mi to nezdá moc systémové.
Není možné připsat do nějakého souboru který spouští rozhraní eth1 (při zapnutí PC2) aby po spuštění eth1 spustil i dhcpd? To se mi zdá jako systémovější řešení a myslím že by to tak měl nakonfigurovat i průvodce sdílením internetu, ale ten to evidentně nedělá.

Na stránce tohoto bugu je ještě něco o MII_NOT_SUPPORTED=yes
co jsem zjistil, tak bych to měl doplnit do souboru ifcfg-eth0. A mělo by to fungovat. Takže by stačilo kdyby to tam zapsal průvodce sdílením internetu.
Zítra vyzkouším a dám vědět.
medulin
Sr. Member
****

Karma: 0
: 283


« #14 : November 28, 2009, 23:08:56 »

Na druhou stranu bych ani sebe a ani Tebe nezaředil do kategorie běžného uživatele
(to jsi psal Ty?)

No právě že běžný uživatel si s tím nebude vědět rady, proto bych byl rád kdyby se to nějak vyřešilo.
Jj záznam jsem tam napsal já. Proč, něco špatně?
: [1] 2
   |   
 
: