Přihlásit
: [1]
   |   
: výměna cd-romky  ( 4121 )
Mraky
Newbie
*

Karma: 0
: 14


« : February 05, 2010, 18:57:51 »

Ahoj,zjístil jsem, že výměna cd-romky  v mandrivě je docela problém,oproti ubuntu,nebo opensuse či jiných os.
Někde jsem četl že mandriva připojuje disky/cd-rom přez UUID,což mi přijde jako problém.
Při instalaci os jsem měl v počítači dvd-romku, ale když jsem jí vyměnil za jinou,(cd-rom),tak ta už prostě nefungovala.-((na stejném kompu mám ještě opensuse,a tam funguje bez problému,a to sem ten OS instaloval na jiném kompu)Systém ale pořád ukazuje, že je v počítači ta dvd-romka.
V fstab jsem zkoušel vymazat řádek s nastavením cd-rom,restartoval a nic.Taky sem ten řádek zkoušel přepsat za jinej-nepomohlo:_((
myslím si ,že kdybych někde zjístil to UUID a přidal ho někam,tak by ta cd-romka šla.
Jde mi o to aby mi v mandrivě fungovaly obě mechaniky,jak cd-rom, tak dvd-rom
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : February 05, 2010, 19:01:01 »

Zaměňuješ termíny. UUID není příznak mechaniky, ale média, resp. disku. Takže pokud dáš do mechaniky stejnou placku, bude mít i stejné UUID. V Mandriva Linuxu s výměnou DVD mechaniky není problém. Vyměníš ji a jedeš dál.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
vallonew
Hero Member
*****

Karma: 8
: 801



« #2 : February 05, 2010, 19:04:55 »

Jo jde vyměnit či přidat mechaniku bez problémů. Když se restartuje systém, tak už by se měla načíst. Při přidávání mechaniky se stává, že se musí nastavit volby, tak se mrkni tam, protože to bývá někdy problém.


* 1.jpeg (26.46 , 619x441 - 411 .)
Mraky
Newbie
*

Karma: 0
: 14


« #3 : February 05, 2010, 19:21:15 »

tak to je divný... když tam dám zpátky tu dvd-romku, tak jde, ale tahle cd-romka nic! a v jiných os funguje! a v nastavení sem se taky díval.Prostě to furt hlásí že ji nelze připojit!.-((
vallonew
Hero Member
*****

Karma: 8
: 801



« #4 : February 05, 2010, 19:33:19 »

tak to je divný... když tam dám zpátky tu dvd-romku, tak jde, ale tahle cd-romka nic! a v jiných os funguje! a v nastavení sem se taky díval.Prostě to furt hlásí že ji nelze připojit!.-((
A je to nastavený podle toho screenshotu, co jsem poslal. Musí tam být typ auto a pak ty volby přes klikátko. V hardwaru by měly být obě mechaniky a musí se to nastavit u každé.
vallonew
Hero Member
*****

Karma: 8
: 801



« #5 : February 05, 2010, 19:34:36 »

U té co jede se to samozřejmě nemusí nastavovat, ta už je. Aby nedošlo k omylu!
vallonew
Hero Member
*****

Karma: 8
: 801



« #6 : February 05, 2010, 19:40:41 »

Ještě tyto volby jdou nastavit naráz v fstab přes MC. Člověk ale musí přesně vědět jako tam má být, jinak je to lepší přes klikátko.
Mraky
Newbie
*

Karma: 0
: 14


« #7 : February 05, 2010, 19:46:05 »

zkusím zapojit obě najednou,uvidím,aj tak je to divný...
vallonew
Hero Member
*****

Karma: 8
: 801



« #8 : February 05, 2010, 19:50:54 »

Já jsem mylel, že jsou zapojená najednou. Jak říkám je důležité, aby byly povolené ty volby. Někdo mám rád připojování disků přes terminál mount a unmout, tak si volby zakáže. Já to mám automaticky. V fstav mám toto: DVD je vyznačená tučně.
 # Entry for /dev/sda1 :
UUID=9ca8d9fc-2e75-4e8c-bf54-595c2edfcb15 / ext4 relatime 1 1
# Entry for /dev/sda6 :
UUID=3ddd6688-f104-4afe-8a52-a64d1ceaa50a /home ext4 relatime 1 2
/dev/cdrom /media/cdrom auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0
/dev/fd0 /media/floppy auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,exec,flush 0 0
none /proc proc defaults 0 0
# Entry for /dev/sda5 :
UUID=34d61fee-25d2-11de-a095-2d39ae5b1bc6 swap swap defaults 0 0
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #9 : February 05, 2010, 19:55:04 »

Pokud jich má víc, bude mít /dev/cdrom0 cdrom1 atd.

Pust si MCC > Hardware > Prohlížet hardware.
Je tam ta mechanika?

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
vallonew
Hero Member
*****

Karma: 8
: 801



« #10 : February 05, 2010, 19:56:40 »

Pokud jich má víc, bude mít /dev/cdrom0 cdrom1 atd.

Pust si MCC > Hardware > Prohlížet hardware.
Je tam ta mechanika?
Ano to je jasné, tak jsem to nekomentoval. Chtěl jsem ať si tu co nejede nastaví. 
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #11 : February 05, 2010, 20:00:21 »

Ano to je jasné, tak jsem to nekomentoval. Chtěl jsem ať si tu co nejede nastaví. 
V tom případě postupně:
1.) Zjistit, zda-li tu mechaniku systém vůbec vidí:
Pust si MCC > Hardware > Prohlížet hardware.

2.) Pokud ji vidí, nastavit to pomocí
MCC > Místní disky > nastavení CDrom mechaniky

Pokud ji nevidí, zjistit proc...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Mraky
Newbie
*

Karma: 0
: 14


« #12 : February 05, 2010, 23:20:57 »

tak sem ty cd/dvd-romky projel ještě jednou.Nejdřív sem zapojil obě mechaniky,a v mandrivě se nezobrazily, tak sem se hrabal v biosu,a nakonec zjistil že bude asi slabej zdroj(200w).Pask sem zapojil jen dvd-romku az zjístil sem že dvd-romka v opensuse a v mandrivě je v pohodě, potom sem zapojil cd-romku, a v opensuse po přihlášení nechtěl najet systém, a v mandrivě systém ok, a cd-romka kupodivu taky, Takže bych to viděl  tak ,že byl asi problém někde v biosu.Jen ted nevím co s tím opensuse?.-)))
: [1]
   |   
 
: