Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Jak přidat Mandrivu k Ubuntu  ( 4013 )
svo
Newbie
*

Karma: 0
: 4


« : May 15, 2010, 20:37:13 »

Používám Ubuntu 10.04 (jako jediný OS na PC). Chtěl bych vyzkoušet taky Mandrivu. K instalaci Mandrivy se v návodu jinde i v knize p. Bíbra a kol. (Mandriva Linux 2010 CZ) píše toto:
"Použít existující oddíly - se objeví v případě, že již na disku Mandriva Linux nebo jiný GNU/Linux byl, a ponechá jeho oddíly tak, jak jsou. Pouze se zeptá na přiřazení přípojných bodu k jednotlivým oddílům, popřípadě je posléze zformátuje."
Nemohl by to někdo upřesnit? Ponechají se touto volbou oddíly Ubuntu a akorát se do Grubu přidá Mandriva? Jaké oddíly bych měl zformátovat? Budou pak v Mandrivě automaticky uživatelé, které mám v Ubuntu?
Moc děkuji a zdravím Vás
J. Svoboda
franta851
Sr. Member
****

Karma: 4
: 462



« #1 : May 15, 2010, 21:20:14 »

Upřesni. Jde použít LIVE CD. nebo se nechat navádět instalátorem. Linux není WIN XP a dokáže navrhnout rozdělení disku. Osobně doporučuji zkusit Live. Ubuntu je tak stavěné.
Popiš co máš za železo..

Mandriva2010.0, Kde4.4
počítač: Dell GX 240,PIV-1.6 GHz, 512 MB Ram, grafika- NVidia FX5200 128 MB Ram
franta851@jabbim.cz, franta851@jabber.org
Aksavaden
Jr. Member
**

Karma: 1
: 90


209851763
« #2 : May 15, 2010, 21:50:41 »

Používám Ubuntu 10.04 (jako jediný OS na PC). Chtěl bych vyzkoušet taky Mandrivu. K instalaci Mandrivy se v návodu jinde i v knize p. Bíbra a kol. (Mandriva Linux 2010 CZ) píše toto:
"Použít existující oddíly - se objeví v případě, že již na disku Mandriva Linux nebo jiný GNU/Linux byl, a ponechá jeho oddíly tak, jak jsou. Pouze se zeptá na přiřazení přípojných bodu k jednotlivým oddílům, popřípadě je posléze zformátuje."
Nemohl by to někdo upřesnit? Ponechají se touto volbou oddíly Ubuntu a akorát se do Grubu přidá Mandriva? Jaké oddíly bych měl zformátovat? Budou pak v Mandrivě automaticky uživatelé, které mám v Ubuntu?
Moc děkuji a zdravím Vás
J. Svoboda


Volbu "pouzit existujici oddily" bych pouzil pouze v pripade, ze bych mel oddil urceny pro Mandrivu uz predem pripraveny.
Potom zformatujte pouze ten oddil na ktery ma prijit Mandriva.
Se zavadecem Grub neporadim moc to neznam.
Jestli chcete mit jistotu tak si to vsechno vyzkousejte na necisto ve Virtualboxu, myslim ze na tohle je jako stvoreny. Daji se tak vyzkouset ruzne varianty instalace.
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #3 : May 15, 2010, 21:59:44 »

Nejsem si jist, jestli to pujde tak snadno, ubuntu je zarizene na grub 2, madriva pouziva jednicku, takze nevim, jestli mandrivacky grub bude umet spustit ubuntu.
Naopak by to melo jit, ale nastavovat grub 2 je na celodenni skoleni.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
franta851
Sr. Member
****

Karma: 4
: 462



« #4 : May 15, 2010, 22:10:56 »

Nejsem si jist, jestli to pujde tak snadno, ubuntu je zarizene na grub 2, madriva pouziva jednicku, takze nevim, jestli mandrivacky grub bude umet spustit ubuntu.
Naopak by to melo jit, ale nastavovat grub 2 je na celodenni skoleni.
H.
Doporucuju nainstalovat Ubuntu a potom pustit aktualizaci z MVD. Mě to tak jelo.(Ubuntu jsem pustil k ledu. Zklamalo mě.)

Mandriva2010.0, Kde4.4
počítač: Dell GX 240,PIV-1.6 GHz, 512 MB Ram, grafika- NVidia FX5200 128 MB Ram
franta851@jabbim.cz, franta851@jabber.org
Aksavaden
Jr. Member
**

Karma: 1
: 90


209851763
« #5 : May 15, 2010, 22:51:31 »

K tomu Grubu:
Jestli by Grub Mandrivy nedokazal spustit Ubuntu, tak bych zkusil Grub Mandrivy neinstalovat. Nekdy ke konci instalace se zobrazi moznosti kam nainstalovat zavadec, myslim ze je tam moznost neinstalovat nebo neco takoveho.
Takze Grub Ubuntu zustane tak jak je jen je potreba do nej pridat moznost, spustit Mandrivu.
Myslim ze na http://forum.ubuntu.cz by v tomhle poradili lip, urcite je tam nekdo kdo to zkousel
svo
Newbie
*

Karma: 0
: 4


« #6 : May 16, 2010, 08:08:11 »

Děkuji za odpovědi. Nejdřív zkusím virtualBox.
K dotazu na HW: mám dvojjádro Intel P4 3GHz, 1 GB Ram.
Vyhovovalo by mi, kdybych se na začátku práce mohl rozhodnout, jestli budu pracovat s Ubuntu nebo Mandrivou, ale měl přitom z obou přístup na stejný home. Nevíte, jestli je to možné?
Zdravím vás
J. Svoboda
vallonew
Hero Member
*****

Karma: 8
: 801



« #7 : May 16, 2010, 09:53:03 »

Vyhovovalo by mi, kdybych se na začátku práce mohl rozhodnout, jestli budu pracovat s Ubuntu nebo Mandrivou, ale měl přitom z obou přístup na stejný home. Nevíte, jestli je to možné?
Zdravím vás
J. Svoboda

Ano toto je možné, jen je potřeba mít stejné číslo UID (obyčejně je 500), problém je ovšem v tom, že nastavení programů se nachází právě v domovském adresáři a pochybuji, že toto nastavení bude fungovat i v Ubuntu a zároveň v Mandrivě. Podle mě bude v tomto problém a raději bych zvolil pro Mandrivu domovský adresář (třeba malý) zvlášť. Jinak dostat se do domovského adresáře toto druhého systému by neměl být problém. Tam stačí nastavit práva.
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #8 : May 16, 2010, 09:58:44 »

Vyhovovalo by mi, kdybych se na začátku práce mohl rozhodnout, jestli budu pracovat s Ubuntu nebo Mandrivou, ale měl přitom z obou přístup na stejný home. a
Proč by nebylo? Když budeš mít připojené příslušné diskové oddíly s /home a příslušnými právy, budou samozřejmě přístupné z obou systémů. Pro větší komfort můžeš vytvořit linky. Společný /home pro oba systémy bych asi nedoporučoval, i když v tomto případě by to možná fungovalo (KDE4 a GNOME by neměly mít konflikty v konfiguraci).

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
vallonew
Hero Member
*****

Karma: 8
: 801



« #9 : May 16, 2010, 10:02:18 »

Používám Ubuntu 10.04 (jako jediný OS na PC). Chtěl bych vyzkoušet taky Mandrivu. K instalaci Mandrivy se v návodu jinde i v knize p. Bíbra a kol. (Mandriva Linux 2010 CZ) píše toto:
"Použít existující oddíly - se objeví v případě, že již na disku Mandriva Linux nebo jiný GNU/Linux byl, a ponechá jeho oddíly tak, jak jsou. Pouze se zeptá na přiřazení přípojných bodu k jednotlivým oddílům, popřípadě je posléze zformátuje."
Nemohl by to někdo upřesnit? Ponechají se touto volbou oddíly Ubuntu a akorát se do Grubu přidá Mandriva? Jaké oddíly bych měl zformátovat? Budou pak v Mandrivě automaticky uživatelé, které mám v Ubuntu?
Moc děkuji a zdravím Vás
J. Svoboda
Nejlepší volba pro zvolení a rozdělení oddílů je ruční nastavení. Ještě před tím bych si (pokud je již nainstalované Ubuntu, jak je napsáno výše) s Gparted-live http://gparted.sourceforge.net/livecd.php zmenšil oddíl /home co je v Ubuntu a tím by mi vzniklo prázdné místo (bez alokace) které bych použil na Mandrivu. Při instalaci Mandrivy bych si při ručním nastavení rozdělil právě toto prázdné místo a nebylo by tedy riziko, že se něco stane s Ubuntu. Jediné rizikové místo je pak instalaci zaváděcího souboru, ale to je už mimo.    
Aksavaden
Jr. Member
**

Karma: 1
: 90


209851763
« #10 : May 16, 2010, 10:14:56 »

Děkuji za odpovědi. Nejdřív zkusím virtualBox.
K dotazu na HW: mám dvojjádro Intel P4 3GHz, 1 GB Ram.
Vyhovovalo by mi, kdybych se na začátku práce mohl rozhodnout, jestli budu pracovat s Ubuntu nebo Mandrivou, ale měl přitom z obou přístup na stejný home. Nevíte, jestli je to možné?
Zdravím vás
J. Svoboda

Stejny adresar /home asi udelat jde, ale neverim ze to pojede bez problemu. Ja bych to radsi nedelal.
Kluk
Newbie
*

Karma: 0
: 25


« #11 : May 16, 2010, 13:58:46 »

Protože rád zkouším různé varianty, mám tuto zkušenost. Především svoje data uchovávám ve zvláštním oddílu, třeba jako archív. I s Mandrívou mám zkušenost, že po přidání nové distribuce se někdy může narušit něco ze staré. Třeba instalace beta2 2010.1 mi rozšoupla home 2010.0 a vše poslala do rootu oddílu 2010.0. Start pak selhal pro neexistenci uživatele. Pro mne to nebyl problém, protože přeinstalací 2010.0 se vše spravilo (bez instalací balíčků).2010.1 se ale nenarušila a je stále perfektní. Hlavně při ní pak nedovolit přeformátovat staré oddíly s daty a zvolit ruční výběr pracovních oddílů. Tak mám na disku několik verzí 2009, 2010 a oddíly s daty zvlášť.
To je například: "/","/home/","data","archiv" který namapuji do /home/xxx,"/..2","/home..2/" ...atd. Jediný problém je zaváděcí sektor (menu), to je pak třeba doladit v ovládacím centru, nebo ručně opravit pro nadměrné množství voleb. Předpokládám stejný postup i pro Ubuntu, kde si namapuji data stejným způsobem. O svoje data pak nikdy nepřijdu i když se vše zhroutí. Pak pomůže liveCD.

Mandriva má perfektně a názorně propracovanou část výběru, vytváření a formátování oddílů na disku při instalaci systému. Musím si ale zvolit ruční výběr. Tak hned vím kde co je, co budu dělat a na co nesmím sáhnout. Pak teprve následuje část formátování vybraných oddílů, kde mám opět výběr zda chci, nebo ne. Lze dobře zkoušet a o nic nepřijít. Předpokládám Ubuntu bude stejně inteligentní.
svo
Newbie
*

Karma: 0
: 4


« #12 : May 16, 2010, 18:19:07 »

Děkuji za podrobné informace. Zatím jsem zkusil ve VirtualBox nainstalovat Ubuntu a pak Mandrivu, ale u Mandrivy jsem zkusil přeskočit vytvoření zavaděče (chtěl jsem používat Grub z Ubuntu). To ale asi nebylo dobré, Madnriva se mi sice ve výběru OS při spouštění "počítače" ukázala, ale nerozjela se - myslím právě kvůli tomu. Vyzkouším to znovu jinak, ale nemůžete poradit v tomto:

Při dělení disku až při instalaci Mandrivy jsem vytvořil prázdné místo na úkor Ubuntu a z něj pak vytvořil / pro Mandrivu. Mám ale ještě pro Mandrivu vytvořit swapovací prostor, když je zde už jeden pro Ubuntu? Mohla by využívat ten z Ubuntu?

Zdravím Vás

J. Svoboda
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #13 : May 16, 2010, 18:26:06 »

swap muze byt jeden

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
vallonew
Hero Member
*****

Karma: 8
: 801



« #14 : May 16, 2010, 18:30:20 »

Děkuji za podrobné informace. Zatím jsem zkusil ve VirtualBox nainstalovat Ubuntu a pak Mandrivu, ale u Mandrivy jsem zkusil přeskočit vytvoření zavaděče (chtěl jsem používat Grub z Ubuntu). To ale asi nebylo dobré, Madnriva se mi sice ve výběru OS při spouštění "počítače" ukázala, ale nerozjela se - myslím právě kvůli tomu. Vyzkouším to znovu jinak, ale nemůžete poradit v tomto:

Při dělení disku až při instalaci Mandrivy jsem vytvořil prázdné místo na úkor Ubuntu a z něj pak vytvořil / pro Mandrivu. Mám ale ještě pro Mandrivu vytvořit swapovací prostor, když je zde už jeden pro Ubuntu? Mohla by využívat ten z Ubuntu?

Zdravím Vás

J. Svoboda
Ano, při rozdělení prázdného místa je zapotřebí vytvořit minimálně (někdo dělá více, ale považuji to na domácím PC za zbytečné) všechny tři oddíly. Na mém PC mám dostatek místa a tak mám rozdělený disk 15 GB /, 4GB swap (zde se doporučuje dvojnásobek paměti RAM), a zbytek /home u mě to dělá kolem 130 GB. U virtualboxu dělám / 7 GB, swap 1 GB a zbytek /home (to je velké podle toho co chci testovat a podle toho si udělám velikost prázdného místa. Jinak je velikost ve virtualboxu dynamicky se zvětšující a tak tam problém nebývá.    
Opraveno: Hobil napsal že může být společný swap a tak tedy je zapotřebí vytvořit dva oddíly. / a /home.

Co se týká s tím odkládacím oddílem swap, tam opravdu nevím, zda je možné ho využívat na obou systémech.
« : May 16, 2010, 18:38:59 vallonew »
: [1] 2
   |   
 
: