Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Možnosti instalace a rozdělení disku  ( 4940 )
danielle
Jr. Member
**

Karma: 0
: 61


« : November 28, 2010, 09:43:04 »

Půjde o plně linuxový ntb. 320GB HDD, 2CB RAM
Uvažovala jsem o rozdělení hdd přibližně na 2 stejné části. Druhou část chci zatím nechat prázdnou, pro příp. instalaci jiné verze mandrivy.
První část disku bych chtěla rozdělit 24GB primární ext4, 6GB swap, zbytek /home ext4. Takže v expertním režimu. Získám tímto rozdělením nějakou větší pravděpodobnost na zachování home při přechodu na vyšší verzi? Má vůbec nějaké výhody a smysl proti automatickému rozdělení?
Budu instalovat 2010, všechna prostředí a hned po instalaci chci přidat celé extra cz dvd. Poté chci přidat všechny doporučené zdroje + plf a aktualizovat.
Mám se potom hned pokusit o povýšení na 2010.1?
Tento nápad vychází z toho, že dosud mandriva 2009.1 splňovala naše potřeby, ale její možnosti jsme jsme poznali pouze z malé části.
Přivítám všechny návrhy, jaký postup v kterémkoli kroku zvolit.
Jediné, čím jsem si jistá je rozdělení hdd na 2 části, jedna bude experimentální a druhá stabilní a funkční.
Zatím nám plně vyhovovalo gnome, je čas poznat i jiná prostředí a možnosti.
Děkuji předem za všechny rady a návrhy.
Jiří Doskočil
Full Member
***

Karma: 8
: 188


jiridoskocil@jabber.cz


« #1 : November 28, 2010, 10:53:52 »

Půjde o plně linuxový ntb. 320GB HDD, 2CB RAM
Uvažovala jsem o rozdělení hdd přibližně na 2 stejné části. Druhou část chci zatím nechat prázdnou, pro příp. instalaci jiné verze mandrivy.
První část disku bych chtěla rozdělit 24GB primární ext4, 6GB swap, zbytek /home ext4.
Ahoj, co se týká oddílu / tak v podstatě souhlasím , ale swap stačí ve velikosti RAM, tedy 2GB. Pokud má ntb rezervu na zvýšení RAM a chtěla-li by jsi ji v budoucnu využít, tak swap ještě o její velikost zvedni.
Ten druhý oddíl na druhou distribuci je na zvážení. Osobně bych to nedělal. Na zkoušení můžež používat Virtualbox.

Uvažovala jsem o rozdělení hdd přibližně na 2 stejné části.
 Získám tímto rozdělením nějakou větší pravděpodobnost na zachování home při přechodu na vyšší verzi? Má vůbec nějaké výhody a smysl proti automatickému rozdělení?
Automatické rozdělení ti disk rozdělí stejně, jenom ti přiřadí na systém menší oddíl a to by ti nemuselo stačit, takže je lepší to dělit ručně jak máš v plánu.
Tímto rozdělením nezískáš pouze pravděbodobnost, ale jistotu, že při povýšení a přeinstalací i třebas jinou linuxovou distribucí, můžeš odíl home zachovat a tím pádem neztratit data.

Budu instalovat 2010, všechna prostředí a hned po instalaci chci přidat celé extra cz dvd. Poté chci přidat všechny doporučené zdroje + plf a aktualizovat.
Mám se potom hned pokusit o povýšení na 2010.1?

Šel bych do toho, díky tomu, že budeš mít samostatný home, můžeš kdykoliv přeinstalovat systém.


Jediné, čím jsem si jistá je rozdělení hdd na 2 části, jedna bude experimentální a druhá stabilní a funkční.
Zrovna tohle ti nedoporučuji, připravíš se zbytečně o mnoho místa na disku. Tuhle záležitost můžeš řešit výše zmíněným Virtualboxem
« : November 28, 2010, 11:00:32 Jiří Doskočil »
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #2 : November 28, 2010, 11:33:37 »

Ahoj, co se týká oddílu / tak v podstatě souhlasím , ale swap stačí ve velikosti RAM, tedy 2GB. Pokud má ntb rezervu na zvýšení RAM a chtěla-li by jsi ji v budoucnu využít, tak swap ještě o její velikost zvedni.

Tohle bych rozhodně netvrdil, protože do swapu se ukládá obraz paměti při uspání na disk. Doporučil bych 4GB.

danielle
Jr. Member
**

Karma: 0
: 61


« #3 : November 28, 2010, 11:42:30 »

Přeji hezké dopoledne,
tak jsem se soustředila na vyčerpávající popis experimentální instalace, že jsem ani nepozdravila, moc se omlouvám.
Matně jsem si odněkud pamatovala, že by měl být swap větší.
Virtualbox jsem zatím nepoužívala. Ty dva úplně oddělené oddíly jsou při mém přístupu ke zkoušení všech nápadů plně opodstatněné. Navíc snad budou i ostatní včas zálohovat, nejenom já. Počítač je pak plný různých složek, které tam prostě zůstaly. Při zálohování na externí disk se smažou alespoň duplicity a část nepotřebných zbytečností.
Některé problémy, které způsobím jako root se projeví až později v aplikacích, které používají ostatní.
Zatím fungujeme jako root a 1 uživatel. Dost často je potřeba používat v prohlížeči společné záložky. Je to možné i při založení více uživatelů?
« : November 28, 2010, 12:21:15 danielle »
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #4 : November 28, 2010, 13:27:40 »

Virtualbox jsem zatím nepoužívala. Ty dva úplně oddělené oddíly jsou při mém přístupu ke zkoušení všech nápadů plně opodstatněné. Navíc snad budou i ostatní včas zálohovat, nejenom já. Počítač je pak plný různých složek, které tam prostě zůstaly. Při zálohování na externí disk se smažou alespoň duplicity a část nepotřebných zbytečností.
...
Zatím fungujeme jako root a 1 uživatel. Dost často je potřeba používat v prohlížeči společné záložky. Je to možné i při založení více uživatelů?

S více oddíly není problém, mám to taky tak (Mandriva + OpenSUSE + jeden další na experimenty, možná Mageia?)

Jestli myslíš záložky ve webovém prohlížeči, je víc možností - export/import, překopírování komplet adresáře s nastaveními, možná i prolinkování. Tuším se tady řešilo také vzdálené sdílení záložek v Chrome (nebo Chromiu?).

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Jiří Doskočil
Full Member
***

Karma: 8
: 188


jiridoskocil@jabber.cz


« #5 : November 28, 2010, 13:38:02 »

Tohle bych rozhodně netvrdil, protože do swapu se ukládá obraz paměti při uspání na disk. Doporučil bych 4GB.
Sypu si popel na hlavu, tady jsem ulítl, všeobecně se doporučuje dvojnásobek RAM

Zatím fungujeme jako root a 1 uživatel. Dost často je potřeba používat v prohlížeči společné záložky. Je to možné i při založení více uživatelů?
Určitě, tyhle věci řeší přímo prohlížeč.
Např. Opera má svůj Oera Link http://wiki.operacesky.net/Jak_funguje_Opera_Link
Firefox rozšíření Xmarx https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/2410
« : November 28, 2010, 13:39:35 Jiří Doskočil »
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #6 : November 28, 2010, 13:38:21 »

Matně jsem si odněkud pamatovala, že by měl být swap větší.
Swap by měl být asi 2x tak velký, jako velikost RAM -- při hibernaci se do SWAP kopíruje celá paměť RAM a pokud bude na SWAPu již něco odloženo, přepíše se to, resp. uspání selže. U těch, kteří mají dost RAM paměti a neočekávají, že by se kdy zaplnil oddíl SWAP je možno použít menší poměr. Já mám 4G RAM a 6G SWAP, protože zatím se mi snad nestalo, že bych vůbec kdy swapoval data na disk...

Virtualbox jsem zatím nepoužívala. Ty dva úplně oddělené oddíly jsou při mém přístupu ke zkoušení všech nápadů plně opodstatněné. Navíc snad budou i ostatní včas zálohovat, nejenom já. Počítač je pak plný různých složek, které tam prostě zůstaly. Při zálohování na externí disk se smažou alespoň duplicity a část nepotřebných zbytečností.
Některé problémy, které způsobím jako root se projeví až později v aplikacích, které používají ostatní.
Zatím fungujeme jako root a 1 uživatel. Dost často je potřeba používat v prohlížeči společné záložky. Je to možné i při založení více uživatelů?
Root a jeden jůzr je naprosté nepochopení linuxových zásad, souborových práv a práce s nimi. Sdílení záložek umí dneska snad každý (rozumný) prohlížeč, například pomocí rozšíření a nebo přímo implementováno. Já mám na všech počítačích Chromium-browser a pomocí svého účtu u google vypadá všechno všude stejně. Ale umí to i například Firefox s nějakým rozšířením či webová služba tuším Delicious.

Právě na hraní je VBox lepší, protože můžete dělat opravdu cokoli a na fyzická data VBox nesáhnete, nic nepoškodíte a přinejhorším prostě smažete adresář ~/.VirtualBox a je to... Předpokládat, že "i ostatní snad budou včas zálohovat" je bohužel ne zcela prozřetelné -- uživatel NIKDY nedělá to, co by měl, ale JEN a POUZE to, co musí (a to ještě ne vždy). Neboli uživatel je jako dítě (myšleno v dobrém) a root musí v mnohém myslet za něj.
(příklad z praxe: na akademické půdě byl sestřelen mail server, protože jistý pan profesor se rozhodl, že si přečte, co mu přišlo a přímo na terminálu se rozhodl otevřít si 4G velkou přílohu, ačkoli otevírání příloh přímo na serveru bylo vyhláškou vedoucího ústavu přímo zakázáno. Od té doby je zavedeno proti takovémuto chování opatření. -- uživatelé, jakkoli moudří a vzdělaní, málokdy dělají víc, než musí (a někdy ani to ne...))
« : November 28, 2010, 13:51:15 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #7 : November 28, 2010, 15:45:12 »

Swap by měl být asi 2x tak velký, jako velikost RAM -- při hibernaci se do SWAP kopíruje celá paměť RAM a pokud bude na SWAPu již něco odloženo, přepíše se to, resp. uspání selže. U těch, kteří mají dost RAM paměti a neočekávají, že by se kdy zaplnil oddíl SWAP je možno použít menší poměr. Já mám 4G RAM a 6G SWAP, protože zatím se mi snad nestalo, že bych vůbec kdy swapoval data na disk...

Při hybernaci se obraz RAM komprimuje. Mám 2 GB RAM, swap 1,2 GB (z doby, kdy jsem měl 1 GB RAM) a hiberbnace funguje.

Pokud někdo hibernaci nepoužívá a má dost velkou RAM, swap oddíl vůbec nemusí tvořit, nebo pouze malý. Bavíme se o desktopu / notebooku pro běžné použití.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #8 : November 28, 2010, 17:11:07 »

Při hybernaci se obraz RAM komprimuje. Mám 2 GB RAM, swap 1,2 GB (z doby, kdy jsem měl 1 GB RAM) a hiberbnace funguje.

Ano, komprimuje se to - ale co se stane, když budeš hibernovat se zaplněnou RAMkou a swapem? Podle mne se to tam nevleze (ten algorimtus musí být rychlý, proto není komprese zdaleka maximální).

danielle
Jr. Member
**

Karma: 0
: 61


« #9 : November 28, 2010, 21:47:40 »

Ad pouze 1 uživatel a root.
V době, kdy jsem instalovala mandrivu 2009.1 byl doma funkční jeden asi 3 roky starý počítač s xp. Potřeboval reinstalaci a zvětšit disk C. Taky potřeboval pořádně vyčistit. Ani jedno jsem v životě nedělala. Vyhrabala jsem stařičký a téměř nefunkční počítač a kompletně ho rozebrala. Taky se mi ho podařilo složit, doplnit větrákem a zprovoznit. Nakonec jsem na něj nahrála mandrivu 2009.1. Sice jsem si už v roce 2006 pořídila krabicovou verzi mandrivy, kterou jsem nahrála na stařičký počítač, ale v té době měl přístup na internet pouze 1 počítač a počítač bez internetu neměl moc využití. Po zprovoznění staršího počítače jsem pořídila router a pustila se do počítače s xp. Rozebrala jsem ho, vyměnila jsem chladič na procesoru, doplnila větráky a přidala RAM. Udělala jsem dual boot a poprvé v životě si užila hledání ovladačů na xp. Mandriva se nainstalovala automaticky a našla všechny součástky z kterých se počítač skládal. Nakonec jsem na ni připojila i tiskárnu. Zavaděč nabízí mandrivu jako první a všichni si na ni postupně zvykli. Nakonec jsem pořídila první ntb bez os a nainstalovala opět mandrivu.
Najednou byly doma 3 funkční počítače .A potom jsme se prostě přestěhovali.  Nejstarší stolní počítač jsem z nedostatku místa musela zrušit, druhý stolní zatím nebylo kde postavit a měsíc byla domácnost bez internetu. Dodnes je spousta práce, knihy jsou v krabicích apod. Stolnímu počítači odešel s konečnou platností monitor, modem fungoval jenom když ho někdo neustále restartoval a měl nedostačující pokrytí. Počítač fungoval jako zdroj informací a na nejnutnější práci. Root a jeden uživatel nebyl záměr, ale ani problém.  Přesto mandriva zůstala funční pouze s aktualizacema až dodnes. Proto jsem si dnes znovu pořídila knížku a extra dvd a mám v úmyslu nově a pořádně mandrivu nainstalovat. A taky jsem pořídila nový modem, monitor a ntb.
Více uživatelů je dobrá věc a určitě ji při nové instalaci zavedu, ale největší problém je, že všichni potřebují počítač přibližně ve stejnou dobu.


Dom
Full Member
***

Karma: 3
: 202

253870340
« #10 : November 28, 2010, 22:00:16 »

Více uživatelů je dobrá věc a určitě ji při nové instalaci zavedu, ale největší problém je, že všichni potřebují počítač přibližně ve stejnou dobu.
Pro tento případ máme možnost spustit novou relaci a pak uživatele jednoduše přepínat, bez nutnosti odhlašování - Ctrl+Alt+F7 a Ctrl+Alt+F8 atd. Je to otázka okamžiku. Soukromí je dobrá věc :-).

Compal FL90, MDV 2010.2, KDE 4.5.5
danielle
Jr. Member
**

Karma: 0
: 61


« #11 : November 28, 2010, 23:47:40 »

Souhlasím,
budeme to tak určitě dělat. Jednoho uživatele nám umožňovalo i to, že je soukromí doma plně respektováno. Každý má své mailové adresy atd, hesla jsou pro případ potřeby známá i ostatním. Zkontroluj mi prosím mail u nás není vyjímečné. I když jsou složky druhého volně přístupné, nikdo je neotevírá. To by se pak nedalo věřit ani rootovi. To je taky hlavní problém zálohování, donutit ostatní přebrat si vlastní složky a dát na externí disk. Zkratky si jdu opsat na obálku manuálu.
Soukromí je opravdu fajn.
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #12 : November 29, 2010, 11:45:46 »

A proc pouzivat hibernaci, ktera podle mych zkusenosti nevzdy funguje spolehlive? Neni lespi pouzit nastaveni KDE pamatovat predchozi sezeni? Ucel je stejny a funguje to spolehlive.

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #13 : November 29, 2010, 11:50:18 »

A proc pouzivat hibernaci, ktera podle mych zkusenosti nevzdy funguje spolehlive? Neni lespi pouzit nastaveni KDE pamatovat predchozi sezeni? Ucel je stejny a funguje to spolehlive.
U mě je hibernace rychlejší a zcela spolehlivá.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #14 : November 29, 2010, 13:21:21 »

A proc pouzivat hibernaci, ktera podle mych zkusenosti nevzdy funguje spolehlive? Neni lespi pouzit nastaveni KDE pamatovat predchozi sezeni? Ucel je stejny a funguje to spolehlive.


Taky si myslím. Jediná výhoda je, že se může nechat cokoliv rozpracovaného, zatímco obnova předchozího sezení KDE jenom spustí "prázdné" naposledy otevřené aplikace. Je to ovšem trochu riskantní, hrozí ztráta dat. PC při probuzení z hibernace stejně bootuje, takže čas se neušetří (aspoň u mě, u Peťoše asi ano - bude to asi pomalejším čtením z notebookového disku). Navíc někdy bývají problémy s opětovným spuštěním některých služeb (typicky wifi, i když v mdv2010.1 toto funguje).

Smysluplnější mi v určitých situacích přijde suspend-to-RAM, ale ten mi bohužel nikdy nefungoval.

To už jsme ale offtopic...

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
: [1] 2
   |   
 
: