Přihlásit
: 1 [2]
   |   
: Nároky na diskový prostor pro 2010.2  ( 8045 )
User0


« #15 : January 05, 2011, 22:58:00 »

Alda dal odkaz, já ho přečetl, šel se přesvědčit, pak psal když tam ještě nebyl 2 odkaz a šel poslat svůj příspěvek, v tom mě upozornili že už někdo poslal příspěvek přede mnou, tak jsem si uložil svůj příspěvek (zkopíroval ho) a šel se přesvědčit kdo co napsal.
Pak jsem teprve připsal za slovo odkaz, to 2x.
User0


« #16 : January 05, 2011, 23:22:13 »

Už se povedlo spustit Textový režim, jen chtělo napsat do toho prázdnýho políčka, to text.
Dostal jsem se až k vlastnímu rozdělení ale jelikož zvolená Čeština má zkomolené znaky, raději sem dal tříprstovou metodu a ukončil nerad by jsem přišel o data.
Později to ještě zkusím v angličtině, nicměně je to v podstatě stejný, myslím že to nebude pak jiný.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #17 : January 05, 2011, 23:55:33 »

A mezi námi není problém v tom, že MBR je dost malý, takže dokáže adresovat jen do určité vzdálednosti na disku? Nevím teď jak to je přesně, chce to pohledat.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
User0


« #18 : January 06, 2011, 01:50:18 »

Když jsem instaloval jiné distribuce a neměli s tím problém, tak že i bootovali, tak se mi tomu nechce věřit.

Ale nainstaloval jsem z textového režimu a opět místo 10.(/dev/sda10), 3tí(/dev/sda3). Tentokrát jsem grub dal do 10. oddílu a ne do MBR (/dev/sda).
Ještě na mě před tím vyskočilo okno že se bude jen formátovat 10 a připojí se jako / (root)
Navíc v grubu je zase odkaz v UUID který patří /dev/sda10.

Instalace z textového režimu, probíhala v angličtině a lokalizace šla ještě změnit po instalování softwaru.
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #19 : January 06, 2011, 17:04:26 »

Když jsem instaloval jiné distribuce a neměli s tím problém, tak že i bootovali, tak se mi tomu nechce věřit.
ty distribuce jsi instaloval do stejného oddílu jako teď Mandrivu nebo jsi je instaloval do oddílů s menším číslem?

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #20 : January 06, 2011, 17:53:42 »

Ale nainstaloval jsem z textového režimu a opět místo 10.(/dev/sda10), 3tí(/dev/sda3). Tentokrát jsem grub dal do 10. oddílu a ne do MBR (/dev/sda).
Ještě na mě před tím vyskočilo okno že se bude jen formátovat 10 a připojí se jako / (root)
Navíc v grubu je zase odkaz v UUID který patří /dev/sda10.

Hmm, a nemáš náhodou nějak špatně  rozdělený ten disk? Zkus spustiti nějaké live-cd a podívat se na něj programem GParted, to by se mohlo podobným způsobem projevovat. Pokud ne tak myslím, že je to chyba instalátoru. V /root/drakx jsou logy, které se dají použít při zjištění/hlášení chyby.

A mezi námi není problém v tom, že MBR je dost malý, takže dokáže adresovat jen do určité vzdálednosti na disku? Nevím teď jak to je přesně, chce to pohledat.

To není věc MBR, ale bývala to záležitost BIOSu a podle mne to GRUB řeší tak, že už to není problém (on to není problém už delší dobu, neviděl jsem něco takového minimálně pět let - vyjma počítače s RAIDem).

User0


« #21 : January 06, 2011, 19:03:21 »

Zdravím,Pane Bíbr,

Předtím než jsem četl Váš příspěvek, zkusil jsem instalovat ještě jednou, tak že jsem smazal všechny oddíly až zbyl jen rozšířený, tedy 3primární a jeden rozšířený s jedním oddílem vyhrazenným pro mojí hlavní distibuci s 20GB a spoustou volného místa pro další OS,
  1. prim.
  2. prim.
  3. prim.
  4. rozš.
  5. logický s 20GB pro hlavní distro a zatím byl a je prázdný
  6. Vytvořen v instalátoru Mandrivy, kterýmu jsem poskytl 2970MB ( pro Gnome, konzolové nástr. a nastavení).

Instalace byla rychlá a proběhla správně i instalace zavaděče do /dev/sda (MBR) + bezchybné zavádění OS.

Ale upozorńuji, že Mandriva už byla v 3primárním oddíle (tudíž 3.prim. oddíl byl už zaplněn) a mohlo to mít vliv, proč se instalace provedla do 6.oddílu. To jestli to mělo vliv ještě vyzkouším i to až do kterého oddílu to bude fungovat bezchybně asi s vyjímkou toho 10.

Hmm, a nemáš náhodou nějak špatně  rozdělený ten disk? Zkus spustiti nějaké live-cd a podívat se na něj programem GParted
Disk rozděluju pomocí boot livecd Harddisk Manager 2009 (Paragon Software), vyhovuje mi více než Gparted. Není sice OpenSource ale dělá co má, nepodporuje sice v této verzi Ext4 ale Ext3 ano. Ne v tom chyba není, jsem o tom přesvědčen.

Pokud ne tak myslím, že je to chyba instalátoru
Ano, to si taky myslím.

To není věc MBR, ale bývala to záležitost BIOSu a podle mne to GRUB řeší tak, že už to není problém (on to není problém už delší dobu, neviděl jsem něco takového minimálně pět let - vyjma počítače s RAIDem).
Ano, mám zvláštní notebook (Asus M51VA-AS043C) kterýmu Mandriva vždy instaluje serverové jádro, kdysi jsem o tomto chování zmiňoval (samozřejmě ho lze změnit po instalaci), ale pořád si zatím myslím že to bude v tom instalátoru.

Nicméně, jak jsem psal, ještě vyzkouším, jestli na správnou instalaci měl vliv zaplňený 3.prim. oddíl atd..




User0


« #22 : January 06, 2011, 21:05:52 »

ty distribuce jsi instaloval do stejného oddílu jako teď Mandrivu nebo jsi je instaloval do oddílů s menším číslem?
Promiň, otázku jsem předtím přehlédl. Abych řekl pravdu, nejsem si úplně jistý jestli všechny, takže to bych to asi neměl tvrdit, vím.

No, a teď k poslednímu poznatku, ten zaplněný 3.prim. oddíl na to vliv neměl. Instalace do 6. (2970MB, znovu byl vytvořen až v instalátoru) se povedla i když byl 3. prázdný (předem jsem ho naformátoval Paragonem.
Teď mi zbývá už jen vyzkoušet až do jakého vyššího oddílu to půjde bezchybně. A pak to zkusím i se Sabayonem,Ubuntu,OpenSuse,CentOS,Fedorou, víc aktuálních distribucí nemám...
User0


« #23 : January 07, 2011, 02:27:53 »

Vyzkoušel jsem, jak jsem psal, začal jsem od 9., proběhl správně. Pak ještě znovu 10. a teď taky proběhl správně.
Od 5. do 10. jim bylo vyhrazeno zhruba 3GB. Instaloval jsem jen konzolové nástroje, proto instalace proběhla dost rychle, do 3. minut bylo hotovo.
To, co psal Peťoš, tak asi na tom tvrzení o adresaci, něco bude ? Alespoń přiznám, že jsem z toho zmaten.
User0


« #24 : January 07, 2011, 02:34:12 »

Sakra, zase jsem na něco zapoměl, 3. oddíl byl u těchto pokusů prázdný (formátovaný na ext3).
To je vše, co k tomu lze napsat.
: 1 [2]
   |   
 
: