Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Nainstaloval jsem, ale nejede dobře  ( 4375 )
Pavelt


« : April 05, 2010, 14:03:03 »

Dobrý den, ahoj. Pokládám dotaz a prosbu o radu jako naprostý začátečník v Linuxu.Vybral jsem Mandrivu, stáhl obraz boot CD, vypálil a spustil. Nainstaloval jsem z něj LIVE systém a nyní systém pořád hrabe na HDD, neustále a bez přestání, disk je naplno vytížený a to mnoho hodin a na pohyby myší či stisknutí klávesnice reaguje se zpožděním až desítek sekund. Už jsem celou Mandrivu přeinstaloval od píky a je to tu zas. Vypnout počítač jde jen natvrdo a i po restartu (Gragické prostředí a plocha se načtou a pak ..) zase HDD jede jak o závod. Za léta práce s PC jsem jsem se takhle cítil jen ve společnosti WIN95 a 98. Vždyť prý je Linux velmi spolehlivý a stabilní systém. Kde je chyba? Poradíte? Jako uživatel Linuxu začátečník vůbec nevím kam sáhnout, co sledovat a jak. Jen koukám na přetížený a skoro nereagující stroj.
Mám Mandriva 2010, prostředí KDE. Ale to jen proto, že mi víc připomíná Windows, na kterých jsem doposud pracoval. Nepomůže přejít pod Gnome?
Děkuji Pavel
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : April 05, 2010, 14:18:38 »

Vždyť prý je Linux velmi spolehlivý a stabilní systém. Kde je chyba? Poradíte? Jako uživatel Linuxu začátečník vůbec nevím kam sáhnout, co sledovat a jak. Jen koukám na přetížený a skoro nereagující stroj.
Linux je stabilní a spolehlivý. Ne "prý". To, že ty s tím neumíš, je jiná věc... Napiš jakou verzi mandriva Linuxu jsi stahoval? 2010.0? 2009.1??

Každopádně si nainstaluj balíček iotop. Potom si otevři terminál a napiš:
iotop -o

Uvidíš, který proces to dělá. Pak napiš, až to budeš vědět.

A ještě technická věc: téma vlákna by mělo být napsáno dost inteligentně na to, aby při prvním přečtení bylo jasné, o co jde, jako například: Vysoké vytížení disku po instalaci z LiveCD... To je jen pro příště

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Pavelt


« #2 : April 05, 2010, 16:23:43 »

Díky za vůli pomoci.
To, že ty s tím neumíš, je jiná věc...
Nedivím se, že Microsoft získal drtivou většinu laického světa. Linux jen pro Odborníky? Myslel jsem, že mi bude stačit umět psát na klávesnici, hýbat myší a číst, co mi operační systém nabízí za hlášky. Sedím u své Mandrivy 2010.0 už asi 3/4 hodiny, stačil jsem otevřít okno správce balíčků, zjistit, že iotop v jeho seznamu není, najít iotop v rpm na jiném pc a vložit flashdisk se staženým souborem do pc s linuxem. A ten chroustá a chroustá a není schopen ani pořádně hnout myší a otevřít okno. Systém je několik dnů čerstvě nainstalovaný, žádné změny jsem v něm neprováděl, protože to neumím. Prostě je tak, jak se nainstaloval. Obávám se, že když jej nainstaluji potřetí na formátovaný disk opět od píky, že začne dělat po několika dnech totéž. Můžu se pokusit nainstalovat iotop hned po instalaci systému, ale jak jej pak otevřít a systém monitorovat, když jakékoliv otevření nového okna trvá hodinu a více? Kdyby to bylo poprvé..., ale již podruhé? Na hardwaru pod kterým Windows jely řekněme "bez potíží"?
Co tedy poradíte? Přeinstalovat celý systém? Co pak?
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #3 : April 05, 2010, 16:39:40 »

Co tedy poradíte? Přeinstalovat celý systém? Co pak?
Linux "trpí" filozofií unixu (osobně to považuju za velkou výhodu). To znamena, že jeho filozofie a přístup je dost jiný než u Windows. Jak sam říkáš, předpokládá určité minimální znalosti (které např. uživatelé windows získávají už v dětství hraním PC her). Když chceš linux používat, musís si umět nastavit:
1. síť
2. zdroje s programy (balíčky)

což mi nepřijde zas tak složité. Ostatní se poddá časem. Takže
ad 1 se podívej do ovládacího centra mandriva linuxu a nastav si síťové připojení
ad 2 nastav si zdroje software podle návodu na wiki (http://wiki.mandrivalinux.cz/nastaveni-zdroju-softwaru)

Předpokládám (doufám), že systém je nainstalovaný správně.
No a ještě se podívej na pár informací o tom, kdo je root a co a jak má dělat -  http://wiki.mandrivalinux.cz/zakladni-informace-o-systomu-linux-root
a http://wiki.mandrivalinux.cz/jak_se_prihlasit_jako_root
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #4 : April 05, 2010, 16:46:51 »

Nedivím se, že Microsoft získal drtivou většinu laického světa. Linux jen pro Odborníky? Myslel jsem, že mi bude stačit umět psát na klávesnici, hýbat myší a číst, co mi operační systém nabízí za hlášky.
S Linuxem pracují nejen odborníci z Linuxového prostředí, ale také kameníci, montéři ze Škodovky a mnozí další.

Chce to taky pohledat na netu (wiki.mandrivalinux.cz jsi četl??). To, že za Linux nemusíš platit penězi neznamená, že je to zadarmo -- musíš se učit jiným věcem.
Balíček iotop tam je, jen musíš mít nastaveny zdroje a ve správci balíčků změnit z Jen s GUI na Vše v jedné z nabídek nad seznamem balíčků.
« : April 05, 2010, 16:48:43 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
vallonew
Hero Member
*****

Karma: 8
: 801



« #5 : April 05, 2010, 17:00:22 »

Díky za vůli pomoci.  Nedivím se, že Microsoft získal drtivou většinu laického světa. Linux jen pro Odborníky? Myslel jsem, že mi bude stačit umět psát na klávesnici, hýbat myší a číst, co mi operační systém nabízí za hlášky. Sedím u své Mandrivy 2010.0 už asi 3/4 hodiny
Co tedy poradíte? Přeinstalovat celý systém? Co pak?
No já se taky nedivím, protože většina např: notebooků se prodává jen s widlema a bez operačního systému prodávají jen některé firmy. Dále ve školách je prakticky jen win., kromě vysokých škol se zaměřením na PC. Takže většina ani nic jiného nezná. Já se zase nedivím, že vám nejede Mandriva po asi 3/4 hodiny. Chtěl by sem vidět, jak by někdo, kdo nikdy neviděl ani PC zprovoznil widle i s ovladačema a hned si je vyladí a přitom mu má stačit psát na klávesnici, býbat myší a číst. Takovým lidem to obyčejně instaluje někdo jiný a rozhodně si to nedělají sami i když nainstalovat widle je triviální záležitost. V tomto ohledu vás přiřazuji k člověku, který jako by nikdy neviděl PC. Linux je totiž tak odličný a vy jste začátečník, kterému udělá problém i základní věc. Proto se musíte nejprve naučit alespoň nechtít po linuxu, aby byl win., to totiž nefunguje. Zadruhé, když umíte číst, tak si přečtěte jak se přidají zdroje, jak se systém aktualizuje a především první co musí běžet je síť. Bez netu se nedá dělat opravdu nic.   
Pavelt


« #6 : April 05, 2010, 17:25:30 »

Máte pravdu, jdu číst popsané zdroje.  K té 3/4 hodině: ne snad že bych seděl u Mandrivy jen tak krátkou dobu, ale 3/4 hodiny mu trvá otevřít jediné okno a vyhledat slovo iotop. To bych od něho nečekal. Vždyť mne instalace systému sama navedla až sem a nastavení qwertz klávesnice a podobné triviálnosti přeci nezpůsobí, že je systém tak přetížený. Chápu Vás, chcete mi říci, že je třeba se ještě hodně učit, jsem opravdu naprostým laikem v Linuxu. Skutečně je to tak a kdyby okna neměla nahoře křížek, neuměl bych je ani napoprvé zavřít. Ale, když mne instalátor provede instalací, předpokládal bych, že otevřít poté aplikaci bude trvat vteřiny a ne hodiny. Můj první příspěvek zde byl ve 14 hodin, je 17 a za tyhle tři hodiny můj systém ani není schopen nabídnout na ploše ikony. Je čerstvě nainstalovaný. V popředí je okno správce balíčků, to za hodinu a něco zcela zbělalo a další víc než hodinu a půl trvá zobrazování plochy. Kontrolka HDD jen rudě svítí. Chápete, prosím, někdo oč mi jde? Jestli jsem "zvoral" instalaci, nastuduju jak instalovat systém Mandriva Linux 2010. Pavel
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #7 : April 05, 2010, 17:38:42 »

Ty zase pochop, že pokud sem dojde někdo, kdo Linuxu očividně nerozumí a začne vykřikovat, jak je MS super, tak bývá komunitou odkázán dobře víš kam.
Chápu, že to prostě dlouho trvá -- toto chování NENI normální. Ale jsi jediný, kdo toto píše a problém může být kdekoli a neříkám, že ne! Ale abychom to zjistili, kde je problém, tak potřebujeme výpis z toho iotopu.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Rellik - Dušan
Sr. Member
****

Karma: 0
: 270



« #8 : April 05, 2010, 18:36:09 »

Až nastavíš zdroje softwaru, tak to restartuj do konzolového prostředí. Prostě aby se ti nespustilo KDE. nainstaluj ten balíček :
jako první se musíš přihlásit jako root. To uděláš příkazem
su
pak to chce heslo jaké si zadal při instalaci (pozor nepíše to při zadávání žádné hvězdičky jako ve win!)
pak nainstaluj ten iotop. To provedeš příkazem:

urpmi iotop

projede instalace a můžeš spustit to monitorování příkazem jak psal Peťoš
iotop -o

když ti to nebude vypisovat žádné vytížení disku, tak to znovu restartuj, tentokrát do KDE a tam si spusť terminál příkazem
alt+F2 zadej konzole ať to nemusíš hledat v nabídce a jak se ti otevře tak zadej ten příkaz iotop -o znovu a uvidíš.

PC: INTEL DUAL CORE 2800, 4Gb ram, 1x 160Gb hdd, 1x 120Gb hdd, Grafika X4500 / 256Mb - Mandriva 2010 KDE / Mageia 1 KDE
Notebook: ACER Aspire ONE - INTEL Atom 1600, 1Gb ram, 16Gb SSD - Mandriva 2010 KDE
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #9 : April 05, 2010, 19:18:41 »

Co tedy poradíte? Přeinstalovat celý systém? Co pak?
čet jsem celé vlákno jen levým okem a do toho mě praštilo:
stáhl obraz boot CD
z čehož pro mě vyplývá že radím přeinstalovat.Důvod: po instalaci z CD obvykle schází několik balíků a je poněkud zdlouhavé rozebírat a radit postupy. K instalaci si ovšem vyber install DVD. Tedy pokud mám pravdu. S kolegy a doporučeným čtením ovšem souhlasím... složitější postupy zde doporučené vyzkoušet můžeš 

teprve potom bych doporučoval začít experimentovat...

prostý user
...selským rozumem...
vallonew
Hero Member
*****

Karma: 8
: 801



« #10 : April 05, 2010, 19:41:11 »

čet jsem celé vlákno jen levým okem a do toho mě praštilo: z čehož pro mě vyplývá že radím přeinstalovat.Důvod: po instalaci z CD obvykle schází několik balíků a je poněkud zdlouhavé rozebírat a radit postupy. K instalaci si ovšem vyber install DVD. Tedy pokud mám pravdu. S kolegy a doporučeným čtením ovšem souhlasím... složitější postupy zde doporučené vyzkoušet můžeš  

teprve potom bych doporučoval začít experimentovat...
Je pravda, zkoušel jsem instalovat Mandrivu ONE asi dvakrát a dělalo mi to nějaké problémy. U Mandrivy Free je vše OK. To, že se jedná o CD jsem přehlédl. Ano jestli je instalace provedená z Mandrivy ONE, tak bych také raději zkusil instalaci z DVD to jest, Mandriva Free.  
Jiří Doskočil
Full Member
***

Karma: 8
: 188


jiridoskocil@jabber.cz


« #11 : April 05, 2010, 19:50:17 »

čet jsem celé vlákno jen levým okem a do toho mě praštilo: z čehož pro mě vyplývá že radím přeinstalovat.Důvod: po instalaci z CD obvykle schází několik balíků a je poněkud zdlouhavé rozebírat a radit postupy. K instalaci si ovšem vyber install DVD.

Souhlasím s Karlem , nehledě na to že chování tvého systému  opravdu není standardn. Chyba může být i ve vadném mediu.
 Takže stáhnout install DVD a zkontrolovat MD5 součty
 http://wiki.mandrivalinux.cz/kontrola-iso-md5
 a taktéž zkontrolovat i při vypalování
http://wiki.mandrivalinux.cz/vypaleni-iso
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #12 : April 05, 2010, 21:08:39 »

nesouhlasím s názorem "vadné médium". filosofie mandrivy je odlišná od jinýchch distribucí. Nevytváří bezchybné live médium a ani ho nedistribuje. live slouží jen k prohlédnutí... není to první vlákno, kde se to řeší, ne?

nicméně pro dobrý pocit a první kroky v systému samozřejmě kontrolovat
Jiří Doskočil :Takže stáhnout install DVD a zkontrolovat MD5 součty
 http://wiki.mandrivalinux.cz/kontrola-iso-md5
 a taktéž zkontrolovat i při vypalování
http://wiki.mandrivalinux.cz/vypaleni-iso

a dále: PAvelt, zaregistruj se, už jen pro kontrolu odpovědí na tvůj příspěvek...
« : April 05, 2010, 21:10:10 karel kudrna »

prostý user
...selským rozumem...
Jiří Doskočil
Full Member
***

Karma: 8
: 188


jiridoskocil@jabber.cz


« #13 : April 05, 2010, 21:21:57 »

nesouhlasím s názorem "vadné médium"

Vadné médium není názor, ale myslel jsemt tím nosič dat, v tomhle případě placka CD, která může obsahovat chyby.
Nic není dokonalé.
A to nemá s Mandrivou One nic společnáho, až na to, že něj ta Mandriva byla vypálena.
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #14 : April 05, 2010, 21:26:55 »

aha, nenapsal jsem to dobře: myslel jsem určitě zkontrolovat ale to asi nebude ten problém... jako že tenhle problém nevnikl vadným médiem, ale spíš nevhodně zvoleným instalačním médiem...hýml nějak se v tom zamotávám... souhlasím s jirkou Doskočilem...

prostý user
...selským rozumem...
: [1] 2
   |   
 
: