Přihlásit
: [1]
   |   
: Softwarově ovlivnit VGA výstup pro zobr. na CRT TV  ( 6847 )
JTS


« : July 24, 2010, 18:13:30 »

Existuje nějaká možnost jak v linuxu softwarově ovlivnit výstup pro externí VGA monitor, tak aby místo monitoru mohla být použita CRT TV propojená přes redukci VGA SCART bez HW převodníku?

Vytvořil jsem si redukci VGA - SCART a propojil s DVD recorderem propojeným přes SCART s klasickou CRT TV (návod zde: http://www.idiots.org.uk/vga_rgb_scart/). Zobrazuje mi to asi jako windows 95 se špatným ovladačem grafické karty (2 - 4 obrazy vedle sebe - dle rozlišení-, obraz nestabilní). Dle zkušeností propojení funguje, ale se specifickým softwarem - uživatel Windows úspěšně použil PowerStrip (popisuje zde: http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=36972). Je něco takového i pro linux? Jde o propojení notebook, popř. mininotebook s VGA výstupem pro externí monitor a klasické CRT TV (a cílem je vlastně takový DVD přehrávač z PC).   
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : July 24, 2010, 21:06:15 »

Co konkrétně chceš ovlivnit?? Rozlišení? Ano, použij balíček lxrandr a pak stejnojmenný příkaz. Pokud něco jiného, musíš napsat co.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
JTS


« #2 : July 24, 2010, 23:19:29 »

Dík, lxrandr používám, ale tady nestačí (jen u notebooku s S-VIDEO výstupem).... potřebuju nastavit obnovovací frekvenci 25 a zřejmě i nestandartni H a V synchronizaci, která bude optimální pro CRT televizi. Oni to dělají v tom programu PowerStrip.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #3 : July 25, 2010, 02:03:45 »

Tak takto detailní nastavení pomocí GUI nevím, jestli/co umí. Taky bude záležet na grafické kartě a ovladačích.
Bojím se, že budeš muset přistoupit k ruční editaci Xorg.conf a nějakému generátoru modeline...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
JTS


« #4 : February 05, 2011, 23:50:28 »

Dlouhým experimentováním jsem získal následující modeline (jiná uváděná na internetu nevedla k žádnému "stabilnímu" obrazu)

xrandr --newmode "720x576@52" 28.01 720 752 856 888 576 588 593 605 -hsync -vsync

tímto jsem získal zobrazení 2/3 plochy klonu, avšak v x-ové souřadnici změnšenou cca na 45% zato zobrazenou 2x a s modrým pruhem (cca 10% šířky obrazovky) mezi oběma zobrazeními  viz příloha.

Šlo by podle nějakého vzorce spočítat změnu parametrů modeline tak aby plocha byla zobrazena jen jednou a roztažená na 100% ?


* TVOUT.png (219.51 , 685x588 - 531 .)
JTS


« #5 : February 14, 2011, 23:14:22 »

 Nevím proč, ale funguje mi právě toto modeline, tak aby obrazy nebyly dva ale jeden:

Modeline "1200x600_27.50" 22.81 1200 1168 1280 1360 600 601 604 610

výstup na VG1 posílám pomocí xrandr

jen obraz "skáče" - asi jako, když u CRT TV dříve skákal obraz (vzadu měly CRT TV někdy potencimetr, kterým šel obraz "zastavit")

napadlo mě doladit to pomocí xvidtune - ovšem ten se mi vždy spustí jen pro LVDS1 (LCD notebooku). Jak ho donutím, aby reguloval jen VGA1? Popř. nejde nějak jinak zjistit, jaké parametry v modeline za tímto účelem změnit?
: [1]
   |   
 
: