Přihlásit
: [1]
   |   
: Vytuhnutí grubu (Mandriva2010) po prvním bootování - po zdařilé instalaci  ( 2900 )
petrlin
Newbie
*

Karma: 0
: 8


« : May 26, 2010, 15:00:10 »

Přidávám svou zkušenost s Linux coby láma zkoušející poprvé Linux.
Mám dědka PC P III 1GHz(nedávno jen 450 MHz), 312 MB paměti, grafika ATI AIW 16 MB, deska ABIT BE6 V.2.

Istalace proběhla v pohodě v obou níže uvedených režimech.
1) vypnutý RAID radič HPT 377 na zákl. desce - tzn. bylo to jen přes UDMA 33 MB/s. Tzn. vše bylo ok, jak instalace, tak první nájezd systému. Když jsem jel ještě na P III 450 MHz, tak Xfce prostředím mi HW stíhal i tu Mandrivu2010. Dokonce v nějakém prvotním nastavení se jakžtakž dalo dělat na v KDE, Gnome se mi moc nelíbilo provedením, ani defaultními aplikacemi.  

2) zapnutý RAID řadič (vyšší rychlost přenosu dat) .  Při instalačce jsem musel zvolit instalci pomocí volby instalace " do  jiného místa", jelikož mi nebyl detekován harddisk. Tzn. vybral jsem z nabídky instalace správný driver pata_hpt37x  (po trojitém zakliknutí "cancel" v okně výběru dostupných mechanika zařízení) a zvolil jsem si instalaci z již nově nalezeného hardu z ISO souboru (kvůli rychlosti :-) ).
Ta proběhla úplně v pohodě. Nicméně po restartu se zasekl GRUB a dál systém nenajel. A to z prostého důvodu. Všiml jsem si, že systém mi totiž při instalaci a potom u bootu automaticky do kernelu nahrává starý driver hpt366 apod (ten v biosu mám hpt377). No a pak není divu, že grub nenajede.

Prosím tedy o pomoc, jakým příkazem lze v záchraném režimu (rescue) nainstalovat natvrdo do systému ten správný driver. Dokumentace přes F1 je rescue hodně chabá .
Když jsem chtěl zjistit správnou syntaxi příkazů, zkusil jsem "drvinst -help".Hodilo mi to pomoc ve tvaru "drivers_install [drivertype1 [drivertype2]]", ale při zadání drivers install pata_hpt37x to hodí chybu neznámého příkazu.

Prosím tedy o příkaz kterým v rescue modu nainstaluji natvrdo ten potřebný driver z CD nebo z hardu. Případně jinou variantu např. možnost natvrdo nastavit svůj vybraný driver při instalaci.

Asi to půjde doinstalovat v už najetém systému i ve variantě 1), ale je to zdlouhavé a především zbytečné složité řešení ala wokna, ale rozhodně ne rozumného Linuxu.

Dík všem znalým a ochotným
« : May 27, 2010, 09:56:42 petrlin »
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : May 26, 2010, 15:04:47 »

a příkaz "drivers_install pata_hpt37x" nefunguje? Všimni si, že mezi drivers_install je podtržítko _ !?

(přiznám se, že moc nevím, kde je problém, ale všiml jsem si nekonzistentnosti v tom, co píšeš, že píše man a tím, co skutečně zadáváš....)

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #2 : May 26, 2010, 15:06:15 »

případně není to, co hledáš, příkaz modprobe pro načtení správného modulu do kernelu? Nevím, KDY ten příkaz zadáváš a ani kde jsi jej vzal. Navíc vytuhne-li GRUB nespustíš ani failsafe, takže hádám, že vytuhne až start systému...?

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
petrlin
Newbie
*

Karma: 0
: 8


« #3 : May 26, 2010, 15:20:48 »

případně není to, co hledáš, příkaz modprobe pro načtení správného modulu do kernelu? Nevím, KDY ten příkaz zadáváš a ani kde jsi jej vzal. Navíc vytuhne-li GRUB nespustíš ani failsafe, takže hádám, že vytuhne až start systému...?

Díky za radu. Co se týče podrtžítka zkoušel jsem obojí zápis i s i bez.  Příkaz jsem vzal právě po zadání dotazu "help" k volbě "drvinst" při nabotovaní z CD v rescue disku. Grub mi najede do úrovně druhé hlášky "....čekejte prosím...." při najíždění ještě před zobrazením nabídky systémů k nabootovaní . Zkusím ještě ten modprobe, jsem ted ve win, takže to zkusím a napíšu co a jak.
Zatím díky
« : May 26, 2010, 16:18:42 petrlin »
petrlin
Newbie
*

Karma: 0
: 8


« #4 : May 26, 2010, 16:14:55 »

tak ani opětovná kontrola zadáním drivers_install pata_hpt37x (s podtržítky) nezabrala. Ten příkaz modprobe je někde více rozepsaný jak a co napsat?, před názvem driveru jsou ještě nějaké hodnoty a ty neznám. příkaz modprobe pata_hpt37x se tež nechytá. Bude-li třeba nafotím screen.
Prosím tedy o odkaz na příklady syntaxe příp. rovnou správný příkaz.

---Doplněno-----
Tak zatím jsem našel toto:
Podaří-li se vám tímto postupem zařízení zprovoznit, pak je zapotřebí přidat ovladač mezi načítané systémem při startu - jinak by jste příslušný příkaz modprobe ovladac museli zadávat ručně při každém startu systému. Do souboru /etc/modprobe.conf přidejte řádek, který zajistí zavedení modulu, podle tohoto vzoru:

 install usb-interface /sbin/modprobe ehci_hcd; /sbin/modprobe uhci_hcd; /bin/true


Pochopil jsem, že jen modprobe by nebyl řešením, jelikož bych to musel zadávat při každém startu. IMHO ono to ani po tom jednom zadání v rescue modu nefachalo.. a taky si nejsem jist jestli ten příkaz install náhodou nefunguje jen v najetém systému.

Ještě mě napadlo, zda bych neměl asi najet příkazem #chroot /mnt do fyzického umístění a tam teprve zkusit ty příkazy modprobe a drivers install ?

Chci se zeptat odnorníků, jak by měl tedy vypadat ten celý příkaz install nebo modprobe pokud se dá tedy použít v rescue modu. Ovladač který potřebuji (pata_hpt37x) navtrdo přidat namísto systémem "doporučovaného" (hpt366) je pro RAID radič Highpoint na zákl. desce. 
Prosím alespoň o odkaz kde by toto bylo napsáno, já to zatím nenašel ani v kuchařce od Bíbra
« : May 27, 2010, 09:25:02 petrlin »
petrlin
Newbie
*

Karma: 0
: 8


« #5 : May 27, 2010, 17:28:49 »

Vzdávám to. Nevím jak donutit Linux k tomu aby mi namísto driveru pata_hpt366, který vždy automaticky najede i při instalaci i při rescue modu, bral jen ten nový driver pata_hpt37x. Kdyby člověk alespoň mohl nějak jednoduše už v nainstalovaném a rozjetém systému odebrat původní driver a nahradit jej novým, aniž by musel studovat pomalu "zdrojáky" bylo by to fajn.
Linux vypadá dobře ikdyž jsou některé defaultní programy hodně primitivní oproti win verzím, osobně podporuji sdílení vědomostí a práce s ostatními, ale přívětivost obsluhy pro změnu je pro mne v některých  momentech hodně slabá, což je můj problém, pokud chci najet systém s RAIDem 100MB/s namísto IDE 33 MB/s.

Bude-li někdo tak ochotný a alespoň mě odkáže na místo kde je něco podobného řešeno, tzn. teď už jen náhrada jednoho driveru v najetém systému druhým driverem, posílám mu poděkování předem. S hesly grub, modprobe, drivers install jsem toho na foru moc nenašel ke čtení a vyřešení.
Rád se něčemu novému naučím, ale řešit tento jediný problém více jak 14 dní sháněním všemožného info na netu a neustálého bezvýsledného zkoušení při zavádění, je už ztráta času. Wokna XP mi jedou naprosto OK i se zapnutým RAID řadičem.

Díky všem
« : May 27, 2010, 17:33:08 petrlin »
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #6 : May 27, 2010, 19:23:10 »

No já nevím, Teoreticky vede jedna cesta - spustit rescue režim, zkusit modprobe pata_hpt37x a nalezený disk resp. jeho root oddíl si někam připojit. V root oddílu (chroot /někam/kde/to/je připojeno) pak bude nutné vygenerovat nový initrd s tím modulem (mkinitrd --with=hpt37x ..., hledejte ...) a dále pak upravit /etc/modprobe.preload (přidat tam řádek s pata_htp37x). Jestli se bude kousat s pata_hpt366, lze tento dát do blacklistu (/etc/modprobe.d/blacklist). Toto by teoreticky mohlo pomoci, ale moc jist si tím nejsem. POZN: drvinst nic neinstaluje, ten jen zavede známé ovladače (moduly).

Nejsem si jist protože letmý pohled do dokumentace řekl, že ty ovladače jsou určeny pro různý hardware - nejde mi tedy do hlavy, jak je možné, že na ten samý hardware jen v raid režimu zabere ten druhý driver. Druhá věc je, že tohle je na 100 % softwarový raid a nejsem si jist, že linuxové ovladače podporují raidový režim BIOSu. V době, kdy tohle frčelo, s tím byly velké problémy a ovladač tento "nativní RAID" nepodporoval. Třetí věc je, že nevím, co na to GRUB, kterého se podle mne nový initrd nijak nedotkne (a z popisu opravdu není jasné, kdy se zavedení zastaví)...

Osobně bych se na to vykašlal, přepnul disky zpět do normálního režimu a při instalaci MDV udělal softwarový RAID pomocí linuxového jádra (u dělení disku je to v expertním režimu). Výkon bude stejný, protože RAID, který máte na desce, je taky softwarový (je to totiž normální IDE řadič, raidové funkce realizuje ovladač, tedy software - platí pro všechny OS). Totéž řešení jsem doporučoval i v době, kdy byl podobný hardware "in" a fungovalo vždy. Pokud se dobře pamatuji, bývalo i rychlejší, protože raidové funkce jádra byly lépe optimalizované než ten ovladač. Výhodou navíc je, že když vám odejde deska, rozjedete ten samý raid i na jiném Linuxu (= zachráníte data), což se vám v tom druhém případě nemusí podařit.

Poznámka k problému obecně: domněnka, že ty disky pojenou 100 MB/s místo 33 MB/s, je pravděpodobně mylná nebo vychází z nějakých marketingových keců. Hardwarově ty disku zůstanou na UDMA 33, to je dané hardwarem, je to způsob hardwarového přenosu dat, na tom RAID režim nic změnit nedokáže ani kdyby ho řídil Velký Linus, Velký Bill, Velký Steve nebo nějaké tele z vedlejší vesnice. Teoreticky jestli máte dva disky, můžete dosáhnout při čtení 66 MB/s vždy a při zápisu 33 (mirroring) nebo 66 MB (stripping). Ale u tak starého zařízení bych stripping neriskoval, jedna chyba = data v háji!

Při třech discích je to může být 100+100/33 v případě, že máte víc než dva IDE kanály. IDE je totiž z podstaty dost blbé zařízení, dvě zařízení (HDD/CD/DVD) na jednom kanálu vždy znamenají to, že když jedno komunikuje, tak druhé stojí. Uvedené rychlosti jsou navíc zcela teoretické a vyjadřují maximální propustnost kanálu, nikoliv reálný výkon disku. Bežné disky té doby zcela jistě neumí číst tou maximální rychlostí a pokud ano, tak za velmi specifických podmínek (=v praxi možná velké nefragmentované soubory). Jestli vám to jede ve Windows, můžete si vše v praxi ověřit s RAIDEm i bez - ukáží to asi i syntetické testy. Nicméně boot systému a start programů bude v RAIDu zcela jistě rychlejší, o tom žádná.

Osobně bych to nechal v módu, ve kterém to fungovalo předtím - jestliže systém jel i s polovičním procesorem, pojede s tím novým lépe a udělá stejnou službu. Pokud trváte na RAIDu, zkuste to softwarové řešení popsané výše, ale to zas nepojedou v RAIDu Windows. Oba systémy v RAIDu podle mne mít nebudete - tentýž problém si pamatuji z doby, kdy to bylo aktuální.

petrlin
Newbie
*

Karma: 0
: 8


« #7 : May 28, 2010, 00:17:04 »

No já nevím, Teoreticky vede jedna cesta - spustit rescue režim, zkusit modprobe pata_hpt37x a nalezený disk resp. jeho root oddíl si někam připojit. V root oddílu (chroot /někam/kde/to/je připojeno) pak bude nutné vygenerovat nový initrd s tím modulem (mkinitrd --..................

No tak po takové pomoci i já totální Linux láma si dám ještě víkend na otestování obou možností, ikdyž jak říkate je to celkem na rychlost systému zbytečné a nemám nejmenší důvod Vám nevěřit. Jen to ještě pro zajímavost prubnu rozdíl rychlosti čtení a zápisu na disk ve Woknech v obou případech (IDE, RAID). Pokud to bude stejné i ve Win, tak asi není co řešit a nahodím jen IDE variantu.
Pokud to totiž dělalo už v "in" době těchto mašin, a nešlo to rozběhat, budu raději věnovat čas nějaké smysluplnější GNU aktivitě :-).
O rychlost  při startu mi vůbec nejde, chtěl jsem jen co nejsvižnější práci disku při najetém systému.

Ještě jsem zkoušel a zkoušel. Po zadání příkazu "#chroot /mnt"  a pak "lsmode" se miuž objevil vypsaný jak hpt366 tak hpt37x driver.
Je možná souvislost a rozdíl mezi drivery v tom, že 37x je nejvyšší a poslední flash verze tohoto "biosu" pro RAID k té mé historické desce ABI BE6 v.2.
Ta hláška kdy to vytuhne. Je to ta druhá hláška při najíždění Grubu kde se píše v druhé části věty ".....please wait .... " což by mělo prosím počkejte :-). Já čekal a po 1 min jsem to resetoval samozřejmě bez výsledku.

Každopádně moc Vám děkuji za ochotu a mnoho pro mne nových zkušenosti z IT. Každopádně dám vědět jak to dopadlo.

Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #8 : May 28, 2010, 00:24:14 »

Ta hláška kdy to vytuhne. Je to ta druhá hláška při najíždění Grubu kde se píše v druhé části věty ".....please wait .... " ....
Příště, pokud se budeš na něco ptát, tak doporučuji to přepsat celé (celé = klidně i několik řádků textu). Vágní "poslední část věty..." fakt nikdo neví a hledat nebude...
« : May 28, 2010, 00:29:07 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #9 : May 29, 2010, 10:29:11 »

No tak po takové pomoci i já totální Linux láma si dám ještě víkend na otestování obou možností, ikdyž jak říkate je to celkem na rychlost systému zbytečné a nemám nejmenší důvod Vám nevěřit. Jen to ještě pro zajímavost prubnu rozdíl rychlosti čtení a zápisu na disk ve Woknech v obou případech (IDE, RAID). Pokud to bude stejné i ve Win, tak asi není co řešit a nahodím jen IDE variantu.

Zkuste, uvidíte - syntetické testy i práci. Rozdíl tam bude,ovšem těžko říct ...

Pokud to totiž dělalo už v "in" době těchto mašin, a nešlo to rozběhat, budu raději věnovat čas nějaké smysluplnější GNU aktivitě :-).

... zda stojí za tolik práce. Kdysi jsem míval tendence "rozchodit vše, co jde", ale na to je bohužel potřeba spousta času - proto nyní preferuji cestu nejmenšího odporu. Proto jsem ji nastínil v minulém příspěvku.

O rychlost  při startu mi vůbec nejde, chtěl jsem jen co nejsvižnější práci disku při najetém systému.

Hodně pomohou "ne tak nenažrané aplikace" - místo GNOME stačí XFCE/LXDE a odezva je luxusní, místo Firefoxu určitě použijte Google Chrome (Chromium) atd. Jediný velký (mnohdy nezbytný) bumbrlíček je OpenOffice.org. - ale jemu, i ostatním aplikacím, spíš pomůže více RAM (+zapnutý quickstarter). Jakmile se aplikace nakešují, je to v pohodě. RAMku do vašeho stroje seženete na aukru za babku - jestli to chcete zkusit neprohloupíte. Já doma někde 2x256 spolehlivé značkové SDRAM mám, kdyžtak mi napište soukromou zprávu, pošlu vám to na vyzkoušení. Tady opravdu není co ztratit, je to vyzkoušené, funguje to.

Ještě jsem zkoušel a zkoušel. Po zadání příkazu "#chroot /mnt"  a pak "lsmode" se miuž objevil vypsaný jak hpt366 tak hpt37x driver.

Jak říkám, přijde mi to moc divné a nerozumím tomu. Jediné, co mne opravdu napadá, je že ten hpt37x byužívá nějaké funkce z hpt366, to by pak vysvětlilo, proč jsou nahrané oba ovladače. Stává se to.

Hmm, ještě mne napadá jedna věc. Nevím jaké je přesně to hlášení GRUBu, ale ono taky vůbec nemusí mít souvislost s ovladačem disku. Zkuste tu instalaci MDV do raidu znovu, ale někde na začátku disku si udělejte malý oddíl /boot/ . Stačí tak 300MB, do toho se dá vlézt když to člověk trochu hlídá a dává pryč stará nepoužívaná jádra. Nejsem si úplně přesně jist, jak tyhle věci fungují, ale možná to pomůže - třeba je problém jen v tom, že GRUB "nedosáhne" na data, která potřebuje (myslím, že k tomu potřebuje spolupráci BIOSu a tam bývá problém, ten hardware je opravdu dost starý). Toto se kdysi stávalo a /boot/ na začátku disku to řešil. Vařím trochu z vody, ale za pokus to určitě stojí, oddál /home/ s daty lze zachovat, stačí jen přeinstalovat systém s jiným rozdělením disku a udělat tam stejného uživatele.

petrlin
Newbie
*

Karma: 0
: 8


« #10 : June 02, 2010, 09:21:35 »

Příště, pokud se budeš na něco ptát, tak doporučuji to přepsat celé (celé = klidně i několik řádků textu). Vágní "poslední část věty..." fakt nikdo neví a hledat nebude...

Moje omluva a náprava:
když jsem říkal že druhá při bootu je to opravdu ta druhá věta:

první : Grub loading stage1.5
druhá o které to pak vytuhne, přesně jak sama hláška popisuje: Grub loading, please wait.....  .Anglicky sice nevládnu,ale tyto výrazy už chápu i já v češtině :-)

Hned jak budu mít vše otestovano dle možné pomoci pana Bíbra -  dám zde svůj výsledek. Zatím s tím ještě válčím ...
petrlin
Newbie
*

Karma: 0
: 8


« #11 : June 04, 2010, 14:40:33 »

Tak nezabralo vůbec nic. Popis všech testů bude delší  .

V první řadě jsem ověřil předpoklad navýšení rychlosti práce s diskem.
Random burst rate: je na IDE  27 MB/s    na RAID  65
Random read:        je na IDE  16             na RAID  22
 
Je to sice necelých 40% nárust Random read, ale i při práci je poznat rychlejší odezvy než jen při zapnutém IDE. To znamená mělo pro mě smysl další testování instalace Linuxu.

Poznatek pro základní úvahu nad celou věcí.
 
Když instaluji WIN taky musím instalovat na IDE rozhraní, ale po instalaci a doinstalaci driveru v již funkčních oknech, přepnu po restartu disk na RAID a WIN bootloader bez sebemenších problémů rozjede systém.

U linuxu je zatím situace taková.
1) i přesto, že dám volbu instalace z ISO obrazu, která mám na win oddílu rozděleného disku, ze kterého má potom Linux bootovat (samozřejmě taky na jiném oddílu než win), tak i při níže popsaných postupech Grub prostě vytuhne. Domnívám se, že chyba je právě někde v něm a ne v samotném Linuxu, ale neznám všechny souvislosti je to jenom selsky myšlená doměnka, práve na základě níže uvedeného:
a) instalaci nastavím tak, aby program nabídnul výběr driveru pata_hpt37x namísto systémem automaticky a natvrdo daného pata_hpt366. Zde prostě vidím nedodělanost, pokud tedy není jiná možnost, instalace. Mě by se líbilo, kdyby systém nabídnul v nějaké tabulce jím doporučované drivery, ale zároveň dal také možnost výměny nabídnutého driveru ještě před instalací všeho ostatního. Samozřejmě by pak nastavil to, že i Grub by s tím natvrdo pracoval při bootování. Tím by se mohl vyřešit problém při starších mašinách a jejich posledních verzích biosu.
Domnívám se to z jednoduchého testu, když jsem totiž vybral ten automaticky nabízený driver 366, tak nebylo možné najít ani připojit disk, ikdyž ve specifikaci toho 366 se uvádí, že je i pro 37x (tedy jestli se nemýlím). Ono logika toho, aby byla verze 37x vůbec v možnostech výběru by neměla smysl pokud to samé zvládne verze driveru 366.

b) disk mi to najde ukáže oddíl kde mám ISO obraz, zadám mu cestu a celá instalace proběhne OK bez jediné problémové hlášky, že by byl problém s diskem, který pod Raidem Grub absolutně nezvládá.  Upozorňuji, že tuto plnou instalaci jsem ověřil jak při zapnutém IDE, tak i jen na RAID co se týče zapojení harddisku, ze kterého najiždím systém. Jen CDROMku mám i při zapnutém RAID (na RAID mám jen harddisk) rozšíření na IDE kvůli prvotnímu bootu z CD.   

c)jak mile však dám poslední pomazání istalačky k restartu, je to i poslední živý krok Linuxu než dojde po restartu k vytuhnutí Grub v místě které jsem popisoval.

Napadla mě ještě jedna možnost která se nabízí ihned po výběru náhradného driveru pata_hpt37x. Je to hláška:
"Please enter the parametrs to give to the kernel:  options____________"
Intuice mi říká, že možná zde by bylo možné jak kernel tak Gruba přinutit, aby se vyprd na svůj driver 366 a dal tam na tvrdo už při bootu i istalaci bootloaderu ten který chci tzn. pata_hpt37x. Ale to už je fakt něco pro tvůrce systému a ne pro běžného uživatele.

Opět tuto možnost podkládám myšlenkou, že když tím samým způsobem jako při instalačce při zapnutém RAIDU mohu navrátit dokonce windosovský bootloader bez jakýchkoliv problémů (driver hpt37x to prostě zvládne) v rescue modu, tak problém bude asi někde mezi najetím driveru pata_hpt37x ihned po bootu už pro potřeby Gruba. Najíždí-li však grub asi bez pomoci tohoto ovladače, kdy se pak kousne, je divné, že vlastně najedou vůbec ty první dvě věty které oznamují load Grubu.   

Tímto však mé schopnosti končí a bez pomoci místních Linux guru, to nerozběhá ani velký Bill  .  Zůstávám zatím tedy na jeho systému, který to zvládl i bez potřeby nějakého šíleného zásahu běžného uživatele (pominuli primitivní instalačku driveru ve WIN pro tento RAID).

Děkuji všem předem za podnětnou pomoc, i pokud se náhodou nenajde správný skript   .
Bude-li třeba hodím sem i screeny, ale snad jsem to nyní popsal detailně.
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #12 : June 04, 2010, 16:52:06 »

V první řadě jsem ověřil předpoklad navýšení rychlosti práce s diskem.
Random burst rate: je na IDE  27 MB/s    na RAID  65
Random read:        je na IDE  16             na RAID  22

Je to sice necelých 40% nárust Random read, ale i při práci je poznat rychlejší odezvy než jen při zapnutém IDE. To znamená mělo pro mě smysl další testování instalace Linuxu.

Vidím nárůst 20 % u RR (burst je myslím čtení z keše disku, tedy nepřímý přístup).

Opět tuto možnost podkládám myšlenkou, že když tím samým způsobem jako při instalačce při zapnutém RAIDU mohu navrátit dokonce windosovský bootloader bez jakýchkoliv problémů (driver hpt37x to prostě zvládne) v rescue modu, tak problém bude asi někde mezi najetím driveru pata_hpt37x ihned po bootu už pro potřeby Gruba. Najíždí-li však grub asi bez pomoci tohoto ovladače, kdy se pak kousne, je divné, že vlastně najedou vůbec ty první dvě věty které oznamují load Grubu.   

Proto jsem psal, že je třeba vyzkoušet malý oddíl pro /boot/ na začátku disku.

Tímto však mé schopnosti končí a bez pomoci místních Linux guru, to nerozběhá ani velký Bill  .  Zůstávám zatím tedy na jeho systému, který to zvládl i bez potřeby nějakého šíleného zásahu běžného uživatele (pominuli primitivní instalačku driveru ve WIN pro tento RAID).

Pravda je taková, že pokud vám tu samou primitivní instalačku nedodá pro Linux výrobce, bude to složité vždycky, když to nebude primitivní (= funkčnost out-of-the-box).

Všechno, co jsem věděl nebo našel, už jsem napsal. Víc toho nebude...

petrlin
Newbie
*

Karma: 0
: 8


« #13 : June 04, 2010, 17:16:52 »

Já počítal nárůst k hodnotě RR IDE (22-16)/16, ale to je celkem jedno  . Při samotné práci na PC ten rozdíl vidím více než skrze naměřené hodnoty, takže zůstanu u Raidu a Linux alespoň nainstaluji manželce na nový noťas. Chci přejít na svobodu na PC, takže tak i tak ten LINUX bude doma  .

Máte sice pravdu, proč mi ale potom zcela bez problémů funguje i na RAIDU ten můj vybraný driver pata_hpt37x jen při instalaci ? Jak jsem psal s tím 366 se mi nepodařilo na RAIDu už ani při instalaci nalézt disk ?.

Tzn. driver je správný a funkční (z vašeho pohledu  = instalačka ve win) jinak by si neprdnul ani s instalací v Raidu, určitě by mi zahlásil i instalační program při zavádění Grubu na disk chybu, takže problém je spíše v té implementaci tohoto driveru do systému už při najíždení Grubu po restartu. A toto nejsem schopen nijak posoudit.

Každopádně Vám moc děkuji za bohužel ztracený čas. Zatím ten můj starý PC děda, zůstane v moci Billa Windowsa. 
: [1]
   |   
 
: