Přihlásit
: [1]
   |   
: první start po instalaci - neúspěch kvůli "systém souborů je poze pro čtení"  ( 5895 )
podl


« : January 04, 2011, 17:44:21 »

Dobrý den,

instaloval jsem Mandriva 2010 z DVD z knihy na notebook s dvema disky (hp dv8317ea). Na sda jsou win, na prázdné sdb jsem nahrával Mandrivu. Rozdělení sdb jsem přenechal instalátoru. Instalace v grafickém módu proběhla na první pohled hladce až po vyhození DVD z mechaniky a restart.

Po restartu grub nabízí co má (mandriva / mandriva safety mode / win), ale mandriva nabíhá úplně očesaná, protože "systém souborů je poze pro čtení" . Tahle hláška se objevuje kdykoli se startující systém snaží dostat na disk.

Localhost login se ale nakonec objeví a s tím, co běží, můžu zjistit, že:
/etc/fstab je prázdný (!)
/etc/fstab.old obsahuje zhruba, co by mel (dva oddily sda, dva oddily sdb, /dev/cdrom a none)
/etc/fstab.rpmnew obsahuje none
fdisk -l odpovídá příkaz nenalezen

Tady mé dovednosti končí.

Rád bych se zeptal, co dál?

Znovu instalovat? - Podobně tuhly i jiné distribuce linuxu, které jsem se snažil nahrát na sdb (tedy grafická instalace ok, pak se nerozbíhaly). Live distribuce na počítači fungují bez problémů. Mělo by smysl dělat instalaci v textovém módu a upravit instalované služby / nastavení tak, aby to počítač ustál? Věci k uvážení: Nechci přihrávat linux k win na sda. Instaluji bez připojeného internetu. V biosu počítače mám nastavenou deaktivaci bezdrátových služeb (wifi a bluetooth), které nepoužívám. sdb jsem zkontroloval testovacím nástrojem v biosu, podle kterého je v pořádku. usb boot není podporován.

Zkusit mandrivu rozjet ze stavu, v jakém je? Naivně si představuji, že by mohlo jít diskový systém připojit, zkopírovat fstab.old do fstab a pokračovat v bootování?

Děkuji za každou radu.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : January 04, 2011, 17:53:48 »

moment. Na sdB? Tam je nějaký další disk? Ten notebook má DVA harddisky???

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
tomyp
Sr. Member
****

Karma: 5
: 310


Smrt a daně máte jisté. Daně ovšem jistější.

375195726
« #2 : January 04, 2011, 18:09:42 »

to peťoš: proč ten údiv? muj starej notebook (budiž mu země lehká) měl taky místo na dva harddisky.

jediný co napadá mě, kde by mohl být problém, jestli jsi nahrál zavaděč do master sda. Jak se to dá jinam, tak to prostě blbne. moje zkušenosti. Reinstal bude asi nejrychlejší, než se drbat s fstab a právy. Bůhví jestli bys to dal dohromady.

MDV 2010.1  KDE 4.4.3
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #3 : January 04, 2011, 19:23:00 »

Popravdě notes se dvěmi HDD jsem fakt ještě neviděl a je vždycky lepší se ujistit, že se nepokouší instalovat na flashku/foťák/CD/DVD... Kdybys viděl všechny ty dotazy a problémy, se kterými jsem se setkal já, tak by tě to nepřekvapilo...
(nic proti podl-ovi, ale je myslím lepší si to ověřit...)

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Pierun2


« #4 : January 04, 2011, 21:29:17 »

Také si myslím, že to muže dělat naistalování zavaděče na disk SDA. Skus to znovu přeinstalovat a pohlídat si kam ti instalátor chce zapsat zavaděč.
Pokud ani to nepomuže a bude to nadále blbnou seber instalátoru SDA disk(zakaž ho v biosu či případně mu ho odeber fyzicky).Tak si ověřiš zda je disk v pořádku či ne.
tomyp
Sr. Member
****

Karma: 5
: 310


Smrt a daně máte jisté. Daně ovšem jistější.

375195726
« #5 : January 04, 2011, 21:43:40 »

ja myslím, že zavaděč dal na sdb a měl by být v mbr sda

MDV 2010.1  KDE 4.4.3
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #6 : January 04, 2011, 22:00:07 »

at udela vypis z prikazu df a da to sem
a at sem da obsah souboru /boot/grub/menu.lst (musis jako root)
budem vedet vic

H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
podl


« #7 : January 06, 2011, 14:24:00 »

Moc dík za reakce.

Že je můj notebook takový exot, jsem netušil. Rozebírat se mi ho zatím nechce, ale že má dva harddisky je napsáno v manuálu i v biosu (příloha 1).

Kam dát zavaděč jsem instalátoru neříkal. Předpokádal jsem, že zavaděč jde automaticky do mbr sda, jinak by se to nerozjelo.

df nefunguje ("adresář nebo soubor neexistuje")

menu.lst, device.map a install.sh* z /boot/grub jsou v přílohách 2 a 3

Dá se z toho poznat, jestli je zavaděč v mbr sda nebo mbr sdb?
Jak můžu ovlivnit umístění zavaděče při příštím pokusu o instalaci?
A kam ho mám vůvec dát (tomyp vs Pierun2)?


* podl_bios.jpg (7.32 , 324x252 - 376 .)
podl


« #8 : January 06, 2011, 14:30:12 »

No to se mi povedlo.


* podl_grub_menu.jpg (28.98 , 1087x460 - 385 .)
podl


« #9 : January 06, 2011, 14:36:41 »

Snad už jsou všechny.


* podl_grub_device_install.jpg (29.86 , 600x480 - 376 .)
tomyp
Sr. Member
****

Karma: 5
: 310


Smrt a daně máte jisté. Daně ovšem jistější.

375195726
« #10 : January 06, 2011, 14:42:21 »

zkus to takhle:
v BIOS zkontroluj pořadí bootování
budu předpokládat
hd0
hd1

do hd0 windows
do hd1 mandriva
zavaděč do MBR HD0

instalovat jako PRVNí wincky
a až potom mandrivu

MDV 2010.1  KDE 4.4.3
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #11 : January 06, 2011, 17:47:32 »

...
/etc/fstab je prázdný (!)
/etc/fstab.old obsahuje zhruba, co by mel (dva oddily sda, dva oddily sdb, /dev/cdrom a none)
/etc/fstab.rpmnew obsahuje none
fdisk -l odpovídá příkaz nenalezen

Tady mé dovednosti končí.

Rád bych se zeptal, co dál?
...

Hmm, toto je velmi velmi špatné. Vypadá to, jakoby si nainstalovaný systém nemohl sáhnout na disk, na který se sám předtím nainstaloval, což je velmi divné. Nemyslím si, že by šel problém nějakým jednoduchým způsobem zde vyřešit - doporučuji obrátit se na někoho z okolí, kdo má zkušenosti, případně si zajít na nějakou linuxovou párty zkusit to tam.

... Také si myslím, že to muže dělat naistalování zavaděče na disk SDA. Skus to znovu přeinstalovat a pohlídat si kam ti instalátor chce zapsat zavaděč. ...

Nemůže, špatný zavaděč má jen jeden syndrom - nezavede systém. Tenhle zavedený je, jenže špatně.

podl


« #12 : February 03, 2011, 12:19:05 »

Ahoj, ještě jednou dík za všechny reakce.

... Nemyslím si, že by šel problém nějakým jednoduchým způsobem zde vyřešit - doporučuji obrátit se na někoho z okolí, kdo má zkušenosti, případně si zajít na nějakou linuxovou párty zkusit to tam.

Odpověď se skrývá v knize! Velký dík Ivanu Bibrovi a kol.

Četl jsem to tam a zpátky až mi začalo docházet, že třetí věc (po nastavení biosu a zavaděče), která často při instalaci dělá problémy je výběr ovladače grafické karty. A že existuje nekonfliktní xorg/vesa. Takže jsem vše přeinstaloval,

zkus to takhle:
v BIOS zkontroluj pořadí bootování
budu předpokládat
hd0
hd1

do hd0 windows
do hd1 mandriva
zavaděč do MBR HD0

instalovat jako PRVNí wincky
a až potom mandrivu


první spuštění provedl v bezpečném režimu, zavolal drakx11, nastavil xorg/vesa
a pro jistotu nastavil start v textovém módu. Výsledek - Mandriva jede i když dám startx!
Těším se na další radosti s knihou po ruce!

A teď jak se mohlo stát tohle:

Localhost login se ale nakonec objeví a s tím, co běží, můžu zjistit, že:
/etc/fstab je prázdný (!)
/etc/fstab.old obsahuje zhruba, co by mel (dva oddily sda, dva oddily sdb, /dev/cdrom a none)
/etc/fstab.rpmnew obsahuje none
fdisk -l odpovídá příkaz nenalezen

[/quote]
Hmm, toto je velmi velmi špatné. Vypadá to, jakoby si nainstalovaný systém nemohl sáhnout na disk, na který se sám předtím nainstaloval, což je velmi divné...

... špatný zavaděč má jen jeden syndrom - nezavede systém. Tenhle zavedený je, jenže špatně.

Mám následující vysvětlení:

0: Začátečník věří instalátoru.
1: Při instalaci z DVD všechno odkýve. Instalátor přitom vybírá nevhodný ovladač grafické karty.
2: Při prvním startu systému a spouštění xwindow počítač zmrzne.
3: Protože počítač nereaguje na mačkání čehokoli, začátečník počítač vypne vypínačem. Při tom dojde k poškození systému souborů včetně fstab ap. (na internetových diskuzích lze občas najít bootovací problém "... pouze pro čtení" u systémů, které byly vypnuty natvrdo)
4: Začátečník si čte knihu, pouští systém v textovém módu a zjišťuje divné věci.

Závěr:

Pozor, existují grafiky, pro které zavaděč najde tak nevyhovující ovladač, že se dějí opravdu divné věci. xorg/vesa to jistí.
: [1]
   |   
 
: