Přihlásit
: [1]
   |   
: Rozdělení disku v MDV 2010.1  ( 4155 )
debil DVD
Full Member
***

Karma: -539
: 198


_________


« : December 19, 2010, 12:19:15 »

Instaloval jsem Mandriva Linux 2010.1. Při rozdělování disku jsem postupoval stejně, jak jsem zvyklý v MDV 2008.0 a jak mám ověřené, že to vyhovuje: Disk jsem rozděloval ručně a udělal jsem tři oddíly:
- První oddíl s připojným bodem /, připojený, naformátovaný, ext 3, 50 GB.
- Odkládací oddíl, připojený, naformátovaný, swap, 10 BG.
- Oddíl pro uživatelské data, připojný bod /home, připojený, naformátovaný, ext 3, více než 100 GB.
Pokračoval jsem v instalaci operačního systému, až jsem to dokončil.
Potom jsem pustil počítač, a začal do něj ukládat data z DVD. Ukládal jsem do /home/uživatel/novaslozka. Uložil jsem 4 GB dat. Vzal jsem další DVD, abych uložil dalších asi 4 GB dat, jenomže vtom se mi kopírování zaseklo už při zhruba 200 MB dat. Kopírování selhalo, začalo to po mě řvát, že nemůže pokračovat v kopírování, protože je disk plný. To není možné, že už je disk nebo uživatelský oddíl disku plný. Podíval jsem se do správy diskových oddílů a vidím, že na oddílu /home mám volného místa vpysk, minimálně ještě 80 GB. Nevím potom, proč to při ukládání dat tak blbne. Něco podobného se mi v MDV 2008.0 nestalo. Můžu mít vůbec takové rozdělení disku, jak jsem výše posal?
Potom jsem zkusil MDV 2010.1 přeinstalovat znovu úplně od začátku. Tentokrát jsem místo ručního rozdělení disku použil automatické rozdělení. S tím ale nejsem spokojený, protože jsem neměl disk rozdělený podle svých představ, jak jsem zvyklý. Navíc nechápu, proč mi vzniklo takové divné rozdělení: Oddílů vzniklo šest, z toho ne jeden, ale dva swapy. Opravdu je takové rozdělení nutné?
Když si to shrneme, nechápu dvě věci: To, že se mi hlásilo to nesmyslné přeplnění disku, a to, že asi nemůžu mít disk rozdělený na ty tři oddíly, jak jsem byl zvyklý.
K tomu nesmyslnému přeplnění disku. Napadá mě, jestli to nemůže souviset s tím, že se mi nedařilo přihlásit do systému svým vytvořeným uživatelem, ale jenom xguestem. Že by xguest měl omezené ukládání dat? Ikdyž jsem se díval, že ukládám data i přesto do oddílu /home, ikdyž to šlo do /home/xguest/novaslozka.

Jsem kretén, který má nulové znalosti o Linuchu a počítačích vůbec.
tomyp
Sr. Member
****

Karma: 5
: 310


Smrt a daně máte jisté. Daně ovšem jistější.

375195726
« #1 : December 19, 2010, 12:45:00 »

http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=12659.msg80567#msg80567

projdi si tenhle post. myslím že u tebe to bude něco obdobného, snad tě to nakopne někam dál.

MDV 2010.1  KDE 4.4.3
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #2 : December 19, 2010, 12:49:05 »

Xguest ma jiste omezeni. Je to uzviatel pro uzvatele, ktere k avm pridou a budou chtit, napriklad: se pripojit na internet. Pod odhlaseni vsechna nastavani a data se mazou. Vypada i na to ze ma asi kvotu na data. Jinak se neda vysvetlit preplneni disku.
Pokud' se vam nedarilo prihlasit pod svym uzivatelem, tak treba bylo ho vytvorit znovu pres MCC.

Mam oddil /home 320GB ext3 a neni s tim zadny problem. Sice byl vytvoren v predchozich verizch Mandriva Linux.

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
debil DVD
Full Member
***

Karma: -539
: 198


_________


« #3 : December 19, 2010, 13:13:03 »

-- Při instalaci MDV 2010.1 jsem si vytvořil uživatele david bez hesla. Když jsem se potom po spuštění počítače přihlašoval, vyplnil jsem david, bez hesla, a místo, aby bylo KDE spuštěno, tak se mi navrchu vlevo objevilo menší okno s hlášení error, ale celý text si nepamatuji. Jenom pod xguestem se mi povedlo přihlásit, což je mi k ničemu, když se prý po odhlášení všechno maže a má to asi i omezení ukládání dat.
-- Jinak mě napadá, proč asi při přeinstalaci Linuxu mi automatické rozdělení disku navrhovalo neobvyklé dělení disku - na celkem 6 oddílů, z toho dva swapy. Asi to bude tím, že při te druhé instalaci se to snažilo zachovat už existující oddíly z předchozí instalace Linuxu, při čemž by nakonec byly nainstalované dva Linuxy na jednom disku, ikdyž by se jednalo o úplně stejné dva Linuxy. Jinak si to neumím vysvětlit. Je to pravda? Pokud chci mít na disku jenom jeden operační systém, můžu stále používat svůj oblíbený způsob rozdělení disku, jak dříve?
« : December 19, 2010, 13:16:09 DVD »

Jsem kretén, který má nulové znalosti o Linuchu a počítačích vůbec.
Jiří Doskočil
Full Member
***

Karma: 8
: 188


jiridoskocil@jabber.cz


« #4 : December 19, 2010, 19:00:40 »


- První oddíl s připojným bodem /, připojený, naformátovaný, ext 3, 50 GB.
- Odkládací oddíl, připojený, naformátovaný, swap, 10 BG.
To mi přijde nějaký ujetý, hlavně ten systémový oddíl se mi jeví  býti malým.

K tomu nesmyslnému přeplnění disku. Napadá mě, jestli to nemůže souviset s tím, že se mi nedařilo přihlásit do systému svým vytvořeným uživatelem, ale jenom xguestem. Že by xguest měl omezené ukládání dat? Ikdyž jsem se díval, že ukládám data i přesto do oddílu /home, ikdyž to šlo do /home/xguest/novaslozka.
Účet  Xguest beží emulovaný v paměti RAM, po vypnutí se veškerá vytvořená data smažou. Takže snažit se něco uložit pod tímhle účtem do počítače je počínaní, řekněme, bláhové.

-- Jinak mě napadá, proč asi při přeinstalaci Linuxu mi automatické rozdělení disku navrhovalo neobvyklé dělení disku - na celkem 6 oddílů, z toho dva swapy. Asi to bude tím, že při te druhé instalaci se to snažilo zachovat už existující oddíly z předchozí instalace Linuxu, při čemž by nakonec byly nainstalované dva Linuxy na jednom disku, ikdyž by se jednalo o úplně stejné dva Linuxy. Jinak si to neumím vysvětlit. Je to pravda? Pokud chci mít na disku jenom jeden operační systém, můžu stále používat svůj oblíbený způsob rozdělení disku, jak dříve?
Ano, je to pravda, instalátor Mandrivy dělí disk na 3 oddíly, tak jak jsi zvyklý, jen jim přidělí jině velikosti než preferuješ ty, takže ruční dělení je výhodnější, už např. k vůli tvému swapu, který ti instalátor udělá o dost menší.
Při instalaci jakmile dojde na dělení disku, použij volbu "použít celý disk".nebo "ruční rozdělení disku".
Ty jsi určitě použil volbu "použít volné místo na disku" což ti zachovalo předchozí instalaci Mandrivy.
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #5 : December 19, 2010, 19:32:18 »

To mi přijde nějaký ujetý, hlavně ten systémový oddíl se mi jeví  býti malým.

Jiří asi přehlédl, že ta trojka patří k souborovému systému ext3. Mně se naopak 50 GB zdá až moc (já mám 12 GB, 25 GB musí stačit i velkým experimentátorům s mnoha instalovanými programy).

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Jiří Doskočil
Full Member
***

Karma: 8
: 188


jiridoskocil@jabber.cz


« #6 : December 19, 2010, 20:00:27 »

Jiří asi přehlédl, že ta trojka patří k souborovému systému ext3. Mně se naopak 50 GB zdá až moc (já mám 12 GB, 25 GB musí stačit i velkým experimentátorům s mnoha instalovanými programy).
Jo, přesně tak, jsem to četl jako 3.5 GB 
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #7 : December 20, 2010, 18:36:57 »

Jo, přesně tak, jsem to četl jako 3.5 GB 
já to od tebe bral jako ironii 

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Fras
Full Member
***

Karma: 0
: 139


.. is there anybody out there ?


« #8 : December 21, 2010, 23:09:30 »

1,Zajímalo by mne jak autor kopíroval dvd. Když jsem kopíroval programem K9copy DVD ( vytvářel jsem ISO obraz), byl použit jako dočasný adresář něco jako  "/tmp/kde-uživatel/k9copy" a ten byl omezen. Ten se plnil a systém s hláškou, že je disk plný odmítal kopírovat další disk. Bylo jedno, že na houmu mám 50 giga free.
2, To, že autor vídí 2x swap a jiné adresáře může být způsobeno druhou instalací, o které píše. Před druhou nepřeformátoval místo na disku.
Berte moje poznámky jako snahu pomoci. Nepovažuji se za experta.

Notebook: MDV2010.2-32bit; KDE4.5
debil DVD
Full Member
***

Karma: -539
: 198


_________


« #9 : December 22, 2010, 17:04:35 »

Jak jsem kopíroval DVD do počítače: Kopíroval jsem obyčejně, jako data: DVD otevřel v novém okně, zobrazí se složka se všemi soubory a složky, co mám na DVD, na tu celou složku kliknu pravým tlačítkem myši a zvolím Kopírovat do ... a vyberu.

Jsem kretén, který má nulové znalosti o Linuchu a počítačích vůbec.
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #10 : December 24, 2010, 10:42:42 »

1,Zajímalo by mne jak autor kopíroval dvd. Když jsem kopíroval programem K9copy DVD ( vytvářel jsem ISO obraz), byl použit jako dočasný adresář něco jako  "/tmp/kde-uživatel/k9copy" a ten byl omezen. Ten se plnil a systém s hláškou, že je disk plný odmítal kopírovat další disk. Bylo jedno, že na houmu mám 50 giga free.
V mdv je /tmp obvykle na virtualnim disku, tedy jen v pameti, a miva okolo 750 MB. Je to vyrazne rychlejsi, nicmene omezene velikosti.
Pokud to chces hodit na disk, musis v nastaveni zavadeni systemu zrusit zaskrtnuti Mazat tmp pri startu (prikaz drakboot --boot). Pak se tmp vytvori na disku a je po starostech. Je dobre ho jednou za cas promazat.
H.


* drakboot_--boot.jpg (51.02 , 1126x546 - 308 .)
« : December 24, 2010, 10:46:49 Hobil »

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
: [1]
   |   
 
: