Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Zmizel halt  ( 8283 )
Pepep
Sr. Member
****

Karma: 1
: 409



« : December 02, 2010, 00:35:53 »

Vážení přátelé,
MDV2010.0
Dnes nám někdo skenoval porty (na black list, ale bohužel comp už je po restartu, tak se na toho holouska ani nepodívám).

Nevím, zda po tomto útoku, či to spolu vůbec nesouvisí, ale žena chtěla jít spát = vypnout comp a hle, v Hl. nabídce, Opustit je jen Odhlásit se, Uzamknout, Přepnout uživatele a Systém uspat na disk. Po stisku Alt+F2 "halt" nereaguje ("shutdown" MDV možná ani takhle nemá), takže comp jinak než resetem a následně tlačítkem vypnout fyzicky nejde, alespoň já nevím jak.
Jo, a když se odhlásím, tak v přihlašovacím okně možnost vypnout taky zmizla.

Jsem za routerem, tedy - pokud se nemýlím - NAT-em.

Díky
Pep
« : December 02, 2010, 00:41:04 Pepep »

Křížením kanibalů a parazitů nám vznikají buď úředníci (tedy i policajti, soudci či politikové) nebo manageři. Komunisti a fašounci. A exekutoři.
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #1 : December 02, 2010, 01:13:46 »

úplně mě děsíš

zkoušel jsi v konzoli příkaz halt případně shutdown pod rootem? jestli nemáš problém s právy na adresář /sbin případně dané soubory v adresáři /sbin
viz. moje práva na tento adresář, máš to stejně? (tu číselnou interpretaci si nejsem schopen zapamatovat, stydím se, proto ten obrázek)

nějak si nedokážu představit, co by mohlo zapříčinit zmizení těch tlačítek, že by nějaký bug v převratném KDE 4.5 ze stránek MIB? ale to jen hádám - neproběhla poslední dobou nějaká aktualizace KDE z MIBu? možná se ozve zítra (dneska) někdo stejně postižený, vydržaj pionier
edit:
teda jestli ho máš, podle jednoho z tvých předposledních příspěvků hádám, že možná ano, ale jistý si nejsem


* prava-sbin.png (9.8 , 384x206 - 514 .)
« : December 02, 2010, 01:18:39 alda81 »

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Pepep
Sr. Member
****

Karma: 1
: 409



« #2 : December 02, 2010, 02:08:46 »

Zkoušel jsem to než jsem psal topic, možná jsem zazmatkoval, to to nešlo. Teď comp na příkaz "halt" pod rootem zdechne.
Problém ale jinak trvá. Pokud jsou to Tvá přístupová práva k celému adr. /sbin, pak je mám stejná, Dolphin má i stejnou grafiku  
Neměl bych se raději konečně pustit do toho upgrade-u (změnou repo, samozřejmě) ?
Počkám, ráno moudřejší klížících se očí  

Jo, z MIB-u jsem sice KDE 4.5 naloadoval, ale pozor, na NB, tam mám i 2010.1

Tento problém se ale týká výhradně PC s 2010.0 a KDE 4.3.5, kde není MIB vůbec mezi zdroji.

Díky
Pep
« : December 02, 2010, 08:29:53 Pepep »

Křížením kanibalů a parazitů nám vznikají buď úředníci (tedy i policajti, soudci či politikové) nebo manageři. Komunisti a fašounci. A exekutoři.
Jiří Doskočil
Full Member
***

Karma: 8
: 188


jiridoskocil@jabber.cz


« #3 : December 02, 2010, 09:25:52 »

A co tohle?
Pravým tl. myši na spouštěč aplikací / nastavení nabídka spouštěče aplikací / karta "Pohled"



* spouštěč.jpg (177.02 , 1280x1024 - 564 .)
Pepep
Sr. Member
****

Karma: 1
: 409



« #4 : December 02, 2010, 10:08:34 »

To jo, to tam mám stejně, ale zmizela možnost comp úplně vypnout, to je volba za touto nabídkou, větví se, ale "vypnout" tam prostě není. Ono když systém pod uživatelem zapomněl příkaz "halt", tak ten můj stav je jen důsledek. Pod rootem to umí, na halt reaguje. Jo, doplňuji, stejný případ je s příkazem "reboot"

A i když to přiklikám do téhle hlavní nabídky, stejně se to nenaučí.
Stav prostě trvá; jdu odklidit sníh, třeba mi něco napadne

Dík
Pep


* nabídka1.jpg (50.54 , 501x483 - 515 .)
« : December 02, 2010, 10:11:05 Pepep »

Křížením kanibalů a parazitů nám vznikají buď úředníci (tedy i policajti, soudci či politikové) nebo manageři. Komunisti a fašounci. A exekutoři.
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #5 : December 02, 2010, 10:18:05 »

A jaká práva máš u /sbin/halt, /sbin/shutdown, /sbin/reboot? stejná nebo se v něčem liší?

a když zadáš pod obyčejným uživatelem /sbin/halt udělá to něco?

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Pepep
Sr. Member
****

Karma: 1
: 409



« #6 : December 02, 2010, 10:31:08 »

Udělá:

[jin@localhost ~]$ /sbin/halt
halt: must be superuser.
[jin@localhost ~]$ /sbin/reboot
reboot: must be superuser.
[jin@localhost ~]$ /sbin/shutdown
shutdown: you must be root to do that!
[jin@localhost ~]$

jen doplňuji:
[jin@localhost ~]$ halt
bash: halt: příkaz nenalezen
[jin@localhost ~]$ reboot
bash: reboot: příkaz nenalezen
[jin@localhost ~]$ shutdown
bash: shutdown: příkaz nenalezen
[jin@localhost ~]$


* nabídka3.jpg (62.43 , 905x450 - 498 .)

* nabídka4.jpg (32.78 , 521x451 - 491 .)

* nabídka5.jpg (59.63 , 883x469 - 502 .)
« : December 02, 2010, 10:40:17 Pepep »

Křížením kanibalů a parazitů nám vznikají buď úředníci (tedy i policajti, soudci či politikové) nebo manageři. Komunisti a fašounci. A exekutoři.
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #7 : December 02, 2010, 11:08:24 »

omlouvám se, jsem tě mystifikoval

zkus do konzole pod obyčejným uživatelem vložit příkaz
/usr/bin/reboot (přes /sbin/reboot to pod obyčejným uživatelem nespustíš)

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Pepep
Sr. Member
****

Karma: 1
: 409



« #8 : December 02, 2010, 11:59:57 »

[jin@localhost ~]$ /usr/bin/reboot
bash: /usr/bin/reboot: Adresář nebo soubor neexistuje
[jin@localhost ~]$


No a když kouknu do /usr/bin, tak tam tyhle tři příkazy (programy) fakt nejsou; ani v /bin
(takže mi může bejt ještě divný, že to pod rootem normálně z konzole vypnu i rebootuju).

Návštěva útočníka (skenování portů, co se odehrálo) je fakt vyloučená ? Jsem za routerem... a sken z providera to nebyl - teda myslím že ne.

Křížením kanibalů a parazitů nám vznikají buď úředníci (tedy i policajti, soudci či politikové) nebo manageři. Komunisti a fašounci. A exekutoři.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #9 : December 02, 2010, 12:02:07 »

máš balíček usermode-consoleonly ??

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #10 : December 02, 2010, 12:05:15 »

usermode-consoleonly ??
kurnik, tak dlouho si chystám Pepepa na lopatu a Peťoš mě to vyfoukne - pokud to nebude tím, tak fakt už nevím

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Pepep
Sr. Member
****

Karma: 1
: 409



« #11 : December 02, 2010, 12:43:04 »

Klucí zlatý, mám,  usermode i usermode-consoleolny, oboje ve verzi 1.101, vydání 1mdv2010.0, taková je moje verze

Křížením kanibalů a parazitů nám vznikají buď úředníci (tedy i policajti, soudci či politikové) nebo manageři. Komunisti a fašounci. A exekutoři.
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #12 : December 02, 2010, 13:40:28 »

ty nám dáváš zabrat

balíček usermode-consoleonly obsahuje uvedené příkazy (soubory), ale jelikož je tam nemáš /usb/bin/halt a další... tak ti je někdo nebo něco nevím při čem smazal, to asi nezjistíme, odebrat a znovu přidat zmíněný balíček nepůjde, bo na tom závisí skoro celý systém, takže zkus následující

jako root zadej do konzole totok:
:
  urpmi --replacepkgs usermode-consoleonly
pak by ti měly fungovat ty příkazy pod obyčejným uživatelem a tím pádem, když si pak přidáš vypnutí, restart do grafického menu, tak by mělo fungovat i vypnutí z grafiky (budeš to tam muset ručně dosmolit)

proč ti to zmizelo opravdu netuším

ehm malá poznámka - děláš to na vlastní nebezpečí

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Pepep
Sr. Member
****

Karma: 1
: 409



« #13 : December 02, 2010, 14:14:05 »

Zkusím, ale teď musím jít něco málo vydělat.
Když bude nejhůř, přeinstaluju, no.

Křížením kanibalů a parazitů nám vznikají buď úředníci (tedy i policajti, soudci či politikové) nebo manageři. Komunisti a fašounci. A exekutoři.
SuperLama


« #14 : December 02, 2010, 22:14:58 »

#!/bin/bash
#
# Tento skript testuje zda existuje halt pokud ano nastaví správná práva.
#
if [ -a /sbin/halt ]; then
   echo "Halt existuje"
   echo "Měním práva na 6771"
   chmod 6771 /sbin/halt
   echo "Vytvářím symlink"
   ln -s /sbin/halt /usr/bin/halt
   echo "Testuji reboot"
   [ -a /sbin/reboot ]; then
     echo "Reboot existuje"
     echo "Měním práva na 6771"
     chmod 6771 /sbin/reboot
      echo " Vytvářím symlink"
      ln -s /sbin/reboot /usr/bin/reboot
      echo "Operace zkončena. Uff"
else
   echo "Halt zmizel. Reinstaluj halt."
fi

# Pokud je zde chyba tak ji prosím někdo opravte, děkuji, jdu spát.
: [1] 2
   |   
 
: