Přihlásit
: [1]
   |   
: Windows, Mandriva, Debian  ( 2726 )
Fras
Full Member
***

Karma: 0
: 139


.. is there anybody out there ?


« : December 04, 2010, 16:05:23 »

Měl jsem na PC Windows a Mandrivu. Synátor začal navštěvovat kroužek Linuxu kde jedou na Debianu, tak to chtěl nainstalovat. Nedaří se mi.
První mám nainstalované Windows. Poté když nainstaluju Debian a pak MDV tak mohu bootovat jenom do MDV nebo Debianu a WIN chybí.
Když nainstaluju po Windows nejdřív MDV a pak Debian tak mohu bootovat do Debianu nebo WIN a MDV chybí (můj akt. stav). Lze do toho Grubu nějak dopsat i MDV (když to tam někde je)?  Nedokážu dosáhnout 3 možností bootu. Poradíte nebo odkážete na nějaký studijní material? Díky.


* Obrazovka--dev-sda - GParted.png (82.46 , 1280x970 - 320 .)

Notebook: MDV2010.2-32bit; KDE4.5
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : December 04, 2010, 16:09:18 »

máš knihu? Tak tam se na stranách 280--283 píše, jak toto provést.
Nápověda: přes MCC > Zavedení systému

PS: pokud to má synek jen na hraní, tak doporučuji VirtualBox pod MDV. Aby Ti náhodou nezrušil nějaká data...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #2 : December 04, 2010, 17:35:50 »

máš knihu? Tak tam se na stranách 280--283 píše, jak toto provést.
Nápověda: přes MCC > Zavedení systému

Ten mandrivácký bazmek bohužel nefunguje - když dáš přidat jiný linuxový systém, zcela dementně mu přiřadí vlastní vmlinux a vlastní initrd (obojí z Mandrivy), takže to pak logicky nefunguje. Přišel jsem na to kdysi náhodou...

Já používám následující řešení: zapisuji zavaděč jiných systémů přímo na jejich oddíl (např. na sda7). Výše uvedený nástroj pak použiji pro přidání "jiného systému" a nadefinuji  mu jako oddíl sda7. Funguje to spolehlivě až na GRUB2, ale to se Debianu myslím netýká.

S VirtualBoxem souhlas - je to spolehlivé a bezpečné.

Fras
Full Member
***

Karma: 0
: 139


.. is there anybody out there ?


« #3 : December 04, 2010, 22:17:45 »

Děkuji. Virtual Box je vlastně dobrej nápad. Udělám to tak. Díky.
PS. I když jsem někde četl jak instalátor MDV oproti WIN je galantní, že akceptuje Widowsy a připíše je do grubu. Netušil jsem však, že "žere" vlastní bratry a sestry :-) Myslel jsem, že někde dělám chybu při instalaci.

Notebook: MDV2010.2-32bit; KDE4.5
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #4 : December 04, 2010, 22:20:08 »

Děkuji. Virtual Box je vlastně dobrej nápad. Udělám to tak. Díky.
No jistě

PS. I když jsem někde četl jak instalátor MDV oproti WIN je galantní, že akceptuje Widowsy a připíše je do grubu. Netušil jsem však, že "žere" vlastní bratry a sestry :-) Myslel jsem, že někde dělám chybu při instalaci.
No, on dříve se choval "slušně", ovšem v tahle chyba musí být nová. Já o ní například nevěděl...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #5 : December 05, 2010, 11:53:40 »

Ten mandrivácký bazmek bohužel nefunguje - když dáš přidat jiný linuxový systém, zcela dementně mu přiřadí vlastní vmlinux a vlastní initrd (obojí z Mandrivy), takže to pak logicky nefunguje. Přišel jsem na to kdysi náhodou...

S VirtualBoxem souhlas - je to spolehlivé a bezpečné.

Chci si zeptat a funguje rucni natsaveni vmlinux a initrd pri pridani dalsiho Linux systemu pres MMC?

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #6 : December 06, 2010, 14:04:52 »

Děkuji. Virtual Box je vlastně dobrej nápad. Udělám to tak. Díky.
PS. I když jsem někde četl jak instalátor MDV oproti WIN je galantní, že akceptuje Widowsy a připíše je do grubu. Netušil jsem však, že "žere" vlastní bratry a sestry :-) Myslel jsem, že někde dělám chybu při instalaci.

Nastavit to ručně určitě jde, Mám kamaráda co má Win XP, Mandrivu a Ubuntu a všechno jen na  jednom disku. Pokud by to bylo bylo moc složité, stačí ukrást Acronis Disc Director a nainstalovat to ve Win, A povolit tomu místo GRUBu dát tam jeho vlastní zavaděč, to spolehlivě pozná všechny systémy co tam jsou a umí je to zavést samo.
Jinak, moc nefandím VirtualBoxu, vyzkoušela jsem ho, ale moc nadšená jsem z něj nebyla. U Windows je to nutnost, ale co používám Mandrivu tak jsem ukradla jen jeden program, je na to samé co VirtualBox, ale mnohem lepší, jmenuje se to WMWare. Na PirateBay najdeš spoustu verzí pro 32 i 64 bit.

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #7 : December 06, 2010, 14:11:44 »

Je pravda ze VmWare na tom vykonove je mnohem lepe nez VirtualBox. Pokud' nemate procesor podporujici virtualizaci tak vykon VirtualBox je docela spatny. Co se tyce mne tak na mem desktpu mam prirazeno jedno jadro a 1GB RAM a jede to bezproblemu, neni poznat ze je to Virtualni masina.

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #8 : December 06, 2010, 14:19:07 »

Je pravda ze VmWare na tom vykonove je mnohem lepe nez VirtualBox. Pokud' nemate procesor podporujici virtualizaci tak vykon VirtualBox je docela spatny. Co se tyce mne tak na mem desktpu mam prirazeno jedno jadro a 1GB RAM a jede to bezproblemu, neni poznat ze je to Virtualni masina.


Tenhle můj PC má Pentium D s 2x 2,8 GHz, a 4x1 GB RAM, takže když tomu VmWare přiřadím jedno jádro a 2 GB Ramky, tak to taky ani nepozná že je to jen virtuální...
Ale moc si s tím nehraju, na hraní mám ten ntb, i když bych ho ráda prodala...

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
: [1]
   |   
 
: