Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Mandriva 2010 One - po instalaci nenabootuje - chybova hlaska  ( 4722 )
MEVI_projects


« : May 08, 2010, 12:30:02 »

Zdravim,
v systemech linux jsem prevazne spise zacatecnik a nastalo par problemu 
1) po stazeni ISO obrazu Linux Mandriva 2010 free a jeho naslednem vypaleni na DVD mi pocitac neni schopen nabootovat samotnou instalaci ...podotykam, ze MD5 soucet je ok

2) diky tomu jsem se rozhodl stahnout LiveCD (One), overil MD5 soucet (ok), vypalil na CD-RW (jako zkusebni verzi) a spustil...vse probihalo v poradku, z plochy jsem spustil "Live instal" a postupoval jsem presne dle navodu (http://wiki.mandrivalinux.cz/instalace-mandriva-linuxu-20100-z-livecd) - vse jsem nastavil stejne, pouze na 2. obrazovce samotneho instal. procesu jsem zadal moznost "smazat a pouzit cely disk"...instalace dobehla, vyndal jsem instal. CD a PC se mi vypnul...pri opetovnem zapnuti mi naskocila cerna obrazovka s chybovou hlaskou "Chyba pri nacitani systemu" 

Prosim, nevite nekdo, co s tim?
Rad bych tento system pouzival, avsak za poslednich 14 dni jsem jaksi nemel stesti
predem diky
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : May 08, 2010, 12:33:31 »

Ahoj
napiš prosím, co máš za HW.
A při startu počítače si vyber "zavést Mandriva Linux" a klepni na Enter. Hned, jak se objeví obrazovka s tučňákem, klepni na enter a hlídej, u čeho se boot zasekne...

Oboje prosím napiš sem.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
vallonew
Hero Member
*****

Karma: 8
: 801



« #2 : May 08, 2010, 12:34:08 »

Zdravim,
v systemech linux jsem prevazne spise zacatecnik a nastalo par problemu 
1) po stazeni ISO obrazu Linux Mandriva 2010 free a jeho naslednem vypaleni na DVD mi pocitac neni schopen nabootovat samotnou instalaci ...podotykam, ze MD5 soucet je ok

2) diky tomu jsem se rozhodl stahnout LiveCD (One), overil MD5 soucet (ok), vypalil na CD-RW (jako zkusebni verzi) a spustil...vse probihalo v poradku, z plochy jsem spustil "Live instal" a postupoval jsem presne dle navodu (http://wiki.mandrivalinux.cz/instalace-mandriva-linuxu-20100-z-livecd) - vse jsem nastavil stejne, pouze na 2. obrazovce samotneho instal. procesu jsem zadal moznost "smazat a pouzit cely disk"...instalace dobehla, vyndal jsem instal. CD a PC se mi vypnul...pri opetovnem zapnuti mi naskocila cerna obrazovka s chybovou hlaskou "Chyba pri nacitani systemu" 

Prosim, nevite nekdo, co s tim?
Rad bych tento system pouzival, avsak za poslednich 14 dni jsem jaksi nemel stesti
predem diky

Tak předem doporučuji instalovat Mandriva Free. V Mandrivě ONE se opravdu vyskytují problémy při instalaci a je zbytečné se tímto zabývat. Problém může být v nastavení biosu. Je málo informací.
MEVI_projects


« #3 : May 08, 2010, 12:47:30 »

to Petos: ADM Athlon 2500, ati HD2600, 2x HDD - WD 160, Seagate 80, mb MSI...
...pri startu PC bez livecd mi jako 1. obrazovka nabehne se znackou zakladovky (MSI) a u toho se nacita ostatni zakladni HW...a dalsi obrazovka uz je prave chybova hlaska

to vallonew: rad bych instalaci free, ale uz sem zkousel 3 a po kazdem vypaleni na DVD mi to samotnou instalaci vubec nenacte ...
vallonew
Hero Member
*****

Karma: 8
: 801



« #4 : May 08, 2010, 12:51:55 »

to vallonew: rad bych instalaci free, ale uz sem zkousel 3 a po kazdem vypaleni na DVD mi to samotnou instalaci vubec nenacte ...
Ten kontrolní součet byl v pořádku i po stáhnutí i po vypálení? Může se sice soubor dobře stáhnout, ale pak je při vypalování chyba. Dále ještě může být špatná placka. Hlavně ne Tesco a tak.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #5 : May 08, 2010, 12:55:54 »

...pri startu PC bez livecd mi jako 1. obrazovka nabehne se znackou zakladovky (MSI) a u toho se nacita ostatni zakladni HW...a dalsi obrazovka uz je prave chybova hlaska
Tak to vypadá na špatně nainstalovaný zavaděč. Nabootuj z DVD a zvol tuším "záchranný systém" a v něm "Re-install Boot Loader".

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
MEVI_projects


« #6 : May 08, 2010, 13:47:36 »

Ten kontrolní součet byl v pořádku i po stáhnutí i po vypálení? Může se sice soubor dobře stáhnout, ale pak je při vypalování chyba. Dále ještě může být špatná placka. Hlavně ne Tesco a tak.
zkousel jsem ho pouze po stahnuti...zkusim ho znova vypalit, uz jsem to smaznul (palim to vsechno na CD/DVD-RW)
Tak to vypadá na špatně nainstalovaný zavaděč. Nabootuj z DVD a zvol tuším "záchranný systém" a v něm "Re-install Boot Loader".
ok, zkusim
MEVI_projects


« #7 : May 08, 2010, 14:41:45 »

tak pres livecd jsem nenasel moznost "zachranny system" ani nic podobneho ...
...a kontrola vypaleneho media? nemam tuseni, jak se to dela jsem schopen zjistit pouze kontrolni soucet samotneho ISO souboru...
vallonew
Hero Member
*****

Karma: 8
: 801



« #8 : May 08, 2010, 14:49:50 »

tak pres livecd jsem nenasel moznost "zachranny system" ani nic podobneho ...
...a kontrola vypaleneho media? nemam tuseni, jak se to dela jsem schopen zjistit pouze kontrolni soucet samotneho ISO souboru...
No nevím jak na to např: ve widlích. V linuxu se stáhne iso soubor, pak se stáhne kontrolní součet a stačí to mít v jedné složce (jinak jsem to nezkoušel, tak nevím). Pak dvojklik (na iso soubor) a otevře se to samo v K3B a nabídne to rovnou vypálit. Také se před tím zaškrtne zkontrolovat a všechno K3B jinak udělá samo. Jde to v linuxu jinou trošku složitější cestou, ale tohle je fakt bez problémů. K3B je od Mandrivy 2010 stabilní a je super.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #9 : May 08, 2010, 14:52:11 »

tak pres livecd jsem nenasel moznost "zachranny system" ani nic podobneho ...
Na LiveCD to není. Je to na FREE:
Nabootuj z DVD a zvol tuším "záchranný systém" a v něm "Re-install Boot Loader".

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
vallonew
Hero Member
*****

Karma: 8
: 801



« #10 : May 08, 2010, 14:56:21 »

První bych zkusil z Mandrivy Free jak píše Peťoš znova nainstalovat zaváděcí soubor. Je to nejjednodušší cesta a pokud by byl teprve potom problém, tak to znova přeinstalovat. Možná je to právě tady a bylo by zbytečné ztrácení času instalovat to všechno znova. To se prostě neví. Ten kontrolní součet vypáleného media mužeš udělat ještě před tím, ať se vyloučí alespoň toto.
MEVI_projects


« #11 : May 08, 2010, 15:02:19 »

kontrolni soucet vypaleneho media nemuzu zkontrolovat...mam tady jen 2 NB s WIN a na to sem nenasel nikde radu, jak by se to zkontrolovalo......
...a na druhou stranu, nevim, jak mam najit "zachranny system" kdyz mi to DVD (mandriva free) nenabootuje vubec
asi nema smysl resit...ae dik
vallonew
Hero Member
*****

Karma: 8
: 801



« #12 : May 08, 2010, 15:05:15 »

kontrolni soucet vypaleneho media nemuzu zkontrolovat...mam tady jen 2 NB s WIN a na to sem nenasel nikde radu, jak by se to zkontrolovalo......
...a na druhou stranu, nevim, jak mam najit "zachranny system" kdyz mi to DVD (mandriva free) nenabootuje vubec
asi nema smysl resit...ae dik
Pokud se Mandriva ONE spustí a Mandriva Free ne, tak bych opravdu stáhl znova Free a přeinstalovat bych to. Jak je to DVD hluchý, tak bude chyba tam.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #13 : May 08, 2010, 15:08:14 »

Pokud DVD nenajede, tak je špatně vypálené / stažené. Minimálně výběr zavedení systému naběhne opravdu vždycky

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
MEVI_projects


« #14 : May 08, 2010, 15:14:31 »

ok...stahly je to urcite spravne...zkusim to vypalit co nejpomalejc a uvidim...az me to nas*** tak ten pc vyhodim z okna  
: [1] 2
   |   
 
: