Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Error 15  ( 7217 )
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« : April 21, 2010, 14:30:13 »

Mám strašný, ale opravdu strašný problém s PC. Odmítá to naskočit, a hlásí to "GRUB... loading...Error 15" a tím to končí, nenaskočí to ani z CD. Co mám udělat?
Píše to toto a tečky, ani se neobjeví logo.

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : April 21, 2010, 14:38:09 »

Co jsi dělala s kompem? Viz:
www.uruk.org/orig-grub/errors.html
konkrétně:
15 : "Error while parsing number"
This error is returned if GRUB was expecting to read a numbur and encountered bad data.

Tedy máš nějaký poškozený disk či vadný filesystém. Zkus nabootovat z LiveCD a překontrolovat disk pomocí fsck. Pokud LiveCD nenaskočí, tak je špatně vypálené a/nebo máš špatné pořadí načítání z médií (první musí být CD, pak až disk).

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #2 : April 21, 2010, 14:50:44 »

Už jsem na to přišla, nevím, co se stalo, vypínala jsem to jako vždycky.
Něco mi předodilo pořadí disků v BIOSu, když jsem je prohodila, už to naskočilo.
Jak mám udělat, aby mi to příště neudělalo? (Ono to samo jakoby resetovalo BIOS do základního nastavení.)
 
Omlouvám se, jako obvykle jsem jenom zpanikařila, nahodila jsem to, ale, stejně nevím, proč se to stalo. Jasně, v defaultním nastavení to z CD nenabootuje...
« : April 21, 2010, 14:57:43 Lucie »

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #3 : April 21, 2010, 15:11:10 »

samo jakoby resetovalo BIOS do základního nastavení
málokdy se něco stane "samo" od sebe. Pokud ani ty sama nevíš, CO to udělalo, tak pak se bohužel blbě doporučuje prevence

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #4 : April 21, 2010, 15:23:25 »

Jediné, co jsem udělala, bylo, že jsem k tomu na chvilku nechala sednout někoho. Ale, běželo to i pak, sama jsem to vypla, a pak to nechtělo naskočit. Já opravdu nevím, jak se to stalo. Ale hlavně že už jsem to opravila...

Funguje to už jak má, naskakuje GRUB a i Mandriva i Vista.

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #5 : April 21, 2010, 15:37:47 »

Mohla by být vybitá baterie, která zálohuje nastavení BIOSu. Někdy bývá přímo v BIOSu stránka, kde jsou teploty a napětí různých součástí. Pokud to najdeš a napětí bude nižší než 3V, bude asi potřeba vyměnit. Bývá to lithiový knoflíkový článek CR2032 (u desktopových počítačů). Pokud je PC staršího data, je to klidně možné, baterka pár let vydrží...

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #6 : April 21, 2010, 15:49:20 »

A kde to je?
Když jsem zvládla vyčistit to, snad zvládnu i toto.

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #7 : April 21, 2010, 15:57:26 »

POKUD tam není dostatečné napětí (viz BIOS), tak baterka je na motherboardu...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #8 : April 21, 2010, 17:42:47 »

POKUD tam není dostatečné napětí (viz BIOS), tak baterka je na motherboardu...
Mám dojem, že u běžnějších typů základních desek dokáže napětí zobrazit i gkrellm. V BIOSu by to mohlo být něco jako CMOS Battery Current.
Jestli napíšeš přesný typ desky, tak to můžeme dohledat podle dokumentace nebo nějaké fotky.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #9 : April 21, 2010, 21:08:00 »

Asus P5LD2 SE.
Ale to už se asi nevyrábí, není to nejnovější, ani v záruce.

Mimochodem, nechcete mi osud nastavit na -15 nebo u toho jména smazat?
« : April 21, 2010, 21:13:51 Lucie »

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #10 : April 21, 2010, 21:14:29 »

www.czechcomputer.cz/product_image.jsp?fr=1&doc=8CA7266B9C688C09C1257015004DBB47

baterka je na obrázku vlevo od PCI slotů (ty bílé). Určitě ji poznáš. A je to, jak psal Pavel, CR2032

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #11 : April 21, 2010, 21:32:47 »

No jo, ale jak mám tu baterku opravit?
Otevřela jsem to a vidím, co to je, ale nevím co s tím dělat.

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #12 : April 21, 2010, 21:35:00 »

zajdeš do elektra, koupíš novou. Pak doma vytáhneš komp z elektriky, vyměníš baterku za novou, pustíš počítač a znovu nastavíš BIOS...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #13 : April 21, 2010, 21:41:28 »

Nedělej si ze mě srandu, odpojené a otevřené to je, naštěstí máme i ntb. Můžu do normálního elektra, nebo do nějakého speciálního? (Tím myslím, mají to všude nebo budu muset běhat po celém Brně?)

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #14 : April 21, 2010, 21:46:10 »

Já si myslím, že v každém normálním elektru to mají

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
: [1] 2
   |   
 
: