Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Změna tmp adresáře  ( 8298 )
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« : July 31, 2010, 19:09:35 »

Po delší době mám dotaz. Zrovna se pokouším nainstalovat jedno IDE - jDeveloper. Instalace je v podobě JAR balíčku, čili klasicky:

java -jar soubor.jar

Jenže, než se zobrazí instalátor, tak se aplikace rozbaluje (to vidím pouze v konzoli) a to do /tmp, jenže tento adresář je ve speciálním oddíle (/tmp), který má 759 MB, viz:


[kuba@localhost ~]$ df
Souborový systém  Velikost Užito Volno Uži% Připojeno do
/dev/sdb1              52G   29G   21G  58% /
/dev/sda6              34G   27G  5,7G  83% /home
/dev/sda1              10G  9,8G  210M  98% /media/win_c
/dev/sda5             189G  178G   12G  95% /media/win_d
none                  759M     0  759M   0% /tmp
/dev/sr1              6,1G  6,1G     0 100% /media/SLIDILOVE

Jenže instalační soubor má velikost větší jak 1 GB, čili velikost tmp nestačí a konzole vypíše, že je málo místa na disku, objeví se i varovné okno s OK, když na něj kliknu, tak se to ukončí. Může mi někdo poradit, jak změnit umístění tmp adresáře?

Zvláštní je, že to nerozbaluje do ~/tmp, tam je místa dost....Zkoušel jsem i jiná prostředí...

Děkuji za rady

Mám 2010.1, KDE 4.5 RC3, AMD AthlonXP 2000+, 1.5 GB RAM, GF 4MX, 32 bitový systém

PS:

Zkoušel jsem hledat, našel jsem třeba:

http://www.linuxforums.org/forum/suse-linux-help/144261-modify-temporary-directory-location.html

ale nepomohlo, stále to rozbalovalo do /tmp...
« : July 31, 2010, 19:12:56 Jakub Šenk »

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : July 31, 2010, 19:27:56 »

nepomůže:
TPMDIR=/cesta/k/novemu/tmp/adresari

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #2 : July 31, 2010, 19:33:33 »

Nene, bohužel, tohle jsem taky zkoušel. Jediné, co mě napadlo, je

1) odpojit /tmp
2) přejmenovat /tmp
3) vytvořit adresář /tmp na /, kde je místa dost

Ale nevím, jak na to, protože umount /tmp mi píše, že je oddíl používaný...

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #3 : July 31, 2010, 20:00:25 »

Takže nakonec jsem stáhl instalátor v podobě BIN souboru ( 1.5 GB stahování zbytečně navíc) a vše OK, tato verze zjistí, že tmp je plný a zeptá se na alternativní umístění....

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #4 : July 31, 2010, 22:19:48 »

Pro změnu adresáře /tmp mě napadá:
1. boot z CD/USB/jiného oddílu
2. vytvoření dočasného adresáře na požadovaném místě
3 editace fstab pro připojení požadovaného adresáře

Mohlo by zafungovat také:
:
 mkdir novy_docasny_adresar
export TMP=novy_docasny_adresar
Možná potom použít Peťošem zmiňovaný příkaz:
:
 TPMDIR=/cesta/k/novemu/tmp/adresari
(nestudoval jsem to příliš do hloubky)

Nevím, jak by toto šlo přesměrovat pomocí linku - ?

Já mám nastavené mazání dočasného adresáře při každém spuštění systému, ale mohlo by to být užitečné pro uživatele s nedostatkem místa na /.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #5 : July 31, 2010, 22:39:20 »

Vím, že jsi to už vyřešil, ale ještě mě napadlo:
  • zastrčit dostatečně velkou fleshku do USB, ale nepřipojovat, případně odpojit
  • jako root:
:
mount -o remount /dev/sdxy /tmp
  • Na rozbalení, dočasnou práci to bude stačit (bylo by to pomalé, ale...), pak po restartu je vše tak, jak bylo původně.

a nebo ještě jedna možnost:
Zrušit volbu mazání /tmp při restartu. /tmp se pak nebude mapovat do virtuálního systému, ale bude jednoduše "v rámci" /.
« : July 31, 2010, 22:41:29 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #6 : July 31, 2010, 22:43:50 »

a nebo ještě jedna možnost:
Zrušit volbu mazání /tmp při restartu. /tmp se pak nebude mapovat do virtuálního systému, ale bude jednoduše "v rámci" /.

Díky, to udělám hned. Těch ~750 MB je limitujících...

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #7 : August 01, 2010, 10:17:19 »

Včera se mi už nechtělo restartovat PC, tak jsem to zjistil až dnes - jakmile jsem zrušil automatické mazání /tmp a dnes zapnul PC, tak je /tmp součástí / , což je super, těch 750 MB je fakt málo, nechápu proč je to tak vymyšleno...

Peťoš - K++

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #8 : August 01, 2010, 12:36:35 »

což je super, těch 750 MB je fakt málo, nechápu proč je to tak vymyšleno...
Je to tak, že ono mazání /tmp při startu je realizováním mountem /tmp na tmpfs, který míří někam do paměti. Protože se jedná o virtuální FS, tak se při restartu maže. Navíc je opravdu rychlý -- je uložený v paměti, nikoli fyzicky na disku. Velikost je tak dána velikostí RAM+SWAP paměti. IMHO je to vymyšleno opravdu dobře a spolehlivě. Problém nastává pouze ve výjimečných situacích

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #9 : August 04, 2010, 22:21:24 »

Velikost je tak dána velikostí RAM+SWAP paměti. IMHO je to vymyšleno opravdu dobře a spolehlivě.

No, tohle asi neplatí, já mám 1.5 GB RAM a /tmp měl nějakých ~700 MB

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #10 : August 04, 2010, 22:25:28 »

No, tohle asi neplatí, já mám 1.5 GB RAM a /tmp měl nějakých ~700 MB
No a myslíš, že se do celé RAM může nacpat /tmp? Co kernel, grafické prostředí a vůbec vše, co budeš mít puštěno... Tak vidíš.
Připadalo mi to tak jasné, že jsem to nechtěl ani psát, ale pro jistotu to tedy upřesním: Je to samozřejmě jen nějaká poměrná část, ale tato poměrná část je vypočítávána (nevím jak, nestudoval jsem to víc) z celkové dostupné paměti...
Aneb když budeš mít pro /tmp rezervovanou celou RAM, tak Linux asi moc nebude fungovat
« : August 04, 2010, 22:27:08 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #11 : August 04, 2010, 22:44:16 »

jn, to mi nedošlo díky za nakopnutí

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Dajasu
« #12 : August 13, 2010, 19:41:15 »

Je to tak, že ono mazání /tmp při startu je realizováním mountem /tmp na tmpfs, který míří někam do paměti

/tmp není žádný virtuální FS je to obyčejný adresář a čistího klasický rm -rf, který spouští shellový startovní skript. U mě je to
/etc/init.d/bootmisc

a adresář /tmp lze měnit jako každou proměnnou, jen o ní musí shell vědět. Třeba príkazem export, nebo jiným.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #13 : August 13, 2010, 19:48:33 »

/tmp není žádný virtuální FS je to obyčejný adresář a čistího klasický rm -rf, který spouští shellový startovní skript.
Možná v Gentoo, ale ne v Mandriva Linuxu. Tam je to tak, jak píšu já. Očividně neznáš speciality distra.
export TMPDIR=/kamkoli/jinam je sice pěkný, ale očividně mu to nefungovalo a byl natvrdo nalinkován do /tmp.
« : August 13, 2010, 19:50:31 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #14 : August 13, 2010, 21:17:56 »

přesně tak, co píše Peťoš. Jde to vidět i z df příkazu, který jsem zde psal

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
: [1] 2
   |   
 
: