Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Mandriva 2010 Spring se nainstalovala špatně  ( 4724 )
Pavelt
Jr. Member
**

Karma: 0
: 54


« : July 28, 2010, 21:50:44 »

Používal jsem dosud MDV 2010.0 až se jednou objevila na liště hláška, že je možné stáhnout a autamaticky nainstalovat novou verzi 210 spring. Neodolal jsem a stiskl ono tlačítko a to byla chyba. PC jel přes noc, tedy bez zásahu lidské ruky, vše se stáhlo a nainstalovalo a začaly se dít podivuhodné věci. Pro práci se soubory používám Krusader nebo Dolphin, ani jeden nezobrazil žádný soubor ani složku - prázdná jeho plocha. Když jsem vložil do USB flashku, systém ji vůbec nenačetl. Vypnul a zapnul jsem PC a už se ani nemohu přihlásit. Vždy se objeví jen úvodní nabídka s uživateli a když zvolím jednoho z nich, načte se jeho pracovní plocha, pak prsk, cosi problikne v textovém režimu a jsem rázem zase v přihlašovací nabídce. Zvolím jiného uživatele, opět plocha, prsk a nabídka k přihlášení? A tak pořád dokola. Jak instalaci napravit? Díky předem za rady. Pavel
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #1 : July 28, 2010, 22:42:21 »

Zrejme pri instalaci doslo k potizim pri stahovani potrebnych balicku z netu, nenainstalovalo se vse, co treba.

ukoncit graficke prostredi a spustit terminal (Ctrl+Alt+F1), nasledne se prihlasit jako spravce (root), zadat prikaz
:
  init 3
a tak vypnout graficky server
pak spustit prikaz
:
  mcview /etc/urpmi/urpmi.cfg
a zkontrolovat, zda jsou nastaveny zdroje pro novou verzi distribuce
pokud ano, spustit instalaci znovu (stahne se jen to, co je potreba):
:
  urpmi -v –auto-update
vice viz http://wiki.mandrivalinux.cz/:2010.1:notes#upgrade

H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
grapefr
Full Member
***

Karma: 2
: 182



« #2 : July 28, 2010, 23:01:15 »

jen se zeptam... matne si vzpominam...co muze zpusobit za problemy to UID uzivatele, ktere se v mdv2010.0 nastavovalo po instalaci na 1000 a takhle to upgraduju na 2010.1?.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #3 : July 28, 2010, 23:03:11 »

jen se zeptam... matne si vzpominam...co muze zpusobit za problemy to UID uzivatele, ktere se v mdv2010.0 nastavovalo po instalaci na 1000 a takhle to upgraduju na 2010.1?.
Pokud provádíš upgrade, tak problém není. Horší by byla čistá instalace se zachováním /home oddílu. Ale to není tento případ.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
grapefr
Full Member
***

Karma: 2
: 182



« #4 : July 28, 2010, 23:10:51 »

jj dik...myslel jsem si to...jinak podobne chovani jako zde popisovane vykopavani do prihlasovaci obrazovky se mi delo minule pri tech mych experimentech s proprietalnim ovladacem graf. karty take, jak mi chybel ten devel balik.
http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=12157.0
« : July 28, 2010, 23:18:47 grapefr »
Pavelt
Jr. Member
**

Karma: 0
: 54


« #5 : July 29, 2010, 16:21:41 »

Děkuji za rady, zkusil jsem i postupy popsané v odkazu, ale ani z textového ani z grafického prostředí se znovu nainstalovat nepovedlo. Výsledkem je vždy hláška, že všechny balíčky jsou aktuální. A šmytec. Dá se nějak vynuceně a jaksi natvrdo spustit "přeinstalace" systému? Všechno co jsem zatím zkoušel se chovalo jako aktualizace. Pavel
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #6 : July 29, 2010, 17:09:02 »

samotny system ti bezi? Myslim terminalove relace - cerna plocha s kurzorem?
Pokud ano, pokud jsou nastaveny zdroje a pokud lze spoustet prikazy, pak musi jit vse doinstalovat pomoci urpmi.
Zkusil bych nainstalovat nejakou malou aplikaci pro graficke prostredi. Ta by si mela v zavislostech stahnout vse potrebne pro svuj beh, i cely X-org server.
Pokud tohle nepomuze, pak lze provest znovuvytvoreni indexu nainstalovanych balicku (mozna je problem zde) prikazem
:
  rpm --rebuilddb
a pak zkusit spustit instalaci systemu, resp. aplikace znovu.
H.
edit Peťoš: opraven příkaz

« : July 29, 2010, 17:12:31 Peťoš »

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #7 : July 29, 2010, 17:11:59 »

Pokud tohle nepomuze, pak lze provest znovuvytvoreni indexu nainstalovanych balicku (mozna je problem zde) prikazem
:
   rpm --rebuilddb
a pak zkusit spustit instalaci systemu, resp. aplikace znovu.
Jen bych napsal varování: toto použít až jako poslední možnost a NIC jiného na počítači nedělat. Pokud náhodou rebuild selže, je počítač nutné přeinstalovat!!!

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Pavelt
Jr. Member
**

Karma: 0
: 54


« #8 : July 30, 2010, 07:51:04 »

Zkusil jsem už vše popsané a bez výsledku.
Současný stav je takový, že když v přihlašovacím dialogu zvolím vpravo dole pod ikonou sešitku volbu vlastní, tak se nastartuje Mandriva v takovém "jednoduchém" grafickém režimu, že na ploše ani nejsou ikony, ale zůstane v něm. Terminál "to černé okno v textovém režimu :-) " chodí.
provedl jsem i
:
rpm --rebuilddb
, pak
:
urpmi -v --auto-update
ale i
:
mdkapplet-upgrade-helper –new_distro_version=2010.1
a vždy to skončí výsledkem, že je vše v pořádku, balíčky aktuální a že MDV2010.1 je nainstalovaná. To je záležitost vždy tak 20 až 30 vteřin "instalace". A pak opět dialogové okno pro přihlášení uživatelů, do kterého to vždy z běžného grafického prostředí skáče pořád zpět.
Jde nějak systém donutit, aby nekontroloval, zda je vše aktuální a nainstaloval se od píky znovu? Řešením je samozřejmě zálohovat data, zformátovat disk a instalovat na holé železo, ale to pokud možno nechci, to bych to jedno kliknutí na jednu ikonku nabízejicí upgrade asi proklínal.
Anebo... jak downgradovat na starou dobrou fungující MDV2010.0? Můžu si dovolit vložit instalační CD do mechaniky, restartovat a spustit instalaci? Abych nepřišel o nastavení systému a svá data.
« : July 30, 2010, 08:42:51 Pavelt »
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #9 : July 30, 2010, 09:47:38 »

Jde nějak systém donutit, aby nekontroloval, zda je vše aktuální a nainstaloval se od píky znovu? Řešením je samozřejmě zálohovat data, zformátovat disk a instalovat na holé železo, ale to pokud možno nechci, to bych to jedno kliknutí na jednu ikonku nabízejicí upgrade asi proklínal.
Anebo... jak downgradovat na starou dobrou fungující MDV2010.0? Můžu si dovolit vložit instalační CD do mechaniky, restartovat a spustit instalaci? Abych nepřišel o nastavení systému a svá data.

Downgradovat takto jednoduše nepůjde - přijdete o nastavení systému a nemáte-li separátní /home/ tak taky o uživatelské nastavení.

Doporučil bych spustit ten nouzový režim, spustiti ovládací centrum (příkaz drakconf) a zkusit si udělat nového uživatele. Pokud přihlášení s ním projde, je problém v uživatelském nastavení a jeho pročištění by mohlo přinést výsledek.

Pavelt
Jr. Member
**

Karma: 0
: 54


« #10 : July 30, 2010, 13:34:06 »

Tak ani vytvoření nového uživatele nepomohlo. I při jeho přihlášení a načtení pracovní plochy po chvilce opět systém skočí do přihlašovacího dialogu.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #11 : July 30, 2010, 13:40:22 »

Vypadá to na hodně rozdrbnutý systém. Nejjednodušší máš zazálohovat (např. externí disk) obsah /home/ a následně přeinstalovat systém.

Pokud by jsi s tím chtěl hrát, tak můžeš zkusit odebrat balíčky x11- (urpme x11 -a). Pak znovu nainstalovat task-x11, spustit drakx11 a nastavit grafiku. Dále nainstalovat task-kde (nebo task-gnome, podle toho, co používáš) a zkusit znovu spustit Xy.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Pavelt
Jr. Member
**

Karma: 0
: 54


« #12 : August 02, 2010, 14:48:15 »

No tak jsem stáhl MDV2010Spring instalační ISO DVD, zálohoval home adresář a nainstaloval nový systém z DVD. A jak to tak bývá, problém se opakoval. Nějak si ta nová verze Mandrivy nerozumí s konfigurací mého kompu nebo co. A tak jsem vytáhl staré dobré DVD MDV2010.0 a nainstaloval tu. A jede a bez větších potíží, jen jsem nějak přišel v Thunderbirdu o maily za posledního 1/4 roku. Nevím, jaktože starší zůstaly a novější zmizly i když byly ve stejné složce Thunderbirdu. No to nevadí, čert je vem. Teď ale furt otravuje ta ikona, že vyšla nová verze MDV. Není nějaká možnost nastavit "S touhle Spring 2010 verzí už neotravuj, ale na další následující už mne upozorni?
Další zvláštnost je, že po nainstalování KeepassX se tento neobjeví v Nabídce spouštěče aplikací. Ale v té samé verzi před tím přeinstalováním jeho ikona byla. Když zadám Spustit příkaz a napíšu do řádku KeepassX, tak ho to najde a bez potíží spustí. Zkoušel jsem jak restart, tak odinstalovat a znovu nainstalovat a v nabídce pořád není. Co s tím?
vallonew
Hero Member
*****

Karma: 8
: 801



« #13 : August 02, 2010, 15:01:00 »

Další zvláštnost je, že po nainstalování KeepassX se tento neobjeví v Nabídce spouštěče aplikací. Ale v té samé verzi před tím přeinstalováním jeho ikona byla. Když zadám Spustit příkaz a napíšu do řádku KeepassX, tak ho to najde a bez potíží spustí. Zkoušel jsem jak restart, tak odinstalovat a znovu nainstalovat a v nabídce pořád není. Co s tím?
Je potřeba najít kam byl KeepassX nainstalován. Jinak ke spuštění aplikací jsou tyto soubory uložené v /usr/bin ( někdy /usr/local/bin nebo i jinde) . Samotnou nabídku menu Mandriva linux si můžeš upravit sám stačí levým a editor nabídky. Tímto lze tedy dosadit chybějící položky a nebo naopak odebrat (pokud by např. otravovaly a přitom musí být ze závislosti nainstalovány). Chyba, že se položka neobjeví v menu je obvykle chybou toto kdo to ubalil.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #14 : August 02, 2010, 15:11:00 »

Není nějaká možnost nastavit "S touhle Spring 2010 verzí už neotravuj, ale na další následující už mne upozorni?
Stačí klepnout pravým tlačítkem myši a zrušit "Spouštět při startu". Pak už otravovat nebude.

Samotnou nabídku menu Mandriva linux si můžeš upravit sám stačí levým a editor nabídky. Tímto lze tedy dosadit chybějící položky a nebo naopak odebrat (pokud by např. otravovaly a přitom musí být ze závislosti nainstalovány).
Položky v menu se řídí tzv. *.desktop soubory. Najdi si, jestli máš v /usr/share/applications/ přítomen soubor mandriva-keepassx.desktop (nebo nějak podobně).

Chyba, že se položka neobjeví v menu je obvykle chybou toto kdo to ubalil.
Ne vždy. Například u mě se čas od času v nabídce část programů nezobrazuje. Stačí pak odhlášení a je to opět v cajku. Příčinu jsem zatím nenašel...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
: [1] 2
   |   
 
: