Přihlásit
: [1]
   |   
: Nemohu nainstalovat program z CD mechaniky  ( 3802 )
Mrozzzik
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« : October 06, 2010, 21:35:11 »

Ahoj.
Poradil byste mi někdo? mám Mandrivu 2010 Spring.
Chci nainstalovat program z CD mechaniky, ale jediné co jde s mechanikou udělat, je zkopírovat CD pomocí vypal.programu.
Ani přes konzoli nejdou zobrazit soubory, které jsou na CD. Řekl bych, že mechanika není připojená. Přitom nedávno jsem tam měl CD-čko, které normálně šlo otevřít,tak to nechápu. Když jsem si chtěl přidat CD mechaniku jako vlastní zdroj, házelo mi to dialog : Nelze přidat zdroj, byly nahlášeny chyby: genhdlist2 selhal na /media/cdrom/ . Někde jsem četl, že jde o soubor fstab něbo tak nějak, ale v něm ani nejde nic měnit, je to nějaké zamčené i pod Rootem.

Dík za radu.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : October 06, 2010, 21:42:38 »

Dost dobře nechápu, co že to vlastně chceš udělat.
Máš nějaké CD a na něm nějaký program, který chceš někam nějak nainstalovat.

Nyní si přečti výše napsanou větu a spočti si, kolikrát se tam objevilo příslovce "nějak".

CO je to za CD
CO to je za program, v jakém je to formátu, je to RPM, EXE?
JAK to instaluješ?

Ani přes konzoli nejdou zobrazit soubory, které jsou na CD.
Jak se to projevuje? Máš připojené to CD? Co vypíše terminál, pokud zadáš příkaz df ??

Někde jsem četl, že jde o soubor fstab něbo tak nějak, ale v něm ani nejde nic měnit, je to nějaké zamčené i pod Rootem.
Čemu nerozumíš, na to nesahej!!! Díky bohu, že jsi tam nic nezměnil (root to měnit může, ale root musí vědět, co dělá). fstab nech být.
« : October 06, 2010, 21:44:53 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Mrozzzik
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« #2 : October 06, 2010, 21:52:57 »

jde o CD-čko , na kterém je německý slovník Lingea Lexikon. Rád bych ho nainstaloval. LInux používám asi týden, takže si s tím nevím moc rady. Na tom CD určitě je autorun soubor, pak setup.exe . Ten program je podporován i Linuxem. Ale problém je, že se na to CD vůbec nemohu dostat, natož ten program nainstalovat. Přes konzoli jsem zkoušel se dostat pomocí příkazu "cd" na /media/cdrom a pak jsem dal příkaz "dir",ale nic to nenašlo, jako kdyby CD-čko bylo prázdné.
Právě si myslím, že to CD není z nějakého důvodu připojené. Nedávno jsem tam CD-čko měl a to se připojilo samo. Poznal jsem to, že nabízelo víc možností co s mechanikou dělat /nejen kopírovat disk,ale i otevřít obsah CD/. Ted mi to ukazuje jen možnost vypálit DVD a to je všechno.
Když zadám df v konzoli, píše to toto:

[kaja@localhost media]$ df
Souborový systém  Velikost Užito Volno Uži% Připojeno do
/dev/sda5              12G  3,2G  8,2G  28% /
/dev/sda10            212G  259M  212G   1% /home
/dev/sda1             401G  174G  227G  44% /media/windows
/dev/sr0              388K  388K     0 100% /media/cdrom
[kaja@localhost media]$
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #3 : October 06, 2010, 21:58:37 »

Lingea (co si pamatuji...) se na Linuxu dala provozovat pomocí překladače Winckových volání Wine.
.EXE je binárka pro Wincky, takže bych neřekl, že se něco změnilo. Prvně bych zkusil to CD strčit do jiného kompu, jestli není dodřené (jestli je funkční). Další možností je zase nějaká super-anti-pirátská ochrana, která i legálně zakoupené CD/DVD učiní nepoužitelným -- Linuxové drivery si s tím hold neporadí. Placka připojená každopádně je (viz poslední řádek na df). Bohužel vzhledem k její velikosti (388K) bych to fakt viděl na nějakou tu ochranu...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Mrozzzik
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« #4 : October 06, 2010, 22:06:39 »

to CD není skoro ani poškrábané, na Windowsech funguje zcela v pořádku. Tak to vidím teda tak jak říkáš, že to CD prostě neumí Linux otevřít ... . Je velmi zajímavé, že kopírovat to CD pomocí vypalovacího programu ...to mi Linux nabídne,ale zobrazit obsah atd. to už se mu nechce.
Mrozzzik
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« #5 : October 06, 2010, 22:17:08 »

jinak jsem se díval na stránky výrobce  té LIngey, do FAQ :
http://lingea.cz/podpora.asp?k=4

ale nejsem z toho teda vůbec moudrej. No...to bude tím, že se s Linuxy shledávám necelý týden. 
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #6 : October 06, 2010, 23:10:16 »

Pokud tam mate jen slovnik.

Tak bych jsem zvolil jednodusi cestu. Nainstalovat programek Stardict a slovniki k nemu sezenete na internetu.

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
jentzek
Sr. Member
****

Karma: 12
: 305



« #7 : October 06, 2010, 23:55:09 »

to CD není skoro ani poškrábané, na Windowsech funguje zcela v pořádku. Tak to vidím teda tak jak říkáš, že to CD prostě neumí Linux otevřít ... . Je velmi zajímavé, že kopírovat to CD pomocí vypalovacího programu ...to mi Linux nabídne,ale zobrazit obsah atd. to už se mu nechce.
Tak si zkus ten obsah CD zkopirovat ve widlich na flashku, a z te v Mandrive instaluj. Jinak FAQ, na ktery si odkazoval je pro verzi pro linux, ty mas podle vseho pro Win. Pokud to mas koupene za vlastni penize, doporucuji zavolat na podporu, at ti to pomohou rozjet 
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #8 : October 07, 2010, 08:19:59 »

Myslím, že v tom zbytečně hledáš vědu - viz pokusy se zobrazením obsahu v konzoli. Pokud používáš KDE4 a krusader (doporučuji), lze disk připojit kliknutím na ikonu šuplíku vlevo nahoře nad každým oknem. Zobrazit obsah připojeného média umí i každý jiný souborový manažer v kterémkoliv grafickém prostředí (dolphin, nautilus, thunar...).

Jestli máš na CD pouze verzi pro Windows, musíš mít pro spuštění programu nainstalovaný "emulátor" - balíček Wine. Pokud je pak obsah CD čitelný, stačí na setup.exe poklepat a proces se spustí stejně, jako jsi zvyklý z Windows.

Ty návody ve FAQ týkající se linuxu mají dva nedostatky: a) jsou hodně staré, b) týkají se verze nativně určené pro linux, tedy rozhodně ne souborů *.exe (těžko říct, jestli je i na tvém CD souběžně s verzí pro Windows).

Hlavně se nepouštěj do ničeho, čemu zatím nerozumíš, zejména jako root (viz nesmysl s přidáváním vlastních zdrojů nebo editace fstab). Pokud se vyskytnou problémy, obrať se na technickou podporu na lingea.cz.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
tomyp
Sr. Member
****

Karma: 5
: 310


Smrt a daně máte jisté. Daně ovšem jistější.

375195726
« #9 : October 08, 2010, 00:29:23 »

a svém počítači mám Lingea 5 a pokud bys četl přibalený manuál, tak je tam napsáno, že na cd jsou tři instalační skripty, pro win linux a macos. musíš trefit ten správný. registrace je pak už to poslední a voala.

tedy doufám, že máš stejnou verzi


* lingea1.jpeg (154.82 , 1440x900 - 409 .)
« : October 08, 2010, 00:36:32 tomyp »

MDV 2010.1  KDE 4.4.3
: [1]
   |   
 
: