Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Instalace - boot z internetu  ( 3879 )
petrb


« : May 08, 2010, 19:07:20 »

Zdravím,
mám starší notebook, kterému už špatně funguje CD/DVD mechanika a vypadá to, že z USB neumí nabootovat. Chci se zeptat, jestli je možné, a případně jak, nainstalovat Mandrivu 2010 z internetu včetně nabootování z internetu. Díky
hrejsik
Jr. Member
**

Karma: 3
: 60



« #1 : May 08, 2010, 20:38:45 »

Zdravím,
mám starší notebook, kterému už špatně funguje CD/DVD mechanika a vypadá to, že z USB neumí nabootovat.
No ne že budu schopen hned pomoct, ale optám se: Má to disketovou mechaniku? 
petrb


« #2 : May 08, 2010, 21:56:08 »

No ne že budu schopen hned pomoct, ale optám se: Má to disketovou mechaniku? 
Ne, disketovou mechaniku to nemá.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #3 : May 08, 2010, 21:58:09 »

Hmm... a jak bys to tam chtěl pak dostat? Bez USB/CD/DVD to nepůjde. A pokud ani 3.5'' tak fakt tedy smůla

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
petrb


« #4 : May 08, 2010, 22:06:13 »

Hmm... a jak bys to tam chtěl pak dostat? Bez USB/CD/DVD to nepůjde. A pokud ani 3.5'' tak fakt tedy smůla

Boot z místní sítě nebo z internetu je možný, ne? V biosu koneckonců nějakou takovouhle volbu mám, na rozdíl od bootu z flashky. Bootovatelnou flashku už sem si zkoušel vytvořit, ale nenaběhne.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #5 : May 08, 2010, 22:13:13 »

Boot ze sítě není instalace ze sítě. A i tak musíš říct tomu počítači, co kde a tak. Musíš ten počítač z něčeho nastartovat. Ne, bohužel...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
hrejsik
Jr. Member
**

Karma: 3
: 60



« #6 : May 08, 2010, 22:18:35 »

Boot z místní sítě nebo z internetu je možný, ne? V biosu koneckonců nějakou takovouhle volbu mám, na rozdíl od bootu z flashky. Bootovatelnou flashku už sem si zkoušel vytvořit, ale nenaběhne.
No asi tak. Předokládám, podle dotazu, že nebudete příliš velký linuxový "Guru" (ani já nejsem  ). Konfigurace síťového severu, ze ketrého by šlo nabootovat nebude vůbec triviální záležitost, myslím. Určitě výrazně složitější, než třeba vyjmout z notebooku pevný disk, vložit jej do zapůjčeného podobného modelu a nainstalovat na tomto notebooku, včetně vykopírování všech instalačních balíčků z DVD. Disk pak zpátky vložit do původního notebooku a myslím, že pak by už nemusel být zásadní problém Mandrivu rozchodit.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #7 : May 08, 2010, 22:32:11 »

a navíc bys musel přenastavit instalátor tak, aby bylo možné jej spustit vzdáleně. Přiznám se, že ani nevím, jestli je to technicky možné, ale jsem si skoro jist (skoro), že ne...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
petrb


« #8 : May 08, 2010, 22:42:18 »

No asi tak. Předokládám, podle dotazu, že nebudete příliš velký linuxový "Guru"
Jsem zkušený uživatel, ale opravdu pouze uživatel, žádný počítačový mág :-) Ta instalace po síti, pokud tedy je vůbec možná, asi opravdu nebude ideální cesta pro mě :-) Nejjednodušší by bylo si tu cd/dvd mechaniku nechat vyměnit, ale stálo by to 1700,-, a to se mi úplně nechce. Vypadá to, že se budu muset spokojit s win xp který tam teď mám. Každopádně pánové díky za odpovědi.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #9 : May 08, 2010, 22:47:48 »

ale stálo by to 1700,-, a to se mi úplně nechce.
http://interlink.tsbohemia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=92775
za tisícovku...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #10 : May 08, 2010, 22:52:44 »

Stejně je divné, že notebook s USB neumí z něj bootovat...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #11 : May 09, 2010, 09:32:37 »

ty prvni to fakt neumely. Mam doma jednu starou toshibu s usb 1.1, taky to neumi.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
petrb


« #12 : May 09, 2010, 10:28:07 »

ty prvni to fakt neumely. Mam doma jednu starou toshibu s usb 1.1, taky to neumi.
H.
Já mám Acer Aspire 1360 s usb 2.0 ... stáří počítače je nějakých 6 - 7 let tuším. V biosu mám tyhle možnosti bootu - hard drive, floppy, cd/dvd, network. Je možné, že by do "floppy" bylo zahrnuto usb? Každopádně jsem dal floppy na první místo, ale flashka nenaběhla.
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #13 : May 09, 2010, 11:04:38 »

Každopádně jsem dal floppy na první místo, ale flashka nenaběhla.

No, keď napíšeš disketa (http://translate.google.sk/?hl=sk&tab=wT#en|sk|floppy), tak ťažko bude počítač vedieť, že má bootovať z USB.
Skôr by som sa pozrel na nastavenia USB... Ale malo by byť v biose ponuka bootovať aj z USB... Ináč z USB bootovať veru nebude.
« : May 09, 2010, 11:06:51 Ivko »
woz


« #14 : May 09, 2010, 13:58:41 »

Neviem či z internetu, ale z lokálnej siete by malo byť možné nainštalovať Mandrivu (aj iné distribúcie). Viz. "Installing Mandriva Linux with PXE" na oficiálnej wiki Mandrivy.
: [1] 2
   |   
 
: