Přihlásit
: [1] 2 3
   |   
: Mandriva 2010 + Nvidia GeForce 4 MX440  ( 13387 )
Keclík Hanuš


« : December 31, 2009, 00:29:34 »

Koupil jsem si Mandrivu 2010. Přidal jsem si zdroj software Extra DVD. Správce software mi nabídl použít ovladač od Nvidie. Tak jsem jej použil a po restartu mi PC naběhlo jen do textového režimu. V bezpečném režimu počítač naběhl korektně, dokoce fungovala i 3D akcelerace ve hrách přes Wine. (Takže to jelo na 100%) Pak jsem zjistil, že když nastavím 16bit hloubku, tak PC normálně naběhne (v normálním režimu ) ale 3D akcelerace vůbec nefunguje. (ovladač nvidie tam však byl)

 Potom jsem ve správci odebral ovladače od nvidie a tím jsem mandrivu dokonale zhodil.... ( bláhově jsem si myslel, že si tam sama nainstaluje neorginální svobodný free driver, který tam byl původně )

Ve verzi 2009 to fungovalo. Chtěl jsem jít s dobou a takhle jsem dopad :-)... Upozornuji, že jediným příkazovým řádkem kterým vládnu je MS-DOS. Chci to rozjet, ale nevím jak. Uvažoval jsem o použití ExtraDVD k Mandrive 2009. Starší ovladač Nvidia 71xx tam je, (dokonce hned několik, takže nevím který mám instalovat :-( navíc je určený ke staršímu jádru linuxu, takže vůbec nevím co by se mohlo stát ) rozhodně se mi Mandrivu 2010 nechce instalovat potřetí.

Na závěr trocha kritiky.
Když jsem koupil před rokem Mandrivu 2009, tak dodané DVD, bylo tak deformované, že jsem myslel, že se mi těmi vibracemi rozpadne mechanika.

V Mandrivě 2010 byla zas čtecí plocha DVDčka katastrofálně odřená o papírový obal, ve kterém je DVD zabaleno. (No, tohle půjdu reklamovat, přeci jen se jedná o 40% ceny Windows a tam zákazník očekává jiný přístup. )
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #1 : December 31, 2009, 01:45:38 »

od verze M2009.1 je v Mandrivě X.org ve verzi 1.6, výrobci grafických karet (ATI,NVidia) dělající proprietární ovladače již nezahrnuly některé grafické karty mezi podporované v X.orgu 1.6, patří mezi ně i dělo s názvem GeForce 4 MX440 -> proprietární ovladač nebude fungovat (taky jsem šťastným majitel jednoho obstarožního PC s touto grafikou)

postup pro nastavení neproprietárního ovladače http://wiki.mandrivalinux.cz/navody-problemy-grafika-prvni_pomoc
(pokud se objeví pouze černá obrazovka bez textového řádku, tak stačí zmáčknout levý CTRL + levý ALT + F1 a pak postupovat podle návodu)

poškrábanost DVD jaksi autor knihy neovlivní, leda, že by knihu rozvážel osobně, obracejte se na distributora, toho kdo vám to prodal, dozajista to vymění (mě došlo DVD poštou a naprostá spokojenost), k tomu dalšímu (pohádce o widlích) se nebudu vyjadřovat - na flame máme stránky lživě

edit: míchat hrušky a jabka (balíčky pro M2009 a M2010) silně nedoporučuju - nepojede to
« : December 31, 2009, 01:52:16 alda81 »

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Keclík Hanuš


« #2 : December 31, 2009, 02:01:29 »

Díky za odpověď. Takže mi tu Mandrivu 2010 doporučuješ použít, na můj Super-number ONE comp s Radeonem 4830?
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #3 : December 31, 2009, 02:06:30 »

Na závěr trocha kritiky.
Když jsem koupil před rokem Mandrivu 2009, tak dodané DVD, bylo tak deformované, že jsem myslel, že se mi těmi vibracemi rozpadne mechanika. V Mandrivě 2010 byla zas čtecí plocha DVDčka katastrofálně odřená o papírový obal, ve kterém je DVD zabaleno. (No, tohle půjdu reklamovat, přeci jen se jedná o 40% ceny Windows a tam zákazník očekává jiný přístup. )

Reklamujte - je to normálně vadné zboží, správné médium toto dělat nesmí

alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #4 : December 31, 2009, 10:48:49 »

Díky za odpověď. Takže mi tu Mandrivu 2010 doporučuješ použít, na můj Super-number ONE comp s Radeonem 4830?
ATI nemám, neměl jsem a nikdy ani mít nebudu - jejich ovladače nestojí v linuxu za nic, ale možná budeš mít štěstí a pojede to, protože alespoň podle http://wiki.mandrivalinux.cz/2009.1_errata#nektere_karty_ati_jiz_nejsou_podporovany_proprietarnim_ovladacem_ati_fglrx a odkazu na wikipedii, to má novější čip R700, takže by to mělo jet, ale je to ATI, na to se nesmí zapomínat, takže tam může být vše jinak

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Keclík Hanush


« #5 : December 31, 2009, 10:52:15 »

Pořád mi vrtá hlavou proč ty ovladače v Bezpečném režimu fungují a v normálním ne.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #6 : December 31, 2009, 11:17:43 »

Pořád mi vrtá hlavou proč ty ovladače v Bezpečném režimu fungují a v normálním ne.
V Bezpečném režimu se používají ovladače VESA, které pojedou i na žolíkovém esu, pokud jej strčíš do slotu pro grafickou kartu

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #7 : December 31, 2009, 11:28:49 »

opráším starý PC a zkusím tam vecpat M2010 a beta ovladače ze stránek NVidie, pak dám vědět, jak jsem dopadl, snad to bude ještě letos

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #8 : December 31, 2009, 14:51:32 »

ani beta či nejnovější ovladače ze stránek NVidie na tu důchodcovskou grafiku v M2010 nefungují

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #9 : December 31, 2009, 17:38:17 »

ani beta či nejnovější ovladače ze stránek NVidie na tu důchodcovskou grafiku v M2010 nefungují

Je třeba použít legacy ovladače, jen nevím které přesně: http://www.nvidia.com/object/unix.html. To by mělo fungovat, nedávno jsme to řešili...

alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #10 : December 31, 2009, 18:44:02 »

Je třeba použít legacy ovladače, jen nevím které přesně: http://www.nvidia.com/object/unix.html. To by mělo fungovat, nedávno jsme to řešili...
předtím jsem zkušel
http://www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_96.43.14.html
http://www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_96.43.13.html
http://www.nvidia.com/object/linux_display_x86_96.43.11.html
nejely (na ty mě navedly stránky NVidie)

teď jsem ještě dodatečně zkoušel
http://www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_71.86.11.html - nainstalovaly se, Mandriva najela, ale bez akcelerace
http://www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_173.14.22.html - nahlásí rovnou, že nejsou pro mou kartu

na abclinuxu jsem narazil na tuhle diskuzi http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/286521 zkusím, ale nevím kdy

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #11 : December 31, 2009, 18:46:19 »

Teď jsem tátovi instaloval mdv2010.0 na jeho PC (AthlonXP 1800+, 256MB RAM, nvidia GeForce2 MX-200) a bohužel se mi nepodařilo rozpohybovat grafiku podle představ. Proprietární ovladač mi to nabídlo, ovšem nefungoval. Instalace ovladače *.run verze 96.43.xx skončila chybou při kompilaci modulu jádra. Teď tam běží verze, která sice v glxinfo hází directrendering: yes, ale glxgears ukazují cca 85 fps. Systém je dost pomalý (používá teď gnome) kvůli pomalému zobrazování. Ještě jsem vygooglil, že snad někomu s touto GK fungovala verze 71.86.xx, tak to příště zkusím. Snad se to podaří, mdv2007.1 s KDE3 běhala super i s proprietárním ovladačem. Upgradoval jsem kvůli podpoře webkamery a tiskárny... ale cesta do pekel je dlážděna dobrýmí úmysly...  

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #12 : December 31, 2009, 21:24:05 »

tak nakonec mi to nedalo a místo chlastání jsem se vrtal dál v bedně

žádné ovladače ze stránek NVidia se nemusí stahovat, je to skutečně jak se píše v té odkazované diskuzi 

takže:
1. přenastavit ovladač grafiky na Vesa, odhlásit se a následně odebrat všechny balíčky, které mají nvidia v názvu, to kvůli tomu, ať nemáme v systému bordel, poté restart

2. při najíždění systému zmáčknout v úvodní obrazovce klávesu F3, vybrat výchozí, Enter, na konec řádku dopsat nopat (né že tam budeš cpát nopad jako já několikrát po sobě)

3. teď nainstalovat klasicky ovladač (GeForce 2 MX to GeForce4) přes Ovládací centrum Mandrivy, potvrdit ten proprietární, použít Test, měl by fungovat, pokud ne, tak nepomůže ani svěcená voda

4. aby se při každém startu nemuselo zadávat nopat, tak otevři konzoli, tam se přihlaš jako root (přes su - (su mezera pomlčka), enter, heslo roota, enter) a zadej tam kwrite /boot/grub/menu.lst (používáš-li KDE4, jedeš-li na Gnome, tak hledej v té diskuzi) a dopiš tam nakonec řádku následujícím za title linux slovíčko nopat viz. můj část mého výpisu z /boot/grub/menu.lst

:
  timeout 10
color black/cyan yellow/cyan
gfxmenu (hd0,11)/boot/gfxmenu
default 0

title linux
kernel (hd0,11)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=71772cc5-e94a-484c-9c48-8de56b72107c resume=UUID=01f7ae7a-19d6-11dd-9e88-d92502775179 splash=silent vga=788 nopat
initrd (hd0,11)/boot/initrd.img
nezapomeň změny uložit, to je vše

tímto patří díky pro JamesCZ (edit: on je to náš Kubík ), který se s tím drbal 3dny, mě na to stačilo díky tomu jen půl dne
« : December 31, 2009, 21:28:09 alda81 »

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #13 : January 01, 2010, 14:58:11 »

Ano, drbal jsem se s tím poměrně dlouho, stačilo kouknout však na to EN forum a měl bych to hned

Skutečně "nopat" do parametrů startu jádra zabralo na výbornou

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Keclík Hanush


« #14 : January 02, 2010, 13:52:43 »

Já jsem stáhl Mandrivu 2010 One a otestoval jsem ji na jiných svých PC.

AMD Duron 1800MHz, 512MB RAM, GeForce4 MX 440 - Havaruje to s chybou 11 hned při bootování.

AMD Athlon 64 3000+, 512MB RAM, Radeon 9550 - Příkaz v konzole glxinfo|grep direct - funguje, glxgears-funguje, fgl_glxgears - skončí chybovou hláškou.

AMD Phenom II X3 720, 2GB RAM, Radeon 4830 - 3D akcelerace funguje na 100%.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Teď k té GeForce MX 440.
"1. přenastavit ovladač grafiky na Vesa, odhlásit se a následně odebrat všechny balíčky, které mají nvidia v názvu, to kvůli tomu, ať nemáme v systému bordel, poté restart"

Přenastavit ovladač na Vesa, OK to zvládnu. Odhlásit se jako uzivatel a potom se přihlásit jako root. Spustím Správce software (používám Gnome) -Systém - Jádro a hardware - jsou proprietární ovladače Nvidia, ovšem nejsou nainstalovány v systému. Takže jsem bod 1. splnil?

Možná by bylo jednodušší, koupit v bazaru nějakou GeForce 6200 :-).
: [1] 2 3
   |   
 
: