Přihlásit
: [1]
   |   
: Aktualizace Clementine  ( 4636 )
Pepep
Sr. Member
****

Karma: 1
: 409



« : July 29, 2010, 08:03:16 »

Vážení přátelé,
aktualizace Clementine stále hlásí
- clementine-0.4.2-1pts2010.0.i586 (z důvodu nesplněného libGLEW.so.1.5)
Kdysi jsem pátral, v čem je hapr, ale nějak jsem na to neměl sil či co. Google najde, ale jen pro MDV2009.1, pro 2010 nikoli. Funguje (pouštím to minimálně), ale ta hláška mě hněvá.
Jejda, ona už vyšla 2010.1 
Amarok padá, také jsem nezjišťoval proč.

Pep

Křížením kanibalů a parazitů nám vznikají buď úředníci (tedy i policajti, soudci či politikové) nebo manageři. Komunisti a fašounci. A exekutoři.
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #1 : July 29, 2010, 09:50:50 »

:
  urpmf --files libGLEW.so.1.5
libglew1.5:/usr/lib/libGLEW.so.1.5                                                                                                                                 
libglew1.5:/usr/lib/libGLEW.so.1.5.2

takze potrebujes balicek libglew1.5. Tohle je ze zdroju 2010.1/32bit, jak je to u tebe nevim.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #2 : July 29, 2010, 10:10:34 »

- clementine-0.4.2-1pts2010.0.i586 (z důvodu nesplněného libGLEW.so.1.5)
clementine-0.4.2-1pts2010.0.i586 > Tady vidíš, že je to balíček pro 2010.0 a i586=32bitová platforma. Pokud používáš tento balíček v jiné verzi, tj. ve 2010.1 nebo naopak 2009.1, tak je možné, že nebude fungovat (správně nebo vůbec).

Závislosti mých zdrojů jsou pouze na main, contrib, nonfree a PLF (free i nonfree). Pokud máš všechny repozitáře, tak by to mělo fungovat bez problémů. Jinak libglew1.5 má Clementine jako závislost, takže pokud jsi neinstaloval nestandardním spůsobem, tak bys to měl mít nainstalované.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #3 : July 30, 2010, 18:38:14 »

Můžu potvrdit, že v 2010.1 64 bit to funguje, poprosila jsem Peťoše aby mi poslal .src.rpm toho novějšího Clementine, rebuildla jsem to a pak nainstalovala, a opravdu žádný problém nenastal, jen to k tomu rebuildnutí chtělo cosi co jsem neměla, ale bylo to v repo bez problémů. V 32 bit se mi to na ntb prostě zaktualizovalo samo, a taky bez problémů.
Jediný problém je, že nemůžu na netu najít kde bych zadarmo stáhla 2 alba, které bych chtěla, ale za to Clementine nemůže, za to může že je tam nikdo zatím nedal.

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #4 : July 30, 2010, 19:07:44 »

Můžu potvrdit, že v 2010.1 64 bit to funguje, poprosila jsem Peťoše aby mi poslal .src.rpm toho novějšího Clementine, rebuildla jsem to a pak nainstalovala,
Tím, že jsi udělala rebuild, tak v podstatě moc neznamená, protože se linkují jiné knihovny, generují jiné závislosti -- vše v závislosti na tom, co máš nainstalováno. Stačí glib z MIB (minulý rok tam byl) a tvé RPM je zcela jiné než to, co bych byl udělal já na svém stroji (používám nástroje, které vytváří virtuální stroj s "čistě nainstalovanou" Mandrivou). Takto jednoduše se to říci nedá, ale mám zajištěno, že mé balíčky budou fungovat i na čistě nainstalovaném stroji, pokud bude mít povoleny oficiální zdroje + PLF.
Pro více informací o mnou používaném systému viz http://wiki.mandriva.com/en/Iurt
« : July 30, 2010, 19:09:18 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #5 : July 31, 2010, 12:25:11 »

Tím, že jsi udělala rebuild, tak v podstatě moc neznamená, protože se linkují jiné knihovny, generují jiné závislosti -- vše v závislosti na tom, co máš nainstalováno.

To jsem nevěděla, myslela jsem, že každé .rpm pro danou verzi musí v té dané verzi fungovat, že je to stejně jako s .exe ve Win, že když to funguje na jedněch XP, (např.), tak to musí fungovat na jakýchkoliv XP.
Ale, asi jsem pak blbá, ale to by znamenalo, že rebuildnout si něco a nebo zkompilovat si něco sama je ta nejspolehlivější cesta k tomu, aby mi to fungovalo, protože pak se to udělá přesně podle mého systému, co tam mám a nemám atd., nebo ne? jenže vy od tohoto všechny odrazujete, a to mi pak připadá nelogické. Víš, jsem z toho zmatená, prostě, pokud ten můj si něco rebuildne pro sebe, jsem schopná chápat, že někomu jinému by to nemuselo fungovat, ale na druhou stranu, když si to udělá sám pro sebe, a je schopný to udělat, tak potom on přece nemůže mít nic co by mu víc vyhovovalo než to, co si udělal sám.

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #6 : July 31, 2010, 12:43:39 »

To jsem nevěděla, myslela jsem, že každé .rpm pro danou verzi musí v té dané verzi fungovat, že je to stejně jako s .exe ve Win, že když to funguje na jedněch XP, (např.), tak to musí fungovat na jakýchkoliv XP.
Linux neni XP, umoznuje vic.
Muzes mit jine jadro
Muzes mit jine verze knihoven
muzes mit nainstalovane jine podpurne programy a samozrejme na uplne jinem hardware... atd atd
"Stejne" verze systému (napr. 210.1/32) se tedy od sebe mohou docela zasadne lisit.

Ale, asi jsem pak blbá, ale to by znamenalo, že rebuildnout si něco a nebo zkompilovat si něco sama je ta nejspolehlivější cesta k tomu, aby mi to fungovalo, protože pak se to udělá přesně podle mého systému, co tam mám a nemám atd., nebo ne?
Ano, "přesně podle mého systému"
jenže vy od tohoto všechny odrazujete, a to mi pak připadá nelogické. Víš, jsem z toho zmatená, prostě, pokud ten můj si něco rebuildne pro sebe, jsem schopná chápat, že někomu jinému by to nemuselo fungovat, ale na druhou stranu, když si to udělá sám pro sebe, a je schopný to udělat, tak potom on přece nemůže mít nic co by mu víc vyhovovalo než to, co si udělal sám.
Pokud si tohle uvedomujes a nehodlas nabizet balicek vytvoreny na vlastnim PC dalsim, pak je vse OK. Je ovsem otazka, zda ti kompilace pomuze, jestlize ti nefunguje ani balik řádně zkompilovany na "cistem stroji", tedy z repozitaru, a se zavislostmi, ktere jsou dosazitelne na kazde standardni instalaci mdv.

H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #7 : July 31, 2010, 12:45:14 »

To jsem nevěděla, myslela jsem, že každé .rpm pro danou verzi musí v té dané verzi fungovat, že je to stejně jako s .exe ve Win, že když to funguje na jedněch XP, (např.), tak to musí fungovat na jakýchkoliv XP.
Ono je to složitější. Například pokud si z MIB aktualizuješ gLib na novou verzi a pak rebuildneš RPM, tak toto nové RPM bude mít závislost vygenerovanou pro tvou verzi gLib (a ne nižší!), takže se může stát, že to nebude instalovatelné pro nikoho jiného, než pro Tebe (a ty, co budou mít stejnou  a nebo vyšší verzi gLib). Nejedná se samozřejmě jen o tuto jednu knihovnu, knihoven je mnohem více. No a Wincky se kdysi zařekly, že budou binárně kompatibilní (tedy že budeš s to nainstalovat stejnou binárku na 98 i W7, nic podobného na Linuxu není). Tyto systémové knihovny jsou v jedné verzi neměnné, ovšem ne všechny repozitáře (konkrétně ono MIB) toto ctí a do systému ti bez problémů narvou nový gLibC, což pak způsobí nefunkčnost poloviny systému...

Ale, asi jsem pak blbá, ale to by znamenalo, že rebuildnout si něco a nebo zkompilovat si něco sama je ta nejspolehlivější cesta k tomu, aby mi to fungovalo, protože pak se to udělá přesně podle mého systému, co tam mám a nemám atd., nebo ne? jenže vy od tohoto všechny odrazujete, a to mi pak připadá nelogické. Víš, jsem z toho zmatená, prostě, pokud ten můj si něco rebuildne pro sebe, jsem schopná chápat, že někomu jinému by to nemuselo fungovat, ale na druhou stranu, když si to udělá sám pro sebe, a je schopný to udělat, tak potom on přece nemůže mít nic co by mu víc vyhovovalo než to, co si udělal sám.
Ano, na tomto principu funguje Gentoo. Na druhou stranu Gentoo nemá repozitáře, pokud chceš nainstalovat libovolný program, tak jej musíš překládat (průměrný program se překládá asi 30 minut, nedej bože chceš-li nainstalovat něco většího (OOo, KDE, Gnome), to na pár dní nemůžeš na komp. (ano, je to vágně a ne zcela přesně napsané, ale rámcově(!!) je to správně!)
Neboli máš-li v distribuci repozitáře, používej je a ne rebuild všeho, na co přijdeš. Pokud už není zbytí (např. není dostupné nikde RPM v požadované verzi), tak přichází na řadu rebuild.
Ovšem NEdoporučuji redistribuovat RPMka, pokud nemáš ošetřeny knihovny (tj. např. jak mám já se systémem iurt a chrooty).
« : July 31, 2010, 12:50:43 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #8 : July 31, 2010, 13:01:40 »

No, já to dělám jen když to co chci v repo není, a přiznám se, že Gentoo a Slackware byly jediné dvě distra, co jsem opravdu nezvládala.
Na tom ntb, co je víceméně na hraní, mi Gentoo napsalo když jsem chtěla cosi "compilling, plese wait" a pak se dvě hodiny nedělo nic, jen že to bylo strašně zatížené, větráček křičel, jako bych dělala bůhvíco, a když jsem chtěla další věc, tak zase.  Slackware mi zase, když jsem chtěla skoro cokoliv, psalo "bad depencies, install xyxy first", a pak zase a zase, jen vždycky něco dalšího. Tyhle dvě distra jsem vzdala.
Iurt a chrooty je pro mě švýcarská vesnice.
Mimochodem, můžu ten ntb zničit tím, že tam každou chvilku zkouším něco jiného? Doufám, že ne.
« : July 31, 2010, 13:07:47 Lucie »

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #9 : July 31, 2010, 13:08:00 »

Na tom ntb, co je víceméně na hraní, mi Gentoo napsalo když jsem chtěla cosi "compilling, plese wait" a pak se dvě hodiny nedělo nic, jen že to bylo strašně zatížené, větráček křičel, jako bych dělala bůhvíco, a když jsem chtěla další věc, tak zase.  
Viz to, co jsem psal. Není to tak, že by se "nic nedělo", ale to právě překládal. A pokud to bylo něco většího...
Slackware mi zase, když jsem chtěla skoro cokoliv, psalo "bad depencies, install xyxy first", a pak zase a zase, jen vždycky něco dalšího. Tyhle dvě distra jsem vzdala.
Tomu se říká dependency hell. U systémů bez správce software (nebo pokud se neumí používat) se to bohužel může stát...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
: [1]
   |   
 
: