Přihlásit
: [1] 2 3
   |   
: Nastavení rolišení - vyřešeno  ( 7226 )
daton1
Newbie
*

Karma: 0
: 43


« : November 07, 2010, 13:23:37 »

Dobrý den
Mám Mandriva linux 2008 spring. Při instalaci probíhaly vše ok i rozlišení se nastavilo dobré 1024/74.. čili bylo to v pořádku. Po prvním resartu jakmile naskočí obrazovaka s volbou uživatele se rozlišení změní na nějkých zcela nesmyslných 654/538 tedy ani klasických 640/480 a lcd to samozřejmě nebere korektně. Po naskočení plochy lze s obtížemi najít nastavení plochy a přehodit to na správných 1024 ale problém je že si to mandriva nepamatuje a při novém spuštění to opět nastaví tento zcela nesmyslný rozměr, který je v nabídce plochy nejvýše.
Prosím neporadil by jste mi někdo jak nastavit rozlišení aby se vždy po novém spuštění systému neměnilo?

PS. Mám integrovanou grafiku INTEL 845.
« : November 13, 2010, 10:05:08 daton1 »
Jiří Doskočil
Full Member
***

Karma: 8
: 188


jiridoskocil@jabber.cz


« #1 : November 07, 2010, 18:29:40 »

Mcc (Ovládací centrum)/ hardware/ nastavit grafický server
daton1
Newbie
*

Karma: 0
: 43


« #2 : November 08, 2010, 09:41:21 »

Tak se mi to nepovedlo i když mám nastaveno toto

Zachovat změny?
Aktuální konfigurace je:

Hardwarová 3D akcelerace: yes
Rozložení klávesnice: cz
Typ myši: ExplorerPS/2
Monitor: B101551
Horizontální frekvence monitoru: 31-62
Vertikální frekvence monitoru: 56-75
Grafická karta: Intel Corporation Intel 810 and later
Barevná hloubka: 65 tisíc barev (16 bitů)
Rozlišení: 1024x768 16bpp
Xorg ovladač: intel

Tak při novém, přihlášení uživatele se nastaví rozhraní na 645x350 což monitor nebere korektně.
Zajímavé je že když v konfiguraci serveru zkusím test a server je nastaven na 1024x768 tak test se spustí v rozlišení 645x350.
Prosím netušíte kde to nastavit je to velmi nepříjemné začínat sezení vždy intuitivním nastavením rozlišení. Děkuji.
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #3 : November 08, 2010, 09:56:45 »

Nastaveni rozliseni pres MMC (Ovladaci centrum nepomohlo)?
Pokud ne, tak jedina moznost: idtovat rucne soubor /etc/X11/XOrg.conf.
Zmeny provedene v MMC by mely byt ulozeny do nej.

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
pert2
Sr. Member
****

Karma: 9
: 291


« #4 : November 08, 2010, 18:12:16 »

Podívej se do nastavení Biosu, jestli tam nemáš nastavenou velikost paměti pro graf. kartu na 1Mb.
daton1
Newbie
*

Karma: 0
: 43


« #5 : November 09, 2010, 22:55:55 »

No v biosu se nic v grafice nastavit nedá, protože velikost grafiky je natvrdo nastavena na 8Mb a nedá se měnít.
jentzek
Sr. Member
****

Karma: 12
: 305



« #6 : November 10, 2010, 11:24:07 »

Pro jistotu; je nainstalovan balicek x11-driver-video-intel ?
Prihlas se jako root a dej sem vypis prikazu 
:
cat /var/log/Xorg.0.log
Vloz to sem pres tlacitko Vlozit kod z 2. radku(at to nezabere celou stranku  )
Taky zkus upravit rozliseni pres xrandr. Nejdriv spust samotny prikaz, vypise se ti neco takovyho:
:
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 600, maximum 4096 x 4096
VGA1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
LVDS1 connected 1024x600+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
   1024x600       59.5*+
   800x600        85.1     72.2     75.0     60.3     56.2 
   640x480        85.0     72.8     75.0     59.9 
   720x400        85.0 
   640x400        85.1 
   640x350        85.1 
TV1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
Je dulezity zjistit radek connected a zda se pak v tabulce nachazi pozadovane rozliseni.
Pokud ano, pak zadas (beru svuj priklad !!!):
:
xrandr --output LVDS1 --mode 1024x600
Za output prepis svym a za mode budes met nejspis 1024x768.
Pokud to pujde (jakoze snad jo), neni problem ten radek vlozit do urcityho souboru - po spusteni.
daton1
Newbie
*

Karma: 0
: 43


« #7 : November 11, 2010, 20:10:29 »

Dobrý den
Tak jsem provedl všechny příkazy s těmito výsledky na první příkaz se mi otevřel několikastránkový log z něhož jsem vybral zajímavé asi toto:
   ABI class: X.Org Video Driver, version 2.0
(II) intel(0): I2C bus "DVOI2C_E" removed.
(II) intel(0): I2C bus "DVOI2C_E" initialized.
(II) intel(0): I2C bus "DVOI2C_E" removed.
(II) intel(0): I2C bus "DVODDC_D" removed.
(II) intel(0): I2C device "CRTDDC_A:ddc2" registered at address 0xA0.
(II) intel(0): EDID vendor "MAX", prod id 1505
(II) intel(0): Using hsync ranges from config file
(II) intel(0): Using vrefresh ranges from config file
(II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:
(II) intel(0): Modeline "640x350"x0.0   25.18  640 688 784 800  350 410 412 449 +hsync -vsync (31.5 kHz)
(II) intel(0): Modeline "800x600"x0.0   40.00  800 840 968 1056  600 601 605 628 +hsync +vsync (37.9 kHz)
(II) intel(0): Modeline "800x600"x0.0   36.00  800 824 896 1024  600 601 603 625 +hsync +vsync (35.2 kHz)
(II) intel(0): Modeline "640x480"x0.0   31.50  640 656 720 840  480 481 484 500 -hsync -vsync (37.5 kHz)
(II) intel(0): Modeline "640x480"x0.0   31.50  640 664 704 832  480 489 491 520 -hsync -vsync (37.9 kHz)
(II) intel(0): Modeline "640x480"x0.0   25.20  640 656 752 800  480 490 492 525 -hsync -vsync (31.5 kHz)
(II) intel(0): Modeline "720x400"x0.0   28.32  720 738 846 900  400 412 414 449 -hsync +vsync (31.5 kHz)
(II) intel(0): Modeline "1024x768"x0.0   78.80  1024 1040 1136 1312  768 769 772 800 +hsync +vsync (60.1 kHz)
(II) intel(0): Modeline "1024x768"x0.0   75.00  1024 1048 1184 1328  768 771 777 806 -hsync -vsync (56.5 kHz)
(II) intel(0): Modeline "1024x768"x0.0   65.00  1024 1048 1184 1344  768 771 777 806 -hsync -vsync (48.4 kHz)
(II) intel(0): Modeline "800x600"x0.0   49.50  800 816 896 1056  600 601 604 625 +hsync +vsync (46.9 kHz)
(II) intel(0): Modeline "800x600"x0.0   50.00  800 856 976 1040  600 637 643 666 +hsync +vsync (48.1 kHz)
(II) intel(0): Modeline "640x480"x71.9   29.50  640 664 728 816  480 483 487 503 -hsync +vsync (36.2 kHz)
(II) intel(0): Modeline "640x480"x74.8   30.75  640 664 728 816  480 483 487 504 -hsync +vsync (37.7 kHz)
(II) intel(0): Modeline "800x600"x59.9   38.25  800 832 912 1024  600 603 607 624 -hsync +vsync (37.4 kHz)
(II) intel(0): Modeline "800x600"x72.0   47.00  800 840 920 1040  600 603 607 628 -hsync +vsync (45.2 kHz)
(II) intel(0): Modeline "800x600"x74.9   49.00  800 840 920 1040  600 603 607 629 -hsync +vsync (47.1 kHz)
(II) intel(0): Modeline "1024x768"x59.9   63.50  1024 1072 1176 1328  768 771 775 798 -hsync +vsync (47.8 kHz)
(II) intel(0): Modeline "1024x768"x69.8   75.25  1024 1080 1184 1344  768 771 775 802 -hsync +vsync (56.0 kHz)
(II) intel(0): Modeline "1024x768"x74.9   82.00  1024 1088 1192 1360  768 771 775 805 -hsync +vsync (60.3 kHz)

Omlouvám se jestli jsem to zkrátil málo. Z xandru se mi vypsalo toto:
creen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 768, maximum 1024 x 1024
VGA connected 1024x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 304mm x 228mm
   640x350        70.1 +
   1024x768       74.9*    69.8     70.1     60.0     59.9
   800x600        72.2     75.0     74.9     72.0     60.3     59.9     56.2
   640x480        75.0     72.8     74.8     71.9     60.0
   720x400        70.1

I zde je vidět první řádek, který má ono špatné rozlišení. Ten poslední příkaz prošel jen nevím co to udělá.
daton1
Newbie
*

Karma: 0
: 43


« #8 : November 11, 2010, 20:15:55 »

Tak po restartu to naběhlo ale rozlišení zase špatné, prosím do jakého jste to myslel souboru by se měl ten řádek vložit aby to naběhlo správně?
jentzek
Sr. Member
****

Karma: 12
: 305



« #9 : November 11, 2010, 21:53:16 »

Dobrý den...
Z xandru se mi vypsalo toto:
creen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 768, maximum 1024 x 1024
VGA connected 1024x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 304mm x 228mm
   640x350        70.1 +
   1024x768       74.9*    69.8     70.1     60.0     59.9
   800x600        72.2     75.0     74.9     72.0     60.3     59.9     56.2
   640x480        75.0     72.8     74.8     71.9     60.0
   720x400        70.1

I zde je vidět první řádek, který má ono špatné rozlišení. Ten poslední příkaz prošel jen nevím co to udělá.

Udivuje me, ze ve vypisu je soucasne rozliseni, to ktere chces (je u nej hvezicka). Prosel = upravi na pozadovane rozliseni??? Jak vypadal zadany prikaz?
Tak po restartu to naběhlo ale rozlišení zase špatné, prosím do jakého jste to myslel souboru by se měl ten řádek vložit aby to naběhlo správně?

Mel sem naky tipy (rc.local...). No uz sem to zapomnel 
Pujde to i naklikat, co mas za graficky prostredi? Ja mam ted Gnome, jestli mas neco jinyho, bude treba rada od jineho KDE to tam je - aplikace spoustene po prihlaseni
daton1
Newbie
*

Karma: 0
: 43


« #10 : November 11, 2010, 22:47:55 »

No používám KDe tak že po spuštění by tam mělo být, ale přiznám se nevím kde a co zadat. Prosím pokud máte nápad jak na to tak mi ho napište  a já to ověřím v praxi.
Stejný problém jsem měl na jiném disku, který používám k tomuto počítači se systémem Ubuntu. Tam mi to ale nevyhgenerovalo soubor xorg.conf, Z fora jsem dostal příkaz, který ho vygeneroval a potom tam stačilo doplnit správné rozlišení a začalo to chodit. Zde v mandrivě je tento soubor korektně vygenerovaný a má tam i všechna nastavení správně. Ono 640/350 jsem tam nenašel, ale z těch příkazu, co jste mi poslal je vidět, že někde v Xorg zapsáno je.
Nestačilo by toto rozlišení jen vymazat?
daton1
Newbie
*

Karma: 0
: 43


« #11 : November 11, 2010, 22:53:08 »

Ještě k první části vaší odpovědi zapsal jsem příkaz co jste mi poslal:
xrandr --output LVDS1 --mode 1024x768
no a tento příkaz prošel bez nějakých chybných hlášení a nastavení, které jsem měl na monitoru (abych s ním mohl vůbec pracovat musím rozlišení hned po přihlášení změnit na 1024/768) se nezměnilo.
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #12 : November 11, 2010, 23:07:13 »

Podle mne byste mel primo rucne upravit soubor /etc/XOrg.conf.

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
daton1
Newbie
*

Karma: 0
: 43


« #13 : November 12, 2010, 11:32:42 »

Souhlasím, problém ale je v tom že nevím jak ho upravit. Nastavení které se mi ukáže po přihlášení tedy 640/350 tam totiž vubec není. Nemohu ho tedy vymazat a vyvolává to otázku odkud se to nastavení bere. Přesvěčte se sám zde je výpis xorg.conf  pro monitor a grafiku.
    Section "Monitor"
        Identifier "monitor1"
        VendorName "Plug'n Play"
        ModelName "B101551"
        HorizSync 31-62
        VertRefresh 56-75
       
        # TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.
        # 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync
        ModeLine "768x576"     50.00  768  832  846 1000   576  590  595  630
       
        # 768x576 @ 100 Hz, 61.6 kHz hsync
        ModeLine "768x576"     63.07  768  800  960 1024   576  578  590  616
    EndSection

    Section "Device"
        Identifier "device1"
        VendorName "Intel Corporation"
        BoardName "Intel 810 and later"
        Driver "intel"
        Option "DPMS"
        Option "XaaNoOffscreenPixmaps" "1"
    EndSection

    Section "Screen"
        Identifier "screen1"
        Device "device1"
        Monitor "monitor1"
        DefaultColorDepth 15
       
        Subsection "Display"
            Depth 8
            Modes "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
        EndSubsection
       
        Subsection "Display"
            Depth 15
            Modes "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
        EndSubsection
       
        Subsection "Display"
            Depth 16
            Modes "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
        EndSubsection
       
        Subsection "Display"
            Depth 24
            Modes "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
        EndSubsection
    EndSection

    To nastavení které se mi objeví při nastartování systému tam nikde nenajdete (tedy já ho tam nenašel) a monitor je dobře rozpoznán a identifikován. Správně pokud by tento Xorg.conf fungoval nemělo by to rozlišení 640x350 vůbec znát.
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #14 : November 12, 2010, 15:14:22 »

Ten soubor je dobrej. Asi vidim to ze problem spis je nebo v ovladaci nebo v X-serveru. Zkusil bych jsem jine jadro.

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
: [1] 2 3
   |   
 
: