Přihlásit
: 1 [2] 3
   |   
: Nastavení rolišení - vyřešeno  ( 7219 )
daton1
Newbie
*

Karma: 0
: 43


« #15 : November 12, 2010, 16:46:13 »

Tak celková aktualizace systému s novým x11 a jádrem nepomohly. Máte ještě nějaký nápad zkusím vše, jen bych nerad aby se mi zhroutili grafika.
Zajímavé bylo že v tom příkazu xrand je to rozlišení a v xorg.conf to rozlišení není.
jentzek
Sr. Member
****

Karma: 12
: 305



« #16 : November 12, 2010, 19:12:14 »

Ještě k první části vaší odpovědi zapsal jsem příkaz co jste mi poslal:
xrandr --output LVDS1 --mode 1024x768
....
Nee tak, to byl muj pripad, to funguje jenom me
TY zadej:
:
xrandr --output VGA --mode 1024x768
Uz?
daton1
Newbie
*

Karma: 0
: 43


« #17 : November 12, 2010, 20:12:41 »

No příkaz jsem zadal jak jste ho napsal provedl se. Zkusil jsem to restartovat a znovu ono nevhodné rozlišení.Tak že to bohužel nepomohlo. Asi to dělá poze s tímto 15" monitorem který tu mám protože když připojím AOC 17" CTR tak naběhne systém po restartu ok. Uložím nastavení ale přepojením na 15" lcd opět toto šílené rozlišení. Jako by to vůbec xorg.conf nebralo v potaz.
jentzek
Sr. Member
****

Karma: 12
: 305



« #18 : November 12, 2010, 20:48:50 »

No příkaz jsem zadal jak jste ho napsal provedl se. Zkusil jsem to restartovat a znovu ono nevhodné rozlišení.Tak že to bohužel nepomohlo. Asi to dělá poze s tímto 15" monitorem který tu mám protože když připojím AOC 17" CTR tak naběhne systém po restartu ok. Uložím nastavení ale přepojením na 15" lcd opět toto šílené rozlišení. Jako by to vůbec xorg.conf nebralo v potaz.
Provedl = rozliseni OK? (edit)
xorg.conf sem nemenil ani nepamatuju, proto ti radeji radim takovy provizorni ale efektivni reseni. Takze na tu 15" potrebujes 1024x768. Pokud ty monitory hodlas stridat, tak to je jina, na 17" je tusim 1280 radku.
Takze mrkni do Nastaveni vaseho prac. prostredi (ikonka klice skrizeneho s kladivem, nebo prikaz systemsettings), tam pohledej "aplikace spoustene po startu, automaticke spousteni aplikaci..." nebo neco podobnyho. Presne nevim, nemam to pres sebou. Ten prikaz vlozis, tak jak si ho psal, do kolonky "prikaz", popis si dej jakej chces 
S xorg.conf tohle nema co docineni, rozliseni se meni jen na uzivatelske urovni, xorgem se to meni globalne. Od dob dkms sem uz na xorg prakticky nesahl, takze se do toho radsi nepletu 
daton1
Newbie
*

Karma: 0
: 43


« #19 : November 12, 2010, 21:18:01 »

Budu to defaultně spoštět na té 15" ale bohužel se mi nepodařilo najít ten systemsetings ani tu ikonu prosím mohl by jste mi popsat lépe kde to najít?
Prohledal jsem Ovládací centrum ale nenašel jsem nic co by tomu odpovídalo.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #20 : November 12, 2010, 21:21:50 »

Budu to defaultně spoštět na té 15" ale bohužel se mi nepodařilo najít ten systemsetings ani tu ikonu prosím mohl by jste mi popsat lépe kde to najít?
Terminal či [Alt+F2] a napsat: systemsettings a Enter.

V Ovládacím centru viz: http://www.mandrivalinux.cz/nastaveni-graficke-karty-v-mandriva-linuxu-pomoci-drakx11/

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
daton1
Newbie
*

Karma: 0
: 43


« #21 : November 12, 2010, 22:35:22 »

Jsem sice začátečník, ale věřte mi že grafické nastavení, na které jste mi poslal odkaz jsem prošel několikrát a vše je nastaveno správně (až na test, ten když spustím obrazovka ztmavne a potom naběhne to nesmyslné rozlišení, nesmím tedy test uklládat a potom je rozlišení normální a všude je nastaveno 1024x748).
Avšak systemsettings se mi nepodařilo spustit. V konzole pod rootem mi to píše, že příkaz nezná a v spusti se mi objeví tabulka, že tento systém nelze spustit. Nemají to třeba až novějšíí Mandrivy?
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #22 : November 12, 2010, 22:39:12 »

Jsem sice začátečník, ale věřte mi že grafické nastavení, na které jste mi poslal odkaz jsem prošel několikrát a vše je nastaveno správně (až na test, ten když spustím obrazovka ztmavne a potom naběhne to nesmyslné rozlišení, nesmím tedy test uklládat a potom je rozlišení normální a všude je nastaveno 1024x748).
V tom případě máš špatně nastaveny Xy. Jakou máš verzi Mandriva Linuxu?

systemsettings je v KDE4, tzn. od Mandriva Linuxu 2008 nebo 9, ted nevim, kdy to nasadili...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
jentzek
Sr. Member
****

Karma: 12
: 305



« #23 : November 12, 2010, 22:54:18 »

Dobrý den
Mám Mandriva linux 2008 spring...
Takze mrkni do Nastaveni vaseho prac. prostredi (ikonka klice skrizeneho s kladivem, nebo prikaz systemsettings), tam pohledej "aplikace spoustene po startu, automaticke spousteni aplikaci..." nebo neco podobnyho. Presne nevim, nemam to pres sebou. Ten prikaz vlozis, tak jak si ho psal, do kolonky "prikaz", popis si dej jakej chces 
S xorg.conf tohle nema co docineni, rozliseni se meni jen na uzivatelske urovni, xorgem se to meni globalne. Od dob dkms sem uz na xorg prakticky nesahl, takze se do toho radsi nepletu 
Hm... takze 2008. Tam se to jmenovalo Ovladaci centrum.
Dve moznosti:
1) V centru najit misto, kam vlozit ten radek.
2) Stahnout si aktualni verzi distribuce, tva je 2 roky stara, tehdy byly s intely sakra problemy. Stahnes 2010.1 a na 99% se po aktualizaci zbavis sveho problemu.
daton1
Newbie
*

Karma: 0
: 43


« #24 : November 12, 2010, 23:22:49 »

No  já vím že použávám starou verzi, ale dovolte mi abych zde vysvětlil důvody proč.
Zkoušel jsem jak 2009 tak 2010 a ani jedno z dister se mi již tolik nelíbí. U systému preferuji hlavně dobrou práci s multi medii a to je v obou zmíněných problém, protože se zde  již defaultně nabízí odkup kodeků z codeiny a nikoliv volně z repozitářů. Dále Amarok ve verzi 1.4 byl naprosto jedinečný a ani současný Exail ještě nedosahuje jeho kvalit. Naopak Amarok 2... je naproto pase. Dále z Amaroku 1.4 se dal jednoduše nahrávat jakýkoliv pořad z rádia pouhým přetažením stremu na plochu v pozdějších verzích už to nejde. A v neposlední řadě vzhledem k mé integrované grafice Intel 845 s pevnými 8Mb paměti nedokážu KDE4 ani rozběhnout, zamrzne už při instalaci. Proto používám dle mého názoru jednu z nejzdařilejších verzí 2008.1 , která ale bohužel měla zase problémy s grafikou.

 V centru jsem zatím bohužel nenašal místo kam řádek vložit.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #25 : November 12, 2010, 23:29:20 »

Dám jeden dobrý důvod, proč používat novější verzi: Funguje tam grafická karta Intel.

Add náročnost KDE4: Nepoužívat KDE4, ale např. GNOME/Xfce.
Add Amarok: http://www.mandrivalinux.cz/amarok1-4-je-zpet-jmenuje-se-clementine/
Add kodeky: Stačí nainstalovat a povolit PLF zdroje, stáhnout balíčky (jako v 2008.1) a je to stejné.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
daton1
Newbie
*

Karma: 0
: 43


« #26 : November 12, 2010, 23:43:58 »

No největší problém mám s kodeky. Gnome již jsem zkoušel taky ale některé aplikace jako například amarok tam nechodí moc dobře ale clementine co píšete jsem ještě nezkoušel. U těch kodeků mi skútečně vadí ta utilita co vyskoči vždy když chybí kodek a začne nabízet codeinu. Problém je že někdy ani nevím jaký kodek stáhnout z repozitářů aby vše chodilo a do codeiny se mi nechce.
Velmi pěkně je udělaná verze od toho Němce s lXCE ale je ořezaná aby byla co nejlehčí tak mi tam chybí některé aplikace jako například open office atd.

PS Myslíte že mám v 2008.1 šance tu grafiku nějak jednoduše nastavit?
pert2
Sr. Member
****

Karma: 9
: 291


« #27 : November 12, 2010, 23:46:45 »

1. Pokud ten příkaz:
xrandr --output VGA --mode 1024x768
funguje, tak ten řádek napiš do souboru /home/ty/.bash_profile.
Je to "skrytý" soubor, takže nejprve musíš v Konqueroru nastavit "Pohled - Ukázat skryté soubory" .

2. V prostředí KDE 3.x je příkaz pro nastavení KDE:
kcontrol
Dále potom: Periférie - Obrazovka - Nastavení obrazovky

Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #28 : November 12, 2010, 23:51:49 »

U těch kodeků mi skútečně vadí ta utilita co vyskoči vždy když chybí kodek a začne nabízet codeinu. Problém je že někdy ani nevím jaký kodek stáhnout z repozitářů aby vše chodilo a do codeiny se mi nechce.
Celkově nechápu problém. Co vám brání  Codeinu odebrat? A pokud nevíte, co za balíky potřebujete, tak se budto podívejte tady na forum, wiki.

Velmi pěkně je udělaná verze od toho Němce s IXCE ale je ořezaná aby byla co nejlehčí tak mi tam chybí některé aplikace jako například open office atd.
No, to, že to není na instalačním CD ještě neznamená, že se to nedá nainstalovat... Opět nevidím jediný problém...

PS Myslíte že mám v 2008.1 šance tu grafiku nějak jednoduše nastavit?
Tehdy byl dost problém v tom, že se drivery zcela přepisovaly a byly nestabilní a naprosto nevýkonné. Takže pokud překonáte tento problém, tak brzy narazíte na jíný.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
daton1
Newbie
*

Karma: 0
: 43


« #29 : November 13, 2010, 00:17:08 »

Nejprve ještě vyzkouším zapsání toho příkazu do bash.profile. Zde je ten soubor ale vidím tam i nějakí if then a programování prosí na jaké místo bych to měl asi vložit?

 Initialize keychain if needed
if [ -r $HOME/.ssh/identity -o -r $HOME/.ssh/id_dsa -o -r $HOME/.ssh/id_rsa ]; then
    if [ ! -d $HOME/.keychain ]; then
           keychain
        fi
fi

# Get the aliases and functions
if [ -f ~/.bashrc ]; then
   . ~/.bashrc
fi

# User specific environment and startup programs

PATH=$PATH:$HOME/bin

export PATH
unset USERNAME


Pokud toto nezabere zkusím jít do nové verze 2010.
Ohledně těch ovladačů vaše stanovisko , tedy co se týče výkonnosti, nesdílím. Mám ještě notebook s intel 845, ale větší pamětí  grafiky a rychlejším procesorem a výkonnost ovladačů u 2008 a 2010  se mi zdá téměř stejná, tedy pokud to mohu posoudit na filmech, na rychlosti načítání stránek a tak podobně. Je fakt že hry nehraji a proto se nemohu výjádřit k hernímu výkonu. Pro normální používání je hlavní výhoda těch ovladačů, alespoň z mého pohledu, asi stabilita.
: 1 [2] 3
   |   
 
: