Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Problém s ovladačem grafiky  ( 4669 )
nofu
Newbie
*

Karma: 0
: 17


« : November 19, 2010, 14:11:43 »

Dobrý den,
prosím o radu. Na starý počítač jsem nainstaloval Mandrivu 2010.0, vše šlape až do chvíle, kdy se nainstalují updaty. Pak se již nepřihlásím do systému. Změní se totiž ovladač grafiky na Intel 810, pokud v drakx11 nastavím VESA, tak je vše vpořádku, ale jen v rozlišení 640x480, větší rozlišení to nezvládne.
Jsem naprostý začátečník. Co s tím?
Díky
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : November 19, 2010, 14:36:57 »

Co máš za počítač? Jaké grafické prostředí? Jaká grafická karta?

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
nofu
Newbie
*

Karma: 0
: 17


« #2 : November 19, 2010, 15:05:37 »

Téhle otázky sem se bál. Je to nějaká stará noname mrcha.

Graf. prostředí KDE.

Co se týče grafiky, tak nevím jaká tam je, ale v drakx11 to před updaty psalo něco jako Intel IXYZ (XYZ jsou nějaká čísla), po těch updatech to tam píše Intel 810 and later. Ten starší tam updatech neni
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #3 : November 19, 2010, 15:22:49 »

No urcite noname to neni. Predpokladam, ze je to nejaka integrovana grafika.
Jakou mate zakladni desku? Vyrobce, model? Aspon s toho se da poznat co to je grafika? Obecne na desce je napsan jeji model.

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
nofu
Newbie
*

Karma: 0
: 17


« #4 : November 19, 2010, 16:38:29 »

Desku to má Intel D845GLLY, grafiku integrovanou.
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #5 : November 19, 2010, 20:20:05 »

V MCC->hardware->graficky server treba nastavit graficku kartu na i810 and later. Tento ovladac by mel podporovat vasi kartu.

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
nofu
Newbie
*

Karma: 0
: 17


« #6 : November 22, 2010, 17:22:04 »

Grafická karta je po instalaci nastavena na Intel i810 and later.

Moje pozorování:
Mandriva 2010.0 - po instalaci vše funguje, po updatech už ne, píše: Spouští se správce sezení.
Mandriva 2010.1 - po instalaci se nepřihlásím, také píše: Spouští se správce sezení


Teď jsem v drakx11 nastavil barvy na 8bpp - černobíle to chodí, přihlásím se, jen se na to nedá koukat.
Pak jsem zkusil nastavit 15bpp - to už vypadá vpořádku, přihlásím se, vše zdá se funguje.
Pokud nastavím 16bpp, tak po se po odklepnutí přihlašovacích údajů asi po deseti sekundách vrátím zpět na přihlašovací obrazovku.
24bpp píše: Spouští se správce sezení.

Používat 15bpp, nebo existuje nějaké řešení?
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #7 : November 22, 2010, 17:24:40 »

Mám taky Intel, stejný ovladač a problémy s tímto nemám už pár let. Dříve bývaly pouze problémy s výkonem.
Ovšem Zkusil bych start do jiného grafického prostředí. Pokud naběhne DM (přihlášení), tak to vypadá spíše na problém v grafickém prostředí...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Jiří Doskočil
Full Member
***

Karma: 8
: 188


jiridoskocil@jabber.cz


« #8 : November 22, 2010, 18:32:27 »

Zkusil bych přejmenovat adresář .kde4. Může být, že nějaké nastavení z Kde 4.3 ze starší verze Mandrivy koliduje s Kde 4.4 které je v nové Mandrivě.
Další možností je přímá instalace MDV 2010.1. Povýšení systému nebývá zrovna bezproblematické.
nofu
Newbie
*

Karma: 0
: 17


« #9 : November 23, 2010, 17:24:11 »

To co jsem popisoval je po přímé instalaci.

Díky za pomoc, holt budu používat 15bpp, na web to musí stačit.
pert2
Sr. Member
****

Karma: 9
: 291


« #10 : November 23, 2010, 19:22:03 »

Protože jsem se před nedávnem také zabýval instalací Mandriva 2010, našel jsem něco kolem instalace grafických karet - týká se to ale proprietálních ovladačů pro Nvidia.

Měl bys nejprve dát zpět ovladač VESA.
Potom přidat do parametru kernelu volbu "nopat".

Třeba přes Ovládací centrum - Start počítače - Nastavení způsobu zavedení systému (Volby - expertní režim) - linux(/boot/linux) - Změnit - Na konec řádku resume=xxx připsat nopat (takže to bude vypadat nějak takto: resume=původní-text mezera nopat) - OK

Potom restart, a znovu zvolit proprietální ovladač grafiiky.

Tady to je - snad to bude fungovat...
http://senkjakub.blogspot.com/2009/12/prvni-kroky-s-mandrivou-2010.html
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #11 : November 23, 2010, 19:54:14 »

S NVidii to nema nic spolecneho.

Ja bych zkusil dat do systemu jadro s instalacky Mandriva Linux 2010. Uplne puvodni. Aby se dalo zjistit jestli problem opravdu je v grafickem rozhrani (KDE, Gnome) nebo to dela ovladac grafiky.

Ale podle toho co pisete mne napada jedina vec. Ze by velikost video pameti byla nedostatena? Myslim si ,ze vasa grafika sdili max. 64 MB z RAM. Nakolik vim tak ovladac dymanicky bere pamet' z RAM. Jen mi to tak napadlo, mozna to je blbost?!
« : November 24, 2010, 10:51:12 D.Palamarchuk »

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #12 : November 23, 2010, 20:31:10 »

To co jsem popisoval je po přímé instalaci.

Díky za pomoc, holt budu používat 15bpp, na web to musí stačit.

Hmm, to je divné. Některé ovladače mívaly s bpp problémy, ale to je fakt dávno. Není možnost zvolit tam 32bpp? Není někde v BIOSU nastavená malá paměť pro videokartu?

alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #13 : November 23, 2010, 22:20:03 »

Protože jsem se před nedávnem také zabýval instalací Mandriva 2010, našel jsem něco kolem instalace grafických karet - týká se to ale proprietálních ovladačů pro Nvidia.

Měl bys nejprve dát zpět ovladač VESA.
Potom přidat do parametru kernelu volbu "nopat".

Třeba přes Ovládací centrum - Start počítače - Nastavení způsobu zavedení systému (Volby - expertní režim) - linux(/boot/linux) - Změnit - Na konec řádku resume=xxx připsat nopat (takže to bude vypadat nějak takto: resume=původní-text mezera nopat) - OK

Potom restart, a znovu zvolit proprietální ovladač grafiiky.
jak píše D.Palamarchuk, tazatel nemá grafiku NVidia, má integrovanou inteláckou grafiku, nechápu proč mu tohleto vůbec radíš, děláš mu v tom neskutečný bordel

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Jiří Doskočil
Full Member
***

Karma: 8
: 188


jiridoskocil@jabber.cz


« #14 : November 24, 2010, 01:52:40 »

To co jsem popisoval je po přímé instalaci.

Instaloval jsi se zachováním oddílu "home"? Pokud ano, tak stále platí: Vymaž, či přejmenuj složku
.kde4

: [1] 2
   |   
 
: