Přihlásit
: [1] 2 3
   |   
: Mandriva Linux 2010 Spring - md5 sedí, ale instalace nefunguje  ( 10500 )
z.pepa


« : July 09, 2010, 20:08:27 »

Ahoj,

prosím o radu, stáhnul jsem si torrent a vypálil jako ISO obraz (prostě stejně jako u předešlých verzí), ale DVD místo aby ukázalo instalaci nic neukáže a jen se načte jako složka. Používám KDE4.3.5.

Neví někdo kde je zakopaný pes? Předem děkuji
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #1 : July 09, 2010, 20:09:44 »

Z DVD se musí nabootovat...

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
z.pepa


« #2 : July 09, 2010, 20:13:23 »

Co to je nabootovat?
Vždycky jsem prostě šoupnul DVD do mechaniky a při startu ntb mi to ukázalo aktualizace, instalace, vybral jsem aktualizace a bylo hotovo, teď je to jinak?

Můžete mi s tím bootováním nějak poradit?

Děkuji
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #3 : July 09, 2010, 20:16:57 »

Nabootovat je přesně to, co jste popsal. Pokud se toto neděje, něco je špatně. Buď je DVD špatně staženo, vypáleno nebo NTB z nějakého důvodu nechce z DVD nabootovat, v tom případě je problém v BIOSU.

Pokud máte rychlou internetovou linku a stávající Mandriva 2010 Vám funguje dobře, pak můžete aktualizovat i přímo v ní (DVD netřeba). V tom případě stačí změnit repozitáře a provést klasickou aktualizaci systému...toto je ovšem neoficiální cesta...

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
z.pepa


« #4 : July 09, 2010, 20:20:43 »

Je fakt, že 2009 Spring se mi natahla jako "aktualizace" a můžete poradit nějaký repozitář, ze kterého by to bylo OK? Nerad bych si natahnul něco špatného.
Omlouvám se za lamí dotazy, ale jsem fakt jen uživatel  a zároveň děkuji za odpovědi.
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #5 : July 09, 2010, 20:22:43 »

No tahle cesta je nedoporučovaná, možná by bylo bezpečnější, aby jste zkusil stáhnout DVD ještě jednou. Případně nejprve ještě zkontrolovat MD5 a SHA-1 součty. Umíte to ?

EDIT:

Pokud se nepletu, aktualizace ze staré verze na novou je doporučena pouze pro verzi, která předcházela té, co chcete nainstalovat - v tomto případě tedy pro Mandrivu 2010, vy máte 2009 Spring, pokud to dobře chápu a v tomto případě to může dopadnout všelijak...
« : July 09, 2010, 20:25:53 Jakub Šenk »

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
z.pepa


« #6 : July 09, 2010, 20:25:45 »

Součty mi právě sedí a staženo je taky vše OK, zkusím tedy stáhnout znovu a znovu vypálit, kdyžtak přijdu zase s prosíkem.
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #7 : July 09, 2010, 20:30:07 »

nene, to je zbytečné, pokud to souhlasí. Pak je chyba ve vypálení nebo ve špatně nastaveném BIOSu. Zkuste to jen vypálit znovu...

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
z.pepa


« #8 : July 09, 2010, 20:44:51 »

EDIT:

Pokud se nepletu, aktualizace ze staré verze na novou je doporučena pouze pro verzi, která předcházela té, co chcete nainstalovat - v tomto případě tedy pro Mandrivu 2010, vy máte 2009 Spring, pokud to dobře chápu a v tomto případě to může dopadnout všelijak...
[/quote]

Ne, mám 2010.

Já to už vyprasknul z ntb, tak mi nezbývá než sosnout znovu, chtěl jsem mít co nejčistější disk aby to nezdržoval při načítání, tak jsem všechno (tedy co se dalo) přetahnul na ext HDD, nebo vyhodil a koš vysypal.
z.pepa


« #9 : July 09, 2010, 23:35:01 »

Znovu staženo, znovu vypáleno, součty sedí, ale výsledek stále 0 
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #10 : July 09, 2010, 23:47:33 »

OK, co to (ne)dělá?
Vypálené DVD strčíš do DVD mechaniky a spustíš počítač.
Pokud ne, tak máš špatně nastavené pořadí bootovacích míst -- spust si BIOS a nastav DVD před diskem.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Yullaw
Full Member
***

Karma: 19
: 183


yullaw@jabbim.cz

387547280
« #11 : July 09, 2010, 23:55:21 »

EDIT:

Pokud se nepletu, aktualizace ze staré verze na novou je doporučena pouze pro verzi, která předcházela té, co chcete nainstalovat - v tomto případě tedy pro Mandrivu 2010, vy máte 2009 Spring, pokud to dobře chápu a v tomto případě to může dopadnout všelijak...


Ne, mám 2010.

Já to už vyprasknul z ntb, tak mi nezbývá než sosnout znovu, chtěl jsem mít co nejčistější disk aby to nezdržoval při načítání, tak jsem všechno (tedy co se dalo) přetahnul na ext HDD, nebo vyhodil a koš vysypal.

Osobně bych to aktualizací neřešil. Systém bude tak čistý.
  • provést zálohu všech potřebných dokumentů !
  • pokud součet md5 souhlasí - Wiki návod - kontrola md5, DVD by mělo být dobře vypáleno
  • restartujte PC / notebook
  • při spuštění a prvním obrázku BIOSu stiskněte klávesu F12 - tím by se měl počítač zeptat z jakého úložiště chcete prvně načítat - najděte CD-ROM a dle příslušného písmenka stiskněte klávesu
  • bude načítat z CD-ROM a tím i začít instalaci Mandriva Linux 2010.1

Bude-li jiný problém, napište

Mandriva 2010.2, kernel 2.6.38.2-desktop586-1mnb, KDE 4.4.5
notebook: Compaq HEL81, Intel 1.46GHz, 2048MB so-dimm, Intel 945GM gr. card
z.pepa


« #12 : July 09, 2010, 23:57:57 »

OK, co to (ne)dělá?
Vypálené DVD strčíš do DVD mechaniky a spustíš počítač.
Pokud ne, tak máš špatně nastavené pořadí bootovacích míst -- spust si BIOS a nastav DVD před diskem.

Téměř stejné, jen mi tam chybí ty 2 řadáky, čili instalace a ten o tom disku, mám tam jen zavést MNDV 2010 a řádky se starými jádry
z.pepa


« #13 : July 10, 2010, 00:04:55 »

F12 neudělá vůbec nic.

Mám tam volbu pro nápovědu (vlastně funkce o ničem), volba jazyka a volba jádra. Ale F12 tam není uvedeno a když ho stisknu tak se to chová jako bych nic nezmáčknul.

PS: mám Asus, ale s předchozíma verzema (od zimy 2008) vše OK.
Yullaw
Full Member
***

Karma: 19
: 183


yullaw@jabbim.cz

387547280
« #14 : July 10, 2010, 00:18:25 »

F12 neudělá vůbec nic.

Mám tam volbu pro nápovědu (vlastně funkce o ničem), volba jazyka a volba jádra. Ale F12 tam není uvedeno a když ho stisknu tak se to chová jako bych nic nezmáčknul.

PS: mám Asus, ale s předchozíma verzema (od zimy 2008) vše OK.
A copak klávesa DEL ? Tím vstoupíte do nastavení BIOSu a tam si najdete ( HDD, CD-ROM, Floppy .... ) tak musí být jako první CD-ROM, HDD, .... Od vrchu dolů

Mandriva 2010.2, kernel 2.6.38.2-desktop586-1mnb, KDE 4.4.5
notebook: Compaq HEL81, Intel 1.46GHz, 2048MB so-dimm, Intel 945GM gr. card
: [1] 2 3
   |   
 
: