Přihlásit
: [1] 2
   |   
: nefunguje my na PC ani Linux ani Windows (ale chcel by som oboje)  ( 4454 )
symon6
Newbie
*

Karma: 0
: 26


« : November 12, 2010, 19:19:05 »

Dobrý ďen potreboval by som pomôcť. Chcel som si spraviť dualboot ale pred tým som mal iba Mandrivu 2010 pri zalohovani som si omylom vymazal celý adresár HOME (presunul na externý) a LINUX my pri štarte hlásil chybu. Rozhodol som sa že skúsim preinštalovať linux a hodiť najprv windows ale inštalácia sa my vždy zasekla pri zisťovani konfigurácie PC. Chcel som si teda preinštalovať aspon LINUX na ale tam my to vyhadzovalo túto chybu "Fatal error finishing installation" hladal som aj na nete ale našiel som akurát tento text ktorý je na Mandrivu 2006 a je n angličlite (A tú ovládam zatial iba na základnej úrovni) http://mandrivausers.org/index.php?/topic/31776-fatal-error-finishing-initialization/ Bol by som rád ak by my niekto poradil. Mojim cielom je spraviť si dualboot s Mandrivou 2010 a Windows XP. Súbory mám zálohované.
pert2
Sr. Member
****

Karma: 9
: 291


« #1 : November 12, 2010, 19:37:57 »

Stáhni si LIVE-CD odtud:
https://sourceforge.net/projects/partedmagic/files/partedmagic/Parted%20Magic%205.7/pmagic-5.7.iso/download

Po spuštění LIVE-CD zruš všechny diskové oddíly pomocí gparted.
Vytvoř jeden primární diskový oddíl pro Windows, třeba 20 Gb veliký, typ vfat, s příznakem startovací.
Nainstaluj Windows.
Nainstaluj Linux.
Používej.

symon6
Newbie
*

Karma: 0
: 26


« #2 : November 12, 2010, 19:39:39 »

Ďakujem vyskúšam napíšem
symon6
Newbie
*

Karma: 0
: 26


« #3 : November 12, 2010, 20:48:43 »

Všetko som našiel iba neviem kde nastaviť tú hodnotu vfat (v tej ponuke jednoducho nieje)
symon6
Newbie
*

Karma: 0
: 26


« #4 : November 12, 2010, 22:06:06 »

uz som na to prišiel ale stale my windows sekne pri tej konfigurácii
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #5 : November 12, 2010, 22:10:54 »

Doporučuji odpojit všechno, co můžeš a zkusit to -- vypadá to na nějaký problém v HW.
jen podotknu, že pokud taky nikdo neporadí, tak se nediv -- je to linuxové forum. Ja bych i poradil, ale už asi 10 let windows nemám... Ale lidí s winckama (min. v dualbootu) tu je dost

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
symon6
Newbie
*

Karma: 0
: 26


« #6 : November 12, 2010, 22:18:33 »

ved prave chcem si spravit dualboot ale najskôr treba nainštalovať windows a potom linux. A inak nejde my ani inštalacia LINUXU ako som už písal.
jentzek
Sr. Member
****

Karma: 12
: 305



« #7 : November 12, 2010, 22:20:14 »

Doporučuji odpojit všechno, co můžeš a zkusit to -- vypadá to na nějaký problém v HW.
jen podotknu, že pokud taky nikdo neporadí, tak se nediv -- je to linuxové forum. Ja bych i poradil, ale už asi 10 let windows nemám... Ale lidí s winckama (min. v dualbootu) tu je dost
Tak potom zjisteni snad pomuze UBC http://www.ultimatebootcd.com/. Vypal nabootuj z toho cd
Hlavne projet disk a potom radeji pamet...
symon6
Newbie
*

Karma: 0
: 26


« #8 : November 12, 2010, 22:27:23 »

Tak potom zjisteni snad pomuze UBC http://www.ultimatebootcd.com/. Vypal nabootuj z toho cd
Hlavne projet disk a potom radeji pamet...
Idem si to napáliť hádam my to pôjde.
pert2
Sr. Member
****

Karma: 9
: 291


« #9 : November 12, 2010, 23:23:19 »

Mohl by jsi napsat něco o konfiguraci tvého PC - jak je staré, velikost paměti, 32 nebo 64 bit,
základní deska, jestli používáš SATA nebo PATA harddisk, jestli máš jeden nebo více harddisků, nějaké přídavné karty atd.

Pokud instaluješ na novější PC se SATA diskem, je dobré v BIOSU nastavit něco jako "enhanced pata" pro řadič, popřípadě vypnout raid.

Vyhodit všechny přídavné karty, které nepotřebuješ. Zkontrolovat harddisk a RAM paměť, umí to i to CD, kterým jsi upravoval ty diskové oddíly.

 Podívej se znovu, jestli je skutečně vytvořený a naformátovaný ten primární diskový oddíl.

 
symon6
Newbie
*

Karma: 0
: 26


« #10 : November 12, 2010, 23:59:38 »

takže do tohto sa nejako velmy nevyznam ale možem skúsiť:
Takže počítač mám skladaný. 1.5GB Ram (3x500MB), 1x 70G hardisk, 32bitova verzia, SATA hardisk, zakladná neviem ale grafická beží na AGP slote. Odiel je naformátovaný,  UBC som použiť nevedel. Diskový odiel som vytvoril jeden 70GB (FAT32). Všetko čo sa dalo som z PC poodpájal ostala zapojená akurát mechanika (disketová aj DVD) klavesnica a miš nič viac. V biose som si pozmenil akurát tak to aby sa my ako prvé čítalo DVD a nie hardisk. Inak komp je IBM. Hardisk a RAm neviem ako skontrolovať(linux mam asi tak 3 dni).
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #11 : November 13, 2010, 00:13:55 »

Ja bych jsem to udelal nasledne:
1. Vyzmazal pevny disk (pokud nemas tam data). To muzes udelat primo pri instalaci Windows XP (predpokladam ze chces tam dat XP).
2. Pri instalcai Windows muzes hned vytvorit oddil pro Windows. Klidne muze to byt sformatovane do NTFS. A nech volne misto na pozdejsi instalaci Linux. Linux umi zachazet s NTFS oddily.
3. Instalace Linux na volne misto. To volne misto rozdelis bud' rucne anebo pri instalcai tobe bude nabidnuta moznost pouzit volne misto.

Uricte stejnym zpusobem to jde i u novejsich Windows.

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
pert2
Sr. Member
****

Karma: 9
: 291


« #12 : November 13, 2010, 00:37:58 »

Samotné instalační CD Windows XP neumí instalaci na SATA disky, řeší se to všude možně na fórech s Wimdows.
Prostě musíš v BIOSU nastavit, aby se řadič tvářil jako IDE:
1. V BIOSu vypnout před instalací AHCI (Advanced Host Controller Interface)
2. SATA NATIVE MODE: Enable (změnit na DISABLE)

Bez nastavení v BIOSU Windows XP nenainstaluješ.
symon6
Newbie
*

Karma: 0
: 26


« #13 : November 13, 2010, 09:23:09 »

oprava mam PATA hardisk 
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #14 : November 13, 2010, 11:29:22 »

Samotné instalační CD Windows XP neumí instalaci na SATA disky, řeší se to všude možně na fórech s Wimdows.

Chci Vas trosku opravit. Neni pravda ze WIndowsXP neumi intsalaci SATA disku. Zalezi hlavne na chipsetu a musite mit aspon WindowsXP SP1. Pak uplne nazatku isntalaci lze zmacknout F7 (uz to prene nepmatuji) a vlozit disketu s ovladaci pro SATA.
Je pravda, ze pro AHCI mozna nefunguje, ale to jsou jen chipsety AMD.

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
: [1] 2
   |   
 
: