Přihlásit
: [1]
   |   
: WinXP ve Virtual Boxu  ( 9141 )
magilego
Jr. Member
**

Karma: 3
: 92



« : December 03, 2009, 00:47:29 »

Bohužel potřebuju několik aplikací, která pod Wine nejedou. Nainstaloval jsem si Virtual Box a v něm rozjel WinXP. Ve virtualizaci se vůbec nevyznám, tak mám takový trapný dotaz. Nejsem si jist, zda mám ve WinXP instalovat ovladače (třeba grafiky) pro Windows nebo ne. Logika mi napovídá, že ne, ale pro jistotu.

děkuji za odpověď

PC: Gigabyte MA790XT-UD4P, AMD Phenom X3 720, 4GB, Nvidia 9800GT
Mandriva 2010.0 64 bit
kernel-desktop, KDE 4.3, vestavěné 3D
kernel-rt, XFCE 4.6, bez 3D
hrejsik
Jr. Member
**

Karma: 3
: 60



« #1 : December 03, 2009, 07:54:50 »

Po spuštění virtuálních XP je třeba zvolit v nabídce VirtualBox "Zařízení" - "Instalovat přídavky pro hosta...". K virtuálním XP se automaticky připojí k "mechanice CD" .iso obraz s drivery a odtud je pro Wn XP nainstalovat.
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #2 : December 03, 2009, 10:34:42 »

Bohužel v popisu balíčku z repozitáře není uvedeno, o jakou variantu VirtualBoxu se jedná. Dříve byla v repu k dispozici verze OSE, která měla omezenou funkčnost (např. nepodporovala USB). Na www.virtualbox.com jsou k dispozici plné verze (pro osobní použití zdarma), bohužel rpm balíček pro mandrivu je pouze pro 2009.1. Není ale problém provést instalaci ze souboru *.run (all distributions).

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
hrejsik
Jr. Member
**

Karma: 3
: 60



« #3 : December 03, 2009, 12:33:44 »

Aktuálně je na ofic. repo VirtualBox (x86) OSE 3.0.8
Ovšem ne každý vyžaduje na virtuálu třeba USB, takže to může i někomu vyhovovat tak, jak to je.
magilego
Jr. Member
**

Karma: 3
: 92



« #4 : December 03, 2009, 13:50:24 »

Jedná se o verzi OSE 2.2.0. Mám to v Mandrivě 2009.1. Přídavky jsem nainstaloval, děkuji moc za radu. Nefunkčnost USB mi nevadí. Ale i tak po instalaci MDL 2010.0 si stáhnu plnou verzi.
Mám však ještě dotaz. Mám grafiku Nvidia 9800 GT s 512 MB paměti. Virtual Box mi umožňuje maximálně nastavit 128 MB video paměti. Jak ho mám přesvědčit o tom, že může použít 256 MB? Nebo je to též omezení ze strany OSE verze Virtual Boxu?
Velikost operační paměti je 4 GB a tu mi Virtual Box umožňuje nastavit v celém rozsahu. Tak se ještě zeptám, zda vyčlenění 2 GB pro hostovaný OS je rozumná volba, nebo můžu použít i více?

děkuji za odpovědi

PC: Gigabyte MA790XT-UD4P, AMD Phenom X3 720, 4GB, Nvidia 9800GT
Mandriva 2010.0 64 bit
kernel-desktop, KDE 4.3, vestavěné 3D
kernel-rt, XFCE 4.6, bez 3D
hrejsik
Jr. Member
**

Karma: 3
: 60



« #5 : December 03, 2009, 14:09:20 »

Nerad bych se mýlil, nejsem žádný teoretik, ale VirtualBox poskytuje hostovanému OS "grafickou kartu" virtuální, což nemá s reálnou grafickou kartou na hostujícím OS nic společného. Těch 128 MB vyčleněných pro grafiku - podle mých praktických zkušeností - bohatě stačí.
Co se týče velikosti přidělené operační paměti, tak ty 2 GB bych asi doporučil při celkové velikosti RAM 4 GB jako maximum.
« : December 03, 2009, 14:14:29 hrejsik »
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #6 : December 03, 2009, 14:18:59 »

Nerad bych se mýlil, nejsem žádný teoretik, ale VirtualBox poskytuje hostovanému OS "grafickou kartu" virtuální, což nemá s reálnou grafickou kartou na hostovaném OS nic společného. Těch 128 MB vyčleněných pro grafiku - podle mých praktických zkušeností - bohatě stačí.
Co se týče velikosti přidělené operační paměti, tak ty 2 GB bych asi doporučil při celkové velikosti RAM 4 GB jako maximum.

Zrovna jsem koukal do dokumentace (doporučuju - je poměrně kvalitní) a viděl bych to taky tak. Velikost video paměti asi nebude rozhodující, stejně myslím nefunguje 3D akcelerace v hostovaném systému (nebo už je aspoň v experimentálním stádiu?). 2GB RAM pro WinXP mi připadá skoro jako házení perel sviním  . Navíc vše můžeš dodatečně změnit, takže můžeš vše vyzkoušet.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
magilego
Jr. Member
**

Karma: 3
: 92



« #7 : December 03, 2009, 21:44:57 »

XP frčí raketovou rychlostí s 1 GB RAM. Jen mě napadlo ve Virtual Boxu vyzkoušet Win 7, což je ale nenažraný otesánek, který chce alespoň 2 GB (na 64 bit).
A tady mi těch 128 MB video paměti přijde celkem málo. Dokumentaci z www.virtualbox.org jsem prolezl křížem krážem, ale kromě obecné informace "nastavte velikost video paměti", nic na téma, zda oněch 128 MB představuje ve Virtual Boxu strop (a nebo je to strop pouze OSE verze?). 3D by fungovat mělo, alespoň jsem tuto volbu zaškrtl v možnostech virtuálního stroje. Chtěl jsem to vyzkoušet na starší hře GTA Vice City (jinou nemám), ale ta se ve WinXP odmítá spustit s odůvodněním, že vyžaduje minimálně 128 MB video paměti ...  osud, co už.
Jinak s Virtual Boxem velká spokojenost. I když Win95 jsem na něm nerozjel a nostalgicky se tak nevrátil o několik geologických vrstev níž.

děkuji za odpovědi

PC: Gigabyte MA790XT-UD4P, AMD Phenom X3 720, 4GB, Nvidia 9800GT
Mandriva 2010.0 64 bit
kernel-desktop, KDE 4.3, vestavěné 3D
kernel-rt, XFCE 4.6, bez 3D
magilego
Jr. Member
**

Karma: 3
: 92



« #8 : December 04, 2009, 15:21:40 »

Jen doplním zjištěné informace z fóra Virtual Boxu, třeba se to bude někomu hodit.
Oněch 128 MB VRAM skutečně představuje strop. Nicméně ve virtuální mašině má VRAM vpodstatě pouze funkci frame bufferu. 3D záležitosti (textury atd.) jsou předávány přímo hostitelské grafické kartě. Takže těch 128 MB nepředstavuje omezení pro graficky náročnější aplikace.

PC: Gigabyte MA790XT-UD4P, AMD Phenom X3 720, 4GB, Nvidia 9800GT
Mandriva 2010.0 64 bit
kernel-desktop, KDE 4.3, vestavěné 3D
kernel-rt, XFCE 4.6, bez 3D
LUTEC
Jr. Member
**

Karma: 0
: 81



« #9 : December 25, 2011, 18:31:04 »

Mám problém který je tu zminovany, ale nejsem moc moudry z odpovedi ktere jsem zde nasel. Mam mandrivu 2010.2, v ni virtual box nainstalovany z repozitaru a v nem win xp. cele jsem to provadel kvuli jedne aplikaci, ktera mi bohuzel pres wine nejede tak jak by mela. Kdyz chci aplikaci spustit v xp vyskoci mi hlaska viz priloha. Ma to spojitist s tim, ze mam verzi virtual boxu prave z repozitaru? Muzu nejakym zpusobem doinstalovat ovladace grafiky?


* pkr.png (13.49 , 392x338 - 638 .)

Mandriva 2010 spring
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #10 : December 26, 2011, 00:26:01 »

Spusť virtuální Windows a v menu v sekci Zařízení  vyber instalaci přídavků pro hosta. Měla by se spustit instalace (z virtuální DVD mechaniky0, která kromě jiného nainstaluje ovladače grafické karty. 3D zobrazení už je podporováno. Jestli toto stačí k vyřešení tohoto problému nevím, možná zkus nainstalovat Direct3D - nevím, jak je to s podporou.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
lukas.v
Full Member
***

Karma: 2
: 145


« #11 : December 26, 2011, 14:16:25 »

3D i 2D akcelerace bývá obvykle u každého virtuální PC vypnuta. Po nebo před instalací přídavků pro hosta bych to také povolil. Je to v: nastavení každého virtuálního PC -> Obrazovka.
« : December 26, 2011, 14:18:20 lukas.v »

PC: 1.6GHz, 2GB RAM, 250GB HDD; Mageia 1 - 64bit; KDE 4.6.5
Netbook - Asus Eee 1000H: 1.6 GHz, 2GB RAM, 160 GB HDD; Debian Squeeze 32bit, KDE 4.4.5; Windows XP SP3
LUTEC
Jr. Member
**

Karma: 0
: 81



« #12 : December 28, 2011, 15:17:45 »

to paur

spustil jsem instalaci pridavku pro hosta a nejdriv mi to oznamilo, ze neni v mechanice potrebne medium, pak se me to zeptalo jestli ho chci stahnout coz jsem odsouhlasil a po stazeni se to pridalo. Vysledkem bylo, ze mi xp bezi uz pres celou obrazovku ( pred tim jsem je pri maximalizaci pomoci ctrl + f mel max v okne 10 x 10 cm) a maji i lepsi rozliseni. Aplikace kterou jsem potreboval zprovoznit mi ale hlasi stale stejnou chybu. Na chvili se tam pri jejim spusteni objevila hlaska, prelouskal jsem to rychle a pak to zmizelo, ale bylo to neco ve smyslu, ze aplikace kterou se pokousim zapnout potrebuje 32 bitu a ja ze mam jen 16 bitu a at to prenastavim, ale nikde jsem to v nastaveni nevidel.

to lukas.v

2D i 3D akceleraci jsem zapnul hned po nainstalovani virtual boxu



Mandriva 2010 spring
: [1]
   |   
 
: