Přihlásit
: [1]
   |   
: Jak formátovat externí disk z grafického prostředí  ( 6298 )
DaJa
Newbie
*

Karma: 0
: 38



« : May 26, 2010, 21:55:06 »

Prosím o radu. Chci si rozdělit a naformátovat exterí disk. V nastavení počítače jsem našel položku Místní disky -> Spravovat diskové oddíly . Vypadá to stejně jako při instalaci Mandrivy a mimo disk SDA vidím také externí označený jako SDB. Rozdělení externího disku označeného jako SDB bych zvládnul, ale tak trochu mě znervózňuje disk SDA. Mohu s klidem spusti formátování a budu formátovat jenom SDB? Předpokládám správně, že by si systém nenechal přeformátovat svůj disk když je na něm zrovna spuštěný?
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : May 26, 2010, 21:58:20 »

Přeformátuješ jen ten oddíl (sdb1, např.), který máš zaškrtnut. A ano, nejspíše by to nedovolil -- ale zkoušet to nebudu

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
DaJa
Newbie
*

Karma: 0
: 38



« #2 : May 26, 2010, 22:05:21 »

Zaškrtnutím myslíte vybranou záložku tak jako na přiloženém obrázku, nebo už blbě vidím a je tam ještě jiná volba? Možná je to jasné, ale jsem jenom opatrný a raději se zeptám než si nechtěně smažu data. Ještě jsem disk takto neformátoval.


* Snímek obrazovky.png (168.07 , 1280x800 - 528 .)
pert2
Sr. Member
****

Karma: 9
: 291


« #3 : May 27, 2010, 10:58:47 »

Prostě klepneš na tu záložku s sdb, vytvoříš nový primární diskový oddíl sdb1, zvolíš typ, a dáš formátovat. Funguje to bez problémů, Matně si pamatuji, že jsem musel vytvořit (a potom zadat) přípojný bod disku.

Možná by to bylo jednodušší v konzole jako root:
1. cfdisk /dev/sdb
Vytvoříš diskový oddíl(y).
2. mkfs.ext3 /dev/sdb1
(Naformátuje sdb1 na souborový systém ext3, alternativa je třeba mkfs.ext2, mkfs.vfat...)


* format-flashdisku.png (94.28 , 1024x768 - 453 .)
« : May 27, 2010, 16:14:50 pert2 »
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #4 : May 27, 2010, 11:06:08 »

Zaškrtnutím myslíte vybranou záložku tak jako na přiloženém obrázku, nebo už blbě vidím a je tam ještě jiná volba? Možná je to jasné, ale jsem jenom opatrný a raději se zeptám než si nechtěně smažu data. Ještě jsem disk takto neformátoval.
Klepni na to bílé místo na sdb, čímž se v pravém poli (kde je ted napsané "Prosím, klepněte na oddíl" -- že by?) zobrazí volby.
Tlačítkem Vytvořit vybereš, jaký FileSystem tam má být (ext3 nebo ext4 nebo další..., doporučuji ext4).
Pak klepneš na nově vytvořený oddíl (barevný, v případě ext3/4 bude červený) a tlačítko "formátovat". Potvrdíš a je to hotovo.


Možná by to bylo jednodušší v konzole jako root:
1. cfdisk/dev/sdb
Vytvoříš diskový oddíl(y).
2. mkfs.ext3 /dev/sdb1
(Naformátuje sdb1 na souborový systém ext3, alternativa je třeba mkfs.ext2, mkfs.vfat...)

Pokud dáváš příkazy do terminálu, tak si ověř, že je máš napsané DOBŘE!!! Hned první příkaz nebude fungovat! (musí to být    cfdisk /dev/sdb , tedy s mezerou mezi cfdisk __ /dev....) Navíc pokud DaJa není v terminálu kovaný, tak je to spíše ke škodě než-li ku prospěchu!

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #5 : May 27, 2010, 11:08:57 »

Projdi si článek, co jsem o DrakDisku psal: http://www.mandrivalinux.cz/prehledna-sprava-disku-s-nastrojem-drakdisk-v-mandriva-linuxu/

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #6 : May 27, 2010, 14:39:07 »

Přeformátuješ jen ten oddíl (sdb1, např.), který máš zaškrtnut. A ano, nejspíše by to nedovolil -- ale zkoušet to nebudu

Není zaškrtnutý, ale vybraný. Jinými slovy: kliknout na oddíl, pak na "Formátovat" - vždy se formátuje jen (jeden) vybraný oddíl!

pert2
Sr. Member
****

Karma: 9
: 291


« #7 : May 27, 2010, 16:17:02 »

Pokud dáváš příkazy do terminálu, tak si ověř, že je máš napsané DOBŘE!!! ...

Opraveno, netřeba hned zvedat hlas!!!
K překlepu může dojít, stačí slušné upozornění!!!
« : May 27, 2010, 16:30:42 pert2 »
DaJa
Newbie
*

Karma: 0
: 38



« #8 : May 27, 2010, 16:29:59 »

Úspěšně jsem disk naformátoval. Děkuji za všechny rady.

V podstatě to funguje jako při instalaci Mandrivy. Tu záložku s diskem kterou mám vybranou můžu formátovat jak je mi libo aniž by to nějak ovlivnilo jiný disk v jiné záložce. Vždy vpravo od grafického zobrazení formátu disku jsou volby (jako např. Formátovat, Změnit oddíl atd.).

To grafické prostředí působí jako sešit Excelu a já měl obavu, že formátovat se bude celý sešit. Má obava byla zbytečná. Formátuje to jenom vybraný list. Každý "list" má totiž svoje volby. To jenom pro další co si nebudou jistí jako já.


Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #9 : May 27, 2010, 16:33:39 »

To grafické prostředí působí jako sešit Excelu a já měl obavu, že formátovat se bude celý sešit. Má obava byla zbytečná. Formátuje to jenom vybraný list. Každý "list" má totiž svoje volby. To jenom pro další co si nebudou jistí jako já.
Nemáš zas až tak pravdu. Chceš-li to přirovnávat k Calcu, tak se formátuje vždy jen "vybraná buňka". Pokud jedna buňka zabírá celý "list", tak je logické, že se naformátuje celý. Pokud máš ale disk rozdělen na více oddílů -- buněk, chceš-li --, tak se bude formátovat vždy jen jedna vybraná buňka, aniž by se formát dotkl ostatních buněk.
Doporučuji si něco zjistit (např. na wiki) o tom, co jsou to diskové oddíly a přečíst si můj článek, co jsem odkazoval výše.
« : May 27, 2010, 16:36:08 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
DaJa
Newbie
*

Karma: 0
: 38



« #10 : May 27, 2010, 16:56:42 »

Není zaškrtnutý, ale vybraný. Jinými slovy: kliknout na oddíl, pak na "Formátovat" - vždy se formátuje jen (jeden) vybraný oddíl!

Možná jsem jsem se špatně vyjádřil. Hovořím o celém disku, nikoliv o oddílu disku tak jako tomu je ve wiki. Informaci kterou jsem hledal napsal výstižně pan Bibr. Jenom doplním že to platí i pro disk. Zkoušel jsem to.
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #11 : May 27, 2010, 18:10:11 »

Možná jsem jsem se špatně vyjádřil. Hovořím o celém disku, nikoliv o oddílu disku tak jako tomu je ve wiki. Informaci kterou jsem hledal napsal výstižně pan Bibr. Jenom doplním že to platí i pro disk. Zkoušel jsem to.

Nikdy to neplatí "pro disk" , vždycky to platí pro oddíl - i když je jen jeden a je přes celý disk .

DaJa
Newbie
*

Karma: 0
: 38



« #12 : May 27, 2010, 19:58:49 »

Jasně. Hlavní je, že když formátuji oddíl na disku sdb tak se to oddílů na disku sda netýká.
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #13 : May 30, 2010, 10:44:02 »

Jasně. Hlavní je, že když formátuji oddíl na disku sdb tak se to oddílů na disku sda netýká.
Ne tak docela. Pokud z volneho mista vytvoris vice oddilu zejmena v miste, kde se jiz nejaky oddil nachazel, posune se v mdv oznaceni disku a muze se stat ze nenastartujes system (grub si neporadi s nactenim systemu z oddilu s jinym oznacenim). Melo by tomu branit pouzivani diskoveho UUID, ale opakovane jsem se setkal s nefunkcnim systemem jak po fyzickem pridani disku, tak i po prehazeni diskovych oddilu na jednom disku.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #14 : May 30, 2010, 12:29:12 »

Ne tak docela. Pokud z volneho mista vytvoris vice oddilu zejmena v miste, kde se jiz nejaky oddil nachazel, posune se v mdv oznaceni disku a muze se stat ze nenastartujes system (grub si neporadi s nactenim systemu z oddilu s jinym oznacenim). Melo by tomu branit pouzivani diskoveho UUID, ale opakovane jsem se setkal s nefunkcnim systemem jak po fyzickem pridani disku, tak i po prehazeni diskovych oddilu na jednom disku.

No ale to nijak nesouvisí s tím, co DaJa, psal, že ne . Nedovedu si představit jak posunutí oddílů na sdb rozhodí tabulku oddílů na sda .

: [1]
   |   
 
: