Přihlásit
: [1]
   |   
: Nápad  ( 4819 )
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« : December 01, 2010, 15:44:15 »

Nejde o nic důležitého, jen o komfort. Napadlo mě, že bych chtěla, aby mi pořád hrála do zesilovače hudba a přitom si mohla do sluchátek pustit něco jiného z netu, ale aby se to nemíchalo dohromady. Je mi jasné, že s jednou zvukovkou to nezvládnu, ale šlo by to udělat tak, že bych koupila druhou a zapojila ji do volného slotu, k ní připojila ty sluchátka a pak to rozdělila tak, aby z disku to šlo do jedné a z netu do druhé? Jde i o Skype, nechci aby celý dům přes zesilovač slyšel co mi kdo říká, když mi hraje hudba, a to hraje skoro pořád...Jestli to jde, co mám koupit (resp. přát si k Vánocům) a jak to rozdělit?
L.

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : December 01, 2010, 15:59:13 »

ahoj.
tohle by měl umět PulseAudio už s jednou zvukovou kartou (máš-li na jedné zvukovce více výstupů, což asi nemáš...). Ale teoreticky by to jít mělo -- na právě takovéto hrátky bylo PA navrženo. já sám ale PA nemám a ještě chvilku bych se bez něj rád obešel, ale, jak jsem již psal -- MĚLO by to jít, ale rozhodně to nebude jednoduchá konfigurace.

btw. prosím, pojmenovávej vlákna tak, aby bylo na první pohled každému jasné, co se v daném vlákně řeší -- 'nápad' nikomu nic neřekne, ale 'Jak rozdělit zvukové výstupy do více míst' (nebo něco podobného, více výstižného, méně blbého...) je již lepší řešení... (aspon pro příště)...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #2 : December 01, 2010, 16:25:17 »

Ne, ta moje zvukovka (ADI 1986A, ovladač Intel HDA) má jen jeden výstup, a mám tam rozdvojku do sluchátek a na zesilovač, takže s tím to asi nepůjde.Ta rozdvojka je fyzická, prostě jeden výstup rozdělí na dvě věci, obě stejně. Takže bych asi musela koupit druhou, nebo nějakou jinou co má víc výstupů, s touhle mi připadá logicky nemožné to udělat. Ale jakou a jak to pak udělat, až ji zapojím?
Jinak, klidně to přejmenuj.
L.

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #3 : December 01, 2010, 19:55:11 »

Vice vystupu maji spis profesionalni zvukovky (jsou drahe). Mozna to by slo nejakym zpusobem nakonfigurovat ALSU aby napriklad zvukovku v konfiguraci 5.1 pouzit jako vycenasobny vystup, ale neverim tomu v pripade integrovane zvukovky.
Spis bych jsem to vyresil tim ze bych jsem kopil do PCI nebo PCI-E x1 nejaky Audigy nebo SoundBlaster. V dnesni dobe stoji max. do 500Kc a dokonce pokud' mate slusne reproduktory se zlepsi i kvalita prehravni hudby.

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #4 : December 01, 2010, 21:21:42 »

Pulse Audio jsem viděl jenom z rychlíku, ale na rozdíl od Peťoše si myslím, že konfigurace pro tento případ by měla být jednoduchá. Pokud více aplikací přehrává zvuk, jsou přímo vidět v nastavení PA a lze je zvlášť nastavovat - nejjednodušší je hlasitost, ale z rozbalovacího menu lze přiřadit i jakékoliv jiné zvukové zařízení, které v systému funguje.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #5 : December 01, 2010, 21:24:45 »

A myslíš, že si to zapamatuje? Já PA, jak jsem psal, nemám ani nainstalované, takže tohle fakt nevím. Pokud si to pavucontrol zapamatuje, tak je to super a opravdu je to Easy...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Vitek
Full Member
***

Karma: 1
: 108


« #6 : December 01, 2010, 22:12:03 »

Na tyhle věci je PulseAudio přesně určené. Je v ně, možné si nastavit zvukový výstup pro každý program zvlášť.
Ten problém co má Lucie jsem vyřešil tak, že jsem si pořídil Bluetooth sluchátka. V PulseAudio si potom zvolím výstup pro jednotlivé programy. Např. hudbu z Amaroku pustím přes zvukovou kartu do zesilovače a do sluchátek si mohu pustit třeba videa z Youtube nebo Skype. Výhodou je, že je to jednoduché, nepotřebuji druhou zvukovku (druhá zvukovka do notebooku je docela problém), nejsem svázaný kabelem a bloetooth sluchátka mají i mikrofon, takže fungují i jako handsfree, což je pro Skype ideální.
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #7 : December 01, 2010, 22:15:07 »

Takže když to shrnu, s touhle integrovanou zvukovkou to nepůjde, musím na to mít jinou. Je jedno jestli bude jedna nebo dvě, i jedna lepší to dokáže rozdělit tak, aby co přichází zevnitř (HDD nebo CD) poslala někam a to co zvenku z netu jinam i ve stejném čase zároveň, a pokud budou dvě, tak Mandriva to rozdělí sama. Konfigurace by pak neměla být těžká, ale to se musí řešit až to budu mít. Víte někdo o nějakém konkrétním typu který by se dal dát do normálního PCI a fungoval pod Mandrivou?

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #8 : December 01, 2010, 23:21:45 »

Myslím, že jakákoliv obyčejná zvukovka za pár kaček bude fungovat bez problémů, třeba s čipy Realtek. Záleží, jakou kvalitu chceš. Podívej se, jestli není něco na webu ALSA nebo Pulse Audio.
« : December 01, 2010, 23:28:38 Paur »

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #9 : December 02, 2010, 12:53:20 »

Myslím, že jakákoliv obyčejná zvukovka za pár kaček bude fungovat bez problémů, třeba s čipy Realtek. Záleží, jakou kvalitu chceš. Podívej se, jestli není něco na webu ALSA nebo Pulse Audio.

Poprve slysim, ze Realtek dela chipy pro interni zvukovky. Podle mne dela jen mixery, ktery se bez chipsetu jsou mrtvi.


Jinak k interni zvukovce. Mam dobre zkusenosti s Creative Sound Blaster a Audigy. S modelem X-FI byly problemys ovladaci.

Zkusil bych napriklad:

http://www.alza.cz/creative-sound-blaster-vx-d134090.htm
nebo
http://www.alza.cz/zvukova-karta-creative-sound-d57974.htm
« : December 02, 2010, 15:35:29 D.Palamarchuk »

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #10 : December 02, 2010, 13:19:13 »

Poprve slysim, ze Realtek dela chipy pro externi zvukovky. Podle dle mne dela jen mixery, ktery se bez chipsetu jsou mrtvi.


Nikde jsem se v tomto vlákně nedočetl, že se má jednat o externí zvukovku - naopak Lucie píše o volném slotu PCI...

Do diskuzí ohledně HW architektury se pouštět nehodlám, k tome se necítím kompetentní, ale hodně zvukovek (možná většina?) se identifikuje jako Realtek (ALC...), který poskytuje i vlastní ovladače pro většinové OS.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #11 : December 02, 2010, 15:32:45 »

Jo jo jednalo se o interni do PCI slotu. Ale je jiste, ze Realtek nedela vlastni chipy do internych zvukovek. O tech o kterych mluvite, ze se indentefikuji jako Realtek ALC xxx, jsou integrovane (bez chipsetu nefunguji).


PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
: [1]
   |   
 
: